Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    2. து³தியபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    2. Dutiyapārājikasikkhāpadavaṇṇanā

    666. து³தியே ‘‘கிஸ்ஸ பன த்வங் அய்யே ஜானங் பாராஜிகங் த⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்ன’’ந்தி வசனதோ ‘‘உத்³தி³ட்டா² கோ² அய்யாயோ அட்ட² பாராஜிகா த⁴ம்மா’’திஆதி³வசனதோ ச பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ங் பத்வா ஸாதா⁴ரணானி ஸிக்கா²பதா³னி பி⁴க்கூ²னங் உப்பன்னவத்து²ஸ்மிங்யேவ ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ ச²ந்த³ஸோ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்ய, அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தேனபி, பாராஜிகா ஹோதி அஸங்வாஸா’’திஆதி³னா நயேன ஸவிஸேஸம்பி அவிஸேஸம்பி மாதிகங் ட²பெத்வா அனுக்கமேன பத³பா⁴ஜனங் ஆபத்திபே⁴த³ங் திகச்சே²த³ங் அனாபத்திவாரஞ்ச அனவஸேஸங் வத்வா வித்தா²ரேஸி. ஸங்கீ³திகாரகேஹி பன அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தியோயேவ இத⁴ வித்தா²ரிதாதி வேதி³தப்³பா³.

    666. Dutiye ‘‘kissa pana tvaṃ ayye jānaṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanna’’nti vacanato ‘‘uddiṭṭhā kho ayyāyo aṭṭha pārājikā dhammā’’tiādivacanato ca bhikkhunīvibhaṅgaṃ patvā sādhāraṇāni sikkhāpadāni bhikkhūnaṃ uppannavatthusmiṃyeva ‘‘yā pana bhikkhunī chandaso methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, antamaso tiracchānagatenapi, pārājikā hoti asaṃvāsā’’tiādinā nayena savisesampi avisesampi mātikaṃ ṭhapetvā anukkamena padabhājanaṃ āpattibhedaṃ tikacchedaṃ anāpattivārañca anavasesaṃ vatvā vitthāresi. Saṅgītikārakehi pana asādhāraṇapaññattiyoyeva idha vitthāritāti veditabbā.

    அத² உபரிமேஸு த்³வீஸு அபஞ்ஞத்தேஸு அட்ட²ன்னங் பாராஜிகானங் அஞ்ஞதரந்தி இத³ங் வசனங் ந யுஜ்ஜதீதி ஆஹ ‘‘இத³ஞ்ச பாராஜிகங் பச்சா² பஞ்ஞத்த’’ந்திஆதி³. யதி³ ஏவங் இமஸ்மிங் ஓகாஸே கஸ்மா ட²பிதந்தி ஆஹ ‘‘புரிமேன பன ஸத்³தி⁴ங் யுக³ளத்தா’’திஆதி³, புரிமேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகஸம்ப³ந்த⁴பா⁴வதோ இத⁴ வுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘அட்ட²ன்னங் பாராஜிகானங் அஞ்ஞதர’’ந்தி வசனதோ ச வஜ்ஜபடிச்சா²தி³கங் யா படிச்சா²தே³தி, ஸாபி வஜ்ஜபடிச்சா²தி³காயேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். கிஞ்சாபி வஜ்ஜபடிச்சா²த³னங் பேமவஸேன ஹோதி, ததா²பி ஸிக்கா²பத³வீதிக்கமசித்தங் தோ³மனஸ்ஸிதமேவ ஹோதீதி கத்வா ‘‘து³க்க²வேத³ன’’ந்தி வுத்தங். ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.

    Atha uparimesu dvīsu apaññattesu aṭṭhannaṃ pārājikānaṃ aññataranti idaṃ vacanaṃ na yujjatīti āha ‘‘idañca pārājikaṃ pacchā paññatta’’ntiādi. Yadi evaṃ imasmiṃ okāse kasmā ṭhapitanti āha ‘‘purimena pana saddhiṃ yugaḷattā’’tiādi, purimena saddhiṃ ekasambandhabhāvato idha vuttanti adhippāyo. ‘‘Aṭṭhannaṃ pārājikānaṃ aññatara’’nti vacanato ca vajjapaṭicchādikaṃ yā paṭicchādeti, sāpi vajjapaṭicchādikāyevāti daṭṭhabbaṃ. Kiñcāpi vajjapaṭicchādanaṃ pemavasena hoti, tathāpi sikkhāpadavītikkamacittaṃ domanassitameva hotīti katvā ‘‘dukkhavedana’’nti vuttaṃ. Sesamettha uttānameva.

    து³தியபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyapārājikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    668. ததியங் உத்தானத்த²மேவ.

    668. Tatiyaṃ uttānatthameva.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga
    2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
    3. ததியபாராஜிகங் • 3. Tatiyapārājikaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Dutiyapārājikasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 2. து³தியபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Dutiyapārājikasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 2. வஜ்ஜபடிச்சா²தி³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Vajjapaṭicchādikasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 2. து³தியபாராஜிகஸிக்கா²பத³ங் • 2. Dutiyapārājikasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact