Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    து³தியபாராஜிககதா²

    Dutiyapārājikakathā

    39.

    39.

    ஆதி³யந்தோ ஹரந்தோவ-ஹரந்தோ இரியாபத²ங்;

    Ādiyanto harantova-haranto iriyāpathaṃ;

    விகோபெந்தோ ததா² டா²னா, சாவெந்தோபி பராஜிதோ.

    Vikopento tathā ṭhānā, cāventopi parājito.

    40.

    40.

    தத்த² நானேகப⁴ண்டா³னங், பஞ்சகானங் வஸா பன;

    Tattha nānekabhaṇḍānaṃ, pañcakānaṃ vasā pana;

    அவஹாரா த³ஸேவேதே, விஞ்ஞாதப்³பா³ விபா⁴வினா.

    Avahārā dasevete, viññātabbā vibhāvinā.

    41.

    41.

    ஸாஹத்தா²ணத்திகோ சேவ, நிஸ்ஸக்³கோ³ அத்த²ஸாத⁴கோ;

    Sāhatthāṇattiko ceva, nissaggo atthasādhako;

    து⁴ரனிக்கே²பனஞ்சாதி, இத³ங் ஸாஹத்த²பஞ்சகங்.

    Dhuranikkhepanañcāti, idaṃ sāhatthapañcakaṃ.

    42.

    42.

    புப்³ப³ஸஹபயோகோ³ ச, ஸங்விதா³ஹரணம்பி ச;

    Pubbasahapayogo ca, saṃvidāharaṇampi ca;

    ஸங்கேதகம்மங் நேமித்தங், புப்³ப³யோகா³தி³பஞ்சகங்.

    Saṅketakammaṃ nemittaṃ, pubbayogādipañcakaṃ.

    43.

    43.

    தெ²ய்யபஸய்ஹபரிகப்ப-படிச்ச²ன்னகுஸாதி³கா;

    Theyyapasayhaparikappa-paṭicchannakusādikā;

    அவஹாரா இமே பஞ்ச, வேதி³தப்³பா³வ விஞ்ஞுனா.

    Avahārā ime pañca, veditabbāva viññunā.

    44.

    44.

    வத்து²காலக்³க⁴தே³ஸே ச, பரிபோ⁴க³ஞ்ச பஞ்சபி;

    Vatthukālagghadese ca, paribhogañca pañcapi;

    ஞத்வா ஏதானி காதப்³போ³, பண்டி³தேன வினிச்ச²யோ.

    Ñatvā etāni kātabbo, paṇḍitena vinicchayo.

    45.

    45.

    து³தியங் வாபி குத்³தா³லங், பிடகங் பரியேஸதோ;

    Dutiyaṃ vāpi kuddālaṃ, piṭakaṃ pariyesato;

    க³ச்ச²தோ தெ²ய்யசித்தேன, து³க்கடங் புப்³ப³யோக³தோ.

    Gacchato theyyacittena, dukkaṭaṃ pubbayogato.

    46.

    46.

    தத்த²ஜாதககட்ட²ங் வா, லதங் வா சி²ந்த³தோ பன;

    Tatthajātakakaṭṭhaṃ vā, lataṃ vā chindato pana;

    து³க்கடங் உப⁴யத்தா²பி, வுத்தங் ஸஹபயோக³தோ.

    Dukkaṭaṃ ubhayatthāpi, vuttaṃ sahapayogato.

    47.

    47.

    பத²விங் க²ணதோ வாபி, ப்³யூஹதோ பங்ஸுமேவ வா;

    Pathaviṃ khaṇato vāpi, byūhato paṃsumeva vā;

    ஆமஸந்தஸ்ஸ வா கும்பி⁴ங், ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Āmasantassa vā kumbhiṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    48.

    48.

    முகே² பாஸங் பவேஸெத்வா, கா²ணுகே ப³த்³த⁴கும்பி⁴யா;

    Mukhe pāsaṃ pavesetvā, khāṇuke baddhakumbhiyā;

    ப³ந்த⁴னானங் வஸா ஞெய்யோ, டா²னபே⁴தோ³ விஜானதா.

    Bandhanānaṃ vasā ñeyyo, ṭhānabhedo vijānatā.

    49.

    49.

    த்³வே டா²னானி பனேகஸ்மிங், கா²ணுகே ப³த்³த⁴கும்பி⁴யா;

    Dve ṭhānāni panekasmiṃ, khāṇuke baddhakumbhiyā;

    வலயங் ருக்க²மூலஸ்மிங், பவேஸெத்வா கதாய வா.

    Valayaṃ rukkhamūlasmiṃ, pavesetvā katāya vā.

    50.

    50.

    உத்³த⁴ரந்தஸ்ஸ கா²ணுங் வா, சி²ந்த³தோ ஸங்க²லிம்பி வா;

    Uddharantassa khāṇuṃ vā, chindato saṅkhalimpi vā;

    து²ல்லச்சயங் ததோ கும்பி⁴ங், டா²னா சாவேதி சே சுதோ.

    Thullaccayaṃ tato kumbhiṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    51.

    51.

    பட²மங் பன கும்பி⁴ங் வா, உத்³த⁴ரித்வா ததா² புன;

    Paṭhamaṃ pana kumbhiṃ vā, uddharitvā tathā puna;

    டா²னா சாவேதி கா²ணுங் வா, ஸங்க²லிங் வாபி ஸோ நயோ.

    Ṭhānā cāveti khāṇuṃ vā, saṅkhaliṃ vāpi so nayo.

    52.

    52.

    இதோ சிதோ ச க⁴ங்ஸந்தோ, மூலே ஸாரேதி ரக்க²தி;

    Ito cito ca ghaṃsanto, mūle sāreti rakkhati;

    வலயங் கே²க³தங் தத்த², கரொந்தோவ பராஜிதோ.

    Valayaṃ khegataṃ tattha, karontova parājito.

    53.

    53.

    ஜாதங் சி²ந்த³தி சே ருக்க²ங், து³க்கடங் கும்பி⁴மத்த²கே;

    Jātaṃ chindati ce rukkhaṃ, dukkaṭaṃ kumbhimatthake;

    ஸமீபே சி²ந்த³தோ தஸ்ஸ, பாசித்தியமதத்த²ஜங்.

    Samīpe chindato tassa, pācittiyamatatthajaṃ.

    54.

    54.

    அந்தோகும்பி⁴க³தங் ப⁴ண்ட³ங், ப²ந்தா³பேதி ஸசே பன;

    Antokumbhigataṃ bhaṇḍaṃ, phandāpeti sace pana;

    அபப்³யூஹேதி தத்தே²வ, தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா.

    Apabyūheti tattheva, tassa thullaccayaṃ siyā.

    55.

    55.

    ஹரந்தோ கும்பி⁴யா ப⁴ண்ட³ங், முட்டி²ங் சி²ந்த³தி அத்தனோ;

    Haranto kumbhiyā bhaṇḍaṃ, muṭṭhiṃ chindati attano;

    பா⁴ஜனே வா க³தங் கத்வா, ஹோதி பி⁴க்கு² பராஜிதோ.

    Bhājane vā gataṃ katvā, hoti bhikkhu parājito.

    56.

    56.

    ஹாரங் வா பன பாமங்க³ங், ஸுத்தாருள்ஹங் து கும்பி⁴யா;

    Hāraṃ vā pana pāmaṅgaṃ, suttāruḷhaṃ tu kumbhiyā;

    ப²ந்தா³பேதி யதா²வத்து²ங், டா²னா சாவேதி சே சுதோ.

    Phandāpeti yathāvatthuṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    57.

    57.

    ஸப்பிஆதீ³ஸு யங் கிஞ்சி, பிவதோ பாத³பூரணங்;

    Sappiādīsu yaṃ kiñci, pivato pādapūraṇaṃ;

    ஏகேனேவ பயோகே³ன, பீதமத்தே பராஜயோ.

    Ekeneva payogena, pītamatte parājayo.

    58.

    58.

    கத்வாவ து⁴ரனிக்கே²பங், பிவந்தஸ்ஸ புனப்புனங்;

    Katvāva dhuranikkhepaṃ, pivantassa punappunaṃ;

    ஸகலம்பி ச தங் கும்பி⁴ங், பிவதோ ந பராஜயோ.

    Sakalampi ca taṃ kumbhiṃ, pivato na parājayo.

    59.

    59.

    ஸசே கி²பதி யங் கிஞ்சி, ப⁴ண்ட³கங் தேலகும்பி⁴யங்;

    Sace khipati yaṃ kiñci, bhaṇḍakaṃ telakumbhiyaṃ;

    தங் பாத³க்³க⁴னகங் தேலங், து⁴வங் பிவதி தாவதே³.

    Taṃ pādagghanakaṃ telaṃ, dhuvaṃ pivati tāvade.

    60.

    60.

    ஹத்த²தோ முத்தமத்தேவ, தெ²ய்யசித்தோ வினஸ்ஸதி;

    Hatthato muttamatteva, theyyacitto vinassati;

    ஆவிஞ்ஜெத்வாபி வா கும்பி⁴ங், தேலங் கா³ளேதி சே ததா².

    Āviñjetvāpi vā kumbhiṃ, telaṃ gāḷeti ce tathā.

    61.

    61.

    தேலஸ்ஸாகிரணங் ஞத்வா, கி²த்தங் ரித்தாய கும்பி⁴யா;

    Telassākiraṇaṃ ñatvā, khittaṃ rittāya kumbhiyā;

    பீதங் தேலஞ்ச தங் ப⁴ண்ட³ங், உத்³த⁴ரந்தோவ த⁴ங்ஸிதோ.

    Pītaṃ telañca taṃ bhaṇḍaṃ, uddharantova dhaṃsito.

    62.

    62.

    தத்தே²வ பி⁴ந்த³தோ தேலங், ச²ட்³டெ³ந்தஸ்ஸ ததே²வ ச;

    Tattheva bhindato telaṃ, chaḍḍentassa tatheva ca;

    ஜா²பெந்தஸ்ஸ அபோ⁴க³ங் வா, கரொந்தஸ்ஸ ச து³க்கடங்.

    Jhāpentassa abhogaṃ vā, karontassa ca dukkaṭaṃ.

    பூ⁴மட்ட²கதா².

    Bhūmaṭṭhakathā.

    63.

    63.

    ட²பிதங் பத்த²ரித்வா ச, ஸாடகத்த²ரணாதி³கங்;

    Ṭhapitaṃ pattharitvā ca, sāṭakattharaṇādikaṃ;

    வேடெ²த்வா உத்³த⁴ரந்தஸ்ஸ, முத்தே டா²னா பராப⁴வோ.

    Veṭhetvā uddharantassa, mutte ṭhānā parābhavo.

    64.

    64.

    ஓரிமந்தேன வா பு²ட்ட²-மோகாஸங் பாரிமந்ததோ;

    Orimantena vā phuṭṭha-mokāsaṃ pārimantato;

    பாராஜிகமதிக்கந்தே, கட்³ட⁴தோ உஜுகம்பி வா.

    Pārājikamatikkante, kaḍḍhato ujukampi vā.

    த²லட்ட²கதா².

    Thalaṭṭhakathā.

    65.

    65.

    புரதோ முக²துண்ட³ஞ்ச, கலாபக்³க³ஞ்ச பச்ச²தோ;

    Purato mukhatuṇḍañca, kalāpaggañca pacchato;

    த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு பக்க²ந்தோ, ஹெட்டா² பாத³னகா² ததா².

    Dvīsu passesu pakkhanto, heṭṭhā pādanakhā tathā.

    66.

    66.

    உத்³த⁴ஞ்சாபி ஸிக²க்³க³ந்தி, க³க³னே க³ச்ச²தோ பன;

    Uddhañcāpi sikhagganti, gagane gacchato pana;

    மோரஸ்ஸ ச² பரிச்சே²தா³, வேதி³தப்³பா³ விபா⁴வினா.

    Morassa cha paricchedā, veditabbā vibhāvinā.

    67.

    67.

    பி⁴க்கு² ‘‘ஸஸ்ஸாமிகங் மோரங், க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி கே²க³தங்;

    Bhikkhu ‘‘sassāmikaṃ moraṃ, gahessāmī’’ti khegataṃ;

    ஹத்த²ங் வாபி பஸாரேதி, புரதோ வாஸ்ஸ திட்ட²தி.

    Hatthaṃ vāpi pasāreti, purato vāssa tiṭṭhati.

    68.

    68.

    மோரோபி க³க³னே பக்கே², சாரேதி ந ச க³ச்ச²தி;

    Moropi gagane pakkhe, cāreti na ca gacchati;

    து³க்கடங் க³மனச்சே²தே³, ஆமஸந்தஸ்ஸ சேவ தங்.

    Dukkaṭaṃ gamanacchede, āmasantassa ceva taṃ.

    69.

    69.

    டா²னா மோரமமோசெந்தோ, ப²ந்தா³பேதி ஸசே பன;

    Ṭhānā moramamocento, phandāpeti sace pana;

    ஏவங் ப²ந்தா³பனே தஸ்ஸ, து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்.

    Evaṃ phandāpane tassa, thullaccayamudīritaṃ.

    70.

    70.

    அக்³க³ஹெத்வா க³ஹெத்வா வா, ஹத்தே²ன பன அத்தனோ;

    Aggahetvā gahetvā vā, hatthena pana attano;

    டா²னா சாவேதி சே மோரங், ஸயங் டா²னா சுதோ ஸியா.

    Ṭhānā cāveti ce moraṃ, sayaṃ ṭhānā cuto siyā.

    71.

    71.

    பு²ட்டோ²காஸங் முக²க்³கே³ன, கலாபக்³கே³ன வா பன;

    Phuṭṭhokāsaṃ mukhaggena, kalāpaggena vā pana;

    கலாபக்³கே³ன வா பு²ட்ட²ங், முக²துண்டே³ன பி⁴க்கு² சே.

    Kalāpaggena vā phuṭṭhaṃ, mukhatuṇḍena bhikkhu ce.

    72.

    72.

    அதிக்காமெய்ய யோ மோரங், டா²னா சாவேதி நாம ஸோ;

    Atikkāmeyya yo moraṃ, ṭhānā cāveti nāma so;

    ஏஸேவ ச நயோ பாத³-ஸிகா²பக்கே²ஸு தீ³பிதோ.

    Eseva ca nayo pāda-sikhāpakkhesu dīpito.

    73.

    73.

    க³க³னே பன க³ச்ச²ந்தோ, கரே மோரோ நிலீயதி;

    Gagane pana gacchanto, kare moro nilīyati;

    தங் கரேனேவ சாரெந்தோ, ப²ந்தா³பேதீதி வுச்சதி.

    Taṃ kareneva cārento, phandāpetīti vuccati.

    74.

    74.

    ஸசே க³ண்ஹாதி தங் மோரங், இதரேன கரேன ஸோ;

    Sace gaṇhāti taṃ moraṃ, itarena karena so;

    சாவிதத்தா பன டா²னா, பி⁴க்கு² டா²னா சுதோ ஸியா.

    Cāvitattā pana ṭhānā, bhikkhu ṭhānā cuto siyā.

    75.

    75.

    இதரங் பன மோரஸ்ஸ, உபனேதி ஸசே கரங்;

    Itaraṃ pana morassa, upaneti sace karaṃ;

    ந தோ³ஸோ தத்த² உட்³டெ³த்வா, ஸயமேவ நிலீயதி.

    Na doso tattha uḍḍetvā, sayameva nilīyati.

    76.

    76.

    தி³ஸ்வா அங்கே³ நிலீனங் தங், தெ²ய்யசித்தேன க³ச்ச²தோ;

    Disvā aṅge nilīnaṃ taṃ, theyyacittena gacchato;

    பாதே³ து²ல்லச்சயங் ஹோதி, து³தியே ச பராஜயோ.

    Pāde thullaccayaṃ hoti, dutiye ca parājayo.

    77.

    77.

    பூ⁴மியங் டி²தமோரஸ்ஸ, தீணி டா²னானி பண்டி³தோ;

    Bhūmiyaṃ ṭhitamorassa, tīṇi ṭhānāni paṇḍito;

    பாதா³னஞ்ச கலாபஸ்ஸ, வஸேன பரிதீ³பயே.

    Pādānañca kalāpassa, vasena paridīpaye.

    78.

    78.

    ததோ கேஸக்³க³மத்தம்பி, மோரங் பத²விதோ பன;

    Tato kesaggamattampi, moraṃ pathavito pana;

    ஹோதி பாராஜிகங் தஸ்ஸ, உக்கி²பந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Hoti pārājikaṃ tassa, ukkhipantassa bhikkhuno.

    79.

    79.

    சி²ஜ்ஜமானங் ஸுவண்ணாதி³ங், பத்தே பததி சே பன;

    Chijjamānaṃ suvaṇṇādiṃ, patte patati ce pana;

    ஹத்தே²ன உத்³த⁴ரந்தஸ்ஸ, தஸ்ஸ பாராஜிகங் ஸியா.

    Hatthena uddharantassa, tassa pārājikaṃ siyā.

    80.

    80.

    ஸசே அனுத்³த⁴ரித்வாவ, தெ²ய்யசித்தேன க³ச்ச²தி;

    Sace anuddharitvāva, theyyacittena gacchati;

    து³தியே பத³வாரஸ்மிங், பாராஜிகமுதீ³ரயே.

    Dutiye padavārasmiṃ, pārājikamudīraye.

    81.

    81.

    ஏஸேவ ச நயோ ஞெய்யோ, ஹத்தே² வத்தே²வ மத்த²கே;

    Eseva ca nayo ñeyyo, hatthe vattheva matthake;

    தங் தங் தஸ்ஸ ப⁴வே டா²னங், யத்த² யத்த² பதிட்டி²தங்.

    Taṃ taṃ tassa bhave ṭhānaṃ, yattha yattha patiṭṭhitaṃ.

    ஆகாஸட்ட²கதா².

    Ākāsaṭṭhakathā.

    82.

    82.

    தெ²ய்யசித்தேன யங் கிஞ்சி, மஞ்சபீடா²தி³ஸுட்டி²தங்;

    Theyyacittena yaṃ kiñci, mañcapīṭhādisuṭṭhitaṃ;

    ஆமாஸம்பி அனாமாஸங், ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Āmāsampi anāmāsaṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    83.

    83.

    ஸங்ஹரித்வா ஸசே வங்ஸே, ட²பிதங் ஹோதி சீவரங்;

    Saṃharitvā sace vaṃse, ṭhapitaṃ hoti cīvaraṃ;

    கத்வா புனோரதோ போ⁴க³ங், ததா² அந்தஞ்ச பாரதோ.

    Katvā punorato bhogaṃ, tathā antañca pārato.

    84.

    84.

    சீவரேன பு²ட்டோ²காஸோ, டா²னங் தஸ்ஸ பவுச்சதி;

    Cīvarena phuṭṭhokāso, ṭhānaṃ tassa pavuccati;

    ந து சீவரவங்ஸோ ஸோ, ஹோதீதி ஸகலோ மதோ.

    Na tu cīvaravaṃso so, hotīti sakalo mato.

    85.

    85.

    ஓரிமந்தேன ஓகாஸங், பு²ட்ட²ங் தமிதரேன வா;

    Orimantena okāsaṃ, phuṭṭhaṃ tamitarena vā;

    இதரேனபி வா பு²ட்ட²ங், ஓரிமந்தேன வா புன.

    Itarenapi vā phuṭṭhaṃ, orimantena vā puna.

    86.

    86.

    த³க்கி²ணந்தேன பு²ட்ட²ங் வா, வாமந்தேனிதரேன வா;

    Dakkhiṇantena phuṭṭhaṃ vā, vāmantenitarena vā;

    வாமந்தேன பு²ட்ட²ட்டா²னங், அதிக்காமயதோ சுதி.

    Vāmantena phuṭṭhaṭṭhānaṃ, atikkāmayato cuti.

    87.

    87.

    உத்³த⁴ங் வா உக்கி²பந்தஸ்ஸ, சீவரங் பன வங்ஸதோ;

    Uddhaṃ vā ukkhipantassa, cīvaraṃ pana vaṃsato;

    கேஸக்³க³மத்தே உக்கி²த்தே, தஸ்ஸ பாராஜிகங் ப⁴வே.

    Kesaggamatte ukkhitte, tassa pārājikaṃ bhave.

    88.

    88.

    ரஜ்ஜுகேன ச ப³ந்தி⁴த்வா, ட²பிதங் பன சீவரங்;

    Rajjukena ca bandhitvā, ṭhapitaṃ pana cīvaraṃ;

    து²ல்லச்சயங் விமோசெந்தோ, முத்தே பாராஜிகங் பு²ஸே.

    Thullaccayaṃ vimocento, mutte pārājikaṃ phuse.

    89.

    89.

    வேடெ²த்வா ட²பிதங் வங்ஸே, நிப்³பே³டெ²ந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Veṭhetvā ṭhapitaṃ vaṃse, nibbeṭhentassa bhikkhuno;

    வலயங் சி²ந்த³தோ வாபி, மோசெந்தஸ்ஸப்யயங் நயோ.

    Valayaṃ chindato vāpi, mocentassapyayaṃ nayo.

    90.

    90.

    சீவரஸ்ஸ பஸாரெத்வா, ட²பிதஸ்ஸ ஹி வங்ஸகே;

    Cīvarassa pasāretvā, ṭhapitassa hi vaṃsake;

    ஸங்ஹரித்வா து நிக்கி²த்தே, சீவரே விய நிச்ச²யோ.

    Saṃharitvā tu nikkhitte, cīvare viya nicchayo.

    91.

    91.

    ஸிக்காய பக்கி²பித்வா யங், லக்³கி³தங் ஹோதி ப⁴ண்ட³கங்;

    Sikkāya pakkhipitvā yaṃ, laggitaṃ hoti bhaṇḍakaṃ;

    ஸிக்காதோ தங் ஹரந்தோ வா, ஸஹ ஸிக்காய வா சுதோ.

    Sikkāto taṃ haranto vā, saha sikkāya vā cuto.

    92.

    92.

    குந்தாதி³ங் நாக³த³ந்தேஸு, டி²தேஸு படிபாடியா;

    Kuntādiṃ nāgadantesu, ṭhitesu paṭipāṭiyā;

    அக்³கே³ வா பன பு³ந்தே³ வா, க³ஹெத்வா பரிகட்³ட⁴தோ.

    Agge vā pana bunde vā, gahetvā parikaḍḍhato.

    93.

    93.

    பாராஜிகங் பு²ட்டோ²காஸங், அதிக்காமயதோ ஸியா;

    Pārājikaṃ phuṭṭhokāsaṃ, atikkāmayato siyā;

    உஜுகங் உக்கி²பந்தஸ்ஸ, கேஸக்³கே³ன பராஜயோ.

    Ujukaṃ ukkhipantassa, kesaggena parājayo.

    94.

    94.

    பாகாராபி⁴முகோ² ட²த்வா, ஆகட்³ட⁴தி ஸசே பன;

    Pākārābhimukho ṭhatvā, ākaḍḍhati sace pana;

    ஓரிமந்தபு²ட்டோ²காஸ-மிதரந்தச்சயே சுதோ.

    Orimantaphuṭṭhokāsa-mitarantaccaye cuto.

    95.

    95.

    ததே²வ பரதோ தஸ்ஸ, பேல்லெந்தஸ்ஸாபி பி⁴க்கு²னோ;

    Tatheva parato tassa, pellentassāpi bhikkhuno;

    பி⁴த்திங் பன ச நிஸ்ஸாய, ட²பிதேபி அயங் நயோ.

    Bhittiṃ pana ca nissāya, ṭhapitepi ayaṃ nayo.

    96.

    96.

    சாலெந்தஸ்ஸ ச தாலஸ்ஸ, ப²லங் வத்து² ஹி பூரதி;

    Cālentassa ca tālassa, phalaṃ vatthu hi pūrati;

    யேனஸ்ஸ ப³ந்த⁴னா முத்தே, தஸ்மிங் பாராஜிகங் ப⁴வே.

    Yenassa bandhanā mutte, tasmiṃ pārājikaṃ bhave.

    97.

    97.

    பிண்டி³ங் சி²ந்த³தி தாலஸ்ஸ, ஸசே பாராஜிகங் ஸியா;

    Piṇḍiṃ chindati tālassa, sace pārājikaṃ siyā;

    ஏஸேவ ச நயோ ஸேஸ-ருக்க²புப்ப²ப²லேஸுபி.

    Eseva ca nayo sesa-rukkhapupphaphalesupi.

    வேஹாஸட்ட²கதா².

    Vehāsaṭṭhakathā.

    98.

    98.

    க³ச்ச²தோ ஹி நிதி⁴ட்டா²னங், பத³வாரேன து³க்கடங்;

    Gacchato hi nidhiṭṭhānaṃ, padavārena dukkaṭaṃ;

    உத³கே பன க³ம்பீ⁴ரே, ததா² நிமுஜ்ஜனாதி³ஸு.

    Udake pana gambhīre, tathā nimujjanādisu.

    99.

    99.

    தத்த²ஜாதகபுப்பே²ஸு, யேன புப்பே²ன பூரதி;

    Tatthajātakapupphesu, yena pupphena pūrati;

    வத்து² தங் சி²ந்த³தோ புப்ப²ங், தஸ்ஸ பாராஜிகங் வதே³.

    Vatthu taṃ chindato pupphaṃ, tassa pārājikaṃ vade.

    100.

    100.

    ஏகனாளஸ்ஸ வா பஸ்ஸே, வாகோ உப்பலஜாதியா;

    Ekanāḷassa vā passe, vāko uppalajātiyā;

    ந சி²ஜ்ஜதி ததோ யாவ, தாவ நங் பரிரக்க²தி.

    Na chijjati tato yāva, tāva naṃ parirakkhati.

    101.

    101.

    ஸாமிகேஹேவ புப்பே²ஸு, சி²ந்தி³த்வா ட²பிதேஸுபி;

    Sāmikeheva pupphesu, chinditvā ṭhapitesupi;

    புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ, வேதி³தப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Pubbe vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.

    102.

    102.

    பா⁴ரப³த்³தா⁴னி புப்பா²னி, ச²ஸ்வாகாரேஸு கேனசி;

    Bhārabaddhāni pupphāni, chasvākāresu kenaci;

    ஆகாரேன ஸசே தானி, டா²னா சாவேதி நஸ்ஸதி.

    Ākārena sace tāni, ṭhānā cāveti nassati.

    103.

    103.

    ட²பிதங் பன புப்பா²னங், கலாபங் ஜலபிட்டி²யங்;

    Ṭhapitaṃ pana pupphānaṃ, kalāpaṃ jalapiṭṭhiyaṃ;

    சாலெத்வா உத³கங் புப்ப²-ட்டா²னா சாவேதி சே சுதோ.

    Cāletvā udakaṃ puppha-ṭṭhānā cāveti ce cuto.

    104.

    104.

    பரிகப்பேதி சே ‘‘எத்த², க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி ரக்க²தி;

    Parikappeti ce ‘‘ettha, gahessāmī’’ti rakkhati;

    உத்³த⁴ரந்தோ க³தட்டா²னா, ப⁴ட்டோ² நாம பவுச்சதி.

    Uddharanto gataṭṭhānā, bhaṭṭho nāma pavuccati.

    105.

    105.

    அச்சுக்³க³தஸ்ஸ தங் டா²னங், ஜலதோ ஸகலங் ஜலங்;

    Accuggatassa taṃ ṭhānaṃ, jalato sakalaṃ jalaṃ;

    உப்பாடெத்வா ததோ புப்ப²ங், உஜுமுத்³த⁴ரதோ பன.

    Uppāṭetvā tato pupphaṃ, ujumuddharato pana.

    106.

    106.

    நாளந்தே ஜலதோ முத்த-மத்தே பாராஜிகங் ப⁴வே;

    Nāḷante jalato mutta-matte pārājikaṃ bhave;

    அமுத்தே ஜலதோ தஸ்மிங், து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்.

    Amutte jalato tasmiṃ, thullaccayamudīritaṃ.

    107.

    107.

    புப்பே² க³ஹெத்வா நாமெத்வா, உப்பாடேதி ஸசே பன;

    Pupphe gahetvā nāmetvā, uppāṭeti sace pana;

    ந தஸ்ஸ உத³கங் டா²னங், நட்டோ² உப்பாடிதக்க²ணே.

    Na tassa udakaṃ ṭhānaṃ, naṭṭho uppāṭitakkhaṇe.

    108.

    108.

    யோ ஹி ஸஸ்ஸாமிகே மச்சே², தெ²ய்யசித்தேன க³ண்ஹதி;

    Yo hi sassāmike macche, theyyacittena gaṇhati;

    ப³ளிஸேனபி ஜாலேன, ஹத்தே²ன குமினேன வா.

    Baḷisenapi jālena, hatthena kuminena vā.

    109.

    109.

    தஸ்ஸேவங் க³ண்ஹதோ வத்து², யேன மச்சே²ன பூரதி;

    Tassevaṃ gaṇhato vatthu, yena macchena pūrati;

    தஸ்மிங் உத்³த⁴டமத்தஸ்மிங், ஜலா ஹோதி பராஜயோ.

    Tasmiṃ uddhaṭamattasmiṃ, jalā hoti parājayo.

    110.

    110.

    டா²னங் ஸலிலஜானஞ்ஹி, கேவலங் ஸகலங் ஜலங்;

    Ṭhānaṃ salilajānañhi, kevalaṃ sakalaṃ jalaṃ;

    ஸலிலட்ட²ங் விமோசெந்தோ, ஜலா பாராஜிகோ ப⁴வே.

    Salilaṭṭhaṃ vimocento, jalā pārājiko bhave.

    111.

    111.

    நீரதோ உப்பதித்வா யோ, தீரே பததி வாரிஜோ;

    Nīrato uppatitvā yo, tīre patati vārijo;

    க³ண்ஹதோ தங் பனாபத்திங், ப⁴ண்ட³க்³கே⁴ன வினித்³தி³ஸே.

    Gaṇhato taṃ panāpattiṃ, bhaṇḍagghena viniddise.

    112.

    112.

    மாரணத்தா²ய மச்சா²னங், தளாகே நதி³யாபி வா;

    Māraṇatthāya macchānaṃ, taḷāke nadiyāpi vā;

    நின்னே மச்ச²விஸங் நாம, பக்கி²பித்வா க³தே பன.

    Ninne macchavisaṃ nāma, pakkhipitvā gate pana.

    113.

    113.

    பச்சா² மச்ச²விஸங் மச்சா², கா²தி³த்வா பிலவந்தி சே;

    Pacchā macchavisaṃ macchā, khāditvā pilavanti ce;

    பாராஜிகங் மதே மச்சே², தெ²ய்யசித்தேன க³ண்ஹதோ.

    Pārājikaṃ mate macche, theyyacittena gaṇhato.

    114.

    114.

    பங்ஸுகூலிகஸஞ்ஞாய, ந தோ³ஸோ கோசி க³ண்ஹதோ;

    Paṃsukūlikasaññāya, na doso koci gaṇhato;

    ஸாமிகெஸ்வாஹரந்தேஸு, ப⁴ண்ட³தெ³ய்யமுதீ³ரிதங்.

    Sāmikesvāharantesu, bhaṇḍadeyyamudīritaṃ.

    115.

    115.

    க³ஹெத்வா ஸாமிகா மச்சே², ஸசே யந்தி நிராலயா;

    Gahetvā sāmikā macche, sace yanti nirālayā;

    க³ண்ஹதோ பன தே ஸேஸே, தெ²ய்யசித்தேன து³க்கடங்.

    Gaṇhato pana te sese, theyyacittena dukkaṭaṃ.

    116.

    116.

    அமதேஸு அனாபத்திங், வத³ந்தி வினயஞ்ஞுனோ;

    Amatesu anāpattiṃ, vadanti vinayaññuno;

    ஏஸேவ ச நயோ ஸேஸே, கச்ச²பாதி³ம்ஹி வாரிஜே.

    Eseva ca nayo sese, kacchapādimhi vārije.

    உத³கட்ட²கதா².

    Udakaṭṭhakathā.

    117.

    117.

    ‘‘நாவங் நாவட்ட²ங் வா ப⁴ண்ட³ங், தே²னெத்வா க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி;

    ‘‘Nāvaṃ nāvaṭṭhaṃ vā bhaṇḍaṃ, thenetvā gaṇhissāmī’’ti;

    பாது³த்³தா⁴ரே தோ³ஸா வுத்தா, பி⁴க்கு²ஸ்ஸேவங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ.

    Pāduddhāre dosā vuttā, bhikkhussevaṃ gacchantassa.

    118.

    118.

    ப³த்³தா⁴ய நாவாய ஹி சண்ட³ஸோதே;

    Baddhāya nāvāya hi caṇḍasote;

    டா²னங் மதங் ப³ந்த⁴னமேகமேவ;

    Ṭhānaṃ mataṃ bandhanamekameva;

    பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தஸ்மிங் முத்தமத்தே;

    Bhikkhussa tasmiṃ muttamatte;

    பாராஜிகங் தஸ்ஸ வத³ந்தி தீ⁴ரா.

    Pārājikaṃ tassa vadanti dhīrā.

    119.

    119.

    நிச்சலே உத³கே நாவ-மப³ந்த⁴னமவட்டி²தங்;

    Niccale udake nāva-mabandhanamavaṭṭhitaṃ;

    புரதோ பச்ச²தோ வாபி, பஸ்ஸதோ வாபி கட்³ட⁴தோ.

    Purato pacchato vāpi, passato vāpi kaḍḍhato.

    120.

    120.

    ஏகேனந்தேன ஸம்பு²ட்ட²-மோகாஸமிதரேன தங்;

    Ekenantena samphuṭṭha-mokāsamitarena taṃ;

    அதிக்காமயதோ நாவங், தஸ்ஸ பாராஜிகங் ஸியா.

    Atikkāmayato nāvaṃ, tassa pārājikaṃ siyā.

    121. ததா² –

    121. Tathā –

    உத்³த⁴ங் கேஸக்³க³மத்தம்பி, உத³கம்ஹா விமோசிதே;

    Uddhaṃ kesaggamattampi, udakamhā vimocite;

    அதோ⁴னாவாதலங் தேன, பு²ட்ட²ஞ்ச முக²வட்டியா.

    Adhonāvātalaṃ tena, phuṭṭhañca mukhavaṭṭiyā.

    122.

    122.

    ப³ந்தி⁴த்வா பன யா தீரே, ட²பிதா நிச்சலே ஜலே;

    Bandhitvā pana yā tīre, ṭhapitā niccale jale;

    ப³ந்த⁴னஞ்ச டி²தோகாஸோ, டா²னங் தஸ்ஸா த்³விதா⁴ மதங்.

    Bandhanañca ṭhitokāso, ṭhānaṃ tassā dvidhā mataṃ.

    123.

    123.

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் புப்³ப³ங், ப³ந்த⁴னஸ்ஸ விமோசனே;

    Hoti thullaccayaṃ pubbaṃ, bandhanassa vimocane;

    பச்சா² கேனசுபாயேன, டா²னா சாவேதி சே சுதோ.

    Pacchā kenacupāyena, ṭhānā cāveti ce cuto.

    124.

    124.

    சாவெத்வா பட²மங் டா²னா, பச்சா² ப³ந்த⁴னமோசனே;

    Cāvetvā paṭhamaṃ ṭhānā, pacchā bandhanamocane;

    ஏஸேவ ச நயோ வுத்தோ, தெ²ய்யசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Eseva ca nayo vutto, theyyacittassa bhikkhuno.

    125.

    125.

    உஸ்ஸாரெத்வா நிகுஜ்ஜித்வா, ட²பிதாய த²லே பன;

    Ussāretvā nikujjitvā, ṭhapitāya thale pana;

    பு²ட்டோ²காஸோவ ஹி டா²னங், நாவாய முக²வட்டியா.

    Phuṭṭhokāsova hi ṭhānaṃ, nāvāya mukhavaṭṭiyā.

    126.

    126.

    ஞெய்யோ டா²னபரிச்சே²தோ³;

    Ñeyyo ṭhānaparicchedo;

    ஆகாரேஹேவ பஞ்சஹி;

    Ākāreheva pañcahi;

    யதோ குதோசி சாவெந்தோ;

    Yato kutoci cāvento;

    ஹோதி பாராஜிகோ நரோ.

    Hoti pārājiko naro.

    127.

    127.

    ஏஸேவ ச நயோ ஞெய்யோ, நாவாயுக்குஜ்ஜிதாயபி;

    Eseva ca nayo ñeyyo, nāvāyukkujjitāyapi;

    ட²பிதாயபி நாவாய, க⁴டிகானங் ததூ²பரி.

    Ṭhapitāyapi nāvāya, ghaṭikānaṃ tathūpari.

    128.

    128.

    தெ²ய்யா தித்தே² டி²தங் நாவங், ஆருஹித்வா ஸசே பன;

    Theyyā titthe ṭhitaṃ nāvaṃ, āruhitvā sace pana;

    அரித்தேன பி²யேனாபி, பாஜெந்தஸ்ஸ பராஜயோ.

    Arittena phiyenāpi, pājentassa parājayo.

    129.

    129.

    ஸசே ச²த்தங் பணாமெத்வா, உஸ்ஸாபெத்வாவ சீவரங்;

    Sace chattaṃ paṇāmetvā, ussāpetvāva cīvaraṃ;

    லங்காரஸதி³ஸங் கத்வா, க³ண்ஹாபேதி ஸமீரணங்.

    Laṅkārasadisaṃ katvā, gaṇhāpeti samīraṇaṃ.

    130.

    130.

    ஆக³ம்ம ப³லவா வாதோ, நாவங் ஹரதி சே பன;

    Āgamma balavā vāto, nāvaṃ harati ce pana;

    வாதேனேவ ஹடா நாவா, ந தோ³ஸோ கோசி விஜ்ஜதி.

    Vāteneva haṭā nāvā, na doso koci vijjati.

    131.

    131.

    ஸயமேவ ச யங் கிஞ்சி, கா³மதித்த²முபாக³தங்;

    Sayameva ca yaṃ kiñci, gāmatitthamupāgataṃ;

    அசாவெந்தோவ தங் டா²னா, கிணித்வா சே பலாயதி.

    Acāventova taṃ ṭhānā, kiṇitvā ce palāyati.

    132.

    132.

    அவஹாரோ ந பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, ப⁴ண்ட³தெ³ய்யமுதீ³ரிதங்;

    Avahāro na bhikkhussa, bhaṇḍadeyyamudīritaṃ;

    ஸயமேவ ச க³ச்ச²ந்திங், டா²னா சாவேதி சே சுதோ.

    Sayameva ca gacchantiṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    நாவட்ட²கதா².

    Nāvaṭṭhakathā.

    133.

    133.

    யானங் நாம ரதோ² வய்ஹங், ஸகடங் ஸந்த³மானிகா;

    Yānaṃ nāma ratho vayhaṃ, sakaṭaṃ sandamānikā;

    யானங் அவஹரிஸ்ஸாமி, யானட்ட²மிதி வா பன.

    Yānaṃ avaharissāmi, yānaṭṭhamiti vā pana.

    134.

    134.

    க³ச்ச²தோ து³க்கடங் வுத்தங், து³தியங் பரியேஸதோ;

    Gacchato dukkaṭaṃ vuttaṃ, dutiyaṃ pariyesato;

    டா²னா சாவனயோக³ஸ்மிங், விஜ்ஜமானே பராஜயோ.

    Ṭhānā cāvanayogasmiṃ, vijjamāne parājayo.

    135.

    135.

    யானஸ்ஸ து³கயுத்தஸ்ஸ, த³ஸ டா²னானி தீ³பயே;

    Yānassa dukayuttassa, dasa ṭhānāni dīpaye;

    யானங் பாஜயதோ தஸ்ஸ, நிஸீதி³த்வா து⁴ரே பன.

    Yānaṃ pājayato tassa, nisīditvā dhure pana.

    136.

    136.

    து²ல்லச்சயங் து கோ³ணானங், பாது³த்³தா⁴ரே வினித்³தி³ஸே;

    Thullaccayaṃ tu goṇānaṃ, pāduddhāre viniddise;

    சக்கானஞ்ஹி டி²தோகாஸ-மதிக்கந்தே பராப⁴வோ.

    Cakkānañhi ṭhitokāsa-matikkante parābhavo.

    137.

    137.

    அயுத்தகஸ்ஸாபி ச யானகஸ்ஸ, து⁴ரேனுபத்த²ம்ப⁴னியங் டி²தஸ்ஸ;

    Ayuttakassāpi ca yānakassa, dhurenupatthambhaniyaṃ ṭhitassa;

    வஸேனுபத்த²ம்ப⁴னிசக்ககானங், டா²னானி தீணேவ ப⁴வந்தி தஸ்ஸ.

    Vasenupatthambhanicakkakānaṃ, ṭhānāni tīṇeva bhavanti tassa.

    138.

    138.

    ததா² து⁴ரேன தா³ரூனங், உபரிட்ட²பிதஸ்ஸ ச;

    Tathā dhurena dārūnaṃ, upariṭṭhapitassa ca;

    பூ⁴மியம்பி து⁴ரேனேவ, ததே²வ ட²பிதஸ்ஸ ச.

    Bhūmiyampi dhureneva, tatheva ṭhapitassa ca.

    139.

    139.

    புரதோ பச்ச²தோ வாபி, டா²னா சாவேதி சே பன;

    Purato pacchato vāpi, ṭhānā cāveti ce pana;

    து²ல்லச்சயங் து திண்ணம்பி, டா²னா சாவே பராஜயோ.

    Thullaccayaṃ tu tiṇṇampi, ṭhānā cāve parājayo.

    140.

    140.

    அபனெத்வான சக்கானி, அக்கா²னங் ஸீஸகேஹி து;

    Apanetvāna cakkāni, akkhānaṃ sīsakehi tu;

    டி²தஸ்ஸூபரி தா³ரூனங், டா²னானி த்³வே வினித்³தி³ஸே.

    Ṭhitassūpari dārūnaṃ, ṭhānāni dve viniddise.

    141.

    141.

    கட்³ட⁴ந்தோ உக்கி²பந்தோ வா, பு²ட்டோ²காஸச்சயே சுதோ;

    Kaḍḍhanto ukkhipanto vā, phuṭṭhokāsaccaye cuto;

    ட²பிதஸ்ஸ பனஞ்ஞஸ்ஸ, பூ⁴மியங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி.

    Ṭhapitassa panaññassa, bhūmiyaṃ yassa kassaci.

    142.

    142.

    அக்கு²த்³தீ⁴னங் து⁴ரஸ்ஸாதி, பஞ்ச டா²னானி தீ³பயே;

    Akkhuddhīnaṃ dhurassāti, pañca ṭhānāni dīpaye;

    உத்³தீ⁴ஸு வா க³ஹெத்வா தங், டா²னா சாவேதி சே சுதோ.

    Uddhīsu vā gahetvā taṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    143.

    143.

    ட²பிதஸ்ஸ ஹி சக்கஸ்ஸ, நாபி⁴யா பன பூ⁴மியங்;

    Ṭhapitassa hi cakkassa, nābhiyā pana bhūmiyaṃ;

    ஏகமேவ ஸியா டா²னங், பரிச்சே²தோ³பி பஞ்சதா⁴.

    Ekameva siyā ṭhānaṃ, paricchedopi pañcadhā.

    144.

    144.

    பு²ஸித்வா யங் டி²தங் பூ⁴மிங், நேமிபஸ்ஸேன நாபி⁴யா;

    Phusitvā yaṃ ṭhitaṃ bhūmiṃ, nemipassena nābhiyā;

    டா²னானி த்³வே ப⁴வந்தஸ்ஸ, நட்டோ² தேஸமதிக்கமே.

    Ṭhānāni dve bhavantassa, naṭṭho tesamatikkame.

    145.

    145.

    தி³ஸ்வா யானமனாரக்க²ங், படிபன்னங் மஹாபதே²;

    Disvā yānamanārakkhaṃ, paṭipannaṃ mahāpathe;

    ஆருஹித்வா அசோதெ³த்வா, கிணித்வா யாதி வட்டதி.

    Āruhitvā acodetvā, kiṇitvā yāti vaṭṭati.

    யானட்ட²கதா².

    Yānaṭṭhakathā.

    146.

    146.

    ஸீஸக்க²ந்த⁴கடோலம்ப³-வஸா பா⁴ரோ சதுப்³பி³தோ⁴;

    Sīsakkhandhakaṭolamba-vasā bhāro catubbidho;

    தத்த² ஸீஸக³தங் பா⁴ரங், ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Tattha sīsagataṃ bhāraṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    147.

    147.

    இதோ சிதோ ச க⁴ங்ஸந்தோ, தெ²ய்யசித்தேன யோ பன;

    Ito cito ca ghaṃsanto, theyyacittena yo pana;

    ஸிரஸ்மிங்யேவ ஸாரேதி, தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா.

    Sirasmiṃyeva sāreti, tassa thullaccayaṃ siyā.

    148.

    148.

    க²ந்த⁴ங் ஓரோபிதே பா⁴ரே, தஸ்ஸ பாராஜிகங் மதங்;

    Khandhaṃ oropite bhāre, tassa pārājikaṃ mataṃ;

    ஸீஸதோ கேஸமத்தம்பி, மோசெந்தோபி பராஜிதோ.

    Sīsato kesamattampi, mocentopi parājito.

    149.

    149.

    பா⁴ரங் பத²வியங் கிஞ்சி, ட²பெத்வா ஸுத்³த⁴மானஸோ;

    Bhāraṃ pathaviyaṃ kiñci, ṭhapetvā suddhamānaso;

    பச்சா² தங் தெ²ய்யசித்தேன, உத்³த⁴ரந்தோ பராஜிதோ.522

    Pacchā taṃ theyyacittena, uddharanto parājito.522

    150.

    150.

    எத்த² வுத்தனயேனேவ, ஸேஸேஸுபி அஸேஸதோ;

    Ettha vuttanayeneva, sesesupi asesato;

    பா⁴ரேஸு மதிஸாரேன, வேதி³தப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Bhāresu matisārena, veditabbo vinicchayo.

    பா⁴ரட்ட²கதா².

    Bhāraṭṭhakathā.

    151.

    151.

    து³க்கடங் முனினா வுத்தங், ஆராமங் அபி⁴யுஞ்ஜதோ;

    Dukkaṭaṃ muninā vuttaṃ, ārāmaṃ abhiyuñjato;

    பராஜேதி பரங் த⁴ம்மங், சரந்தோ சே பராஜிதோ.522

    Parājeti paraṃ dhammaṃ, caranto ce parājito.522

    152.

    152.

    விமதிங் ஜனயந்தஸ்ஸ, தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் ஸியா;

    Vimatiṃ janayantassa, tassa thullaccayaṃ siyā;

    பரஜ்ஜதி ஸயங் த⁴ம்மங், சரந்தோ யோபி தஸ்ஸ ச.

    Parajjati sayaṃ dhammaṃ, caranto yopi tassa ca.

    153.

    153.

    ஸாமினோ து⁴ரனிக்கே²பே, ‘‘ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி சத்தனோ;

    Sāmino dhuranikkhepe, ‘‘na dassāmī’’ti cattano;

    பாராஜிகங் ப⁴வே தஸ்ஸ, ஸப்³பே³ஸங் கூடஸக்கி²னங்.

    Pārājikaṃ bhave tassa, sabbesaṃ kūṭasakkhinaṃ.

    ஆராமட்ட²கதா².

    Ārāmaṭṭhakathā.

    154.

    154.

    விஹாரங் ஸங்கி⁴கங் கிஞ்சி, அச்சி²ந்தி³த்வான க³ண்ஹிதுங்;

    Vihāraṃ saṅghikaṃ kiñci, acchinditvāna gaṇhituṃ;

    ஸப்³பே³ஸங் து⁴ரனிக்கே²பா-பா⁴வதோவ ந ஸிஜ்ஜ²தி.

    Sabbesaṃ dhuranikkhepā-bhāvatova na sijjhati.

    விஹாரட்ட²கதா².

    Vihāraṭṭhakathā.

    155.

    155.

    ஸீஸானி ஸாலிஆதீ³னங், நிரும்பி⁴த்வான க³ண்ஹதோ;

    Sīsāni sāliādīnaṃ, nirumbhitvāna gaṇhato;

    அஸிதேன ச லாயித்வா, சி²ந்தி³த்வா வா கரேன ச.

    Asitena ca lāyitvā, chinditvā vā karena ca.

    156.

    156.

    யஸ்மிங் பீ³ஜேபி வா வத்து², ஸீஸே பூரேதி முட்டி²யங்;

    Yasmiṃ bījepi vā vatthu, sīse pūreti muṭṭhiyaṃ;

    ப³ந்த⁴னா மோசிதே தஸ்மிங், தஸ்ஸ பாராஜிகங் ப⁴வே.

    Bandhanā mocite tasmiṃ, tassa pārājikaṃ bhave.

    157.

    157.

    அச்சி²ன்னோ பன த³ண்டோ³ வா, தசோ வா அப்பமத்தகோ;

    Acchinno pana daṇḍo vā, taco vā appamattako;

    வீஹினாளம்பி வா தீ³க⁴ங், அனிக்க²ந்தோவ ரக்க²தி.

    Vīhināḷampi vā dīghaṃ, anikkhantova rakkhati.

    158.

    158.

    ஸசே ஸோ பரிகப்பேதி, ‘‘மத்³தி³த்வா பனித³ங் அஹங்;

    Sace so parikappeti, ‘‘madditvā panidaṃ ahaṃ;

    பப்போ²டெத்வா இதோ ஸாரங், க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ரக்க²தி.

    Papphoṭetvā ito sāraṃ, gaṇhissāmī’’ti rakkhati.

    159.

    159.

    மத்³த³னுத்³த⁴ரணே நத்தி², தோ³ஸோ பப்போ²டனேபி வா;

    Maddanuddharaṇe natthi, doso papphoṭanepi vā;

    அத்தனோ பா⁴ஜனக³தங், கரொந்தஸ்ஸ பராஜயோ.

    Attano bhājanagataṃ, karontassa parājayo.

    160.

    160.

    ஜானங் கேஸக்³க³மத்தம்பி, பத²விங் பரஸந்தகங்;

    Jānaṃ kesaggamattampi, pathaviṃ parasantakaṃ;

    தெ²ய்யசித்தேன சே கீ²லங், ஸங்காமேதி பராஜயோ.

    Theyyacittena ce khīlaṃ, saṅkāmeti parājayo.

    161.

    161.

    தஞ்ச கோ² ஸாமிகானங் து, து⁴ரனிக்கே²பனே ஸதி;

    Tañca kho sāmikānaṃ tu, dhuranikkhepane sati;

    அனக்³கா⁴ பூ⁴மி நாமேஸா, தஸ்மா ஏவமுதீ³ரிதங்.

    Anagghā bhūmi nāmesā, tasmā evamudīritaṃ.

    162.

    162.

    க³ஹேதப்³பா³ ஸசே ஹோதி, த்³வீஹி கீ²லேஹி யா பன;

    Gahetabbā sace hoti, dvīhi khīlehi yā pana;

    ஆதோ³ து²ல்லச்சயங் தேஸு, து³தியேவ பராஜயோ.

    Ādo thullaccayaṃ tesu, dutiyeva parājayo.

    163.

    163.

    ஞாபேதுகாமோ யோ பி⁴க்கு², ‘‘மமேத³ங் ஸந்தக’’ந்தி ச;

    Ñāpetukāmo yo bhikkhu, ‘‘mamedaṃ santaka’’nti ca;

    ரஜ்ஜுங் வாபி பஸாரேதி, யட்டி²ங் பாதேதி து³க்கடங்.

    Rajjuṃ vāpi pasāreti, yaṭṭhiṃ pāteti dukkaṭaṃ.

    164.

    164.

    யேஹி த்³வீஹி பயோகே³ஹி, அத்தனோ ஸந்தகங் ஸியா;

    Yehi dvīhi payogehi, attano santakaṃ siyā;

    ஆதோ³ து²ல்லச்சயங் தேஸு, து³தியே ச பராஜயோ.

    Ādo thullaccayaṃ tesu, dutiye ca parājayo.

    கெ²த்தட்ட²கதா².

    Khettaṭṭhakathā.

    165.

    165.

    கெ²த்தே வுத்தனயேனேவ, வத்து²ட்ட²ஸ்ஸ வினிச்ச²யோ;

    Khette vuttanayeneva, vatthuṭṭhassa vinicchayo;

    கா³மட்டே²பி ச வத்தப்³ப³ங், அபுப்³ப³ங் நத்தி² கிஞ்சிபி.

    Gāmaṭṭhepi ca vattabbaṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi.

    வத்து²ட்ட²கா³மட்ட²கதா².

    Vatthuṭṭhagāmaṭṭhakathā.

    166.

    166.

    திணங் வா பன பண்ணங் வா, லதங் வா கட்ட²மேவ வா;

    Tiṇaṃ vā pana paṇṇaṃ vā, lataṃ vā kaṭṭhameva vā;

    ப⁴ண்ட³க்³கே⁴னேவ காதப்³போ³, க³ண்ஹந்தோ தத்த²ஜாதகங்.

    Bhaṇḍaggheneva kātabbo, gaṇhanto tatthajātakaṃ.

    167.

    167.

    மஹக்³கே⁴ பன ருக்க²ஸ்மிங், சி²ன்னமத்தேபி நஸ்ஸதி;

    Mahagghe pana rukkhasmiṃ, chinnamattepi nassati;

    தச்செ²த்வா ட²பிதோ ருக்கோ², க³ஹேதப்³போ³ ந கோசிபி.

    Tacchetvā ṭhapito rukkho, gahetabbo na kocipi.

    168.

    168.

    சி²ந்தி³த்வா ட²பிதங் மூலே, ருக்க²மத்³த⁴க³தங் பன;

    Chinditvā ṭhapitaṃ mūle, rukkhamaddhagataṃ pana;

    ‘‘ச²ட்³டி³தோ ஸாமிகேஹீ’’தி, க³ஹேதுங் பன வட்டதி.

    ‘‘Chaḍḍito sāmikehī’’ti, gahetuṃ pana vaṭṭati.

    169.

    169.

    லக்க²ணே ச²ல்லியோனத்³தே⁴, ந தோ³ஸோ கோசி க³ண்ஹதோ;

    Lakkhaṇe challiyonaddhe, na doso koci gaṇhato;

    அஜ்ஜா²வுத்த²ங் கதங் வாபி, வினஸ்ஸந்தஞ்ச க³ண்ஹதோ.

    Ajjhāvutthaṃ kataṃ vāpi, vinassantañca gaṇhato.

    170.

    170.

    யோ சாரக்க²ட்டா²னங் பத்வா, கத்வா கம்மட்டா²னாதீ³னி;

    Yo cārakkhaṭṭhānaṃ patvā, katvā kammaṭṭhānādīni;

    சித்தே சிந்தெந்தோ வா அஞ்ஞங், ப⁴ண்ட³தெ³ய்யங் ஹோதேவஸ்ஸ.

    Citte cintento vā aññaṃ, bhaṇḍadeyyaṃ hotevassa.

    171.

    171.

    வராஹப்³யக்³க⁴ச்ச²தரச்ச²காதி³தோ;

    Varāhabyagghacchataracchakādito;

    உபத்³த³வா முச்சிதுகாமதாய யோ;

    Upaddavā muccitukāmatāya yo;

    ததே²வ தங் டா²னமதிக்கமேதி சே;

    Tatheva taṃ ṭhānamatikkameti ce;

    ந கோசி தோ³ஸோ பன ப⁴ண்ட³தெ³ய்யகங்.
