Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    12. து³தியபதிப்³ப³தாவிமானவத்து²

    12. Dutiyapatibbatāvimānavatthu

    101.

    101.

    ‘‘வேளுரியத²ம்ப⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரங், விமானமாருய்ஹ அனேகசித்தங்;

    ‘‘Veḷuriyathambhaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, vimānamāruyha anekacittaṃ;

    தத்த²ச்ச²ஸி தே³வி மஹானுபா⁴வே, உச்சாவசா இத்³தி⁴ விகுப்³ப³மானா;

    Tatthacchasi devi mahānubhāve, uccāvacā iddhi vikubbamānā;

    இமா ச தே அச்ச²ராயோ ஸமந்ததோ, நச்சந்தி கா³யந்தி பமோத³யந்தி ச.

    Imā ca te accharāyo samantato, naccanti gāyanti pamodayanti ca.

    102.

    102.

    ‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தாஸி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Deviddhipattāsi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    103.

    103.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    104.

    104.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, உபாஸிகா சக்கு²மதோ அஹோஸிங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, upāsikā cakkhumato ahosiṃ;

    பாணாதிபாதா விரதா அஹோஸிங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயிஸ்ஸங்.

    Pāṇātipātā viratā ahosiṃ, loke adinnaṃ parivajjayissaṃ.

    105.

    105.

    ‘‘அமஜ்ஜபா நோ ச 1 முஸா அபா⁴ணிங் 2, ஸகேன ஸாமினா 3 அஹோஸிங் துட்டா²;

    ‘‘Amajjapā no ca 4 musā abhāṇiṃ 5, sakena sāminā 6 ahosiṃ tuṭṭhā;

    அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தா, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.

    Annañca pānañca pasannacittā, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    106.

    106.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    107.

    107.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    து³தியபதிப்³ப³தாவிமானங் த்³வாத³ஸமங்.

    Dutiyapatibbatāvimānaṃ dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. நாபி (ஸ்யா॰)
    2. அபா⁴ஸிங் (க॰)
    3. ஸாமினாவ (ஸீ॰)
    4. nāpi (syā.)
    5. abhāsiṃ (ka.)
    6. sāmināva (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 12. து³தியபதிப்³ப³தாவிமானவண்ணனா • 12. Dutiyapatibbatāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact