Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    2. து³தியத³ஸப³லஸுத்தவண்ணனா

    2. Dutiyadasabalasuttavaṇṇanā

    22. து³தியங் ப⁴க³வதா அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயஸ்ஸ வஸேன வுத்தங். தத்த² த³ஸப³லஸமன்னாக³தோதி த³ஸஹி ப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ. ப³லஞ்ச நாமேதங் து³வித⁴ங் காயப³லஞ்ச ஞாணப³லஞ்ச. தேஸு ததா²க³தஸ்ஸ காயப³லங் ஹத்தி²குலானுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங். வுத்தஞ்ஹேதங் போராணேஹி –

    22. Dutiyaṃ bhagavatā attano ajjhāsayassa vasena vuttaṃ. Tattha dasabalasamannāgatoti dasahi balehi samannāgato. Balañca nāmetaṃ duvidhaṃ kāyabalañca ñāṇabalañca. Tesu tathāgatassa kāyabalaṃ hatthikulānusārena veditabbaṃ. Vuttañhetaṃ porāṇehi –

    ‘‘காளாவகஞ்ச க³ங்கெ³ய்யங், பண்ட³ரங் தம்ப³பிங்க³லங்;

    ‘‘Kāḷāvakañca gaṅgeyyaṃ, paṇḍaraṃ tambapiṅgalaṃ;

    க³ந்த⁴மங்க³லஹேமஞ்ச, உபோஸத²ச²த்³த³ந்திமே த³ஸா’’தி.(ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.148; விப⁴॰ அட்ட²॰ 760); –

    Gandhamaṅgalahemañca, uposathachaddantime dasā’’ti.(ma. ni. aṭṭha. 1.148; vibha. aṭṭha. 760); –

    இமானி த³ஸ ஹத்தி²குலானி. தத்த² காளாவகந்தி பகதிஹத்தி²குலங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். யங் த³ஸன்னங் புரிஸானங் காயப³லங், தங் ஏகஸ்ஸ காளாவகஸ்ஸ ஹத்தி²னோ. யங் த³ஸன்னங் காளாவகானங் ப³லங், தங் ஏகஸ்ஸ க³ங்கெ³ய்யஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் க³ங்கெ³ய்யானங், தங் ஏகஸ்ஸ பண்ட³ரஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் பண்ட³ரானங், தங் ஏகஸ்ஸ தம்ப³ஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் தம்பா³னங், தங் ஏகஸ்ஸ பிங்க³லஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் பிங்க³லானங், தங் ஏகஸ்ஸ க³ந்த⁴ஹத்தி²னோ. யங் த³ஸன்னங் க³ந்த⁴ஹத்தீ²னங், தங் ஏகஸ்ஸ மங்க³லஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் மங்க³லானங், தங் ஏகஸ்ஸ ஹேமவதஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் ஹேமவதானங், தங் ஏகஸ்ஸ உபோஸத²ஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் உபோஸதா²னங், தங் ஏகஸ்ஸ ச²த்³த³ந்தஸ்ஸ. யங் த³ஸன்னங் ச²த்³த³ந்தானங், தங் ஏகஸ்ஸ ததா²க³தஸ்ஸ. நாராயனஸங்கா⁴தப³லந்திபி இத³மேவ வுச்சதி. ததே³தங் பகதிஹத்தி²க³ணனாய ஹத்தீ²னங் கோடிஸஹஸ்ஸானங், புரிஸக³ணனாய த³ஸன்னங் புரிஸகோடிஸஹஸ்ஸானங் ப³லங் ஹோதி. இத³ங் தாவ ததா²க³தஸ்ஸ காயப³லங். ‘‘த³ஸப³லஸமன்னாக³தோ’’தி எத்த² பன ஏதங் ஸங்க³ஹங் ந க³ச்ச²தி. ஏதஞ்ஹி பா³ஹிரகங் லாமகங் திரச்சா²னக³தானங் ஸீஹாதீ³னம்பி ஹோதி. ஏதஞ்ஹி நிஸ்ஸாய து³க்க²பரிஞ்ஞா வா ஸமுத³யப்பஹானங் வா மக்³க³பா⁴வனா வா ப²லஸச்சி²கிரியா வா நத்தி². அஞ்ஞங் பன த³ஸஸு டா²னேஸு அகம்பனத்தே²ன உபத்த²ம்ப⁴னத்தே²ன ச த³ஸவித⁴ங் ஞாணப³லங் நாம அத்தி². தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘த³ஸப³லஸமன்னாக³தோ’’தி.

    Imāni dasa hatthikulāni. Tattha kāḷāvakanti pakatihatthikulaṃ daṭṭhabbaṃ. Yaṃ dasannaṃ purisānaṃ kāyabalaṃ, taṃ ekassa kāḷāvakassa hatthino. Yaṃ dasannaṃ kāḷāvakānaṃ balaṃ, taṃ ekassa gaṅgeyyassa. Yaṃ dasannaṃ gaṅgeyyānaṃ, taṃ ekassa paṇḍarassa. Yaṃ dasannaṃ paṇḍarānaṃ, taṃ ekassa tambassa. Yaṃ dasannaṃ tambānaṃ, taṃ ekassa piṅgalassa. Yaṃ dasannaṃ piṅgalānaṃ, taṃ ekassa gandhahatthino. Yaṃ dasannaṃ gandhahatthīnaṃ, taṃ ekassa maṅgalassa. Yaṃ dasannaṃ maṅgalānaṃ, taṃ ekassa hemavatassa. Yaṃ dasannaṃ hemavatānaṃ, taṃ ekassa uposathassa. Yaṃ dasannaṃ uposathānaṃ, taṃ ekassa chaddantassa. Yaṃ dasannaṃ chaddantānaṃ, taṃ ekassa tathāgatassa. Nārāyanasaṅghātabalantipi idameva vuccati. Tadetaṃ pakatihatthigaṇanāya hatthīnaṃ koṭisahassānaṃ, purisagaṇanāya dasannaṃ purisakoṭisahassānaṃ balaṃ hoti. Idaṃ tāva tathāgatassa kāyabalaṃ. ‘‘Dasabalasamannāgato’’ti ettha pana etaṃ saṅgahaṃ na gacchati. Etañhi bāhirakaṃ lāmakaṃ tiracchānagatānaṃ sīhādīnampi hoti. Etañhi nissāya dukkhapariññā vā samudayappahānaṃ vā maggabhāvanā vā phalasacchikiriyā vā natthi. Aññaṃ pana dasasu ṭhānesu akampanatthena upatthambhanatthena ca dasavidhaṃ ñāṇabalaṃ nāma atthi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘dasabalasamannāgato’’ti.

    கதமங் பன தந்தி? டா²னாட்டா²னாதீ³னங் யதா²பூ⁴தங் ஜானநங். ஸெய்யதி²த³ங் – டா²னஞ்ச டா²னதோ அட்டா²னஞ்ச அட்டா²னதோ ஜானநங் ஏகங், அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னானங் கம்மஸமாதா³னானங் டா²னஸோ ஹேதுஸோ யதா²பூ⁴தங் விபாகஜானநங் ஏகங், ஸப்³ப³த்த²கா³மினிபடிபதா³ஜானநங் ஏகங், அனேகதா⁴துனானாதா⁴துலோகஜானநங் ஏகங், பரஸத்தானங் பரபுக்³க³லானங் நானாதி⁴முத்திகதாஜானநங் ஏகங், தேஸங்யேவ இந்த்³ரியபரோபரியத்தஜானநங் ஏகங், ஜா²னவிமொக்க²ஸமாதி⁴ஸமாபத்தீனங் ஸங்கிலேஸவோதா³னவுட்டா²னஜானநங் ஏகங், புப்³பே³னிவாஸஜானநங் ஏகங், ஸத்தானங் சுதூபபாதஜானநங் ஏகங், ஆஸவக்க²யஜானநங் ஏகந்தி. அபி⁴த⁴ம்மே பன –

    Katamaṃ pana tanti? Ṭhānāṭṭhānādīnaṃ yathābhūtaṃ jānanaṃ. Seyyathidaṃ – ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato jānanaṃ ekaṃ, atītānāgatapaccuppannānaṃ kammasamādānānaṃ ṭhānaso hetuso yathābhūtaṃ vipākajānanaṃ ekaṃ, sabbatthagāminipaṭipadājānanaṃ ekaṃ, anekadhātunānādhātulokajānanaṃ ekaṃ, parasattānaṃ parapuggalānaṃ nānādhimuttikatājānanaṃ ekaṃ, tesaṃyeva indriyaparopariyattajānanaṃ ekaṃ, jhānavimokkhasamādhisamāpattīnaṃ saṃkilesavodānavuṭṭhānajānanaṃ ekaṃ, pubbenivāsajānanaṃ ekaṃ, sattānaṃ cutūpapātajānanaṃ ekaṃ, āsavakkhayajānanaṃ ekanti. Abhidhamme pana –

    ‘‘இத⁴ ததா²க³தோ டா²னஞ்ச டா²னதோ அட்டா²னஞ்ச அட்டா²னதோ யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ டா²னஞ்ச டா²னதோ அட்டா²னஞ்ச அட்டா²னதோ யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி , பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதீ’’தி.

    ‘‘Idha tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānāti. Idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti , parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavattetī’’ti.

    ஆதி³னா (விப⁴॰ 760) நயேன வித்தா²ரதோ ஆக³தானேவ. அத்த²வண்ணனாபி நேஸங் விப⁴ங்க³ட்ட²கதா²யஞ்சேவ (விப⁴॰ அட்ட²॰ 760) பபஞ்சஸூத³னியா ச மஜ்ஜி²மட்ட²கதா²ய (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.148) ஸப்³பா³காரதோ வுத்தா. ஸா தத்த² வுத்தனயேனேவ க³ஹேதப்³பா³.

    Ādinā (vibha. 760) nayena vitthārato āgatāneva. Atthavaṇṇanāpi nesaṃ vibhaṅgaṭṭhakathāyañceva (vibha. aṭṭha. 760) papañcasūdaniyā ca majjhimaṭṭhakathāya (ma. ni. aṭṭha. 1.148) sabbākārato vuttā. Sā tattha vuttanayeneva gahetabbā.

    சதூஹி ச வேஸாரஜ்ஜேஹீதி எத்த² ஸாரஜ்ஜபடிபக்க²ங் வேஸாரஜ்ஜங், சதூஸு டா²னேஸு வேஸாரஜ்ஜபா⁴வங் பச்சவெக்க²ந்தஸ்ஸ உப்பன்னஸோமனஸ்ஸமயஞாணஸ்ஸேதங் நாமங். கதமேஸு சதூஸு? ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே படிஜானதோ இமே த⁴ம்மா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴’’திஆதீ³ஸு சோத³னாவத்தூ²ஸு. தத்ராயங் பாளி –

    Catūhi ca vesārajjehīti ettha sārajjapaṭipakkhaṃ vesārajjaṃ, catūsu ṭhānesu vesārajjabhāvaṃ paccavekkhantassa uppannasomanassamayañāṇassetaṃ nāmaṃ. Katamesu catūsu? ‘‘Sammāsambuddhassa te paṭijānato ime dhammā anabhisambuddhā’’tiādīsu codanāvatthūsu. Tatrāyaṃ pāḷi –

    ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தஸ்ஸ வேஸாரஜ்ஜானி…பே॰…. கதமானி சத்தாரி? ‘ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே படிஜானதோ இமே த⁴ம்மா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴’தி தத்ர வத மங் ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா தே³வோ வா மாரோ வா ப்³ரஹ்மா வா கோசி வா லோகஸ்மிங் ஸஹ த⁴ம்மேன படிசோதெ³ஸ்ஸதீதி நிமித்தமேதங், பி⁴க்க²வே, ந ஸமனுபஸ்ஸாமி. ஏதமஹங், பி⁴க்க²வே, நிமித்தங் அஸமனுபஸ்ஸந்தோ கே²மப்பத்தோ அப⁴யப்பத்தோ வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ விஹராமி. ‘கீ²ணாஸவஸ்ஸ தே படிஜானதோ இமே ஆஸவா அபரிக்கீ²ணா’தி தத்ர வத மங்…பே॰… ‘யே கோ² பன தே அந்தராயிகா த⁴ம்மா வுத்தா, தே படிஸேவதோ நாலங் அந்தராயாயா’தி தத்ர வத மங்…பே॰… ‘யஸ்ஸ கோ² பன தே அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ, ஸோ ந நிய்யாதி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயா’தி தத்ர வத மங் ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா…பே॰… வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ விஹராமீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.8).

    ‘‘Cattārimāni, bhikkhave, tathāgatassa vesārajjāni…pe…. Katamāni cattāri? ‘Sammāsambuddhassa te paṭijānato ime dhammā anabhisambuddhā’ti tatra vata maṃ samaṇo vā brāhmaṇo vā devo vā māro vā brahmā vā koci vā lokasmiṃ saha dhammena paṭicodessatīti nimittametaṃ, bhikkhave, na samanupassāmi. Etamahaṃ, bhikkhave, nimittaṃ asamanupassanto khemappatto abhayappatto vesārajjappatto viharāmi. ‘Khīṇāsavassa te paṭijānato ime āsavā aparikkhīṇā’ti tatra vata maṃ…pe… ‘ye kho pana te antarāyikā dhammā vuttā, te paṭisevato nālaṃ antarāyāyā’ti tatra vata maṃ…pe… ‘yassa kho pana te atthāya dhammo desito, so na niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyā’ti tatra vata maṃ samaṇo vā brāhmaṇo vā…pe… vesārajjappatto viharāmī’’ti (a. ni. 4.8).

    ஆஸப⁴ங் டா²னந்தி ஸெட்ட²ட்டா²னங் உத்தமட்டா²னங். ஆஸபா⁴ வா புப்³ப³பு³த்³தா⁴, தேஸங் டா²னந்தி அத்தோ². அபிச க³வஸதஜெட்ட²கோ உஸபோ⁴, க³வஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴, வஜஸதஜெட்ட²கோ வா உஸபோ⁴, வஜஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴, ஸப்³ப³க³வஸெட்டோ² ஸப்³ப³பரிஸ்ஸயஸஹோ ஸேதோ பாஸாதி³கோ மஹாபா⁴ரவஹோ அஸனிஸதஸத்³தே³ஹிபி அஸம்பகம்பியோ நிஸபோ⁴, ஸோ இத⁴ உஸபோ⁴தி அதி⁴ப்பேதோ. இத³ம்பி ஹி தஸ்ஸ பரியாயவசனங். உஸப⁴ஸ்ஸ இத³ந்தி ஆஸப⁴ங். டா²னந்தி சதூஹி பாதே³ஹி பத²விங் உப்பீளெத்வா அவட்டா²னங் (ம॰ நி॰ 1.150). இத³ங் பன ஆஸப⁴ங் வியாதி ஆஸப⁴ங். யதே²வ ஹி நிஸப⁴ஸங்கா²தோ உஸபோ⁴ உஸப⁴ப³லேன ஸமன்னாக³தோ சதூஹி பாதே³ஹி பத²விங் உப்பீளெத்வா அசலட்டா²னேன திட்ட²தி, ஏவங் ததா²க³தோபி த³ஸஹி ததா²க³தப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ சதூஹி வேஸாரஜ்ஜபாதே³ஹி அட்ட²பரிஸபத²விங் உப்பீளெத்வா ஸதே³வகே லோகே கேனசி பச்சத்தி²கேன பச்சாமித்தேன அகம்பியோ அசலட்டா²னேன திட்ட²தி. ஏவங் திட்ட²மானோ ச தங் ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி உபக³ச்ச²தி ந பச்சக்கா²தி, அத்தனி ஆரோபேதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதீ’’தி.

    Āsabhaṃ ṭhānanti seṭṭhaṭṭhānaṃ uttamaṭṭhānaṃ. Āsabhā vā pubbabuddhā, tesaṃ ṭhānanti attho. Apica gavasatajeṭṭhako usabho, gavasahassajeṭṭhako vasabho, vajasatajeṭṭhako vā usabho, vajasahassajeṭṭhako vasabho, sabbagavaseṭṭho sabbaparissayasaho seto pāsādiko mahābhāravaho asanisatasaddehipi asampakampiyo nisabho, so idha usabhoti adhippeto. Idampi hi tassa pariyāyavacanaṃ. Usabhassa idanti āsabhaṃ. Ṭhānanti catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā avaṭṭhānaṃ (ma. ni. 1.150). Idaṃ pana āsabhaṃ viyāti āsabhaṃ. Yatheva hi nisabhasaṅkhāto usabho usabhabalena samannāgato catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā acalaṭṭhānena tiṭṭhati, evaṃ tathāgatopi dasahi tathāgatabalehi samannāgato catūhi vesārajjapādehi aṭṭhaparisapathaviṃ uppīḷetvā sadevake loke kenaci paccatthikena paccāmittena akampiyo acalaṭṭhānena tiṭṭhati. Evaṃ tiṭṭhamāno ca taṃ āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti upagacchati na paccakkhāti, attani āropeti. Tena vuttaṃ ‘‘āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānātī’’ti.

    பரிஸாஸூதி ‘‘அட்ட² கோ² இமா, ஸாரிபுத்த, பரிஸா. கதமா அட்ட²? க²த்தியபரிஸா ப்³ராஹ்மணபரிஸா க³ஹபதிபரிஸா ஸமணபரிஸா சாதுமஹாராஜிகபரிஸா தாவதிங்ஸபரிஸா மாரபரிஸா ப்³ரஹ்மபரிஸா’’தி, இமாஸு அட்ட²ஸு பரிஸாஸு. ஸீஹனாத³ங் நத³தீதி ஸெட்ட²னாத³ங் அபீ⁴தனாத³ங் நத³தி, ஸீஹனாத³ஸதி³ஸங் வா நாத³ங் நத³தி. அயமத்தோ² ஸீஹனாத³ஸுத்தேன தீ³பேதப்³போ³. யதா² வா ஸீஹோ ஸஹனதோ சேவ ஹனநதோ ச ஸீஹோதி வுச்சதி, ஏவங் ததா²க³தோ லோகத⁴ம்மானங் ஸஹனதோ பரப்பவாதா³னஞ்ச ஹனநதோ ஸீஹோதி வுச்சதி. ஏவங் வுத்தஸ்ஸ ஸீஹஸ்ஸ நாத³ங் ஸீஹனாத³ங். தத்த² யதா² ஸீஹோ ஸீஹப³லேன ஸமன்னாக³தோ ஸப்³ப³த்த² விஸாரதோ³ விக³தலோமஹங்ஸோ ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ஏவங் ததா²க³தஸீஹோபி ததா²க³தப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ அட்ட²ஸு பரிஸாஸு விஸாரதோ³ விக³தலோமஹங்ஸோ, ‘‘இதி ரூப’’ந்திஆதி³னா நயேன நானாவித⁴தே³ஸனாவிலாஸஸம்பன்னங் ஸீஹனாத³ங் நத³தி. தேன வுத்தங் ‘‘பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தீ’’தி.

    Parisāsūti ‘‘aṭṭha kho imā, sāriputta, parisā. Katamā aṭṭha? Khattiyaparisā brāhmaṇaparisā gahapatiparisā samaṇaparisā cātumahārājikaparisā tāvatiṃsaparisā māraparisā brahmaparisā’’ti, imāsu aṭṭhasu parisāsu. Sīhanādaṃ nadatīti seṭṭhanādaṃ abhītanādaṃ nadati, sīhanādasadisaṃ vā nādaṃ nadati. Ayamattho sīhanādasuttena dīpetabbo. Yathā vā sīho sahanato ceva hananato ca sīhoti vuccati, evaṃ tathāgato lokadhammānaṃ sahanato parappavādānañca hananato sīhoti vuccati. Evaṃ vuttassa sīhassa nādaṃ sīhanādaṃ. Tattha yathā sīho sīhabalena samannāgato sabbattha visārado vigatalomahaṃso sīhanādaṃ nadati, evaṃ tathāgatasīhopi tathāgatabalehi samannāgato aṭṭhasu parisāsu visārado vigatalomahaṃso, ‘‘iti rūpa’’ntiādinā nayena nānāvidhadesanāvilāsasampannaṃ sīhanādaṃ nadati. Tena vuttaṃ ‘‘parisāsu sīhanādaṃ nadatī’’ti.

    ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதீதி எத்த² ப்³ரஹ்மந்தி ஸெட்ட²ங் உத்தமங், விஸுத்³த⁴ஸ்ஸ த⁴ம்மசக்கஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் பன த⁴ம்மசக்கங் து³வித⁴ங் ஹோதி படிவேத⁴ஞாணஞ்ச தே³ஸனாஞாணஞ்ச. தத்த² பஞ்ஞாபபா⁴விதங் அத்தனோ அரியப²லாவஹங் படிவேத⁴ஞாணங், கருணாபபா⁴விதங் ஸாவகானங் அரியப²லாவஹங் தே³ஸனாஞாணங். தத்த² படிவேத⁴ஞாணங் உப்பஜ்ஜமானங் உப்பன்னந்தி து³வித⁴ங். தஞ்ஹி அபி⁴னிக்க²மனதோ பட்டா²ய யாவ அரஹத்தமக்³கா³ உப்பஜ்ஜமானங், ப²லக்க²ணே உப்பன்னங் நாம. துஸிதப⁴வனதோ வா யாவ மஹாபோ³தி⁴பல்லங்கே அரஹத்தமக்³கா³ உப்பஜ்ஜமானங், ப²லக்க²ணே உப்பன்னங் நாம. தீ³பங்கரதோ வா பட்டா²ய யாவ அரஹத்தமக்³கா³ உப்பஜ்ஜமானங் , ப²லக்க²ணே உப்பன்னங் நாம. தே³ஸனாஞாணம்பி பவத்தமானங் பவத்தந்தி து³வித⁴ங். தஞ்ஹி யாவ அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞஸ்ஸ ஸோதாபத்திமக்³கா³ பவத்தமானங், ப²லக்க²ணே பவத்தங் நாம. தேஸு படிவேத⁴ஞாணங் லோகுத்தரங், தே³ஸனாஞாணங் லோகியங். உப⁴யம்பி பனேதங் அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணங் பு³த்³தா⁴னங்யேவ ஓரஸஞாணங்.

    Brahmacakkaṃ pavattetīti ettha brahmanti seṭṭhaṃ uttamaṃ, visuddhassa dhammacakkassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ pana dhammacakkaṃ duvidhaṃ hoti paṭivedhañāṇañca desanāñāṇañca. Tattha paññāpabhāvitaṃ attano ariyaphalāvahaṃ paṭivedhañāṇaṃ, karuṇāpabhāvitaṃ sāvakānaṃ ariyaphalāvahaṃ desanāñāṇaṃ. Tattha paṭivedhañāṇaṃ uppajjamānaṃ uppannanti duvidhaṃ. Tañhi abhinikkhamanato paṭṭhāya yāva arahattamaggā uppajjamānaṃ, phalakkhaṇe uppannaṃ nāma. Tusitabhavanato vā yāva mahābodhipallaṅke arahattamaggā uppajjamānaṃ, phalakkhaṇe uppannaṃ nāma. Dīpaṅkarato vā paṭṭhāya yāva arahattamaggā uppajjamānaṃ , phalakkhaṇe uppannaṃ nāma. Desanāñāṇampi pavattamānaṃ pavattanti duvidhaṃ. Tañhi yāva aññāsikoṇḍaññassa sotāpattimaggā pavattamānaṃ, phalakkhaṇe pavattaṃ nāma. Tesu paṭivedhañāṇaṃ lokuttaraṃ, desanāñāṇaṃ lokiyaṃ. Ubhayampi panetaṃ aññehi asādhāraṇaṃ buddhānaṃyeva orasañāṇaṃ.

    இதா³னி யங் இமினா ஞாணேன ஸமன்னாக³தோ ஸீஹனாத³ங் நத³தி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் இதி ரூபந்திஆதி³மாஹ. தத்த² இதி ரூபந்தி இத³ங் ரூபங் எத்தகங் ரூபங், இதோ உத்³த⁴ங் ரூபங் நத்தீ²தி ருப்பனஸபா⁴வஞ்சேவ பூ⁴துபாதா³யபே⁴த³ஞ்ச ஆதி³ங் கத்வா லக்க²ணரஸபச்சுபட்டா²னபத³ட்டா²னவஸேன அனவஸேஸரூபபரிக்³க³ஹோ வுத்தோ. இதி ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோதி இமினா ஏவங் பரிக்³க³ஹிதஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோ வுத்தோ. தத்த² இதீதி ஏவங் ஸமுத³யோ ஹோதீதி அத்தோ². தஸ்ஸ வித்தா²ரோ ‘‘அவிஜ்ஜாஸமுத³யா ரூபஸமுத³யோ தண்ஹாஸமுத³யா, கம்மஸமுத³யா ஆஹாரஸமுத³யா ரூபஸமுத³யோதி நிப்³ப³த்திலக்க²ணங் பஸ்ஸந்தோபி ரூபக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ உத³யங் பஸ்ஸதீ’’தி (படி॰ ம॰ 1.50) ஏவங் வேதி³தப்³போ³. அத்த²ங்க³மேபி ‘‘அவிஜ்ஜானிரோதா⁴ ரூபனிரோதோ⁴…பே॰… விபரிணாமலக்க²ணங் பஸ்ஸந்தோபி ரூபக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ நிரோத⁴ங் பஸ்ஸதீ’’தி அயங் வித்தா²ரோ.

    Idāni yaṃ iminā ñāṇena samannāgato sīhanādaṃ nadati, taṃ dassetuṃ iti rūpantiādimāha. Tattha iti rūpanti idaṃ rūpaṃ ettakaṃ rūpaṃ, ito uddhaṃ rūpaṃ natthīti ruppanasabhāvañceva bhūtupādāyabhedañca ādiṃ katvā lakkhaṇarasapaccupaṭṭhānapadaṭṭhānavasena anavasesarūpapariggaho vutto. Iti rūpassa samudayoti iminā evaṃ pariggahitassa rūpassa samudayo vutto. Tattha itīti evaṃ samudayo hotīti attho. Tassa vitthāro ‘‘avijjāsamudayā rūpasamudayo taṇhāsamudayā, kammasamudayā āhārasamudayā rūpasamudayoti nibbattilakkhaṇaṃ passantopi rūpakkhandhassa udayaṃ passatī’’ti (paṭi. ma. 1.50) evaṃ veditabbo. Atthaṅgamepi ‘‘avijjānirodhā rūpanirodho…pe… vipariṇāmalakkhaṇaṃ passantopi rūpakkhandhassa nirodhaṃ passatī’’ti ayaṃ vitthāro.

    இதி வேத³னாதிஆதீ³ஸுபி அயங் வேத³னா எத்தகா வேத³னா, இதோ உத்³த⁴ங் வேத³னா நத்தி², அயங் ஸஞ்ஞா, இமே ஸங்கா²ரா, இத³ங் விஞ்ஞாணங் எத்தகங் விஞ்ஞாணங் , இதோ உத்³த⁴ங் விஞ்ஞாணங் நத்தீ²தி வேத³யிதஸஞ்ஜானநஅபி⁴ஸங்க²ரணவிஜானநஸபா⁴வஞ்சேவ ஸுகா²தி³ரூபஸஞ்ஞாதி³ப²ஸ்ஸாதி³சக்கு²விஞ்ஞாணாதி³பே⁴த³ஞ்ச ஆதி³ங் கத்வா லக்க²ணரஸபச்சுபட்டா²னபத³ட்டா²னவஸேன அனவஸேஸவேத³னாஸஞ்ஞாஸங்கா²ரவிஞ்ஞாணபரிக்³க³ஹோ வுத்தோ. இதி வேத³னாய ஸமுத³யோதிஆதீ³ஹி பன ஏவங் பரிக்³க³ஹிதானங் வேத³னாஸஞ்ஞாஸங்கா²ரவிஞ்ஞாணானங் ஸமுத³யோ வுத்தோ. தத்ராபி இதீதி ஏவங் ஸமுத³யோ ஹோதீதி அத்தோ². தேஸம்பி வித்தா²ரோ ‘‘அவிஜ்ஜாஸமுத³யா வேத³னாஸமுத³யோ’’தி (படி॰ ம॰ 1.50) ரூபே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. அயங் பன விஸேஸோ – தீஸு க²ந்தே⁴ஸு ‘‘ஆஹாரஸமுத³யா’’தி அவத்வா ‘‘ப²ஸ்ஸஸமுத³யா’’தி வத்தப்³ப³ங், விஞ்ஞாணக்க²ந்தே⁴ ‘‘நாமரூபஸமுத³யா’’தி. அத்த²ங்க³மபத³ம்பி தேஸங்யேவ வஸேன யோஜேதப்³ப³ங். அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரதோ பன உத³யப்³ப³யவினிச்ச²யோ ஸப்³பா³காரபரிபூரோ விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தோ.

    Iti vedanātiādīsupi ayaṃ vedanā ettakā vedanā, ito uddhaṃ vedanā natthi, ayaṃ saññā, ime saṅkhārā, idaṃ viññāṇaṃ ettakaṃ viññāṇaṃ , ito uddhaṃ viññāṇaṃ natthīti vedayitasañjānanaabhisaṅkharaṇavijānanasabhāvañceva sukhādirūpasaññādiphassādicakkhuviññāṇādibhedañca ādiṃ katvā lakkhaṇarasapaccupaṭṭhānapadaṭṭhānavasena anavasesavedanāsaññāsaṅkhāraviññāṇapariggaho vutto. Iti vedanāya samudayotiādīhi pana evaṃ pariggahitānaṃ vedanāsaññāsaṅkhāraviññāṇānaṃ samudayo vutto. Tatrāpi itīti evaṃ samudayo hotīti attho. Tesampi vitthāro ‘‘avijjāsamudayā vedanāsamudayo’’ti (paṭi. ma. 1.50) rūpe vuttanayeneva veditabbo. Ayaṃ pana viseso – tīsu khandhesu ‘‘āhārasamudayā’’ti avatvā ‘‘phassasamudayā’’ti vattabbaṃ, viññāṇakkhandhe ‘‘nāmarūpasamudayā’’ti. Atthaṅgamapadampi tesaṃyeva vasena yojetabbaṃ. Ayamettha saṅkhepo. Vitthārato pana udayabbayavinicchayo sabbākāraparipūro visuddhimagge vutto.

    இமஸ்மிங் ஸதி இத³ங் ஹோதீதி அயம்பி அபரோ ஸீஹனாதோ³. தஸ்ஸத்தோ² – இமஸ்மிங் அவிஜ்ஜாதி³கே பச்சயே ஸதி இத³ங் ஸங்கா²ராதி³கங் ப²லங் ஹோதி. இமஸ்ஸுப்பாதா³ இத³ங் உப்பஜ்ஜதீதி இமஸ்ஸ அவிஜ்ஜாதி³கஸ்ஸ பச்சயஸ்ஸ உப்பாதா³ இத³ங் ஸங்கா²ராதி³கங் ப²லங் உப்பஜ்ஜதி. இமஸ்மிங் அஸதி இத³ங் ந ஹோதீதி இமஸ்மிங் அவிஜ்ஜாதி³கே பச்சயே அஸதி இத³ங் ஸங்கா²ராதி³கங் ப²லங் ந ஹோதி. இமஸ்ஸ நிரோதா⁴ இத³ங் நிருஜ்ஜ²தீதி இமஸ்ஸ அவிஜ்ஜாதி³கஸ்ஸ பச்சயஸ்ஸ நிரோதா⁴ இத³ங் ஸங்கா²ராதி³கங் ப²லங் நிருஜ்ஜ²தி. இதா³னி யதா² தங் ஹோதி சேவ நிருஜ்ஜ²தி ச, தங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் யதி³த³ங் அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ராதிஆதி³மாஹ.

    Imasmiṃsati idaṃ hotīti ayampi aparo sīhanādo. Tassattho – imasmiṃ avijjādike paccaye sati idaṃ saṅkhārādikaṃ phalaṃ hoti. Imassuppādā idaṃ uppajjatīti imassa avijjādikassa paccayassa uppādā idaṃ saṅkhārādikaṃ phalaṃ uppajjati. Imasmiṃ asati idaṃ na hotīti imasmiṃ avijjādike paccaye asati idaṃ saṅkhārādikaṃ phalaṃ na hoti. Imassa nirodhā idaṃ nirujjhatīti imassa avijjādikassa paccayassa nirodhā idaṃ saṅkhārādikaṃ phalaṃ nirujjhati. Idāni yathā taṃ hoti ceva nirujjhati ca, taṃ vitthārato dassetuṃ yadidaṃ avijjāpaccayā saṅkhārātiādimāha.

    ஏவங் ஸ்வாக்கா²தோதி ஏவங் பஞ்சக்க²ந்த⁴விப⁴ஜனாதி³வஸேன ஸுட்டு² அக்கா²தோ கதி²தோ. த⁴ம்மோதி பஞ்சக்க²ந்த⁴பச்சயாகாரத⁴ம்மோ. உத்தானோதி அனிகுஜ்ஜிதோ. விவடோதி விவரித்வா ட²பிதோ. பகாஸிதோதி தீ³பிதோ ஜோதிதோ. சி²ன்னபிலோதிகோதி பிலோதிகா வுச்சதி சி²ன்னங் பி⁴ன்னங் தத்த² தத்த² ஸிப்³பி³தக³ண்டி²தங் ஜிண்ணவத்த²ங், தங் யஸ்ஸ நத்தீ²தி அட்ட²ஹத்த²ங் நவஹத்த²ங் வா அஹதஸாடகங் நிவத்தோ², ஸோ சி²ன்னபிலோதிகோ நாம. அயம்பி த⁴ம்மோ தாதி³ஸோ. ந ஹெத்த² கோஹஞ்ஞாதி³வஸேன சி²ன்னபி⁴ன்னஸிப்³பி³தக³ண்டி²தபா⁴வோ அத்தி². அபிச கு²த்³த³கஸாடகோபி பிலோதிகாதி வுச்சதி, ஸா யஸ்ஸ நத்தி², அட்ட²னவஹத்தோ² மஹாபடோ அத்தி², ஸோபி சி²ன்னபிலோதிகோ, அபக³தபிலோதிகோதி அத்தோ². தாதி³ஸோ அயங் த⁴ம்மோ. யதா² ஹி சதுஹத்த²ங் ஸாடகங் க³ஹெத்வா பரிக்³க³ஹணங் கரொந்தோ புரிஸோ இதோ சிதோ ச அஞ்ச²ந்தோ கிலமதி, ஏவங் பா³ஹிரகஸமயே பப்³ப³ஜிதா அத்தனோ பரித்தகங் த⁴ம்மங் ‘‘ஏவங் ஸதி ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி கப்பெத்வா கப்பெத்வா வட்³டெ⁴ந்தா கிலமந்தி. யதா² பன அட்ட²ஹத்த²னவஹத்தே²ன பரிக்³க³ஹணங் கரொந்தோ யதா²ருசி பாருபதி ந கிலமதி, நத்தி² தத்த² அஞ்சி²த்வா வட்³ட⁴னகிச்சங்; ஏவங் இமஸ்மிம்பி த⁴ம்மே கப்பெத்வா கப்பெத்வா விப⁴ஜனகிச்சங் நத்தி², தேஹி தேஹி காரணேஹி மயாவ அயங் த⁴ம்மோ ஸுவிப⁴த்தோ ஸுவித்தா²ரிதோதி இத³ம்பி ஸந்தா⁴ய ‘‘சி²ன்னபிலோதிகோ’’தி ஆஹ. அபிச கசவரோபி பிலோதிகாதி வுச்சதி, இமஸ்மிஞ்ச ஸாஸனே ஸமணகசவரங் நாம பதிட்டா²துங் ந லப⁴தி. தேனேவாஹ –

    Evaṃ svākkhātoti evaṃ pañcakkhandhavibhajanādivasena suṭṭhu akkhāto kathito. Dhammoti pañcakkhandhapaccayākāradhammo. Uttānoti anikujjito. Vivaṭoti vivaritvā ṭhapito. Pakāsitoti dīpito jotito. Chinnapilotikoti pilotikā vuccati chinnaṃ bhinnaṃ tattha tattha sibbitagaṇṭhitaṃ jiṇṇavatthaṃ, taṃ yassa natthīti aṭṭhahatthaṃ navahatthaṃ vā ahatasāṭakaṃ nivattho, so chinnapilotiko nāma. Ayampi dhammo tādiso. Na hettha kohaññādivasena chinnabhinnasibbitagaṇṭhitabhāvo atthi. Apica khuddakasāṭakopi pilotikāti vuccati, sā yassa natthi, aṭṭhanavahattho mahāpaṭo atthi, sopi chinnapilotiko, apagatapilotikoti attho. Tādiso ayaṃ dhammo. Yathā hi catuhatthaṃ sāṭakaṃ gahetvā pariggahaṇaṃ karonto puriso ito cito ca añchanto kilamati, evaṃ bāhirakasamaye pabbajitā attano parittakaṃ dhammaṃ ‘‘evaṃ sati evaṃ bhavissatī’’ti kappetvā kappetvā vaḍḍhentā kilamanti. Yathā pana aṭṭhahatthanavahatthena pariggahaṇaṃ karonto yathāruci pārupati na kilamati, natthi tattha añchitvā vaḍḍhanakiccaṃ; evaṃ imasmimpi dhamme kappetvā kappetvā vibhajanakiccaṃ natthi, tehi tehi kāraṇehi mayāva ayaṃ dhammo suvibhatto suvitthāritoti idampi sandhāya ‘‘chinnapilotiko’’ti āha. Apica kacavaropi pilotikāti vuccati, imasmiñca sāsane samaṇakacavaraṃ nāma patiṭṭhātuṃ na labhati. Tenevāha –

    ‘‘காரண்ட³வங் நித்³த⁴மத², கஸம்பு³ங் அபகஸ்ஸத²;

    ‘‘Kāraṇḍavaṃ niddhamatha, kasambuṃ apakassatha;

    ததோ பலாபே வாஹேத², அஸ்ஸமணே ஸமணமானினே.

    Tato palāpe vāhetha, assamaṇe samaṇamānine.

    ‘‘நித்³த⁴மித்வான பாபிச்சே², பாபஆசாரகோ³சரே;

    ‘‘Niddhamitvāna pāpicche, pāpaācāragocare;

    ஸுத்³தா⁴ ஸுத்³தே⁴ஹி ஸங்வாஸங், கப்பயவ்ஹோ பதிஸ்ஸதா;

    Suddhā suddhehi saṃvāsaṃ, kappayavho patissatā;

    ததோ ஸமக்³கா³ நிபகா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதா²’’தி. (அ॰ நி॰ 8.10);

    Tato samaggā nipakā, dukkhassantaṃ karissathā’’ti. (a. ni. 8.10);

    இதி ஸமணகசவரஸ்ஸ சி²ன்னத்தாபி அயங் த⁴ம்மோ சி²ன்னபிலோதிகோ நாம ஹோதி.

    Iti samaṇakacavarassa chinnattāpi ayaṃ dhammo chinnapilotiko nāma hoti.

    அலமேவாதி யுத்தமேவ. ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதேனாதி ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதேன. குலபுத்தேனாதி த்³வே குலபுத்தா ஆசாரகுலபுத்தோ ஜாதிகுலபுத்தோ ச. தத்த² யோ யதோ குதோசி குலா பப்³ப³ஜித்வா ஸீலாத³யோ பஞ்ச த⁴ம்மக்க²ந்தே⁴ பூரேதி, அயங் ஆசாரகுலபுத்தோ நாம. யோ பன யஸகுலபுத்தாத³யோ விய ஜாதிஸம்பன்னகுலா பப்³ப³ஜிதோ, அயங் ஜாதிகுலபுத்தோ நாம. தேஸு இத⁴ ஆசாரகுலபுத்தோ அதி⁴ப்பேதோ. ஸசே பன ஜாதிகுலபுத்தோ ஆசாரவா ஹோதி, அயங் உத்தமோயேவ. ஏவரூபேன குலபுத்தேன. வீரியங் ஆரபி⁴துந்தி சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் வீரியங் காதுங். இதா³னிஸ்ஸ சதுரங்க³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ காமங் தசோ சாதிஆதி³மாஹ. எத்த² ஹி தசோ ஏகங் அங்க³ங், ந்ஹாரு ஏகங், அட்டி² ஏகங், மங்ஸலோஹிதங் ஏகந்தி. இத³ஞ்ச பன சதுரங்க³ஸமன்னாக³தங் வீரியங் அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன நவஸு டா²னேஸு ஸமாதா⁴தப்³ப³ங் புரேப⁴த்தே பச்சா²ப⁴த்தே புரிமயாமே மஜ்ஜி²மயாமே பச்சி²மயாமே க³மனே டா²னே நிஸஜ்ஜாய ஸயனேதி.

    Alamevāti yuttameva. Saddhāpabbajitenāti saddhāya pabbajitena. Kulaputtenāti dve kulaputtā ācārakulaputto jātikulaputto ca. Tattha yo yato kutoci kulā pabbajitvā sīlādayo pañca dhammakkhandhe pūreti, ayaṃ ācārakulaputto nāma. Yo pana yasakulaputtādayo viya jātisampannakulā pabbajito, ayaṃ jātikulaputto nāma. Tesu idha ācārakulaputto adhippeto. Sace pana jātikulaputto ācāravā hoti, ayaṃ uttamoyeva. Evarūpena kulaputtena. Vīriyaṃ ārabhitunti caturaṅgasamannāgataṃ vīriyaṃ kātuṃ. Idānissa caturaṅgaṃ dassento kāmaṃ taco cātiādimāha. Ettha hi taco ekaṃ aṅgaṃ, nhāru ekaṃ, aṭṭhi ekaṃ, maṃsalohitaṃ ekanti. Idañca pana caturaṅgasamannāgataṃ vīriyaṃ adhiṭṭhahantena navasu ṭhānesu samādhātabbaṃ purebhatte pacchābhatte purimayāme majjhimayāme pacchimayāme gamane ṭhāne nisajjāya sayaneti.

    து³க்க²ங் , பி⁴க்க²வே, குஸீதோ விஹரதீதி இமஸ்மிங் ஸாஸனே யோ குஸீதோ புக்³க³லோ, ஸோ து³க்க²ங் விஹரதி. பா³ஹிரஸமயே பன யோ குஸீதோ, ஸோ ஸுக²ங் விஹரதி. வோகிண்ணோதி மிஸ்ஸீபூ⁴தோ. ஸத³த்த²ந்தி ஸோப⁴னங் வா அத்த²ங் ஸகங் வா அத்த²ங், உப⁴யேனாபி அரஹத்தமேவ அதி⁴ப்பேதங். பரிஹாபேதீதி ஹாபேதி ந பாபுணாதி. குஸீதபுக்³க³லஸ்ஸ ஹி ச² த்³வாரானி அகு³த்தானி ஹொந்தி, தீணி கம்மானி அபரிஸுத்³தா⁴னி, ஆஜீவட்ட²மகங் ஸீலங் அபரியோதா³தங், பி⁴ன்னாஜீவோ குலூபகோ ஹோதி. ஸோ ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் அக்கி²ம்ஹி பதிதரஜங் விய உபகா⁴தகரோ ஹுத்வா து³க்க²ங் விஹரதி, பீட²மத்³த³னோ சேவ ஹோதி லண்ட³பூரகோ ச, ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கோதி, து³ல்லப⁴ங் க²ணங் விராதே⁴தி, தேன பு⁴த்தோ ரட்ட²பிண்டோ³பி ந மஹப்ப²லோ ஹோதி.

    Dukkhaṃ, bhikkhave, kusīto viharatīti imasmiṃ sāsane yo kusīto puggalo, so dukkhaṃ viharati. Bāhirasamaye pana yo kusīto, so sukhaṃ viharati. Vokiṇṇoti missībhūto. Sadatthanti sobhanaṃ vā atthaṃ sakaṃ vā atthaṃ, ubhayenāpi arahattameva adhippetaṃ. Parihāpetīti hāpeti na pāpuṇāti. Kusītapuggalassa hi cha dvārāni aguttāni honti, tīṇi kammāni aparisuddhāni, ājīvaṭṭhamakaṃ sīlaṃ apariyodātaṃ, bhinnājīvo kulūpako hoti. So sabrahmacārīnaṃ akkhimhi patitarajaṃ viya upaghātakaro hutvā dukkhaṃ viharati, pīṭhamaddano ceva hoti laṇḍapūrako ca, satthu ajjhāsayaṃ gahetuṃ na sakkoti, dullabhaṃ khaṇaṃ virādheti, tena bhutto raṭṭhapiṇḍopi na mahapphalo hoti.

    ஆரத்³த⁴வீரியோ ச கோ², பி⁴க்க²வேதி ஆரத்³த⁴வீரியோ புக்³க³லோ இமஸ்மிங்யேவ ஸாஸனே ஸுக²ங் விஹரதி. பா³ஹிரஸமயே பன யோ ஆரத்³த⁴வீரியோ, ஸோ து³க்க²ங் விஹரதி. பவிவித்தோதி விவித்தோ வியுத்தோ ஹுத்வா. ஸத³த்த²ங் பரிபூரேதீதி அரஹத்தங் பாபுணாதி. ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ ஹி ச² த்³வாரானி ஸுகு³த்தானி ஹொந்தி, தீணி கம்மானி பரிஸுத்³தா⁴னி, ஆஜீவட்ட²மகங் ஸீலங் பரியோதா³தங் ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் அக்கி²ம்ஹி ஸுஸீதலஞ்ஜனங் விய தா⁴துக³தசந்த³னங் விய ச மனாபோ ஹுத்வா ஸுக²ங் விஹரதி, ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயங் க³ஹேதுங் ஸக்கோதி. ஸத்தா² ஹி –

    Āraddhavīriyo ca kho, bhikkhaveti āraddhavīriyo puggalo imasmiṃyeva sāsane sukhaṃ viharati. Bāhirasamaye pana yo āraddhavīriyo, so dukkhaṃ viharati. Pavivittoti vivitto viyutto hutvā. Sadatthaṃ paripūretīti arahattaṃ pāpuṇāti. Āraddhavīriyassa hi cha dvārāni suguttāni honti, tīṇi kammāni parisuddhāni, ājīvaṭṭhamakaṃ sīlaṃ pariyodātaṃ sabrahmacārīnaṃ akkhimhi susītalañjanaṃ viya dhātugatacandanaṃ viya ca manāpo hutvā sukhaṃ viharati, satthu ajjhāsayaṃ gahetuṃ sakkoti. Satthā hi –

    ‘‘சிரங் ஜீவ மஹாவீர, கப்பங் திட்ட² மஹாமுனீ’’தி –

    ‘‘Ciraṃ jīva mahāvīra, kappaṃ tiṭṭha mahāmunī’’ti –

    ஏவங் கோ³தமியா வந்தி³தோ, ‘‘ந கோ², கோ³தமி, ததா²க³தா ஏவங் வந்தி³தப்³பா³’’தி படிக்கி²பித்வா தாய யாசிதோ வந்தி³தப்³பா³காரங் ஆசிக்க²ந்தோ ஏவமாஹ –

    Evaṃ gotamiyā vandito, ‘‘na kho, gotami, tathāgatā evaṃ vanditabbā’’ti paṭikkhipitvā tāya yācito vanditabbākāraṃ ācikkhanto evamāha –

    ‘‘ஆரத்³த⁴வீரியே பஹிதத்தே, நிச்சங் த³ள்ஹபரக்கமே;

    ‘‘Āraddhavīriye pahitatte, niccaṃ daḷhaparakkame;

    ஸமக்³கே³ ஸாவகே பஸ்ஸ, ஏஸா பு³த்³தா⁴ன வந்த³னா’’தி. (அப॰ தே²ரீ 2.2.171);

    Samagge sāvake passa, esā buddhāna vandanā’’ti. (apa. therī 2.2.171);

    ஏவங் ஆரத்³த⁴வீரியோ ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயங் க³ஹேதுங் ஸக்கோதி, து³ல்லப⁴ங் க²ணங் ந விராதே⁴தி. தஸ்ஸ ஹி பு³த்³து⁴ப்பாதோ³ த⁴ம்மதே³ஸனா ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்தி ஸப²லா ஹோதி ஸஉத்³ரயா, ரட்ட²பிண்டோ³பி தேன பு⁴த்தோ மஹப்ப²லோ ஹோதி.

    Evaṃ āraddhavīriyo satthu ajjhāsayaṃ gahetuṃ sakkoti, dullabhaṃ khaṇaṃ na virādheti. Tassa hi buddhuppādo dhammadesanā saṅghasuppaṭipatti saphalā hoti saudrayā, raṭṭhapiṇḍopi tena bhutto mahapphalo hoti.

    ஹீனேன அக்³க³ஸ்ஸாதி ஹீனாய ஸத்³தா⁴ய ஹீனேன வீரியேன ஹீனாய ஸதியா ஹீனேன ஸமாதி⁴னா ஹீனாய பஞ்ஞாய அக்³க³ஸங்கா²தஸ்ஸ அரஹத்தஸ்ஸ பத்தி நாம ந ஹோதி. அக்³கே³ன ச கோ²தி அக்³கே³ஹி ஸத்³தா⁴தீ³ஹி அக்³க³ஸ்ஸ அரஹத்தஸ்ஸ பத்தி ஹோதி. மண்ட³பெய்யந்தி பஸன்னட்டே²ன மண்ட³ங், பாதப்³ப³ட்டே²ன பெய்யங். யஞ்ஹி பிவித்வா அந்தரவீதி²யங் பதிதோ விஸஞ்ஞீ அத்தனோ ஸாடகாதீ³னம்பி அஸ்ஸாமிகோ ஹோதி, தங் பஸன்னம்பி ந பாதப்³ப³ங், மய்ஹங் பன ஸாஸனங் ஏவங் பஸன்னஞ்ச பாதப்³ப³ஞ்சாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மண்ட³பெய்ய’’ந்தி ஆஹ.

    Hīnenaaggassāti hīnāya saddhāya hīnena vīriyena hīnāya satiyā hīnena samādhinā hīnāya paññāya aggasaṅkhātassa arahattassa patti nāma na hoti. Aggena ca khoti aggehi saddhādīhi aggassa arahattassa patti hoti. Maṇḍapeyyanti pasannaṭṭhena maṇḍaṃ, pātabbaṭṭhena peyyaṃ. Yañhi pivitvā antaravīthiyaṃ patito visaññī attano sāṭakādīnampi assāmiko hoti, taṃ pasannampi na pātabbaṃ, mayhaṃ pana sāsanaṃ evaṃ pasannañca pātabbañcāti dassento ‘‘maṇḍapeyya’’nti āha.

    தத்த² திவிதோ⁴ மண்டோ³ – தே³ஸனாமண்டோ³, படிக்³க³ஹமண்டோ³, ப்³ரஹ்மசரியமண்டோ³தி. கதமோ தே³ஸனாமண்டோ³? சதுன்னங் அரியஸச்சானங் ஆசிக்க²னா தே³ஸனா பஞ்ஞாபனா பட்ட²பனா விவரணா விப⁴ஜனா உத்தானீகம்மங், சதுன்னங் ஸதிபட்டா²னானங்…பே॰… அரியஸ்ஸ அட்ட²ங்கி³கஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ ஆசிக்க²னா…பே॰… உத்தானீகம்மங், அயங் தே³ஸனாமண்டோ³. கதமோ படிக்³க³ஹமண்டோ³? பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோ தே³வா மனுஸ்ஸா யே வா பனஞ்ஞேபி கேசி விஞ்ஞாதாரோ, அயங் படிக்³க³ஹமண்டோ³. கதமோ ப்³ரஹ்மசரியமண்டோ³? அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴, அயங் ப்³ரஹ்மசரியமண்டோ³. அபிச அதி⁴மொக்க²மண்டோ³ ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங், அஸ்ஸத்³தி⁴யங் கஸடோ, அஸ்ஸத்³தி⁴யங் கஸடங் ச²ட்³டெ³த்வா ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியஸ்ஸ அதி⁴மொக்க²மண்ட³ங் பிவதீதி மண்ட³பெய்யந்திஆதி³னாபி (படி॰ ம॰ 1.238) நயேனெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸத்தா² ஸம்முகீ²பூ⁴தோதி இத³மெத்த² காரணவசனங். யஸ்மா ஸத்தா² ஸம்முகீ²பூ⁴தோ, தஸ்மா வீரியஸம்பயோக³ங் கத்வா பிவத² ஏதங் மண்ட³ங். பா³ஹிரகஞ்ஹி பே⁴ஸஜ்ஜமண்ட³ம்பி வேஜ்ஜஸ்ஸ அஸம்முகா² பிவந்தானங் பமாணங் வா உக்³க³மனங் வா நிக்³க³மனங் வா ந ஜானாமாதி ஆஸங்கா ஹோதி. வேஜ்ஜஸம்முகா² பன ‘‘வேஜ்ஜோ ஜானிஸ்ஸதீ’’தி நிராஸங்கா பிவந்தி. ஏவமேவ அம்ஹாகங் த⁴ம்மஸ்ஸாமி ஸத்தா² ஸம்முகீ²பூ⁴தோதி வீரியங் கத்வா பிவதா²தி மண்ட³பானே நேஸங் நியோஜெந்தோ தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஸப²லாதி ஸானிஸங்ஸா. ஸஉத்³ரயாதி ஸவட்³டி⁴. இதா³னி நியோஜனானுரூபங் ஸிக்கி²தப்³ப³தங் நித்³தி³ஸந்தோ அத்தத்த²ங் வா ஹி, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² அத்தத்த²ந்தி அத்தனோ அத்த²பூ⁴தங் அரஹத்தங். அப்பமாதே³ன ஸம்பாதே³துந்தி அப்பமாதே³ன ஸப்³ப³கிச்சானி காதுங். பரத்த²ந்தி பச்சயதா³யகானங் மஹப்ப²லானிஸங்ஸங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி. து³தியங்.

    Tattha tividho maṇḍo – desanāmaṇḍo, paṭiggahamaṇḍo, brahmacariyamaṇḍoti. Katamo desanāmaṇḍo? Catunnaṃ ariyasaccānaṃ ācikkhanā desanā paññāpanā paṭṭhapanā vivaraṇā vibhajanā uttānīkammaṃ, catunnaṃ satipaṭṭhānānaṃ…pe… ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassa ācikkhanā…pe… uttānīkammaṃ, ayaṃ desanāmaṇḍo. Katamo paṭiggahamaṇḍo? Bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo devā manussā ye vā panaññepi keci viññātāro, ayaṃ paṭiggahamaṇḍo. Katamo brahmacariyamaṇḍo? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi, ayaṃ brahmacariyamaṇḍo. Apica adhimokkhamaṇḍo saddhindriyaṃ, assaddhiyaṃ kasaṭo, assaddhiyaṃ kasaṭaṃ chaḍḍetvā saddhindriyassa adhimokkhamaṇḍaṃ pivatīti maṇḍapeyyantiādināpi (paṭi. ma. 1.238) nayenettha attho veditabbo. Satthā sammukhībhūtoti idamettha kāraṇavacanaṃ. Yasmā satthā sammukhībhūto, tasmā vīriyasampayogaṃ katvā pivatha etaṃ maṇḍaṃ. Bāhirakañhi bhesajjamaṇḍampi vejjassa asammukhā pivantānaṃ pamāṇaṃ vā uggamanaṃ vā niggamanaṃ vā na jānāmāti āsaṅkā hoti. Vejjasammukhā pana ‘‘vejjo jānissatī’’ti nirāsaṅkā pivanti. Evameva amhākaṃ dhammassāmi satthā sammukhībhūtoti vīriyaṃ katvā pivathāti maṇḍapāne nesaṃ niyojento tasmātiha, bhikkhavetiādimāha. Tattha saphalāti sānisaṃsā. Saudrayāti savaḍḍhi. Idāni niyojanānurūpaṃ sikkhitabbataṃ niddisanto attatthaṃ vā hi, bhikkhavetiādimāha. Tattha attatthanti attano atthabhūtaṃ arahattaṃ. Appamādena sampādetunti appamādena sabbakiccāni kātuṃ. Paratthanti paccayadāyakānaṃ mahapphalānisaṃsaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 2. து³தியத³ஸப³லஸுத்தங் • 2. Dutiyadasabalasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. து³தியத³ஸப³லஸுத்தவண்ணனா • 2. Dutiyadasabalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact