Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. து³தியஅஸ்ஸுதவாஸுத்தங்
2. Dutiyaassutavāsuttaṃ
62. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘அஸ்ஸுதவா, பி⁴க்க²வே, புது²ஜ்ஜனோ இமஸ்மிங் சாதுமஹாபூ⁴திகஸ்மிங் காயஸ்மிங் நிப்³பி³ந்தெ³ய்யபி விரஜ்ஜெய்யபி விமுச்செய்யபி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? தி³ஸ்ஸதி, பி⁴க்க²வே, இமஸ்ஸ சாதுமஹாபூ⁴திகஸ்ஸ காயஸ்ஸ ஆசயோபி அபசயோபி ஆதா³னம்பி நிக்கே²பனம்பி . தஸ்மா தத்ராஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ நிப்³பி³ந்தெ³ய்யபி விரஜ்ஜெய்யபி விமுச்செய்யபி. யஞ்ச கோ² ஏதங், பி⁴க்க²வே, வுச்சதி சித்தங் இதிபி, மனோ இதிபி, விஞ்ஞாணங் இதிபி, தத்ராஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ நாலங் நிப்³பி³ந்தி³துங் நாலங் விரஜ்ஜிதுங் நாலங் விமுச்சிதுங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? தீ³க⁴ரத்தஞ்ஹேதங், பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவதோ புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ அஜ்ஜோ²ஸிதங் மமாயிதங் பராமட்ட²ங் – ‘ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’தி. தஸ்மா தத்ராஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ நாலங் நிப்³பி³ந்தி³துங் நாலங் விரஜ்ஜிதுங் நாலங் விமுச்சிதுங்’’.
62. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘assutavā, bhikkhave, puthujjano imasmiṃ cātumahābhūtikasmiṃ kāyasmiṃ nibbindeyyapi virajjeyyapi vimucceyyapi. Taṃ kissa hetu? Dissati, bhikkhave, imassa cātumahābhūtikassa kāyassa ācayopi apacayopi ādānampi nikkhepanampi . Tasmā tatrāssutavā puthujjano nibbindeyyapi virajjeyyapi vimucceyyapi. Yañca kho etaṃ, bhikkhave, vuccati cittaṃ itipi, mano itipi, viññāṇaṃ itipi, tatrāssutavā puthujjano nālaṃ nibbindituṃ nālaṃ virajjituṃ nālaṃ vimuccituṃ. Taṃ kissa hetu? Dīgharattañhetaṃ, bhikkhave, assutavato puthujjanassa ajjhositaṃ mamāyitaṃ parāmaṭṭhaṃ – ‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’ti. Tasmā tatrāssutavā puthujjano nālaṃ nibbindituṃ nālaṃ virajjituṃ nālaṃ vimuccituṃ’’.
‘‘வரங், பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ இமங் சாதுமஹாபூ⁴திகங் காயங் அத்ததோ உபக³ச்செ²ய்ய, ந த்வேவ சித்தங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? தி³ஸ்ஸதாயங், பி⁴க்க²வே, சாதுமஹாபூ⁴திகோ காயோ ஏகம்பி வஸ்ஸங் திட்ட²மானோ த்³வேபி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ தீணிபி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ சத்தாரிபி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ பஞ்சபி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ த³ஸபி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ வீஸதிபி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ திங்ஸம்பி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ சத்தாரீஸம்பி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ பஞ்ஞாஸம்பி வஸ்ஸானி திட்ட²மானோ வஸ்ஸஸதம்பி திட்ட²மானோ, பி⁴ய்யோபி திட்ட²மானோ. யஞ்ச கோ² ஏதங், பி⁴க்க²வே, வுச்சதி சித்தங் இதிபி, மனோ இதிபி, விஞ்ஞாணங் இதிபி, தங் ரத்தியா ச தி³வஸஸ்ஸ ச அஞ்ஞதே³வ உப்பஜ்ஜதி அஞ்ஞங் நிருஜ்ஜ²தி.
‘‘Varaṃ, bhikkhave, assutavā puthujjano imaṃ cātumahābhūtikaṃ kāyaṃ attato upagaccheyya, na tveva cittaṃ. Taṃ kissa hetu? Dissatāyaṃ, bhikkhave, cātumahābhūtiko kāyo ekampi vassaṃ tiṭṭhamāno dvepi vassāni tiṭṭhamāno tīṇipi vassāni tiṭṭhamāno cattāripi vassāni tiṭṭhamāno pañcapi vassāni tiṭṭhamāno dasapi vassāni tiṭṭhamāno vīsatipi vassāni tiṭṭhamāno tiṃsampi vassāni tiṭṭhamāno cattārīsampi vassāni tiṭṭhamāno paññāsampi vassāni tiṭṭhamāno vassasatampi tiṭṭhamāno, bhiyyopi tiṭṭhamāno. Yañca kho etaṃ, bhikkhave, vuccati cittaṃ itipi, mano itipi, viññāṇaṃ itipi, taṃ rattiyā ca divasassa ca aññadeva uppajjati aññaṃ nirujjhati.
‘‘தத்ர , பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ படிச்சஸமுப்பாத³ங்யேவ ஸாது⁴கங் யோனிஸோ மனஸி கரோதி – ‘இதி இமஸ்மிங் ஸதி இத³ங் ஹோதி, இமஸ்ஸுப்பாதா³ இத³ங் உப்பஜ்ஜதி; இமஸ்மிங் அஸதி இத³ங் ந ஹோதி, இமஸ்ஸ நிரோதா⁴ இத³ங் நிருஜ்ஜ²தீ’தி. ஸுக²வேத³னியங், பி⁴க்க²வே, ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²வேத³னா. தஸ்ஸேவ ஸுக²வேத³னியஸ்ஸ ப²ஸ்ஸஸ்ஸ நிரோதா⁴ யங் தஜ்ஜங் வேத³யிதங் ஸுக²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பன்னா ஸுக²வேத³னா ஸா நிருஜ்ஜ²தி ஸா வூபஸம்மதி. து³க்க²வேத³னியங், பி⁴க்க²வே, ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி து³க்க²வேத³னா. தஸ்ஸேவ து³க்க²வேத³னியஸ்ஸ ப²ஸ்ஸஸ்ஸ நிரோதா⁴ யங் தஜ்ஜங் வேத³யிதங் து³க்க²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பன்னா து³க்க²வேத³னா ஸா நிருஜ்ஜ²தி ஸா வூபஸம்மதி. அது³க்க²மஸுக²வேத³னியங், பி⁴க்க²வே, ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி அது³க்க²மஸுக²வேத³னா. தஸ்ஸேவ அது³க்க²மஸுக²வேத³னியஸ்ஸ ப²ஸ்ஸஸ்ஸ நிரோதா⁴ யங் தஜ்ஜங் வேத³யிதங் அது³க்க²மஸுக²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பன்னா அது³க்க²மஸுக²வேத³னா ஸா நிருஜ்ஜ²தி ஸா வூபஸம்மதி.
‘‘Tatra , bhikkhave, sutavā ariyasāvako paṭiccasamuppādaṃyeva sādhukaṃ yoniso manasi karoti – ‘iti imasmiṃ sati idaṃ hoti, imassuppādā idaṃ uppajjati; imasmiṃ asati idaṃ na hoti, imassa nirodhā idaṃ nirujjhatī’ti. Sukhavedaniyaṃ, bhikkhave, phassaṃ paṭicca uppajjati sukhavedanā. Tasseva sukhavedaniyassa phassassa nirodhā yaṃ tajjaṃ vedayitaṃ sukhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppannā sukhavedanā sā nirujjhati sā vūpasammati. Dukkhavedaniyaṃ, bhikkhave, phassaṃ paṭicca uppajjati dukkhavedanā. Tasseva dukkhavedaniyassa phassassa nirodhā yaṃ tajjaṃ vedayitaṃ dukkhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppannā dukkhavedanā sā nirujjhati sā vūpasammati. Adukkhamasukhavedaniyaṃ, bhikkhave, phassaṃ paṭicca uppajjati adukkhamasukhavedanā. Tasseva adukkhamasukhavedaniyassa phassassa nirodhā yaṃ tajjaṃ vedayitaṃ adukkhamasukhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppannā adukkhamasukhavedanā sā nirujjhati sā vūpasammati.
‘‘ஸெய்யதா²பி , பி⁴க்க²வே, த்³வின்னங் கட்டா²னங் ஸங்க⁴ட்டனஸமோதா⁴னா உஸ்மா ஜாயதி தேஜோ அபி⁴னிப்³ப³த்ததி. தேஸங்யேவ த்³வின்னங் கட்டா²னங் நானாகதவினிப்³போ⁴கா³ 1 யா தஜ்ஜா உஸ்மா ஸா நிருஜ்ஜ²தி ஸா வூபஸம்மதி; ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, ஸுக²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸுக²வேத³னா. தஸ்ஸேவ ஸுக²வேத³னியஸ்ஸ ப²ஸ்ஸஸ்ஸ நிரோதா⁴ யங் தஜ்ஜங் வேத³யிதங் ஸுக²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பன்னா ஸுக²வேத³னா ஸா நிருஜ்ஜ²தி ஸா வூபஸம்மதி…பே॰… அது³க்க²மஸுக²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி அது³க்க²மஸுக²வேத³னா. தஸ்ஸேவ அது³க்க²மஸுக²வேத³னியஸ்ஸ ப²ஸ்ஸஸ்ஸ நிரோதா⁴ யங் தஜ்ஜங் வேத³யிதங் அது³க்க²மஸுக²வேத³னியங் ப²ஸ்ஸங் படிச்ச உப்பன்னா அது³க்க²மஸுக²வேத³னா ஸா நிருஜ்ஜ²தி ஸா வூபஸம்மதி.
‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, dvinnaṃ kaṭṭhānaṃ saṅghaṭṭanasamodhānā usmā jāyati tejo abhinibbattati. Tesaṃyeva dvinnaṃ kaṭṭhānaṃ nānākatavinibbhogā 2 yā tajjā usmā sā nirujjhati sā vūpasammati; evameva kho, bhikkhave, sukhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppajjati sukhavedanā. Tasseva sukhavedaniyassa phassassa nirodhā yaṃ tajjaṃ vedayitaṃ sukhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppannā sukhavedanā sā nirujjhati sā vūpasammati…pe… adukkhamasukhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppajjati adukkhamasukhavedanā. Tasseva adukkhamasukhavedaniyassa phassassa nirodhā yaṃ tajjaṃ vedayitaṃ adukkhamasukhavedaniyaṃ phassaṃ paṭicca uppannā adukkhamasukhavedanā sā nirujjhati sā vūpasammati.
‘‘ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ ப²ஸ்ஸேபி நிப்³பி³ந்த³தி, வேத³னாயபி நிப்³பி³ந்த³தி, ஸஞ்ஞாயபி நிப்³பி³ந்த³தி, ஸங்கா²ரேஸுபி நிப்³பி³ந்த³தி, விஞ்ஞாணஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி; நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதி, விராகா³ விமுச்சதி, விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணங் ஹோதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதீ’’தி. து³தியங்.
‘‘Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako phassepi nibbindati, vedanāyapi nibbindati, saññāyapi nibbindati, saṅkhāresupi nibbindati, viññāṇasmimpi nibbindati; nibbindaṃ virajjati, virāgā vimuccati, vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti. Dutiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. து³தியஅஸ்ஸுதவாஸுத்தவண்ணனா • 2. Dutiyaassutavāsuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. து³தியஅஸ்ஸுதவாஸுத்தவண்ணனா • 2. Dutiyaassutavāsuttavaṇṇanā