Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    7. து³தியனாவாவிமானவண்ணனா

    7. Dutiyanāvāvimānavaṇṇanā

    ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவந்தி து³தியனாவாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே அஞ்ஞதரோ கீ²ணாஸவத்தே²ரோ உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய கா³மகாவாஸே வஸ்ஸங் உபக³ந்துகாமோ ஸாவத்தி²தோ தங் கா³மங் உத்³தி³ஸ்ஸ பச்சா²ப⁴த்தங் அத்³தா⁴னமக்³க³படிபன்னோ, மக்³க³பரிஸ்ஸமேன கிலந்தோ தஸிதோ அந்தராமக்³கே³ அஞ்ஞதரங் கா³மங் ஸம்பத்தோ, ப³ஹிகா³மே தாதி³ஸங் சா²யூத³கஸம்பன்னட்டா²னங் அபஸ்ஸந்தோ பரிஸ்ஸமேன ச அபி⁴பு⁴ய்யமானோ சீவரங் பாருபித்வா கா³மங் பவிஸித்வா து⁴ரகே³ஹஸ்ஸேவ த்³வாரே அட்டா²ஸி. தத்த² அஞ்ஞதரா இத்தீ² தே²ரங் பஸ்ஸித்வா ‘‘குதோ, ப⁴ந்தே, ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி²த்வா மக்³க³பரிஸ்ஸமங் பிபாஸிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘‘ஏத², ப⁴ந்தே’’தி கே³ஹங் பவேஸெத்வா ‘‘இத⁴ நிஸீத³தா²’’தி ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. தத்த² நிஸின்னே பாதோ³த³கங் பாத³ப்³ப⁴ஞ்ஜனதேலஞ்ச த³த்வா தாலவண்டங் க³ஹெத்வா பீ³ஜி. பரிளாஹே வூபஸந்தே மது⁴ரங் ஸீதலங் ஸுக³ந்த⁴ங் பானகங் யோஜெத்வா அதா³ஸி. தே²ரோ தங் பிவித்வா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴கிலமதோ² அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தீதி ஸப்³ப³ங் அனந்தரவிமானஸதி³ஸந்தி வேதி³தப்³ப³ங். கா³தா²ஸுபி அபுப்³ப³ங் நத்தி². தேன வுத்தங் –

    Suvaṇṇacchadanaṃnāvanti dutiyanāvāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati sāvatthiyaṃ viharante aññataro khīṇāsavatthero upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya gāmakāvāse vassaṃ upagantukāmo sāvatthito taṃ gāmaṃ uddissa pacchābhattaṃ addhānamaggapaṭipanno, maggaparissamena kilanto tasito antarāmagge aññataraṃ gāmaṃ sampatto, bahigāme tādisaṃ chāyūdakasampannaṭṭhānaṃ apassanto parissamena ca abhibhuyyamāno cīvaraṃ pārupitvā gāmaṃ pavisitvā dhuragehasseva dvāre aṭṭhāsi. Tattha aññatarā itthī theraṃ passitvā ‘‘kuto, bhante, āgatatthā’’ti pucchitvā maggaparissamaṃ pipāsitabhāvañca ñatvā ‘‘etha, bhante’’ti gehaṃ pavesetvā ‘‘idha nisīdathā’’ti āsanaṃ paññāpetvā adāsi. Tattha nisinne pādodakaṃ pādabbhañjanatelañca datvā tālavaṇṭaṃ gahetvā bīji. Pariḷāhe vūpasante madhuraṃ sītalaṃ sugandhaṃ pānakaṃ yojetvā adāsi. Thero taṃ pivitvā paṭippassaddhakilamatho anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbattīti sabbaṃ anantaravimānasadisanti veditabbaṃ. Gāthāsupi apubbaṃ natthi. Tena vuttaṃ –

    53.

    53.

    ‘‘ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவங், நாரி ஆருய்ஹ திட்ட²ஸி;

    ‘‘Suvaṇṇacchadanaṃ nāvaṃ, nāri āruyha tiṭṭhasi;

    ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிங், பத்³மங் சி²ந்த³ஸி பாணினா.

    Ogāhasi pokkharaṇiṃ, padmaṃ chindasi pāṇinā.

    54.

    54.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    55.

    55.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    56.

    56.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    57.

    57.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    தி³ஸ்வான பி⁴க்கு²ங் தஸிதங் கிலந்தங், உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் அதா³ஸிங்.

    Disvāna bhikkhuṃ tasitaṃ kilantaṃ, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ adāsiṃ.

    58.

    58.

    ‘‘யோ வே கிலந்தஸ்ஸ பிபாஸிதஸ்ஸ, ட்டா²ய பாதுங் உத³கங் த³தா³தி;

    ‘‘Yo ve kilantassa pipāsitassa, ṭṭhāya pātuṃ udakaṃ dadāti;

    ஸீதோத³கா தஸ்ஸ ப⁴வந்தி நஜ்ஜோ, பஹூதமல்யா ப³ஹுபுண்ட³ரீகா.

    Sītodakā tassa bhavanti najjo, pahūtamalyā bahupuṇḍarīkā.

    59.

    59.

    ‘‘தங் ஆபகா³ அனுபரியந்தி ஸப்³ப³தா³, ஸீதோத³கா வாலுகஸந்த²தா நதீ³;

    ‘‘Taṃ āpagā anupariyanti sabbadā, sītodakā vālukasanthatā nadī;

    அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா.

    Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā.

    60.

    60.

    ‘‘தங்பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், விமானஸெட்ட²ங் பு⁴ஸ ஸோப⁴மானங்;

    ‘‘Taṃbhūmibhāgehi upetarūpaṃ, vimānaseṭṭhaṃ bhusa sobhamānaṃ;

    தஸ்ஸீத⁴ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, ஏதாதி³ஸங் புஞ்ஞகதா லப⁴ந்தி.

    Tassīdha kammassa ayaṃ vipāko, etādisaṃ puññakatā labhanti.

    61.

    61.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    62.

    62.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    அத்த²வண்ணனாஸுபி இத⁴ ஏகோவ தே²ரோதி அபுப்³ப³ங் நத்தி².

    Atthavaṇṇanāsupi idha ekova theroti apubbaṃ natthi.

    து³தியனாவாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyanāvāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 7. து³தியனாவாவிமானவத்து² • 7. Dutiyanāvāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact