Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    10. து³தியகோஸலஸுத்தவண்ணனா

    10. Dutiyakosalasuttavaṇṇanā

    30. த³ஸமே உக்³க³ந்த்வா யுஜ்ஜ²தி ஏதாயாதி உய்யோதி⁴கா, ஸத்த²ப்பஹாரேஹி யுஜ்ஜி²தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். உக்³க³ந்த்வா யுஜ்ஜ²னங் வா உய்யோதி⁴கோ, ஸத்த²ப்பஹாரோ. தேனாஹ ‘‘யுத்³த⁴தோ நிவத்தோ’’தி. உபஸ்ஸுதிவஸேன யுஜ்ஜி²தப்³பா³காரங் ஞத்வாதி ஜேதவனே கிர த³த்தத்தே²ரோ த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸத்தே²ரோதி த்³வே மஹல்லகத்தே²ரா விஹாரபச்சந்தே பண்ணஸாலாய வஸந்தி. தேஸு த⁴னுக்³க³ஹதிஸ்ஸத்தே²ரோ பச்சி²மயாமே பபு³ஜ்ஜி²த்வா உட்டா²ய நிஸின்னோ த³த்தத்தே²ரங் ஆமந்தெத்வா ‘‘அயங் தே மஹோத³ரோ கோஸலோ பு⁴த்தப⁴த்தமேவ பூதிங் கரோதி, யுத்³த⁴விசாரணங் பன கிஞ்சி ந ஜானாதி, பராஜிதொத்வேவ வதா³பேதீ’’தி வத்வா தேன ‘‘கிங் பன காதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தே – ‘‘ப⁴ந்தே, யுத்³தோ⁴ நாம பது³மப்³யூஹோ சக்கப்³யூஹோ ஸகடப்³யூஹோதி தயோ ப்³யூஹா ஹொந்தி, அஜாதஸத்துங் க³ண்ஹிதுகாமேன அஸுகஸ்மிங் நாம பப்³ப³தகுச்சி²ஸ்மிங் த்³வீஸு பப்³ப³தபி⁴த்தீஸு மனுஸ்ஸே ட²பெத்வா புரதோ து³ப்³ப³லங் த³ஸ்ஸெத்வா பப்³ப³தந்தரங் பவிட்ட²பா⁴வங் ஜானித்வா பவிட்ட²மக்³க³ங் ருந்தி⁴த்வா புரதோ ச பச்ச²தோ ச உபோ⁴ஸு பப்³ப³தபி⁴த்தீஸு வக்³கி³த்வா நதி³த்வா ஜாலபக்கி²த்தமச்ச²ங் விய கத்வா ஸக்கா க³ஹேது’’ந்தி. தஸ்மிங் க²ணே ‘‘பி⁴க்கூ²னங் கதா²ஸல்லாபங் ஸுணாதா²’’தி ரஞ்ஞோ பேஸிதசரபுரிஸா தங் ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். தங் ஸுத்வா ராஜா ஸங்கா³மபே⁴ரிங் பஹராபெத்வா க³ந்த்வா ஸகடப்³யூஹங் கத்வா அஜாதஸத்துங் ஜீவக்³கா³ஹங் க³ண்ஹி. தேன வுத்தங் ‘‘உபஸ்ஸுதிவஸே…பே॰.. அஜாதஸத்துங் க³ண்ஹீ’’தி.

    30. Dasame uggantvā yujjhati etāyāti uyyodhikā, satthappahārehi yujjhitassetaṃ adhivacanaṃ. Uggantvā yujjhanaṃ vā uyyodhiko, satthappahāro. Tenāha ‘‘yuddhato nivatto’’ti. Upassutivasena yujjhitabbākāraṃ ñatvāti jetavane kira dattatthero dhanuggahatissattheroti dve mahallakattherā vihārapaccante paṇṇasālāya vasanti. Tesu dhanuggahatissatthero pacchimayāme pabujjhitvā uṭṭhāya nisinno dattattheraṃ āmantetvā ‘‘ayaṃ te mahodaro kosalo bhuttabhattameva pūtiṃ karoti, yuddhavicāraṇaṃ pana kiñci na jānāti, parājitotveva vadāpetī’’ti vatvā tena ‘‘kiṃ pana kātuṃ vaṭṭatī’’ti vutte – ‘‘bhante, yuddho nāma padumabyūho cakkabyūho sakaṭabyūhoti tayo byūhā honti, ajātasattuṃ gaṇhitukāmena asukasmiṃ nāma pabbatakucchismiṃ dvīsu pabbatabhittīsu manusse ṭhapetvā purato dubbalaṃ dassetvā pabbatantaraṃ paviṭṭhabhāvaṃ jānitvā paviṭṭhamaggaṃ rundhitvā purato ca pacchato ca ubhosu pabbatabhittīsu vaggitvā naditvā jālapakkhittamacchaṃ viya katvā sakkā gahetu’’nti. Tasmiṃ khaṇe ‘‘bhikkhūnaṃ kathāsallāpaṃ suṇāthā’’ti rañño pesitacarapurisā taṃ sutvā rañño ārocesuṃ. Taṃ sutvā rājā saṅgāmabheriṃ paharāpetvā gantvā sakaṭabyūhaṃ katvā ajātasattuṃ jīvaggāhaṃ gaṇhi. Tena vuttaṃ ‘‘upassutivase…pe... ajātasattuṃ gaṇhī’’ti.

    தோ³ணபாகந்தி தோ³ணதண்டு³லானங் பக்கப⁴த்தங். தோ³ணந்தி சதுனாளிகானமேதமதி⁴வசனங். மனுஜஸ்ஸாதி ஸத்தஸ்ஸ. தனுகஸ்ஸாதி தனுகா அப்பிகா அஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ, பு⁴த்தபச்சயா விஸபா⁴க³வேத³னா ந ஹொந்தி. ஸணிகந்தி மந்த³ங் முது³கங், அபரிஸ்ஸயமேவாதி அத்தோ². ஜீரதீதி பரிபு⁴த்தாஹாரோ பச்சதி. ஆயு பாலயந்தி நிரோகோ³ அவேத³னோ ஜீவிதங் ரக்க²ந்தோ. அத² வா ஸணிகங் ஜீரதீதி ஸோ போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ புக்³க³லோ பரிமிதாஹாரதாய ஸணிகங் சிரேன ஜீரதி ஜரங் பாபுணாதி ஜீவிதங் பாலயந்தோ.

    Doṇapākanti doṇataṇḍulānaṃ pakkabhattaṃ. Doṇanti catunāḷikānametamadhivacanaṃ. Manujassāti sattassa. Tanukassāti tanukā appikā assa puggalassa, bhuttapaccayā visabhāgavedanā na honti. Saṇikanti mandaṃ mudukaṃ, aparissayamevāti attho. Jīratīti paribhuttāhāro paccati. Āyu pālayanti nirogo avedano jīvitaṃ rakkhanto. Atha vā saṇikaṃ jīratīti so bhojane mattaññū puggalo parimitāhāratāya saṇikaṃ cirena jīrati jaraṃ pāpuṇāti jīvitaṃ pālayanto.

    இமங் ஓவாத³ங் அதா³ஸீதி ஏகஸ்மிங் கிர (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 2.203 பஸேனதி³கோஸலவத்து²) ஸமயே ராஜா தண்டு³லதோ³ணஸ்ஸ ஓத³னங் தது³பியேன ஸூபப்³யஞ்ஜனேன பு⁴ஞ்ஜதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பு⁴த்தபாதராஸோ ப⁴த்தஸம்மத³ங் அவினோதெ³த்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா கிலந்தரூபோ இதோ சிதோ ச ஸம்பரிவத்ததி, நித்³தா³ய அபி⁴பு⁴ய்யமானோபி லஹுகங் நிபஜ்ஜிதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ ‘‘கிங், மஹாராஜ, அவிஸ்ஸமித்வாவ ஆக³தோஸீ’’தி. ஆம, ப⁴ந்தே, பு⁴த்தகாலதோ பட்டா²ய மே மஹாது³க்க²ங் ஹோதீதி. அத² நங் ஸத்தா², ‘‘மஹாராஜ, அதிப³ஹுபோ⁴ஜீனங் ஏதங் து³க்க²ங் ஹோதீ’’தி வத்வா –

    Imaṃ ovādaṃ adāsīti ekasmiṃ kira (dha. pa. aṭṭha. 2.203 pasenadikosalavatthu) samaye rājā taṇḍuladoṇassa odanaṃ tadupiyena sūpabyañjanena bhuñjati. So ekadivasaṃ bhuttapātarāso bhattasammadaṃ avinodetvā satthu santikaṃ gantvā kilantarūpo ito cito ca samparivattati, niddāya abhibhuyyamānopi lahukaṃ nipajjituṃ asakkonto ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ satthā āha ‘‘kiṃ, mahārāja, avissamitvāva āgatosī’’ti. Āma, bhante, bhuttakālato paṭṭhāya me mahādukkhaṃ hotīti. Atha naṃ satthā, ‘‘mahārāja, atibahubhojīnaṃ etaṃ dukkhaṃ hotī’’ti vatvā –

    ‘‘மித்³தீ⁴ யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச,

    ‘‘Middhī yadā hoti mahagghaso ca,

    நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;

    Niddāyitā samparivattasāyī;

    மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ²,

    Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho,

    புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³’’தி. (த⁴॰ ப॰ 325; நெத்தி॰ 26, 90) –

    Punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti. (dha. pa. 325; netti. 26, 90) –

    இமாய கா³தா²ய ஓவதி³த்வா, ‘‘மஹாராஜ, போ⁴ஜனங் நாம மத்தாய பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, மத்தபோ⁴ஜினோ ஹி ஸுக²ங் ஹோதீ’’தி உத்தரிபி புன ஓவத³ந்தோ ‘‘மனுஜஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.124) இமங் கா³த²மாஹ.

    Imāya gāthāya ovaditvā, ‘‘mahārāja, bhojanaṃ nāma mattāya bhuñjituṃ vaṭṭati, mattabhojino hi sukhaṃ hotī’’ti uttaripi puna ovadanto ‘‘manujassa sadā satīmato’’ti (saṃ. ni. 1.124) imaṃ gāthamāha.

    ராஜா பன கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹிதுங் நாஸக்கி², ஸமீபே டி²தங் பன பா⁴கி³னெய்யங் ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம மாணவங் ‘‘இமங் கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹ தாதா’’தி ஆஹ. ஸோ தங் கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹித்வா ‘‘கிங் கரோமி, ப⁴ந்தே’’தி ஸத்தா²ரங் புச்சி². அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ, ‘‘மாணவ, இமங் கா³த²ங் நடோ விய பத்தபத்தட்டா²னே மா அவச, ரஞ்ஞோ பாதராஸங் பு⁴ஞ்ஜனட்டா²னே ட²த்வா பட²மபிண்டா³தீ³ஸுபி அவத்வா அவஸானே பிண்டே³ க³ஹிதே வதெ³ய்யாஸி, ராஜா ஸுத்வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸதி. அத² ரஞ்ஞோ ஹத்தே²ஸு தோ⁴தேஸு பாதிங் அபனெத்வா ஸித்தா²னி க³ணெத்வா தது³பியங் ப்³யஞ்ஜனங் ஞத்வா புனதி³வஸே தாவதகே தண்டு³லே ஹாரெய்யாஸி. பாதராஸே ச வத்வா ஸாயமாஸே மா வதெ³ய்யாஸீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா தங் தி³வஸங் ரஞ்ஞோ பாதராஸங் பு⁴த்வா க³தத்தா ஸாயமாஸே ப⁴க³வதோ அனுஸிட்டி²னியாமேன கா³த²ங் அபா⁴ஸி. ராஜா த³ஸப³லஸ்ஸ வசனங் ஸரித்வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் பாதியங்யேவ ச²ட்³டே³ஸி. ரஞ்ஞோ ஹத்தே²ஸு தோ⁴தேஸு பாதிங் அபனெத்வா ஸித்தா²னி க³ணெத்வா புனதி³வஸே தத்தகே தண்டு³லே ஹரிங்ஸு, ஸோபி மாணவோ தி³வஸே தி³வஸே ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி. த³ஸப³லஸ்ஸ விஸ்ஸாஸிகோ அஹோஸி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் புச்சி² ‘‘ராஜா கித்தகங் பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி? ஸோ ‘‘நாளிகோத³ன’’ந்தி ஆஹ. வட்டிஸ்ஸதி எத்தாவதா புரிஸபா⁴கோ³ ஏஸ, இதோ பட்டா²ய கா³த²ங் மா வதீ³தி. ராஜா ததே²வ ஸண்டா²ஸி. தேன வுத்தங் ‘‘நாளிகோத³னபரமதாய ஸண்டா²ஸீ’’தி. ரத்தஞ்ஞுதாய வட்³டி⁴தங் ஸீலங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி வட்³டி⁴தஸீலோ. அபோது²ஜ்ஜனிகேஹி ஸீலேஹீதி சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலேஹி ஸீலங் அரியங் ஸுத்³த⁴ங். தேன வுத்தங் ‘‘அரியஸீலோ’’தி. ததே³கங் அனவஜ்ஜட்டே²ன குஸலங். தேன வுத்தங் ‘‘குஸலஸீலோ’’தி.

    Rājā pana gāthaṃ uggaṇhituṃ nāsakkhi, samīpe ṭhitaṃ pana bhāgineyyaṃ sudassanaṃ nāma māṇavaṃ ‘‘imaṃ gāthaṃ uggaṇha tātā’’ti āha. So taṃ gāthaṃ uggaṇhitvā ‘‘kiṃ karomi, bhante’’ti satthāraṃ pucchi. Atha naṃ satthā āha, ‘‘māṇava, imaṃ gāthaṃ naṭo viya pattapattaṭṭhāne mā avaca, rañño pātarāsaṃ bhuñjanaṭṭhāne ṭhatvā paṭhamapiṇḍādīsupi avatvā avasāne piṇḍe gahite vadeyyāsi, rājā sutvā bhattapiṇḍaṃ chaḍḍessati. Atha rañño hatthesu dhotesu pātiṃ apanetvā sitthāni gaṇetvā tadupiyaṃ byañjanaṃ ñatvā punadivase tāvatake taṇḍule hāreyyāsi. Pātarāse ca vatvā sāyamāse mā vadeyyāsī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā taṃ divasaṃ rañño pātarāsaṃ bhutvā gatattā sāyamāse bhagavato anusiṭṭhiniyāmena gāthaṃ abhāsi. Rājā dasabalassa vacanaṃ saritvā bhattapiṇḍaṃ pātiyaṃyeva chaḍḍesi. Rañño hatthesu dhotesu pātiṃ apanetvā sitthāni gaṇetvā punadivase tattake taṇḍule hariṃsu, sopi māṇavo divase divase tathāgatassa santikaṃ gacchati. Dasabalassa vissāsiko ahosi. Atha naṃ ekadivasaṃ pucchi ‘‘rājā kittakaṃ bhuñjatī’’ti? So ‘‘nāḷikodana’’nti āha. Vaṭṭissati ettāvatā purisabhāgo esa, ito paṭṭhāya gāthaṃ mā vadīti. Rājā tatheva saṇṭhāsi. Tena vuttaṃ ‘‘nāḷikodanaparamatāya saṇṭhāsī’’ti. Rattaññutāya vaḍḍhitaṃ sīlaṃ assa atthīti vaḍḍhitasīlo. Apothujjanikehi sīlehīti catupārisuddhisīlehi sīlaṃ ariyaṃ suddhaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘ariyasīlo’’ti. Tadekaṃ anavajjaṭṭhena kusalaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘kusalasīlo’’ti.

    து³தியகோஸலஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyakosalasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    மஹாவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mahāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. து³தியகோஸலஸுத்தங் • 10. Dutiyakosalasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியகோஸலஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyakosalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact