Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    8. து³தியஆஸவஸுத்தங்

    8. Dutiyaāsavasuttaṃ

    57. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    57. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தயோமே, பி⁴க்க²வே, ஆஸவா. கதமே தயோ? காமாஸவோ, ப⁴வாஸவோ, அவிஜ்ஜாஸவோ – இமே கோ², பி⁴க்க²வே, தயோ ஆஸவா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tayome, bhikkhave, āsavā. Katame tayo? Kāmāsavo, bhavāsavo, avijjāsavo – ime kho, bhikkhave, tayo āsavā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘யஸ்ஸ காமாஸவோ கீ²ணோ, அவிஜ்ஜா ச விராஜிதா;

    ‘‘Yassa kāmāsavo khīṇo, avijjā ca virājitā;

    ப⁴வாஸவோ பரிக்கீ²ணோ, விப்பமுத்தோ நிரூபதி⁴;

    Bhavāsavo parikkhīṇo, vippamutto nirūpadhi;

    தா⁴ரேதி அந்திமங் தே³ஹங், ஜெத்வா மாரங் ஸவாஹினி’’ந்தி 1.

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhini’’nti 2.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. அட்ட²மங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸவாஹனந்தி (ப³ஹூஸு)
    2. savāhananti (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 7-8. ஆஸவஸுத்தத்³வயவண்ணனா • 7-8. Āsavasuttadvayavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact