Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. து³தியஅரியஸாவகஸுத்தங்
10. Dutiyaariyasāvakasuttaṃ
50. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘கிங் நு கோ² கிஸ்மிங் ஸதி கிங் ஹோதி, கிஸ்ஸுப்பாதா³ கிங் உப்பஜ்ஜதி? கிஸ்மிங் ஸதி ஸங்கா²ரா ஹொந்தி, கிஸ்மிங் ஸதி விஞ்ஞாணங் ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி நாமரூபங் ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி ஸளாயதனங் ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி ப²ஸ்ஸோ ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி வேத³னா ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி தண்ஹா ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி உபாதா³னங் ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி ப⁴வோ ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி ஜாதி ஹோதி, கிஸ்மிங் ஸதி ஜராமரணங் ஹோதீ’’’தி?
50. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘na, bhikkhave, sutavato ariyasāvakassa evaṃ hoti – ‘kiṃ nu kho kismiṃ sati kiṃ hoti, kissuppādā kiṃ uppajjati? Kismiṃ sati saṅkhārā honti, kismiṃ sati viññāṇaṃ hoti, kismiṃ sati nāmarūpaṃ hoti, kismiṃ sati saḷāyatanaṃ hoti, kismiṃ sati phasso hoti, kismiṃ sati vedanā hoti, kismiṃ sati taṇhā hoti, kismiṃ sati upādānaṃ hoti, kismiṃ sati bhavo hoti, kismiṃ sati jāti hoti, kismiṃ sati jarāmaraṇaṃ hotī’’’ti?
‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ அபரப்பச்சயா ஞாணமேவெத்த² ஹோதி – ‘இமஸ்மிங் ஸதி இத³ங் ஹோதி, இமஸ்ஸுப்பாதா³ இத³ங் உப்பஜ்ஜதி. அவிஜ்ஜாய ஸதி ஸங்கா²ரா ஹொந்தி; ஸங்கா²ரேஸு ஸதி விஞ்ஞாணங் ஹோதி; விஞ்ஞாணே ஸதி நாமரூபங் ஹோதி; நாமரூபே ஸதி ஸளாயதனங் ஹோதி; ஸளாயதனே ஸதி ப²ஸ்ஸோ ஹோதி; ப²ஸ்ஸே ஸதி வேத³னா ஹோதி ; வேத³னாய ஸதி தண்ஹா ஹோதி; தண்ஹாய ஸதி உபாதா³னங் ஹோதி; உபாதா³னே ஸதி ப⁴வோ ஹோதி; ப⁴வே ஸதி ஜாதி ஹோதி; ஜாதியா ஸதி ஜராமரணங் ஹோதீ’தி. ஸோ ஏவங் பஜானாதி – ‘ஏவமயங் லோகோ ஸமுத³யதீ’’’தி.
‘‘Atha kho, bhikkhave, sutavato ariyasāvakassa aparappaccayā ñāṇamevettha hoti – ‘imasmiṃ sati idaṃ hoti, imassuppādā idaṃ uppajjati. Avijjāya sati saṅkhārā honti; saṅkhāresu sati viññāṇaṃ hoti; viññāṇe sati nāmarūpaṃ hoti; nāmarūpe sati saḷāyatanaṃ hoti; saḷāyatane sati phasso hoti; phasse sati vedanā hoti ; vedanāya sati taṇhā hoti; taṇhāya sati upādānaṃ hoti; upādāne sati bhavo hoti; bhave sati jāti hoti; jātiyā sati jarāmaraṇaṃ hotī’ti. So evaṃ pajānāti – ‘evamayaṃ loko samudayatī’’’ti.
‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘கிங் நு கோ² கிஸ்மிங் அஸதி கிங் ந ஹோதி, கிஸ்ஸ நிரோதா⁴ கிங் நிருஜ்ஜ²தி? கிஸ்மிங் அஸதி ஸங்கா²ரா ந ஹொந்தி, கிஸ்மிங் அஸதி விஞ்ஞாணங் ந ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி நாமரூபங் ந ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி ஸளாயதனங் ந ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி ப²ஸ்ஸோ ந ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி வேத³னா ந ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி தண்ஹா ந ஹோதி…பே॰… உபாதா³னங்… ப⁴வோ… ஜாதி… கிஸ்மிங் அஸதி ஜராமரணங் ந ஹோதீ’’’தி?
‘‘Na, bhikkhave, sutavato ariyasāvakassa evaṃ hoti – ‘kiṃ nu kho kismiṃ asati kiṃ na hoti, kissa nirodhā kiṃ nirujjhati? Kismiṃ asati saṅkhārā na honti, kismiṃ asati viññāṇaṃ na hoti, kismiṃ asati nāmarūpaṃ na hoti, kismiṃ asati saḷāyatanaṃ na hoti, kismiṃ asati phasso na hoti, kismiṃ asati vedanā na hoti, kismiṃ asati taṇhā na hoti…pe… upādānaṃ… bhavo… jāti… kismiṃ asati jarāmaraṇaṃ na hotī’’’ti?
‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ அபரப்பச்சயா ஞாணமேவெத்த² ஹோதி – ‘இமஸ்மிங் அஸதி இத³ங் ந ஹோதி, இமஸ்ஸ நிரோதா⁴ இத³ங் நிருஜ்ஜ²தி. அவிஜ்ஜாய அஸதி ஸங்கா²ரா ந ஹொந்தி; ஸங்கா²ரேஸு அஸதி விஞ்ஞாணங் ந ஹோதி; விஞ்ஞாணே அஸதி நாமரூபங் ந ஹோதி; நாமரூபே அஸதி ஸளாயதனங் ந ஹோதி…பே॰… ஜாதியா அஸதி ஜராமரணங் ந ஹோதீ’தி. ஸோ ஏவங் பஜானாதி – ‘ஏவமயங் லோகோ நிருஜ்ஜ²தீ’’’தி.
‘‘Atha kho, bhikkhave, sutavato ariyasāvakassa aparappaccayā ñāṇamevettha hoti – ‘imasmiṃ asati idaṃ na hoti, imassa nirodhā idaṃ nirujjhati. Avijjāya asati saṅkhārā na honti; saṅkhāresu asati viññāṇaṃ na hoti; viññāṇe asati nāmarūpaṃ na hoti; nāmarūpe asati saḷāyatanaṃ na hoti…pe… jātiyā asati jarāmaraṇaṃ na hotī’ti. So evaṃ pajānāti – ‘evamayaṃ loko nirujjhatī’’’ti.
‘‘யதோ கோ², பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஏவங் லோகஸ்ஸ ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ இதிபி, த³ஸ்ஸனஸம்பன்னோ இதிபி, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் இதிபி, பஸ்ஸதி இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் இதிபி, ஸெக்கே²ன ஞாணேன ஸமன்னாக³தோ இதிபி , ஸெக்கா²ய விஜ்ஜாய ஸமன்னாக³தோ இதிபி, த⁴ம்மஸோதங் ஸமாபன்னோ இதிபி, அரியோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ இதிபி, அமதத்³வாரங் ஆஹச்ச திட்ட²தி இதிபீ’’தி. த³ஸமங்.
‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ lokassa samudayañca atthaṅgamañca yathābhūtaṃ pajānāti, ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyasāvako diṭṭhisampanno itipi, dassanasampanno itipi, āgato imaṃ saddhammaṃ itipi, passati imaṃ saddhammaṃ itipi, sekkhena ñāṇena samannāgato itipi , sekkhāya vijjāya samannāgato itipi, dhammasotaṃ samāpanno itipi, ariyo nibbedhikapañño itipi, amatadvāraṃ āhacca tiṭṭhati itipī’’ti. Dasamaṃ.
க³ஹபதிவக்³கோ³ பஞ்சமோ.
Gahapativaggo pañcamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
த்³வே பஞ்சவேரப⁴யா வுத்தா, து³க்க²ங் லோகோ ச ஞாதிகங்;
Dve pañcaverabhayā vuttā, dukkhaṃ loko ca ñātikaṃ;
அஞ்ஞதரங் ஜாணுஸ்ஸோணி ச, லோகாயதிகேன அட்ட²மங்;
Aññataraṃ jāṇussoṇi ca, lokāyatikena aṭṭhamaṃ;
த்³வே அரியஸாவகா வுத்தா, வக்³கோ³ தேன பவுச்சதீதி.
Dve ariyasāvakā vuttā, vaggo tena pavuccatīti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியஅரியஸாவகஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaariyasāvakasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. து³தியஅரியஸாவகஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaariyasāvakasuttavaṇṇanā