Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
10. து³தியமாரகதா²
10. Dutiyamārakathā
35. அத² கோ² ப⁴க³வா வஸ்ஸங்வுட்டோ² 1 பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி 2 – ‘‘மய்ஹங் கோ², பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா யோனிஸோ ஸம்மப்பதா⁴னா அனுத்தரா விமுத்தி அனுப்பத்தா, அனுத்தரா விமுத்தி ஸச்சி²கதா . தும்ஹேபி, பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா யோனிஸோ ஸம்மப்பதா⁴னா அனுத்தரங் விமுத்திங் அனுபாபுணாத², அனுத்தரங் விமுத்திங் ஸச்சி²கரோதா²’’தி. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
35. Atha kho bhagavā vassaṃvuṭṭho 3 bhikkhū āmantesi 4 – ‘‘mayhaṃ kho, bhikkhave, yoniso manasikārā yoniso sammappadhānā anuttarā vimutti anuppattā, anuttarā vimutti sacchikatā . Tumhepi, bhikkhave, yoniso manasikārā yoniso sammappadhānā anuttaraṃ vimuttiṃ anupāpuṇātha, anuttaraṃ vimuttiṃ sacchikarothā’’ti. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘ப³த்³தோ⁴ஸி மாரபாஸேஹி, யே தி³ப்³பா³ யே ச மானுஸா;
‘‘Baddhosi mārapāsehi, ye dibbā ye ca mānusā;
‘‘முத்தாஹங் மாரபாஸேஹி, யே தி³ப்³பா³ யே ச மானுஸா;
‘‘Muttāhaṃ mārapāsehi, ye dibbā ye ca mānusā;
அத² கோ² மாரோ பாபிமா – ஜானாதி மங் ப⁴க³வா, ஜானாதி மங் ஸுக³தோதி து³க்கீ² து³ம்மனோ
Atha kho māro pāpimā – jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugatoti dukkhī dummano
தத்தே²வந்தரதா⁴யி.
Tatthevantaradhāyi.
து³தியமாரகதா² நிட்டி²தா.
Dutiyamārakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / து³தியமாரகதா² • Dutiyamārakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / து³தியமாரகதா²வண்ணனா • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / து³தியமாரகதா²வண்ணனா • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / து³தியமாரகதா²வண்ணனா • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 10. து³தியமாரகதா² • 10. Dutiyamārakathā