Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    10. து³தியஅரியாவாஸஸுத்தவண்ணனா

    10. Dutiyaariyāvāsasuttavaṇṇanā

    20. த³ஸமே கஸ்மா பன ப⁴க³வா குருஸு விஹரந்தோ இமங் ஸுத்தங் அபா⁴ஸீதி ஆஹ ‘‘யஸ்மா’’திஆதி³. குருரட்ட²ங் கிர ததா³ தன்னிவாஸிஸத்தானங் யோனிஸோமனஸிகாரவந்ததாதி³னா யேபு⁴ய்யேன ஸுப்படிபன்னதாய புப்³பே³ ச கதபுஞ்ஞதாப³லேன வா ததா³ உதுஆதி³ஸம்பத்தியுத்தமேவ அஹோஸி. கேசி பன ‘‘புப்³பே³ பவத்தகுருவத்தத⁴ம்மானுட்டா²னவாஸனாய உத்தரகுரு விய யேபு⁴ய்யேன உதுஆதி³ஸம்பன்னமேவ ஹோதி. ப⁴க³வதோ காலே ஸாதிஸயங் உதுஸப்பாயாதி³யுத்தங் ரட்ட²ங் அஹோஸீ’’தி வத³ந்தி. தத்த² பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோ உதுபச்சயாதி³ஸம்பன்னத்தா தஸ்ஸ ரட்ட²ஸ்ஸ ஸப்பாயஉதுபச்சயஸேவனேன நிச்சங் கல்லஸரீரா கல்லசித்தா ச ஹொந்தி. தே சித்தஸரீரகல்லதாய அனுக்³க³ஹிதபஞ்ஞாப³லா க³ம்பீ⁴ரகத²ங் படிக்³க³ஹேதுங் ஸமத்தா² படிச்சஸமுப்பாத³னிஸ்ஸிதானங் க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞானஞ்ச காரகா ஹொந்தி. தேனாஹ ‘‘குருரட்ட²வாஸினோ பி⁴க்கூ² க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞாகாரகா’’திஆதி³.

    20. Dasame kasmā pana bhagavā kurusu viharanto imaṃ suttaṃ abhāsīti āha ‘‘yasmā’’tiādi. Kururaṭṭhaṃ kira tadā tannivāsisattānaṃ yonisomanasikāravantatādinā yebhuyyena suppaṭipannatāya pubbe ca katapuññatābalena vā tadā utuādisampattiyuttameva ahosi. Keci pana ‘‘pubbe pavattakuruvattadhammānuṭṭhānavāsanāya uttarakuru viya yebhuyyena utuādisampannameva hoti. Bhagavato kāle sātisayaṃ utusappāyādiyuttaṃ raṭṭhaṃ ahosī’’ti vadanti. Tattha bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo utupaccayādisampannattā tassa raṭṭhassa sappāyautupaccayasevanena niccaṃ kallasarīrā kallacittā ca honti. Te cittasarīrakallatāya anuggahitapaññābalā gambhīrakathaṃ paṭiggahetuṃ samatthā paṭiccasamuppādanissitānaṃ gambhīrapaññānañca kārakā honti. Tenāha ‘‘kururaṭṭhavāsino bhikkhū gambhīrapaññākārakā’’tiādi.

    யுத்தப்பயுத்தாதி ஸதிபட்டா²னபா⁴வனாய யுத்தா சேவ பயுத்தா ச. தஸ்மிஞ்ஹி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.373; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.106) ஜனபதே³ சதஸ்ஸோ பரிஸா பகதியாவ ஸதிபட்டா²னபா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தா விஹரந்தி, அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகரபரிஜனாபி ஸதிபட்டா²னப்படிஸங்யுத்தமேவ கத²ங் கதெ²ந்தி. உத³கதித்த²ஸுத்தகந்தனட்டா²னாதீ³ஸுபி நிரத்த²ககதா² நாம நப்பவத்ததி. ஸசே காசி இத்தீ², ‘‘அம்ம, த்வங் கதரங் ஸதிபட்டா²னபா⁴வனங் மனஸி கரோஸீ’’தி புச்சி²தா ‘‘ந கிஞ்சீ’’தி வத³தி, தங் க³ரஹந்தி ‘‘தீ⁴ரத்து² தவ ஜீவிதங், ஜீவமானாபி த்வங் மதஸதி³ஸா’’தி. அத² நங் ‘‘மா தா³னி புன ஏவமகாஸீ’’தி ஓவதி³த்வா அஞ்ஞதரங் ஸதிபட்டா²னங் உக்³க³ண்ஹாபெந்தி. யா பன ‘‘அஹங் அஸுகங் ஸதிபட்டா²னங் நாம மனஸி கரோமீ’’தி வத³தி, தஸ்ஸா ‘‘ஸாது⁴ ஸாதூ⁴’’தி ஸாது⁴காரங் த³த்வா ‘‘தவ ஜீவிதங் ஸுஜீவிதங், த்வங் நாம மனுஸ்ஸத்தங் பத்தா, தவத்தா²ய ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ உப்பன்னோ’’திஆதீ³ஹி பஸங்ஸந்தி. ந கேவலஞ்செத்த² மனுஸ்ஸஜாதிகாயேவ ஸதிபட்டா²னமனஸிகாரயுத்தா, தே நிஸ்ஸாய விஹரந்தா திரச்சா²னக³தாபி.

    Yuttappayuttāti satipaṭṭhānabhāvanāya yuttā ceva payuttā ca. Tasmiñhi (dī. ni. aṭṭha. 2.373; ma. ni. aṭṭha. 1.106) janapade catasso parisā pakatiyāva satipaṭṭhānabhāvanānuyogamanuyuttā viharanti, antamaso dāsakammakaraparijanāpi satipaṭṭhānappaṭisaṃyuttameva kathaṃ kathenti. Udakatitthasuttakantanaṭṭhānādīsupi niratthakakathā nāma nappavattati. Sace kāci itthī, ‘‘amma, tvaṃ kataraṃ satipaṭṭhānabhāvanaṃ manasi karosī’’ti pucchitā ‘‘na kiñcī’’ti vadati, taṃ garahanti ‘‘dhīratthu tava jīvitaṃ, jīvamānāpi tvaṃ matasadisā’’ti. Atha naṃ ‘‘mā dāni puna evamakāsī’’ti ovaditvā aññataraṃ satipaṭṭhānaṃ uggaṇhāpenti. Yā pana ‘‘ahaṃ asukaṃ satipaṭṭhānaṃ nāma manasi karomī’’ti vadati, tassā ‘‘sādhu sādhū’’ti sādhukāraṃ datvā ‘‘tava jīvitaṃ sujīvitaṃ, tvaṃ nāma manussattaṃ pattā, tavatthāya sammāsambuddho uppanno’’tiādīhi pasaṃsanti. Na kevalañcettha manussajātikāyeva satipaṭṭhānamanasikārayuttā, te nissāya viharantā tiracchānagatāpi.

    தத்ரித³ங் வத்து² – ஏகோ கிர நடகோ ஸுவபோதகங் க³ஹெத்வா ஸிக்கா²பெந்தோ விசரதி. ஸோ பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயங் உபனிஸ்ஸாய வஸித்வா க³மனகாலே ஸுவபோதகங் பமுஸ்ஸித்வா க³தோ. தங் ஸாமணேரியோ க³ஹெத்வா படிஜக்³கி³ங்ஸு, ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ’’தி சஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. தங் ஏகதி³வஸங் புரதோ நிஸின்னங் தி³ஸ்வா மஹாதே²ரீ ஆஹ ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தா’’தி. கிங், அய்யோதி. அத்தி² தே கோசி பா⁴வனாமனஸிகாரோதி? நத்த²ய்யேதி. ஆவுஸோ , பப்³ப³ஜிதானங் ஸந்திகே வஸந்தேன நாம விஸ்ஸட்ட²அத்தபா⁴வேன ப⁴விதுங் ந வட்டதி, கோசிதே³வ மனஸிகாரோ இச்சி²தப்³போ³, த்வங் பன அஞ்ஞங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, ‘‘அட்டி² அட்டீ²’’தி ஸஜ்ஜா²யங் கரோஹீதி. ஸோ தே²ரியா ஓவாதே³ ட²த்வா ‘‘அட்டி² அட்டீ²’’தி ஸஜ்ஜா²யந்தோ சரதி.

    Tatridaṃ vatthu – eko kira naṭako suvapotakaṃ gahetvā sikkhāpento vicarati. So bhikkhuniupassayaṃ upanissāya vasitvā gamanakāle suvapotakaṃ pamussitvā gato. Taṃ sāmaṇeriyo gahetvā paṭijaggiṃsu, ‘‘buddharakkhito’’ti cassa nāmaṃ akaṃsu. Taṃ ekadivasaṃ purato nisinnaṃ disvā mahātherī āha ‘‘buddharakkhitā’’ti. Kiṃ, ayyoti. Atthi te koci bhāvanāmanasikāroti? Natthayyeti. Āvuso , pabbajitānaṃ santike vasantena nāma vissaṭṭhaattabhāvena bhavituṃ na vaṭṭati, kocideva manasikāro icchitabbo, tvaṃ pana aññaṃ na sakkhissasi, ‘‘aṭṭhi aṭṭhī’’ti sajjhāyaṃ karohīti. So theriyā ovāde ṭhatvā ‘‘aṭṭhi aṭṭhī’’ti sajjhāyanto carati.

    தங் ஏகதி³வஸங் பாதோவ தோரணக்³கே³ நிஸீதி³த்வா பா³லாதபங் தபமானங் ஏகோ ஸகுணோ நக²பஞ்ஜரேன அக்³க³ஹேஸி. ஸோ ‘‘கிரி கிரீ’’தி ஸத்³த³மகாஸி. ஸாமணேரியோ ஸுத்வா, ‘‘அய்யே, பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ ஸகுணேன க³ஹிதோ, மோசேம ந’’ந்தி லெட்³டு³ஆதீ³னி க³ஹெத்வா அனுப³ந்தி⁴த்வா மோசேஸுங். தங் ஆனெத்வா புரதோ ட²பிதங் தே²ரீ ஆஹ, ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²த, ஸகுணேன க³ஹிதகாலே கிங் சிந்தேஸீ’’தி. அய்யே, ந அஞ்ஞங் சிந்தேஸிங், ‘‘அட்டி²புஞ்ஜோவ அட்டி²புஞ்ஜங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி, கதரஸ்மிங் டா²னே விப்பகிரிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங், அய்யே, அட்டி²புஞ்ஜமேவ சிந்தேஸிந்தி. ஸாது⁴ ஸாது⁴, பு³த்³த⁴ரக்கி²த , அனாக³தே ப⁴வக்க²யஸ்ஸ தே பச்சயோ ப⁴விஸ்ஸதீதி. ஏவங் தத்த² திரச்சா²னக³தாபி ஸதிபட்டா²னமனஸிகாரயுத்தா.

    Taṃ ekadivasaṃ pātova toraṇagge nisīditvā bālātapaṃ tapamānaṃ eko sakuṇo nakhapañjarena aggahesi. So ‘‘kiri kirī’’ti saddamakāsi. Sāmaṇeriyo sutvā, ‘‘ayye, buddharakkhito sakuṇena gahito, mocema na’’nti leḍḍuādīni gahetvā anubandhitvā mocesuṃ. Taṃ ānetvā purato ṭhapitaṃ therī āha, ‘‘buddharakkhita, sakuṇena gahitakāle kiṃ cintesī’’ti. Ayye, na aññaṃ cintesiṃ, ‘‘aṭṭhipuñjova aṭṭhipuñjaṃ gahetvā gacchati, katarasmiṃ ṭhāne vippakirissatī’’ti evaṃ, ayye, aṭṭhipuñjameva cintesinti. Sādhu sādhu, buddharakkhita , anāgate bhavakkhayassa te paccayo bhavissatīti. Evaṃ tattha tiracchānagatāpi satipaṭṭhānamanasikārayuttā.

    தீ³க⁴னிகாயாதீ³ஸு மஹானிதா³னாதீ³னீதி தீ³க⁴னிகாயே மஹானிதா³னங் (தீ³॰ நி॰ 2.95 ஆத³யோ) ஸதிபட்டா²னங் (தீ³॰ நி॰ 2.372 ஆத³யோ) மஜ்ஜி²மனிகாயே ஸதிபட்டா²னங் (ம॰ நி॰ 1.105 ஆத³யோ) ஸாரோபமங் (ம॰ நி॰ 1.307 ஆத³யோ) ருக்கோ²பமங் ரட்ட²பாலங் மாக³ண்டி³யங் ஆனேஞ்ஜஸப்பாயந்தி (ம॰ நி॰ 3.66 ஆத³யோ) ஏவமாதீ³னி.

    Dīghanikāyādīsu mahānidānādīnīti dīghanikāye mahānidānaṃ (dī. ni. 2.95 ādayo) satipaṭṭhānaṃ (dī. ni. 2.372 ādayo) majjhimanikāye satipaṭṭhānaṃ (ma. ni. 1.105 ādayo) sāropamaṃ (ma. ni. 1.307 ādayo) rukkhopamaṃ raṭṭhapālaṃ māgaṇḍiyaṃ āneñjasappāyanti (ma. ni. 3.66 ādayo) evamādīni.

    ஞாணாத³யோதி ஞாணஞ்சேவ தங்ஸம்பயுத்தத⁴ம்மா ச. தேனாஹ ‘‘ஞாணந்தி வுத்தே’’திஆதி³. ஞாணஸம்பயுத்தசித்தானி லப்³ப⁴ந்தி தேஹி வினா ஸம்பஜானதாய அஸம்ப⁴வதோ. மஹாசித்தானீதி அட்ட²பி மஹாகிரியசித்தானி லப்³ப⁴ந்தி ‘‘ஸததவிஹாரா’’தி வசனதோ ஞாணுப்பத்திபச்சயரஹிதகாலேபி பவத்திஜோதனதோ. த³ஸ சித்தானீதி அட்ட² மஹாகிரியசித்தானி ஹஸிதுப்பாத³வொட்ட²ப்³ப³னசித்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் த³ஸ சித்தானி லப்³ப⁴ந்தி. அரஜ்ஜனாது³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தி தேஸம்பி ஸாதா⁴ரணாதி. ‘‘உபெக்க²கோ விஹரதீ’’தி வசனதோ ச²ளங்கு³பெக்கா²வஸேன ஆக³தானங் இமேஸங் ஸததவிஹாரானங் ஸோமனஸ்ஸங் கத²ங் லப்³ப⁴தீதி ஆஹ ‘‘ஆஸேவனவஸேன லப்³ப⁴தீ’’தி. கிஞ்சாபி கீ²ணாஸவோ இட்டா²னிட்டே²பி ஆரம்மணே மஜ்ஜ²த்தோ விய ப³ஹுலங் உபெக்க²கோ விஹரதி அத்தனோ பரிஸுத்³த⁴பகதிபா⁴வாவிஜஹனதோ. கதா³சி பன ததா² சேதோபி⁴ஸங்கா²ராபா⁴வே யங் தங் ஸபா⁴வதோ இட்ட²ங் ஆரம்மணங் , தத்த² யாதா²வஸபா⁴வக்³க³ஹணவஸேனபி அரஹதோ சித்தங் ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தங் ஹுத்வா பவத்ததேவ, தஞ்ச கோ² புப்³பா³ஸேவனவஸேன. தேன வுத்தங் ‘‘ஆஸேவனவஸேன லப்³ப⁴தீ’’தி. ஆரக்க²கிச்சங் ஸாதே⁴தி ஸதிவேபுல்லப்பத்தத்தா. சரதோதிஆதி³னா நிச்சஸமாதா³னங் த³ஸ்ஸேதி, தங் விக்கே²பாபா⁴வேன த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Ñāṇādayoti ñāṇañceva taṃsampayuttadhammā ca. Tenāha ‘‘ñāṇanti vutte’’tiādi. Ñāṇasampayuttacittāni labbhanti tehi vinā sampajānatāya asambhavato. Mahācittānīti aṭṭhapi mahākiriyacittāni labbhanti ‘‘satatavihārā’’ti vacanato ñāṇuppattipaccayarahitakālepi pavattijotanato. Dasa cittānīti aṭṭha mahākiriyacittāni hasituppādavoṭṭhabbanacittehi saddhiṃ dasa cittāni labbhanti. Arajjanādussanavasena pavatti tesampi sādhāraṇāti. ‘‘Upekkhako viharatī’’ti vacanato chaḷaṅgupekkhāvasena āgatānaṃ imesaṃ satatavihārānaṃ somanassaṃ kathaṃ labbhatīti āha ‘‘āsevanavasena labbhatī’’ti. Kiñcāpi khīṇāsavo iṭṭhāniṭṭhepi ārammaṇe majjhatto viya bahulaṃ upekkhako viharati attano parisuddhapakatibhāvāvijahanato. Kadāci pana tathā cetobhisaṅkhārābhāve yaṃ taṃ sabhāvato iṭṭhaṃ ārammaṇaṃ , tattha yāthāvasabhāvaggahaṇavasenapi arahato cittaṃ somanassasahagataṃ hutvā pavattateva, tañca kho pubbāsevanavasena. Tena vuttaṃ ‘‘āsevanavasena labbhatī’’ti. Ārakkhakiccaṃ sādheti sativepullappattattā. Caratotiādinā niccasamādānaṃ dasseti, taṃ vikkhepābhāvena daṭṭhabbaṃ.

    பப்³ப³ஜ்ஜூபக³தாதி யங் கிஞ்சி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தா, ந ஸமிதபாபா. போ⁴வாதி³னோதி ஜாதிமத்தப்³ராஹ்மணே வத³தி. பாடேக்கஸச்சானீதி தேஹி தேஹி தி³ட்டி²க³திகேஹி பாடியேக்கங் க³ஹிதானி ‘‘இத³மேவ ஸச்ச’’ந்தி அபி⁴னிவிட்டா²னி தி³ட்டி²ஸச்சாதீ³னி. தானிபி ஹி ‘‘இத³மேவ ஸச்ச’’ந்தி க³ஹணங் உபாதா³ய ‘‘ஸச்சானீ’’தி வோஹரீயந்தி. தேனாஹ ‘‘இத³மேவா’’திஆதி³. நீஹடானீதி அத்தனோ ஸந்தானதோ நீஹரிதானி அபனீதானி. க³ஹிதக்³க³ஹணஸ்ஸாதி அரியமக்³கா³தி⁴க³மதோ புப்³பே³ க³ஹிதஸ்ஸ தி³ட்டி²க்³கா³ஹஸ்ஸ. விஸ்ஸட்ட²பா⁴வவேவசனானீதி அரியமக்³கே³ன ஸப்³ப³ஸோ பரிச்சாக³பா⁴வஸ்ஸ அதி⁴வசனானி.

    Pabbajjūpagatāti yaṃ kiñci pabbajjaṃ upagatā, na samitapāpā. Bhovādinoti jātimattabrāhmaṇe vadati. Pāṭekkasaccānīti tehi tehi diṭṭhigatikehi pāṭiyekkaṃ gahitāni ‘‘idameva sacca’’nti abhiniviṭṭhāni diṭṭhisaccādīni. Tānipi hi ‘‘idameva sacca’’nti gahaṇaṃ upādāya ‘‘saccānī’’ti voharīyanti. Tenāha ‘‘idamevā’’tiādi. Nīhaṭānīti attano santānato nīharitāni apanītāni. Gahitaggahaṇassāti ariyamaggādhigamato pubbe gahitassa diṭṭhiggāhassa. Vissaṭṭhabhāvavevacanānīti ariyamaggena sabbaso pariccāgabhāvassa adhivacanāni.

    நத்தி² ஏதாஸங் வயோ வேகல்லந்தி அவயாதி ஆஹ ‘‘அனூனா’’தி, அனவஸேஸோதி அத்தோ². ஏஸனாதி காமேஸனாத³யோ. மக்³க³ஸ்ஸ கிச்சனிப்ப²த்தி கதி²தா ராகா³தீ³னங் பஹீனபா⁴வதீ³பனதோ. பச்சவெக்க²ணப²லங் கதி²தந்தி பச்சவெக்க²ணமுகே²ன அரியப²லங் கதி²தங். அதி⁴க³தே ஹி அக்³க³ப²லே ஸப்³ப³ஸோ ராகா³தீ³னங் அனுப்பாத³த⁴ம்மதங் பஜானாதி, தஞ்ச பஜானநங் பச்சவெக்க²ணஞாணந்தி.

    Natthi etāsaṃ vayo vekallanti avayāti āha ‘‘anūnā’’ti, anavasesoti attho. Esanāti kāmesanādayo. Maggassa kiccanipphatti kathitā rāgādīnaṃ pahīnabhāvadīpanato. Paccavekkhaṇaphalaṃ kathitanti paccavekkhaṇamukhena ariyaphalaṃ kathitaṃ. Adhigate hi aggaphale sabbaso rāgādīnaṃ anuppādadhammataṃ pajānāti, tañca pajānanaṃ paccavekkhaṇañāṇanti.

    து³தியஅரியாவாஸஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyaariyāvāsasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    நாத²வக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nāthavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. து³தியஅரியாவாஸஸுத்தங் • 10. Dutiyaariyāvāsasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியஅரியாவாஸஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaariyāvāsasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact