Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    6. து³தியபவாரணஸிக்கா²பத³ங்

    6. Dutiyapavāraṇasikkhāpadaṃ

    242. ச²ட்டே² ந ஆசரிதப்³போ³தி அனாசாரோதி வுத்தே பண்ணத்திவீதிக்கமோதி ஆஹ ‘‘பண்ணத்திவீதிக்கம’’ந்தி. ‘‘கரோதீ’’திஇமினா ‘‘அத்தானமாசரதீ’’திஆதீ³ஸு விய சரஸத்³தோ³ கரஸத்³த³த்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. உபனந்தீ⁴தி எத்த² உபஸத்³தோ³ உபனாஹத்தோ², நஹதா⁴து ப³ந்த⁴னத்தோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘உபனாஹ’’ந்திஆதி³. ஜனிதோ உபனாஹோ யேனாதி ஜனிதஉபனாஹோ. இமினா ‘‘உபனந்தோ⁴’’தி பத³ஸ்ஸ உபனஹதீதி உபனந்தோ⁴தி கத்து²த்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.

    242. Chaṭṭhe na ācaritabboti anācāroti vutte paṇṇattivītikkamoti āha ‘‘paṇṇattivītikkama’’nti. ‘‘Karotī’’tiiminā ‘‘attānamācaratī’’tiādīsu viya carasaddo karasaddatthoti dasseti. Upanandhīti ettha upasaddo upanāhattho, nahadhātu bandhanatthoti dassento āha ‘‘upanāha’’ntiādi. Janito upanāho yenāti janitaupanāho. Iminā ‘‘upanandho’’ti padassa upanahatīti upanandhoti katthutthaṃ dasseti.

    243. அபி⁴ஹட்டு²ந்தி எத்த² துங்பச்சயோ த்வாபச்சயத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அபி⁴ஹரித்வா’’தி. பத³பா⁴ஜனே பன வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸாதா⁴ரணமேவ அத்த²ந்தி யோஜனா. அஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. தீஹாகாரேஹீதி ஸாமங் ஜானநேன ச அஞ்ஞேஸமாரோசனேன ச தஸ்ஸாரோசனேன சாதி தீஹி காரணேஹி. ஆஸாதீ³யதே மங்குங் கரீயதே ஆஸாத³னங், தங் அபெக்கோ² ஆஸாத³னாபெக்கோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஆஸாத³ன’’ந்திஆதி³.

    243.Abhihaṭṭhunti ettha tuṃpaccayo tvāpaccayatthoti āha ‘‘abhiharitvā’’ti. Padabhājane pana vuttanti sambandho. Sādhāraṇameva atthanti yojanā. Assāti bhikkhussa. Tīhākārehīti sāmaṃ jānanena ca aññesamārocanena ca tassārocanena cāti tīhi kāraṇehi. Āsādīyate maṅkuṃ karīyate āsādanaṃ, taṃ apekkho āsādanāpekkhoti dassento āha ‘‘āsādana’’ntiādi.

    யஸ்ஸ அத்தா²ய அபி⁴ஹடந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இதரஸ்ஸாதி அபி⁴ஹாரகதோ அஞ்ஞஸ்ஸ பு⁴த்தஸ்ஸாதி. ச²ட்ட²ங்.

    Yassa atthāya abhihaṭanti sambandho. Itarassāti abhihārakato aññassa bhuttassāti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. போ⁴ஜனவக்³கோ³ • 4. Bhojanavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 6. து³தியபவாரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Dutiyapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 6. து³தியபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Dutiyapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 6. து³தியபவாரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Dutiyapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 6. து³தியபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Dutiyapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact