Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
10. து³தியராக³ஸுத்தங்
10. Dutiyarāgasuttaṃ
69. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
69. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னியா வா ராகோ³ அப்பஹீனோ, தோ³ஸோ அப்பஹீனோ, மோஹோ அப்பஹீனோ – அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ந ‘அதரி 1 ஸமுத்³த³ங் ஸஊமிங் ஸவீசிங் ஸாவட்டங் ஸக³ஹங் ஸரக்க²ஸங்’. யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா பி⁴க்கு²னியா வா ராகோ³ பஹீனோ, தோ³ஸோ பஹீனோ, மோஹோ பஹீனோ – அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ‘அதரி ஸமுத்³த³ங் ஸஊமிங் ஸவீசிங் ஸாவட்டங் ஸக³ஹங் ஸரக்க²ஸங், திண்ணோ பாரங்க³தோ 2 த²லே திட்ட²தி ப்³ராஹ்மணோ’’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Yassa kassaci, bhikkhave, bhikkhussa vā bhikkhuniyā vā rāgo appahīno, doso appahīno, moho appahīno – ayaṃ vuccati, bhikkhave, na ‘atari 3 samuddaṃ saūmiṃ savīciṃ sāvaṭṭaṃ sagahaṃ sarakkhasaṃ’. Yassa kassaci, bhikkhave, bhikkhussa vā bhikkhuniyā vā rāgo pahīno, doso pahīno, moho pahīno – ayaṃ vuccati, bhikkhave, ‘atari samuddaṃ saūmiṃ savīciṃ sāvaṭṭaṃ sagahaṃ sarakkhasaṃ, tiṇṇo pāraṅgato 4 thale tiṭṭhati brāhmaṇo’’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘யஸ்ஸ ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச, அவிஜ்ஜா ச விராஜிதா;
‘‘Yassa rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;
ஸோமங் ஸமுத்³த³ங் ஸக³ஹங் ஸரக்க²ஸங், ஸஊமிப⁴யங் து³த்தரங் அச்சதாரி.
Somaṃ samuddaṃ sagahaṃ sarakkhasaṃ, saūmibhayaṃ duttaraṃ accatāri.
‘‘ஸங்கா³திகோ³ மச்சுஜஹோ நிரூபதி⁴, பஹாஸி து³க்க²ங் அபுனப்³ப⁴வாய;
‘‘Saṅgātigo maccujaho nirūpadhi, pahāsi dukkhaṃ apunabbhavāya;
அத்த²ங்க³தோ ஸோ ந பமாணமேதி, அமோஹயி மச்சுராஜந்தி ப்³ரூமீ’’தி.
Atthaṅgato so na pamāṇameti, amohayi maccurājanti brūmī’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. த³ஸமங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.
து³தியோ வக்³கோ³ நிட்டி²தோ.
Dutiyo vaggo niṭṭhito.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 10. து³தியராக³ஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyarāgasuttavaṇṇanā