Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
து³தியஸங்கீ³திகதா²
Dutiyasaṅgītikathā
து³தியஸங்கீ³திவிஜானநத்த²ங் பன அயமனுக்கமோ வேதி³தப்³போ³. யதா³ ஹி –
Dutiyasaṅgītivijānanatthaṃ pana ayamanukkamo veditabbo. Yadā hi –
ஸங்கா³யித்வான ஸத்³த⁴ம்மங், ஜோதயித்வா ச ஸப்³ப³தி⁴;
Saṅgāyitvāna saddhammaṃ, jotayitvā ca sabbadhi;
யாவ ஜீவிதபரியந்தங், ட²த்வா பஞ்சஸதாபி தே.
Yāva jīvitapariyantaṃ, ṭhatvā pañcasatāpi te.
கீ²ணாஸவா ஜுதீமந்தோ, தே²ரா கஸ்ஸபஆத³யோ;
Khīṇāsavā jutīmanto, therā kassapaādayo;
கீ²ணஸ்னேஹபதீ³பாவ, நிப்³பா³யிங்ஸு அனாலயா.
Khīṇasnehapadīpāva, nibbāyiṃsu anālayā.
அதா²னுக்கமேன க³ச்ச²ந்தேஸு ரத்திந்தி³வேஸு வஸ்ஸஸதபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி வேஸாலிகா வஜ்ஜிபுத்தகா பி⁴க்கூ² வேஸாலியங் ‘‘கப்பதி ஸிங்கீ³லோணகப்போ, கப்பதி த்³வங்கு³லகப்போ, கப்பதி கா³மந்தரகப்போ, கப்பதி ஆவாஸகப்போ, கப்பதி அனுமதிகப்போ, கப்பதி ஆசிண்ணகப்போ, கப்பதி அமதி²தகப்போ, கப்பதி ஜளோகி³ங் பாதுங், கப்பதி அத³ஸகங் நிஸீத³னங், கப்பதி ஜாதரூபரஜத’’ந்தி இமானி த³ஸ வத்தூ²னி தீ³பேஸுங். தேஸங் ஸுஸுனாக³புத்தோ காளாஸோகோ நாம ராஜா பக்கோ² அஹோஸி.
Athānukkamena gacchantesu rattindivesu vassasataparinibbute bhagavati vesālikā vajjiputtakā bhikkhū vesāliyaṃ ‘‘kappati siṅgīloṇakappo, kappati dvaṅgulakappo, kappati gāmantarakappo, kappati āvāsakappo, kappati anumatikappo, kappati āciṇṇakappo, kappati amathitakappo, kappati jaḷogiṃ pātuṃ, kappati adasakaṃ nisīdanaṃ, kappati jātarūparajata’’nti imāni dasa vatthūni dīpesuṃ. Tesaṃ susunāgaputto kāḷāsoko nāma rājā pakkho ahosi.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா யஸோ காகண்ட³கபுத்தோ வஜ்ஜீஸு சாரிகங் சரமானோ ‘‘வேஸாலிகா கிர வஜ்ஜிபுத்தகா பி⁴க்கூ² வேஸாலியங் த³ஸ வத்தூ²னி தீ³பெந்தீ’’தி ஸுத்வா ‘‘ந கோ² பனேதங் பதிரூபங் ய்வாஹங் த³ஸப³லஸ்ஸ ஸாஸனவிபத்திங் ஸுத்வா அப்பொஸ்ஸுக்கோ ப⁴வெய்யங். ஹந்தா³ஹங் அத⁴ம்மவாதி³னோ நிக்³க³ஹெத்வா த⁴ம்மங் தீ³பேமீ’’தி சிந்தெந்தோ யேன வேஸாலீ தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ஆயஸ்மா யஸோ காகண்ட³கபுத்தோ வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங்.
Tena kho pana samayena āyasmā yaso kākaṇḍakaputto vajjīsu cārikaṃ caramāno ‘‘vesālikā kira vajjiputtakā bhikkhū vesāliyaṃ dasa vatthūni dīpentī’’ti sutvā ‘‘na kho panetaṃ patirūpaṃ yvāhaṃ dasabalassa sāsanavipattiṃ sutvā appossukko bhaveyyaṃ. Handāhaṃ adhammavādino niggahetvā dhammaṃ dīpemī’’ti cintento yena vesālī tadavasari. Tatra sudaṃ āyasmā yaso kākaṇḍakaputto vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ.
தேன கோ² பன ஸமயேன வேஸாலிகா வஜ்ஜிபுத்தகா பி⁴க்கூ² தத³ஹுபோஸதே² கங்ஸபாதிங் உத³கேன பூரெத்வா மஜ்ஜே² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ட²பெத்வா ஆக³தாக³தே வேஸாலிகே உபாஸகே ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘தே³தா²வுஸோ, ஸங்க⁴ஸ்ஸ கஹாபணம்பி அட்³ட⁴ம்பி பாத³ம்பி மாஸகரூபம்பி, ப⁴விஸ்ஸதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிக்கா²ரேன கரணீய’’ந்தி ஸப்³ப³ங் தாவ வத்தப்³ப³ங், யாவ ‘‘இமாய பன வினயஸங்கீ³தியா ஸத்த பி⁴க்கு²ஸதானி அனூனானி அனதி⁴கானி அஹேஸுங், தஸ்மா அயங் து³தியஸங்கீ³தி ஸத்தஸதிகாதி வுச்சதீ’’தி.
Tena kho pana samayena vesālikā vajjiputtakā bhikkhū tadahuposathe kaṃsapātiṃ udakena pūretvā majjhe bhikkhusaṅghassa ṭhapetvā āgatāgate vesālike upāsake evaṃ vadanti – ‘‘dethāvuso, saṅghassa kahāpaṇampi aḍḍhampi pādampi māsakarūpampi, bhavissati saṅghassa parikkhārena karaṇīya’’nti sabbaṃ tāva vattabbaṃ, yāva ‘‘imāya pana vinayasaṅgītiyā satta bhikkhusatāni anūnāni anadhikāni ahesuṃ, tasmā ayaṃ dutiyasaṅgīti sattasatikāti vuccatī’’ti.
ஏவங் தஸ்மிஞ்ச ஸன்னிபாதே த்³வாத³ஸ பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானி ஸன்னிபதிங்ஸு ஆயஸ்மதா யஸேன ஸமுஸ்ஸாஹிதா. தேஸங் மஜ்ஜே² ஆயஸ்மதா ரேவதேன புட்டே²ன ஸப்³ப³காமித்தே²ரேன வினயங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தேன தானி த³ஸ வத்தூ²னி வினிச்சி²தானி, அதி⁴கரணங் வூபஸமிதங். அத² தே²ரா ‘‘புன த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிஸ்ஸாமா’’தி திபிடகத⁴ரே பத்தபடிஸம்பி⁴தே³ ஸத்தஸதே பி⁴க்கூ² உச்சினித்வா வேஸாலியங் வாலிகாராமே ஸன்னிபதித்வா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரேன ஸங்கா³யிதஸதி³ஸமேவ ஸப்³ப³ங் ஸாஸனமலங் ஸோதெ⁴த்வா புன பிடகவஸேன நிகாயவஸேன அங்க³வஸேன த⁴ம்மக்க²ந்த⁴வஸேன ச ஸப்³ப³ங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிங்ஸு. அயங் ஸங்கீ³தி அட்ட²ஹி மாஸேஹி நிட்டி²தா. யா லோகே –
Evaṃ tasmiñca sannipāte dvādasa bhikkhusatasahassāni sannipatiṃsu āyasmatā yasena samussāhitā. Tesaṃ majjhe āyasmatā revatena puṭṭhena sabbakāmittherena vinayaṃ vissajjentena tāni dasa vatthūni vinicchitāni, adhikaraṇaṃ vūpasamitaṃ. Atha therā ‘‘puna dhammañca vinayañca saṅgāyissāmā’’ti tipiṭakadhare pattapaṭisambhide sattasate bhikkhū uccinitvā vesāliyaṃ vālikārāme sannipatitvā mahākassapattherena saṅgāyitasadisameva sabbaṃ sāsanamalaṃ sodhetvā puna piṭakavasena nikāyavasena aṅgavasena dhammakkhandhavasena ca sabbaṃ dhammañca vinayañca saṅgāyiṃsu. Ayaṃ saṅgīti aṭṭhahi māsehi niṭṭhitā. Yā loke –
ஸதேஹி ஸத்தஹி கதா, தேன ஸத்தஸதாதி ச;
Satehi sattahi katā, tena sattasatāti ca;
புப்³பே³ கதங் உபாதா³ய, து³தியாதி ச வுச்சதீதி.
Pubbe kataṃ upādāya, dutiyāti ca vuccatīti.
ஸா பனாயங் –
Sā panāyaṃ –
யேஹி தே²ரேஹி ஸங்கீ³தா, ஸங்கீ³தி தேஸு விஸ்ஸுதா;
Yehi therehi saṅgītā, saṅgīti tesu vissutā;
ஸப்³ப³காமீ ச ஸாள்ஹோ ச, ரேவதோ கு²ஜ்ஜஸோபி⁴தோ.
Sabbakāmī ca sāḷho ca, revato khujjasobhito.
யஸோ ச ஸாணஸம்பூ⁴தோ, ஏதே ஸத்³தி⁴விஹாரிகா;
Yaso ca sāṇasambhūto, ete saddhivihārikā;
தே²ரா ஆனந்த³தே²ரஸ்ஸ, தி³ட்ட²புப்³பா³ ததா²க³தங்.
Therā ānandatherassa, diṭṭhapubbā tathāgataṃ.
ஸுமனோ வாஸப⁴கா³மீ ச, ஞெய்யா ஸத்³தி⁴விஹாரிகா;
Sumano vāsabhagāmī ca, ñeyyā saddhivihārikā;
த்³வே இமே அனுருத்³த⁴ஸ்ஸ, தி³ட்ட²புப்³பா³ ததா²க³தங்.
Dve ime anuruddhassa, diṭṭhapubbā tathāgataṃ.
து³தியோ பன ஸங்கீ³தோ, யேஹி தே²ரேஹி ஸங்க³ஹோ;
Dutiyo pana saṅgīto, yehi therehi saṅgaho;
ஸப்³பே³பி பன்னபா⁴ரா தே, கதகிச்சா அனாஸவாதி.
Sabbepi pannabhārā te, katakiccā anāsavāti.
அயங் து³தியஸங்கீ³தி.
Ayaṃ dutiyasaṅgīti.
ஏவமிமங் து³தியஸங்கீ³திங் ஸங்கா³யித்வா தே²ரா ‘‘உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி நு கோ² அனாக³தேபி ஸாஸனஸ்ஸ ஏவரூபங் அப்³பு³த³’’ந்தி ஓலோகயமானா இமங் அத்³த³ஸங்ஸு – ‘‘இதோ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ உபரி அட்டா²ரஸமே வஸ்ஸே பாடலிபுத்தே த⁴ம்மாஸோகோ நாம ராஜா உப்பஜ்ஜித்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பே ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸதி. ஸோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே பஸீதி³த்வா மஹந்தங் லாப⁴ஸக்காரங் பவத்தயிஸ்ஸதி. ததோ தித்தி²யா லாப⁴ஸக்காரங் பத்த²யமானா ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஸகங் ஸகங் தி³ட்டி²ங் பரிதீ³பெஸ்ஸந்தி. ஏவங் ஸாஸனே மஹந்தங் அப்³பு³த³ங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி. அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கின்னு கோ² மயங் ஏதஸ்மிங் அப்³பு³தே³ உப்பன்னே ஸம்முகா² ப⁴விஸ்ஸாம, ந ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி. அத² தே ஸப்³பே³வ ததா³ அத்தனோ அஸம்முக²பா⁴வங் ஞத்வா ‘‘கோ நு கோ² தங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதுங் ஸமத்தோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸகலங் மனுஸ்ஸலோகங் ச²காமாவசரதே³வலோகஞ்ச ஓலோகெந்தா ந கஞ்சி தி³ஸ்வா ப்³ரஹ்மலோகே திஸ்ஸங் நாம மஹாப்³ரஹ்மானங் அத்³த³ஸங்ஸு பரித்தாயுகங் உபரிப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா பா⁴விதமக்³க³ங். தி³ஸ்வான நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸசே மயங் ஏதஸ்ஸ ப்³ரஹ்முனோ மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்தனத்தா²ய உஸ்ஸாஹங் கரெய்யாம, அத்³தா⁴ ஏஸ மொக்³க³லிப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெஸ்ஸதி. ததோ ச மந்தேஹி பலோபி⁴தோ நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி. ஸோ ஏவங் பப்³ப³ஜித்வா ஸகலங் பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ஹெத்வா அதி⁴க³தபடிஸம்பி⁴தோ³ ஹுத்வா தித்தி²யே மத்³தி³த்வா தங் அதி⁴கரணங் வினிச்சி²த்வா ஸாஸனங் பக்³க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’’தி.
Evamimaṃ dutiyasaṅgītiṃ saṅgāyitvā therā ‘‘uppajjissati nu kho anāgatepi sāsanassa evarūpaṃ abbuda’’nti olokayamānā imaṃ addasaṃsu – ‘‘ito vassasatassa upari aṭṭhārasame vasse pāṭaliputte dhammāsoko nāma rājā uppajjitvā sakalajambudīpe rajjaṃ kāressati. So buddhasāsane pasīditvā mahantaṃ lābhasakkāraṃ pavattayissati. Tato titthiyā lābhasakkāraṃ patthayamānā sāsane pabbajitvā sakaṃ sakaṃ diṭṭhiṃ paridīpessanti. Evaṃ sāsane mahantaṃ abbudaṃ uppajjissatī’’ti. Atha nesaṃ etadahosi – ‘‘kinnu kho mayaṃ etasmiṃ abbude uppanne sammukhā bhavissāma, na bhavissāmā’’ti. Atha te sabbeva tadā attano asammukhabhāvaṃ ñatvā ‘‘ko nu kho taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametuṃ samattho bhavissatī’’ti sakalaṃ manussalokaṃ chakāmāvacaradevalokañca olokentā na kañci disvā brahmaloke tissaṃ nāma mahābrahmānaṃ addasaṃsu parittāyukaṃ uparibrahmalokūpapattiyā bhāvitamaggaṃ. Disvāna nesaṃ etadahosi – ‘‘sace mayaṃ etassa brahmuno manussaloke nibbattanatthāya ussāhaṃ kareyyāma, addhā esa moggalibrāhmaṇassa gehe paṭisandhiṃ gahessati. Tato ca mantehi palobhito nikkhamitvā pabbajissati. So evaṃ pabbajitvā sakalaṃ buddhavacanaṃ uggahetvā adhigatapaṭisambhido hutvā titthiye madditvā taṃ adhikaraṇaṃ vinicchitvā sāsanaṃ paggaṇhissatī’’ti.
தே ப்³ரஹ்மலோகங் க³ந்த்வா திஸ்ஸங் மஹாப்³ரஹ்மானங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இதோ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ உபரி அட்டா²ரஸமே வஸ்ஸே ஸாஸனே மஹந்தங் அப்³பு³த³ங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி. மயஞ்ச ஸகலங் மனுஸ்ஸலோகங் ச²காமாவசரதே³வலோகஞ்ச ஓலோகயமானா கஞ்சி ஸாஸனங் பக்³க³ஹேதுங் ஸமத்த²ங் அதி³ஸ்வா ப்³ரஹ்மலோகங் விசினந்தா ப⁴வந்தமேவ அத்³த³ஸாம. ஸாது⁴, ஸப்புரிஸ, மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்தித்வா த³ஸப³லஸ்ஸ ஸாஸனங் பக்³க³ண்ஹிதுங் படிஞ்ஞங் தே³ஹீ’’தி.
Te brahmalokaṃ gantvā tissaṃ mahābrahmānaṃ etadavocuṃ – ‘‘ito vassasatassa upari aṭṭhārasame vasse sāsane mahantaṃ abbudaṃ uppajjissati. Mayañca sakalaṃ manussalokaṃ chakāmāvacaradevalokañca olokayamānā kañci sāsanaṃ paggahetuṃ samatthaṃ adisvā brahmalokaṃ vicinantā bhavantameva addasāma. Sādhu, sappurisa, manussaloke nibbattitvā dasabalassa sāsanaṃ paggaṇhituṃ paṭiññaṃ dehī’’ti.
ஏவங் வுத்தே மஹாப்³ரஹ்மா, ‘‘அஹங் கிர ஸாஸனே உப்பன்னங் அப்³பு³த³ங் ஸோதெ⁴த்வா ஸாஸனங் பக்³க³ஹேதுங் ஸமத்தோ² ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ஹட்ட²பஹட்டோ² உத³க்³கு³த³க்³கோ³ ஹுத்வா, ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா படிஞ்ஞங் அதா³ஸி. தே²ரா ப்³ரஹ்மலோகே தங் கரணீயங் தீரெத்வா புன பச்சாக³மிங்ஸு.
Evaṃ vutte mahābrahmā, ‘‘ahaṃ kira sāsane uppannaṃ abbudaṃ sodhetvā sāsanaṃ paggahetuṃ samattho bhavissāmī’’ti haṭṭhapahaṭṭho udaggudaggo hutvā, ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā paṭiññaṃ adāsi. Therā brahmaloke taṃ karaṇīyaṃ tīretvā puna paccāgamiṃsu.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸிக்³க³வத்தே²ரோ ச சண்ட³வஜ்ஜித்தே²ரோ ச த்³வேபி நவகா ஹொந்தி த³ஹரபி⁴க்கூ² திபிடகத⁴ரா பத்தபடிஸம்பி⁴தா³ கீ²ணாஸவா, தே தங் அதி⁴கரணங் ந ஸம்பாபுணிங்ஸு. தே²ரா ‘‘தும்ஹே, ஆவுஸோ, அம்ஹாகங் இமஸ்மிங் அதி⁴கரணே நோ ஸஹாயகா அஹுவத்த², தேன வோ இத³ங் த³ண்ட³கம்மங் ஹோது – ‘திஸ்ஸோ நாம ப்³ரஹ்மா மொக்³க³லிப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிஸ்ஸதி, தங் தும்ஹாகங் ஏகோ நீஹரித்வா பப்³பா³ஜேது, ஏகோ பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹாபேதூ’’’தி வத்வா ஸப்³பே³பி யாவதாயுகங் ட²த்வா –
Tena kho pana samayena siggavatthero ca caṇḍavajjitthero ca dvepi navakā honti daharabhikkhū tipiṭakadharā pattapaṭisambhidā khīṇāsavā, te taṃ adhikaraṇaṃ na sampāpuṇiṃsu. Therā ‘‘tumhe, āvuso, amhākaṃ imasmiṃ adhikaraṇe no sahāyakā ahuvattha, tena vo idaṃ daṇḍakammaṃ hotu – ‘tisso nāma brahmā moggalibrāhmaṇassa gehe paṭisandhiṃ gaṇhissati, taṃ tumhākaṃ eko nīharitvā pabbājetu, eko buddhavacanaṃ uggaṇhāpetū’’’ti vatvā sabbepi yāvatāyukaṃ ṭhatvā –
ஸப்³ப³காமிப்பபு⁴தயோ, தேபி தே²ரா மஹித்³தி⁴கா;
Sabbakāmippabhutayo, tepi therā mahiddhikā;
அக்³கி³க்க²ந்தா⁴வ லோகம்ஹி, ஜலித்வா பரினிப்³பு³தா.
Aggikkhandhāva lokamhi, jalitvā parinibbutā.
து³தியங் ஸங்க³ஹங் கத்வா, விஸோதெ⁴த்வான ஸாஸனங்;
Dutiyaṃ saṅgahaṃ katvā, visodhetvāna sāsanaṃ;
அனாக³தேபி கத்வான, ஹேதுங் ஸத்³த⁴ம்மஸுத்³தி⁴யா.
Anāgatepi katvāna, hetuṃ saddhammasuddhiyā.
கீ²ணாஸவா வஸிப்பத்தா², பபி⁴ன்னபடிஸம்பி⁴தா³;
Khīṇāsavā vasippatthā, pabhinnapaṭisambhidā;
அனிச்சதாவஸங் தே²ரா, தேபி நாம உபாக³தா.
Aniccatāvasaṃ therā, tepi nāma upāgatā.
ஏவங் அனிச்சதங் ஜம்மிங், ஞத்வா து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வங்;
Evaṃ aniccataṃ jammiṃ, ñatvā durabhisambhavaṃ;
தங் பத்துங் வாயமே தீ⁴ரோ, யங் நிச்சங் அமதங் பத³ந்தி.
Taṃ pattuṃ vāyame dhīro, yaṃ niccaṃ amataṃ padanti.
எத்தாவதா ஸப்³பா³காரேன து³தியஸங்கீ³திவண்ணனா நிட்டி²தா ஹோதி.
Ettāvatā sabbākārena dutiyasaṅgītivaṇṇanā niṭṭhitā hoti.
து³தியஸங்கீ³திகதா² நிட்டி²தா
Dutiyasaṅgītikathā niṭṭhitā