Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[230] 10. து³தியபலாயிதஜாதகவண்ணனா
[230] 10. Dutiyapalāyitajātakavaṇṇanā
த⁴ஜமபரிமிதந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் பலாயிதபரிப்³பா³ஜகமேவ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. இமஸ்மிங் பன வத்து²ஸ்மிங் ஸோ பரிப்³பா³ஜகோ ஜேதவனங் பாவிஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸத்தா² மஹாஜனபரிவுதோ அலங்கதத⁴ம்மாஸனே நிஸின்னோ மனோஸிலாதலே ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தோ ஸீஹபோதகோ விய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. பரிப்³பா³ஜகோ த³ஸப³லஸ்ஸ ப்³ரஹ்மஸரீரபடிபா⁴க³ங் ரூபங் புண்ணசந்த³ஸஸ்ஸிரிகங் முக²ங் ஸுவண்ணபட்டஸதி³ஸங் நலாடஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘கோ ஏவரூபங் புரிஸுத்தமங் ஜினிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி நிவத்தித்வா பரிஸந்தரங் பவிஸித்வா பலாயி. மஹாஜனோ தங் அனுப³ந்தி⁴த்வா நிவத்தித்வா ஸத்து²ஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘ந ஸோ பரிப்³பா³ஜகோ இதா³னேவ, புப்³பே³பி மம ஸுவண்ணவண்ணங் முக²ங் தி³ஸ்வா பலாதோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dhajamaparimitanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ palāyitaparibbājakameva ārabbha kathesi. Imasmiṃ pana vatthusmiṃ so paribbājako jetavanaṃ pāvisi. Tasmiṃ khaṇe satthā mahājanaparivuto alaṅkatadhammāsane nisinno manosilātale sīhanādaṃ nadanto sīhapotako viya dhammaṃ deseti. Paribbājako dasabalassa brahmasarīrapaṭibhāgaṃ rūpaṃ puṇṇacandasassirikaṃ mukhaṃ suvaṇṇapaṭṭasadisaṃ nalāṭañca disvā ‘‘ko evarūpaṃ purisuttamaṃ jinituṃ sakkhissatī’’ti nivattitvā parisantaraṃ pavisitvā palāyi. Mahājano taṃ anubandhitvā nivattitvā satthussa taṃ pavattiṃ ārocesi. Satthā ‘‘na so paribbājako idāneva, pubbepi mama suvaṇṇavaṇṇaṃ mukhaṃ disvā palātoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸியங் ரஜ்ஜங் காரேஸி, தக்கஸிலாயங் ஏகோ க³ந்தா⁴ரராஜா. ஸோ ‘‘பா³ராணஸிங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி சதுரங்கி³னியா ஸேனாய ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பரிவாரெத்வா நக³ரத்³வாரே டி²தோ அத்தனோ ப³லவாஹனங் ஓலோகெத்வா ‘‘கோ எத்தகங் ப³லவாஹனங் ஜினிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி அத்தனோ ஸேனங் ஸங்வண்ணெத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bodhisatto bārāṇasiyaṃ rajjaṃ kāresi, takkasilāyaṃ eko gandhārarājā. So ‘‘bārāṇasiṃ gahessāmī’’ti caturaṅginiyā senāya āgantvā nagaraṃ parivāretvā nagaradvāre ṭhito attano balavāhanaṃ oloketvā ‘‘ko ettakaṃ balavāhanaṃ jinituṃ sakkhissatī’’ti attano senaṃ saṃvaṇṇetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
159.
159.
‘‘த⁴ஜமபரிமிதங் அனந்தபாரங், து³ப்பஸஹங் த⁴ங்கேஹி ஸாக³ரங்வ;
‘‘Dhajamaparimitaṃ anantapāraṃ, duppasahaṃ dhaṅkehi sāgaraṃva;
கி³ரிமிவ அனிலேன து³ப்பஸய்ஹோ, து³ப்பஸஹோ அஹமஜ்ஜ தாதி³ஸேனா’’தி.
Girimiva anilena duppasayho, duppasaho ahamajja tādisenā’’ti.
தத்த² த⁴ஜமபரிமிதந்தி இத³ங் தாவ மே ரதே²ஸு மோரச²தே³ ட²பெத்வா உஸ்ஸாபிதத⁴ஜமேவ அபரிமிதங் ப³ஹுங் அனேகஸதஸங்க்²யங். அனந்தபாரந்தி ப³லவாஹனம்பி மே ‘‘எத்தகா ஹத்தீ² எத்தகா அஸ்ஸா எத்தகா ரதா² எத்தகா பத்தீ’’தி க³ணனபரிச்சே²த³ரஹிதங் அனந்தபாரங். து³ப்பஸஹந்தி ந ஸக்கா படிஸத்தூஹி ஸஹிதுங் அபி⁴ப⁴விதுங் . யதா² கிங்? த⁴ங்கேஹி ஸாக³ரங்வ, யதா² ஸாக³ரோ ப³ஹூஹி காகேஹி வேக³விக்க²ம்ப⁴னவஸேன வா அதிக்கமனவஸேன வா து³ப்பஸஹோ, ஏவங் து³ப்பஸஹங். கி³ரிமிவ அனிலேன து³ப்பஸய்ஹோதி அபிச மே அயங் ப³லகாயோ யதா² பப்³ப³தோ வாதேன அகம்பனீயதோ து³ப்பஸஹோ, ததா² அஞ்ஞேன ப³லகாயேன து³ப்பஸஹோ. து³ப்பஸஹோ அஹமஜ்ஜ தாதி³ஸேனாதி ஸ்வாஹங் இமினா ப³லேன ஸமன்னாக³தோ அஜ்ஜ தாதி³ஸேன து³ப்பஸஹோதி அட்டாலகே டி²தங் போ³தி⁴ஸத்தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.
Tattha dhajamaparimitanti idaṃ tāva me rathesu morachade ṭhapetvā ussāpitadhajameva aparimitaṃ bahuṃ anekasatasaṅkhyaṃ. Anantapāranti balavāhanampi me ‘‘ettakā hatthī ettakā assā ettakā rathā ettakā pattī’’ti gaṇanaparicchedarahitaṃ anantapāraṃ. Duppasahanti na sakkā paṭisattūhi sahituṃ abhibhavituṃ . Yathā kiṃ? Dhaṅkehi sāgaraṃva, yathā sāgaro bahūhi kākehi vegavikkhambhanavasena vā atikkamanavasena vā duppasaho, evaṃ duppasahaṃ. Girimiva anilena duppasayhoti apica me ayaṃ balakāyo yathā pabbato vātena akampanīyato duppasaho, tathā aññena balakāyena duppasaho. Duppasaho ahamajja tādisenāti svāhaṃ iminā balena samannāgato ajja tādisena duppasahoti aṭṭālake ṭhitaṃ bodhisattaṃ sandhāya vadati.
அத²ஸ்ஸ ஸோ புண்ணசந்த³ஸஸ்ஸிரிகங் அத்தனோ முக²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘பா³ல, மா விப்பலபஸி, இதா³னி தே ப³லவாஹனங் மத்தவாரணோ விய நளவனங் வித்³த⁴ங்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி ஸந்தஜ்ஜெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athassa so puṇṇacandasassirikaṃ attano mukhaṃ dassetvā ‘‘bāla, mā vippalapasi, idāni te balavāhanaṃ mattavāraṇo viya naḷavanaṃ viddhaṃsessāmī’’ti santajjetvā dutiyaṃ gāthamāha –
160.
160.
‘‘மா பா³லியங் விலபி ந ஹிஸ்ஸ தாதி³ஸங், விட³ய்ஹஸே ந ஹி லப⁴ஸே நிஸேத⁴கங்;
‘‘Mā bāliyaṃ vilapi na hissa tādisaṃ, viḍayhase na hi labhase nisedhakaṃ;
ஆஸஜ்ஜஸி க³ஜமிவ ஏகசாரினங், யோ தங் பதா³ நளமிவ போத²யிஸ்ஸதீ’’தி.
Āsajjasi gajamiva ekacārinaṃ, yo taṃ padā naḷamiva pothayissatī’’ti.
தத்த² மா பா³லியங் விலபீதி மா அத்தனோ பா³லபா⁴வங் விப்பலபஸி. ந ஹிஸ்ஸ தாதி³ஸந்தி ந ஹி அஸ்ஸ தாதி³ஸோ, அயமேவ வா பாடோ². தாதி³ஸோ ‘‘அனந்தபாரங் மே ப³லவாஹன’’ந்தி ஏவரூபங் தக்கெந்தோ ரஜ்ஜஞ்ச க³ஹேதுங் ஸமத்தோ² நாம ந ஹி அஸ்ஸ, ந ஹோதீதி அத்தோ². விட³ய்ஹஸேதி த்வங் பா³ல, கேவலங் ராக³தோ³ஸமோஹமானபரிளாஹேன விட³ய்ஹஸியேவ. ந ஹி லப⁴ஸே நிஸேத⁴கந்தி மாதி³ஸங் பன பஸய்ஹ அபி⁴ப⁴வித்வா நிஸேத⁴கங் ந தாவ லப⁴ஸி, அஜ்ஜ தங் ஆக³தமக்³கே³னேவ பலாபெஸ்ஸாமி. ஆஸஜ்ஜஸீதி உபக³ச்ச²ஸி. க³ஜமிவ ஏகசாரினந்தி ஏகசாரினங் மத்தவரவாரணங் விய. யோ தங் பதா³ நளமிவ போத²யிஸ்ஸதீதி யோ தங் யதா² நாம மத்தவரவாரணோ பாதா³ நளங் போதே²தி ஸங்சுண்ணேதி, ஏவங் போத²யிஸ்ஸதி, தங் த்வங் ஆஸஜ்ஜஸீதி அத்தானங் ஸந்தா⁴யாஹ.
Tattha mā bāliyaṃ vilapīti mā attano bālabhāvaṃ vippalapasi. Na hissa tādisanti na hi assa tādiso, ayameva vā pāṭho. Tādiso ‘‘anantapāraṃ me balavāhana’’nti evarūpaṃ takkento rajjañca gahetuṃ samattho nāma na hi assa, na hotīti attho. Viḍayhaseti tvaṃ bāla, kevalaṃ rāgadosamohamānapariḷāhena viḍayhasiyeva. Na hi labhase nisedhakanti mādisaṃ pana pasayha abhibhavitvā nisedhakaṃ na tāva labhasi, ajja taṃ āgatamaggeneva palāpessāmi. Āsajjasīti upagacchasi. Gajamiva ekacārinanti ekacārinaṃ mattavaravāraṇaṃ viya. Yo taṃ padā naḷamiva pothayissatīti yo taṃ yathā nāma mattavaravāraṇo pādā naḷaṃ potheti saṃcuṇṇeti, evaṃ pothayissati, taṃ tvaṃ āsajjasīti attānaṃ sandhāyāha.
ஏவங் தஜ்ஜெந்தஸ்ஸ பனஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா க³ந்தா⁴ரராஜா உல்லோகெந்தோ கஞ்சனபட்டஸதி³ஸங் மஹானலாடங் தி³ஸ்வா அத்தனோ க³ஹணபீ⁴தோ நிவத்தித்வா பலாயந்தோ ஸகனக³ரமேவ அக³மாஸி.
Evaṃ tajjentassa panassa kathaṃ sutvā gandhārarājā ullokento kañcanapaṭṭasadisaṃ mahānalāṭaṃ disvā attano gahaṇabhīto nivattitvā palāyanto sakanagarameva agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ க³ந்தா⁴ரராஜா பலாயிதபரிப்³பா³ஜகோ அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā gandhārarājā palāyitaparibbājako ahosi, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.
து³தியபலாயிதஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.
Dutiyapalāyitajātakavaṇṇanā dasamā.
காஸாவவக்³கோ³ அட்ட²மோ.
Kāsāvavaggo aṭṭhamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
காஸாவங் சூளனந்தி³யங், புடப⁴த்தஞ்ச கும்பி⁴லங்;
Kāsāvaṃ cūḷanandiyaṃ, puṭabhattañca kumbhilaṃ;
க²ந்திவண்ணங் கோஸியஞ்ச, கூ³த²பாணங் காமனீதங்;
Khantivaṇṇaṃ kosiyañca, gūthapāṇaṃ kāmanītaṃ;
பலாயிதத்³வயம்பி ச.
Palāyitadvayampi ca.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 230. து³தியபலாயிதஜாதகங் • 230. Dutiyapalāyitajātakaṃ