Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. து³தியஸமணப்³ராஹ்மணஸுத்தங்

    10. Dutiyasamaṇabrāhmaṇasuttaṃ

    30. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘தத்ர கோ²…பே॰… யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஜராமரணங் நப்பஜானந்தி, ஜராமரணஸமுத³யங் நப்பஜானந்தி, ஜராமரணனிரோத⁴ங் நப்பஜானந்தி, ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் நப்பஜானந்தி தே வத ஜராமரணங் ஸமதிக்கம்ம ட²ஸ்ஸந்தீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஜாதிங் நப்பஜானந்தி…பே॰… ப⁴வங்… உபாதா³னங்… தண்ஹங்… வேத³னங்… ப²ஸ்ஸங்… ஸளாயதனங்… நாமரூபங்… விஞ்ஞாணங்… ஸங்கா²ரே நப்பஜானந்தி, ஸங்கா²ரஸமுத³யங் நப்பஜானந்தி, ஸங்கா²ரனிரோத⁴ங் நப்பஜானந்தி, ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் நப்பஜானந்தி தே வத ஸங்கா²ரே ஸமதிக்கம்ம ட²ஸ்ஸந்தீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி’’.

    30. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘tatra kho…pe… ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā jarāmaraṇaṃ nappajānanti, jarāmaraṇasamudayaṃ nappajānanti, jarāmaraṇanirodhaṃ nappajānanti, jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ nappajānanti te vata jarāmaraṇaṃ samatikkamma ṭhassantīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Jātiṃ nappajānanti…pe… bhavaṃ… upādānaṃ… taṇhaṃ… vedanaṃ… phassaṃ… saḷāyatanaṃ… nāmarūpaṃ… viññāṇaṃ… saṅkhāre nappajānanti, saṅkhārasamudayaṃ nappajānanti, saṅkhāranirodhaṃ nappajānanti, saṅkhāranirodhagāminiṃ paṭipadaṃ nappajānanti te vata saṅkhāre samatikkamma ṭhassantīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati’’.

    ‘‘யே ச கோ² கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஜராமரணங் பஜானந்தி, ஜராமரணஸமுத³யங் பஜானந்தி, ஜராமரணனிரோத⁴ங் பஜானந்தி, ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானந்தி தே வத ஜராமரணங் ஸமதிக்கம்ம ட²ஸ்ஸந்தீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. ஜாதிங் பஜானந்தி…பே॰… ப⁴வங்… உபாதா³னங்… தண்ஹங்… வேத³னங்… ப²ஸ்ஸங்… ஸளாயதனங்… நாமரூபங்… விஞ்ஞாணங்… ஸங்கா²ரே பஜானந்தி, ஸங்கா²ரஸமுத³யங் பஜானந்தி, ஸங்கா²ரனிரோத⁴ங் பஜானந்தி, ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானந்தி. தே வத ஸங்கா²ரே ஸமதிக்கம்ம ட²ஸ்ஸந்தீதி டா²னமேதங் விஜ்ஜதீ’’தி. த³ஸமங்.

    ‘‘Ye ca kho keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā jarāmaraṇaṃ pajānanti, jarāmaraṇasamudayaṃ pajānanti, jarāmaraṇanirodhaṃ pajānanti, jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānanti te vata jarāmaraṇaṃ samatikkamma ṭhassantīti ṭhānametaṃ vijjati. Jātiṃ pajānanti…pe… bhavaṃ… upādānaṃ… taṇhaṃ… vedanaṃ… phassaṃ… saḷāyatanaṃ… nāmarūpaṃ… viññāṇaṃ… saṅkhāre pajānanti, saṅkhārasamudayaṃ pajānanti, saṅkhāranirodhaṃ pajānanti, saṅkhāranirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānanti. Te vata saṅkhāre samatikkamma ṭhassantīti ṭhānametaṃ vijjatī’’ti. Dasamaṃ.

    த³ஸப³லவக்³கோ³ ததியோ.

    Dasabalavaggo tatiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த்³வே த³ஸப³லா உபனிஸா ச, அஞ்ஞதித்தி²யபூ⁴மிஜோ;

    Dve dasabalā upanisā ca, aññatitthiyabhūmijo;

    உபவாணோ பச்சயோ பி⁴க்கு², த்³வே ச ஸமணப்³ராஹ்மணாதி.

    Upavāṇo paccayo bhikkhu, dve ca samaṇabrāhmaṇāti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. ஸமணப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 9. Samaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. து³தியஸமணப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyasamaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact