Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga

    2. து³தியஸிக்கா²பத³ங்

    2. Dutiyasikkhāpadaṃ

    887. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வதா பி⁴க்கு²னீனங் 1 உத³கஸாடிகா அனுஞ்ஞாதா ஹோதி . ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ – ‘‘ப⁴க³வதா உத³கஸாடிகா அனுஞ்ஞாதா’’தி அப்பமாணிகாயோ உத³கஸாடிகாயோ தா⁴ரேஸுங் 2. புரதோபி பச்ச²தோபி ஆகட்³ட⁴ந்தா ஆஹிண்ட³ந்தி. யா தா பி⁴க்கு²னியோ அப்பிச்சா²…பே॰… தா உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ அப்பமாணிகாயோ உத³கஸாடிகாயோ தா⁴ரெஸ்ஸந்தீ’’தி…பே॰… ஸச்சங் கிர, பி⁴க்க²வே, ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ அப்பமாணிகாயோ உத³கஸாடிகாயோ தா⁴ரெந்தீதி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம, பி⁴க்க²வே, ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ அப்பமாணிகாயோ உத³கஸாடிகாயோ தா⁴ரெஸ்ஸந்தி! நேதங், பி⁴க்க²வே, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னியோ இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸந்து –

    887. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavatā bhikkhunīnaṃ 3 udakasāṭikā anuññātā hoti . Chabbaggiyā bhikkhuniyo – ‘‘bhagavatā udakasāṭikā anuññātā’’ti appamāṇikāyo udakasāṭikāyo dhāresuṃ 4. Puratopi pacchatopi ākaḍḍhantā āhiṇḍanti. Yā tā bhikkhuniyo appicchā…pe… tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhuniyo appamāṇikāyo udakasāṭikāyo dhāressantī’’ti…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, chabbaggiyā bhikkhuniyo appamāṇikāyo udakasāṭikāyo dhārentīti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma, bhikkhave, chabbaggiyā bhikkhuniyo appamāṇikāyo udakasāṭikāyo dhāressanti! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, bhikkhuniyo imaṃ sikkhāpadaṃ uddisantu –

    888. ‘‘உத³கஸாடிகங் பன பி⁴க்கு²னியா காரயமானாய பமாணிகா காரேதப்³பா³. தத்ரித³ங் பமாணங் – தீ³க⁴ஸோ சதஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ, ஸுக³தவித³த்தி²யா; திரியங் த்³வே வித³த்தி²யோ. தங் அதிக்காமெந்தியா சே²த³னகங் பாசித்திய’’ந்தி.

    888.‘‘Udakasāṭikaṃ pana bhikkhuniyā kārayamānāya pamāṇikā kāretabbā. Tatridaṃ pamāṇaṃ – dīghaso catasso vidatthiyo, sugatavidatthiyā; tiriyaṃ dve vidatthiyo. Taṃ atikkāmentiyā chedanakaṃ pācittiya’’nti.

    889. உத³கஸாடிகா நாம யாய நிவத்தா² 5 நஹாயதி.

    889.Udakasāṭikā nāma yāya nivatthā 6 nahāyati.

    காரயமானாயாதி கரொந்தியா வா காராபெந்தியா வா.

    Kārayamānāyāti karontiyā vā kārāpentiyā vā.

    பமாணிகா காரேதப்³பா³. தத்ரித³ங் பமாணங் – தீ³க⁴ஸோ சதஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ, ஸுக³தவித³த்தி²யா; திரியங் த்³வே வித³த்தி²யோ. தங் அதிக்காமெத்வா கரோதி வா காராபேதி வா, பயோகே³ து³க்கடங். படிலாபே⁴ன சி²ந்தி³த்வா பாசித்தியங் தே³ஸேதப்³ப³ங்.

    Pamāṇikā kāretabbā. Tatridaṃ pamāṇaṃ – dīghaso catasso vidatthiyo, sugatavidatthiyā; tiriyaṃ dve vidatthiyo. Taṃ atikkāmetvā karoti vā kārāpeti vā, payoge dukkaṭaṃ. Paṭilābhena chinditvā pācittiyaṃ desetabbaṃ.

    890. அத்தனா விப்பகதங் அத்தனா பரியோஸாபேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ . அத்தனா விப்பகதங் பரேஹி பரியோஸாபேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ. பரேஹி விப்பகதங் அத்தனா பரியோஸாபேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ. பரேஹி விப்பகதங் பரேஹி பரியோஸாபேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.

    890. Attanā vippakataṃ attanā pariyosāpeti, āpatti pācittiyassa . Attanā vippakataṃ parehi pariyosāpeti, āpatti pācittiyassa. Parehi vippakataṃ attanā pariyosāpeti, āpatti pācittiyassa. Parehi vippakataṃ parehi pariyosāpeti, āpatti pācittiyassa.

    அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய கரோதி வா காராபேதி வா, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அஞ்ஞேன கதங் படிலபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ.

    Aññassatthāya karoti vā kārāpeti vā, āpatti dukkaṭassa. Aññena kataṃ paṭilabhitvā paribhuñjati, āpatti dukkaṭassa.

    891. அனாபத்தி பமாணிகங் கரோதி, ஊனகங் கரோதி, அஞ்ஞேன கதங் பமாணாதிக்கந்தங் படிலபி⁴த்வா சி²ந்தி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, விதானங் வா பூ⁴மத்த²ரணங் வா ஸாணிபாகாரங் வா பி⁴ஸிங் வா பி³ப்³போ³ஹனங் வா கரோதி, உம்மத்திகாய, ஆதி³கம்மிகாயாதி.

    891. Anāpatti pamāṇikaṃ karoti, ūnakaṃ karoti, aññena kataṃ pamāṇātikkantaṃ paṭilabhitvā chinditvā paribhuñjati, vitānaṃ vā bhūmattharaṇaṃ vā sāṇipākāraṃ vā bhisiṃ vā bibbohanaṃ vā karoti, ummattikāya, ādikammikāyāti.

    து³தியஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங்.

    Dutiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. மஹாவ॰ 351
    2. தா⁴ரெந்தி (பாசி॰ 531-545)
    3. mahāva. 351
    4. dhārenti (pāci. 531-545)
    5. நிவத்தா²ய (ஸ்யா॰)
    6. nivatthāya (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. நக்³க³வக்³க³வண்ணனா • 3. Naggavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 2. து³தியஸிக்கா²பத³ங் • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact