Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
9. து³தியஸூசிவிமானவண்ணனா
9. Dutiyasūcivimānavaṇṇanā
உச்சமித³ங் மணிதூ²ணந்தி து³தியஸூசிவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன ராஜக³ஹவாஸீ ஏகோ துன்னகாரகோ விஹாரபெக்க²கோ ஹுத்வா வேளுவனங் க³தோ. தத்த² அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் வேளுவனே கதஸூசியா சீவரங் ஸிப்³ப³ந்தங் தி³ஸ்வா ஸூசிக⁴ரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸூசியோ அதா³ஸி. ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் வுத்தனயமேவ.
Uccamidaṃmaṇithūṇanti dutiyasūcivimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena rājagahavāsī eko tunnakārako vihārapekkhako hutvā veḷuvanaṃ gato. Tattha aññataraṃ bhikkhuṃ veḷuvane katasūciyā cīvaraṃ sibbantaṃ disvā sūcigharena saddhiṃ sūciyo adāsi. Sesaṃ sabbaṃ vuttanayameva.
952.
952.
‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங்…பே॰…
‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ…pe…
வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – புச்சி²;
Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – pucchi;
956.
956.
‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
957.
957.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, புரிமஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே.
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, purimajātiyā manussaloke.
958.
958.
‘‘அத்³த³ஸங் விரஜங் பி⁴க்கு²ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்;
‘‘Addasaṃ virajaṃ bhikkhuṃ, vippasannamanāvilaṃ;
தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் ஸூசிங், பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.
Tassa adāsahaṃ sūciṃ, pasanno sehi pāṇibhi.
959.
959.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.
தங் ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Taṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayameva.
து³தியஸூசிவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyasūcivimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 9. து³தியஸூசிவிமானவத்து² • 9. Dutiyasūcivimānavatthu