Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. து³தியஆயுஸுத்தங்

    10. Dutiyaāyusuttaṃ

    146. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தத்ர கோ² ப⁴க³வா…பே॰… ஏதத³வோச –

    146. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tatra kho bhagavā…pe… etadavoca –

    ‘‘அப்பமித³ங், பி⁴க்க²வே, மனுஸ்ஸானங் ஆயு. க³மனீயோ ஸம்பராயோ, கத்தப்³ப³ங் குஸலங், சரிதப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியங். நத்தி² ஜாதஸ்ஸ அமரணங். யோ, பி⁴க்க²வே, சிரங் ஜீவதி, ஸோ வஸ்ஸஸதங் அப்பங் வா பி⁴ய்யோ’’தி.

    ‘‘Appamidaṃ, bhikkhave, manussānaṃ āyu. Gamanīyo samparāyo, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ. Natthi jātassa amaraṇaṃ. Yo, bhikkhave, ciraṃ jīvati, so vassasataṃ appaṃ vā bhiyyo’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘நாச்சயந்தி அஹோரத்தா, ஜீவிதங் நூபருஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Nāccayanti ahorattā, jīvitaṃ nūparujjhati;

    ஆயு அனுபரியாயதி, மச்சானங் நேமீவ ரத²குப்³ப³ர’’ந்தி.

    Āyu anupariyāyati, maccānaṃ nemīva rathakubbara’’nti.

    ‘‘அச்சயந்தி அஹோரத்தா, ஜீவிதங் உபருஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Accayanti ahorattā, jīvitaṃ uparujjhati;

    ஆயு கீ²யதி மச்சானங், குன்னதீ³னங்வ ஓத³க’’ந்தி.

    Āyu khīyati maccānaṃ, kunnadīnaṃva odaka’’nti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் ப⁴க³வா, ஜானாதி மங் ஸுக³தோ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.

    பட²மோ வக்³கோ³.

    Paṭhamo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    தபோகம்மஞ்ச நாகோ³ ச, ஸுப⁴ங் பாஸேன தே து³வே;

    Tapokammañca nāgo ca, subhaṃ pāsena te duve;

    ஸப்போ ஸுபதி நந்த³னங், ஆயுனா அபரே து³வேதி.

    Sappo supati nandanaṃ, āyunā apare duveti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியஆயுஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaāyusuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. து³தியஆயுஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaāyusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact