Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
6. து³தியஏஸனாஸுத்தங்
6. Dutiyaesanāsuttaṃ
55. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
55. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, ஏஸனா. கதமா திஸ்ஸோ? காமேஸனா, ப⁴வேஸனா, ப்³ரஹ்மசரியேஸனா – இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ ஏஸனா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Tisso imā, bhikkhave, esanā. Katamā tisso? Kāmesanā, bhavesanā, brahmacariyesanā – imā kho, bhikkhave, tisso esanā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘காமேஸனா ப⁴வேஸனா, ப்³ரஹ்மசரியேஸனா ஸஹ;
‘‘Kāmesanā bhavesanā, brahmacariyesanā saha;
இதி ஸச்சபராமாஸோ, தி³ட்டி²ட்டா²னா ஸமுஸ்ஸயா.
Iti saccaparāmāso, diṭṭhiṭṭhānā samussayā.
‘‘ஸப்³ப³ராக³விரத்தஸ்ஸ, தண்ஹக்க²யவிமுத்தினோ;
‘‘Sabbarāgavirattassa, taṇhakkhayavimuttino;
ஏஸனா படினிஸ்ஸட்டா², தி³ட்டி²ட்டா²னா ஸமூஹதா;
Esanā paṭinissaṭṭhā, diṭṭhiṭṭhānā samūhatā;
ஏஸனானங் க²யா பி⁴க்கு², நிராஸோ அகத²ங்கதீ²’’தி.
Esanānaṃ khayā bhikkhu, nirāso akathaṃkathī’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ச²ட்ட²ங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 6. து³தியஏஸனாஸுத்தவண்ணனா • 6. Dutiyaesanāsuttavaṇṇanā