Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
2. து³தியக³மனாதி³வக்³க³வண்ணனா
2. Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā
224-301. து³தியங் க³மனங் து³க்க²வஸேன வுத்தங். தத்ராபி அட்டா²ரஸேவ வெய்யாகரணானி, ததோ பரானி ‘‘ரூபீ அத்தா ஹோதீ’’திஆதீ³னி அட்ட² வெய்யாகரணானி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் தங் து³தியபெய்யாலோதி வுத்தோ.
224-301. Dutiyaṃ gamanaṃ dukkhavasena vuttaṃ. Tatrāpi aṭṭhāraseva veyyākaraṇāni, tato parāni ‘‘rūpī attā hotī’’tiādīni aṭṭha veyyākaraṇāni, tehi saddhiṃ taṃ dutiyapeyyāloti vutto.
தத்த² ரூபீதி ஆரம்மணமேவ ‘‘அத்தா’’தி க³ஹிததி³ட்டி². அரூபீதி ஜா²னங் ‘‘அத்தா’’தி க³ஹிததி³ட்டி² . ரூபீ ச அரூபீ சாதி ஆரம்மணஞ்ச ஜா²னஞ்ச ‘‘அத்தா’’தி க³ஹிததி³ட்டி². நேவ ரூபீ நாரூபீதி தக்கமத்தேன க³ஹிததி³ட்டி². ஏகந்தஸுகீ²தி லாபீ⁴தக்கீஜாதிஸ்ஸரானங் உப்பன்னதி³ட்டி². ஜா²னலாபி⁴னோபி ஹி அதீதே ஏகந்தஸுக²ங் அத்தபா⁴வங் மனஸிகரோதோ ஏவங் தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. தக்கினோபி ‘‘யதா² ஏதரஹி அஹங் ஏகந்தஸுகீ², ஏவங் ஸம்பராயேபி ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி உப்பஜ்ஜதி. ஜாதிஸ்ஸரஸ்ஸபி ஸத்தட்ட²ப⁴வே ஸுகி²தபா⁴வங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸ ஏவங் உப்பஜ்ஜதி, ஏகந்தது³க்கீ²திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Tattha rūpīti ārammaṇameva ‘‘attā’’ti gahitadiṭṭhi. Arūpīti jhānaṃ ‘‘attā’’ti gahitadiṭṭhi . Rūpī ca arūpī cāti ārammaṇañca jhānañca ‘‘attā’’ti gahitadiṭṭhi. Neva rūpī nārūpīti takkamattena gahitadiṭṭhi. Ekantasukhīti lābhītakkījātissarānaṃ uppannadiṭṭhi. Jhānalābhinopi hi atīte ekantasukhaṃ attabhāvaṃ manasikaroto evaṃ diṭṭhi uppajjati. Takkinopi ‘‘yathā etarahi ahaṃ ekantasukhī, evaṃ samparāyepi bhavissāmī’’ti uppajjati. Jātissarassapi sattaṭṭhabhave sukhitabhāvaṃ passantassa evaṃ uppajjati, ekantadukkhītiādīsupi eseva nayo.
ததியபெய்யாலோ அனிச்சது³க்க²வஸேன தேஹியேவ ச²ப்³பீ³ஸதியா ஸுத்தேஹி வுத்தோ, சதுத்த²பெய்யாலோ திபரிவட்டவஸேனாதி.
Tatiyapeyyālo aniccadukkhavasena tehiyeva chabbīsatiyā suttehi vutto, catutthapeyyālo tiparivaṭṭavasenāti.
தி³ட்டி²ஸங்யுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Diṭṭhisaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya
1. வாதஸுத்தங் • 1-17. Vātasuttaṃ
18. நேவஹோதினநஹோதிஸுத்தங் • 18. Nevahotinanahotisuttaṃ
19. ரூபீஅத்தாஸுத்தங் • 19. Rūpīattāsuttaṃ
20. அரூபீஅத்தாஸுத்தங் • 20. Arūpīattāsuttaṃ
21. ரூபீசஅரூபீசஅத்தாஸுத்தங் • 21. Rūpīcaarūpīcaattāsuttaṃ
22. நேவரூபீனாரூபீஅத்தாஸுத்தங் • 22. Nevarūpīnārūpīattāsuttaṃ
23. ஏகந்தஸுகீ²ஸுத்தங் • 23. Ekantasukhīsuttaṃ
24. ஏகந்தது³க்கீ²ஸுத்தங் • 24. Ekantadukkhīsuttaṃ
25. ஸுக²து³க்கீ²ஸுத்தங் • 25. Sukhadukkhīsuttaṃ
26. அது³க்க²மஸுகீ²ஸுத்தங் • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
1. நவாதஸுத்தங் • 1-25. Navātasuttaṃ
26. அது³க்க²மஸுகீ²ஸுத்தங் • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
1. நவாதஸுத்தங் • 1-25. Navātasuttaṃ
26. அது³க்க²மஸுகீ²ஸுத்தங் • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. து³தியக³மனாதி³வக்³க³வண்ணனா • 2. Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā