Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
10. து³தியமாரகதா²
10. Dutiyamārakathā
35. மய்ஹந்திபத³ஸ்ஸ ‘‘அனுப்பத்தா ஸச்சி²கதா’’திபதே³ஸு ச²ட்டீ²கத்துபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘மயா கோ²தி அத்தோ²’’தி. ‘‘அத² வா’’திஆதி³னா ‘‘மய்ஹ’’ந்திபத³ஸ்ஸ ‘‘யோனிஸோ மனஸிகாரா, யோனிஸோ ஸம்மப்பதா⁴னா’’திபதே³ஸு ஸம்ப³ந்த⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘யோனிஸோ மனஸிகாரா, யோனிஸோ ஸம்மப்பதா⁴னா’’தி எத்த² காரணத்தே² நிஸ்ஸக்கவசனந்தி ஆஹ ‘‘தேன ஹேதுனா’’தி. ‘‘புனா’’திஆதி³னா ‘‘மய்ஹ’’ந்திபத³ங் ‘‘யோனிஸோ மனஸிகாரா, யோனிஸோ ஸம்மப்பதா⁴னா’’திபதே³ஸு ஸாம்யத்தே² ஸாமிபா⁴வேன யோஜெத்வா புன ‘‘அனுப்பத்தா, ஸச்சி²கதா’’தி பதே³ஸு கத்துத்தே² ஸாமிபா⁴வேன விப⁴த்திவிபல்லாஸோ காதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி.
35.Mayhantipadassa ‘‘anuppattā sacchikatā’’tipadesu chaṭṭhīkattubhāvaṃ dassento āha ‘‘mayā khoti attho’’ti. ‘‘Atha vā’’tiādinā ‘‘mayha’’ntipadassa ‘‘yoniso manasikārā, yoniso sammappadhānā’’tipadesu sambandhabhāvaṃ dasseti. ‘‘Yoniso manasikārā, yoniso sammappadhānā’’ti ettha kāraṇatthe nissakkavacananti āha ‘‘tena hetunā’’ti. ‘‘Punā’’tiādinā ‘‘mayha’’ntipadaṃ ‘‘yoniso manasikārā, yoniso sammappadhānā’’tipadesu sāmyatthe sāmibhāvena yojetvā puna ‘‘anuppattā, sacchikatā’’ti padesu kattutthe sāmibhāvena vibhattivipallāso kātabboti dasseti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 10. து³தியமாரகதா² • 10. Dutiyamārakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / து³தியமாரகதா² • Dutiyamārakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / து³தியமாரகதா²வண்ணனா • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / து³தியமாரகதா²வண்ணனா • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / து³தியமாரகதா²வண்ணனா • Dutiyamārakathāvaṇṇanā