Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
8-9. து³தியமஹாபஞ்ஹஸுத்தாதி³வண்ணனா
8-9. Dutiyamahāpañhasuttādivaṇṇanā
28-29. அட்ட²மே ஏவங்னாமகேதி கஜங்க³லாதி ஏவங் இத்தி²லிங்க³வஸேன லத்³த⁴னாமகே மஜ்ஜி²மப்பதே³ஸஸ்ஸ மரியாத³பூ⁴தே நக³ரே. ‘‘நிக³மே’’திபி வத³ந்தி, ‘‘நிசுலவனே’’திபி வத³ந்தி. நிசுலங் நாம ஏகா ருக்க²ஜாதி, ‘‘நீபருக்கோ²’’திபி வத³ந்தி. தேன ஸஞ்ச²ன்னோ மஹாவனஸண்டோ³, தத்த² விஹரதீதி அத்தோ². ஹேதுனா நயேனாதி ச ஹெட்டா² வுத்தமேவ. நனு ச ‘‘ஏஸோ சேவ தஸ்ஸ அத்தோ²’’தி கஸ்மா வுத்தங். ப⁴க³வதா ஹி சத்தாரோதிஆதி³பஞ்ஹப்³யாகரணா சத்தாரோ ஆஹாரா, பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴, ச² அஜ்ஜ²த்திகானி ஆயதனானி, ஸத்த விஞ்ஞாணட்டி²தியோ, அட்ட² லோகத⁴ம்மா த³ஸ்ஸிதா. பி⁴க்கு²னியா பன சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, பஞ்சிந்த்³ரியானி, ச² நிஸ்ஸாரணீயா தா⁴துயோ, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³தி த³ஸ்ஸிதத⁴ம்மா அஞ்ஞோயேவத்தோ² பி⁴க்கு²னியா த³ஸ்ஸிதோதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘கிஞ்சாபீ’’திஆதி³. நவமே நத்தி² வத்தப்³ப³ங்.
28-29. Aṭṭhame evaṃnāmaketi kajaṅgalāti evaṃ itthiliṅgavasena laddhanāmake majjhimappadesassa mariyādabhūte nagare. ‘‘Nigame’’tipi vadanti, ‘‘niculavane’’tipi vadanti. Niculaṃ nāma ekā rukkhajāti, ‘‘nīparukkho’’tipi vadanti. Tena sañchanno mahāvanasaṇḍo, tattha viharatīti attho. Hetunā nayenāti ca heṭṭhā vuttameva. Nanu ca ‘‘eso ceva tassa attho’’ti kasmā vuttaṃ. Bhagavatā hi cattārotiādipañhabyākaraṇā cattāro āhārā, pañcupādānakkhandhā, cha ajjhattikāni āyatanāni, satta viññāṇaṭṭhitiyo, aṭṭha lokadhammā dassitā. Bhikkhuniyā pana cattāro satipaṭṭhānā, pañcindriyāni, cha nissāraṇīyā dhātuyo, satta bojjhaṅgā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti dassitadhammā aññoyevattho bhikkhuniyā dassitoti codanaṃ sandhāyāha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Navame natthi vattabbaṃ.
து³தியமஹாபஞ்ஹஸுத்தாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyamahāpañhasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya
8. து³தியமஹாபஞ்ஹாஸுத்தங் • 8. Dutiyamahāpañhāsuttaṃ
9. பட²மகோஸலஸுத்தங் • 9. Paṭhamakosalasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
8. து³தியமஹாபஞ்ஹஸுத்தவண்ணனா • 8. Dutiyamahāpañhasuttavaṇṇanā
9. பட²மகோஸலஸுத்தவண்ணனா • 9. Paṭhamakosalasuttavaṇṇanā