Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-புராண-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā |
9. து³தியஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா
9. Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
து³தியஉபக்க²டேன கிங் பயோஜனந்தி சே? நத்தி² பயோஜனங், கேவலங் அட்டு²ப்பத்திவஸேன பன பஞ்ஞத்தங் பி⁴க்கு²னியா ரஹோனிஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³ங் விய. ஏவங் ஸந்தே ஸங்கீ³திகாரகேஹி ஸங்கீ³திங் அனாரோபேதப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய வினாபி தேன தத³த்த²ஸித்³தி⁴தோ, அனிஸ்ஸரத்தா, அனாரோபேதுங் அனுஞ்ஞாதத்தா ச. வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘ஆகங்க²மானோ, ஆனந்த³, ஸங்கோ⁴…பே॰… ஸமூஹனெய்யா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.216; சூளவ॰ 441). இத³ங் ஸப்³ப³மகாரணங். ந ஹி பு³த்³தா⁴ அப்பயோஜனங் வசனங் நிச்சா²ரெந்தி, பகே³வ ஸிக்கா²பத³ங். தேனேவாஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘இமினாவ நயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இத³ஞ்ஹி புரிமஸ்ஸ அனுபஞ்ஞத்திஸதி³ஸ’’ந்திஆதி³. அனுபஞ்ஞத்தி ச நிப்பயோஜனங் நத்தி². தங்ஸதி³ஸஞ்சேதங், ந நிப்பயோஜனந்தி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. ஏவங் ஸந்தே கோ பனெத்த² அத்த²விஸேஸோதி? ததோ ஆஹ ‘‘கேவலங் தத்த² ஏகஸ்ஸ பீளா கதா, இத⁴ த்³வின்னங், அயமெத்த² விஸேஸோ’’தி. இமினா அத்த²விஸேஸேன கோ பனஞ்ஞோ அதிரேகத்தோ² த³ஸ்ஸிதோதி? போராணக³ண்டி²பதே³ தாவ வுத்தங் ‘‘ஏகஸ்மிம்பி வத்து²ஸ்மிங் உபி⁴ன்னம்பி பீளா காதுங் ந வட்டதீதி அயமதிரேகத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ’’தி. தேனேதங் தீ³பேதி ‘‘ந கேவலங் படிலத்³த⁴சீவரக³ணனாய ஏவ ஆபத்திக³ணனா, பீளிதபுக்³க³லஸங்கா²தவத்து²க³ணனாயபீ’’தி.
Dutiyaupakkhaṭena kiṃ payojananti ce? Natthi payojanaṃ, kevalaṃ aṭṭhuppattivasena pana paññattaṃ bhikkhuniyā rahonisajjasikkhāpadaṃ viya. Evaṃ sante saṅgītikārakehi saṅgītiṃ anāropetabbaṃ bhaveyya vināpi tena tadatthasiddhito, anissarattā, anāropetuṃ anuññātattā ca. Vuttañhetaṃ ‘‘ākaṅkhamāno, ānanda, saṅgho…pe… samūhaneyyā’’ti (dī. ni. 2.216; cūḷava. 441). Idaṃ sabbamakāraṇaṃ. Na hi buddhā appayojanaṃ vacanaṃ nicchārenti, pageva sikkhāpadaṃ. Tenevāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘imināva nayena attho veditabbo. Idañhi purimassa anupaññattisadisa’’ntiādi. Anupaññatti ca nippayojanaṃ natthi. Taṃsadisañcetaṃ, na nippayojananti dassitaṃ hoti. Evaṃ sante ko panettha atthavisesoti? Tato āha ‘‘kevalaṃ tattha ekassa pīḷā katā, idha dvinnaṃ, ayamettha viseso’’ti. Iminā atthavisesena ko panañño atirekattho dassitoti? Porāṇagaṇṭhipade tāva vuttaṃ ‘‘ekasmimpi vatthusmiṃ ubhinnampi pīḷā kātuṃ na vaṭṭatīti ayamatirekattho dassito’’ti. Tenetaṃ dīpeti ‘‘na kevalaṃ paṭiladdhacīvaragaṇanāya eva āpattigaṇanā, pīḷitapuggalasaṅkhātavatthugaṇanāyapī’’ti.
ஹொந்தி செத்த² –
Honti cettha –
‘‘வத்து²தோ க³ணனாயபி, ஸியா ஆபத்தி நேகதா;
‘‘Vatthuto gaṇanāyapi, siyā āpatti nekatā;
இதி ஸந்த³ஸ்ஸனத்த²ஞ்ச, து³தியூபக்க²டங் இத⁴.
Iti sandassanatthañca, dutiyūpakkhaṭaṃ idha.
‘‘காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²ய, விப⁴ங்கே³ விய கிந்தேதங்;
‘‘Kāyasaṃsaggasikkhāya, vibhaṅge viya kintetaṃ;
ஏகித்தி²யாபி நேகதா, ஆபத்தீனங் பயோக³தோ’’தி. (வஜிர॰ டீ॰ பாராஜிக 532);
Ekitthiyāpi nekatā, āpattīnaṃ payogato’’ti. (vajira. ṭī. pārājika 532);
அபிசேதங் ஸிக்கா²பத³ங் தங்ஜாதிகேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு ஸப்³பே³ஸுபி க³ஹேதப்³ப³வினிச்ச²யஸ்ஸ த³ஸ்ஸனப்பயோஜனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஆஹ ச –
Apicetaṃ sikkhāpadaṃ taṃjātikesu sikkhāpadesu sabbesupi gahetabbavinicchayassa dassanappayojananti veditabbaṃ. Āha ca –
‘‘அஞ்ஞாதிகாய ப³ஹுதாய விமிஸ்ஸதாய;
‘‘Aññātikāya bahutāya vimissatāya;
ஆபத்தியாபி ப³ஹுதா ச விமிஸ்ஸதா ச;
Āpattiyāpi bahutā ca vimissatā ca;
இச்சேவமாதி³விதி⁴ஸம்ப⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ;
Iccevamādividhisambhavadassanatthaṃ ;
ஸத்தா² உபக்க²டமித³ங் து³தியங் அவோசா’’தி. (வஜிர॰ டீ॰ பாராஜிக 532);
Satthā upakkhaṭamidaṃ dutiyaṃ avocā’’ti. (vajira. ṭī. pārājika 532);
தஸ்ஸாயங் ஸங்கே²பதோ அதி⁴ப்பாயபுப்³ப³ங்க³மா விசாரணா – புராணசீவரங் ஏகமேவ பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னீஹி த்³வீஹி, ப³ஹூஹி வா தோ⁴வாபேதி, பி⁴க்கு²னிக³ணனாய பாசித்தியக³ணனா. ததா² த்³வின்னங், ப³ஹூனங் வா ஸாதா⁴ரணங் ஏகமேவ சீவரங் அஞ்ஞத்ர பாரிவத்தகா படிக்³க³ண்ஹாதி, இதா⁴பி ததா² த்³வின்னங், ப³ஹூனங் வா ஸாதா⁴ரணமேகங் விஞ்ஞாபேதி, விஞ்ஞத்தபுக்³க³லக³ணனாய ஆபத்திக³ணனா. ததா² அஞ்ஞேஸுபி ஏவரூபேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு நயோ நேதப்³போ³. அயங் தாவ ப³ஹுதாய நயோ.
Tassāyaṃ saṅkhepato adhippāyapubbaṅgamā vicāraṇā – purāṇacīvaraṃ ekameva bhikkhu bhikkhunīhi dvīhi, bahūhi vā dhovāpeti, bhikkhunigaṇanāya pācittiyagaṇanā. Tathā dvinnaṃ, bahūnaṃ vā sādhāraṇaṃ ekameva cīvaraṃ aññatra pārivattakā paṭiggaṇhāti, idhāpi tathā dvinnaṃ, bahūnaṃ vā sādhāraṇamekaṃ viññāpeti, viññattapuggalagaṇanāya āpattigaṇanā. Tathā aññesupi evarūpesu sikkhāpadesu nayo netabbo. Ayaṃ tāva bahutāya nayo.
விமிஸ்ஸதாய பன ஞாதிகாய, அஞ்ஞாதிகாய ச ஏகங் தோ⁴வாபேதி, ஏகதோ நிட்டா²பனே ஏகங் பாசித்தியங். அத² ஞாதிகா பட²மங் தோ²கங் தோ⁴வித்வா டி²தா, புன அஞ்ஞாதிகா ஸுதோ⁴தங் கரோதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அத² அஞ்ஞாதிகா பட²மங் தோ⁴வதி, பச்சா² ஞாதிகா ஸுதோ⁴தங் கரோதி, அஞ்ஞாதிகாய பயோக³வஸேன பி⁴க்கு²னோ து³க்கடமேவ. அஞ்ஞாதிகாய, ஞாதிகாய ச அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீ, வேமதிகோ, ஞாதிகஸஞ்ஞீ வா தோ⁴வாபேதி, யதா²வுத்தனயேன நிஸ்ஸக்³கி³யது³க்கடாதி³ஆபத்திபே⁴த³க³ணனா வேதி³தப்³பா³. ததா² அஞ்ஞாதிகாய, ஞாதிகாய ச ஸந்தகங் சீவரங் உபோ⁴ஹி ஏகதோ தி³ய்யமானங் படிக்³க³ண்ஹாதி, நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ. அத² அஞ்ஞாதிகாய ஏவ ஹத்த²தோ படிக்³க³ண்ஹாதி, நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ. அத² ஞாதிகாய ஹத்த²தோ படிக்³க³ண்ஹாதி, அனாபத்தி. அத² உபோ⁴ஸு அஞ்ஞாதிகாதி³ஸஞ்ஞீ, வுத்தனயேனேவ நிஸ்ஸக்³கி³யது³க்கடாதி³ஆபத்திபே⁴த³க³ணனா வேதி³தப்³பா³. ததா² அஞ்ஞாதிகவிஞ்ஞத்திஆதீ³ஸுபி யதா²ஸம்ப⁴வங் நயோ நேதப்³போ³. அயங் விமிஸ்ஸதாய நயோ.
Vimissatāya pana ñātikāya, aññātikāya ca ekaṃ dhovāpeti, ekato niṭṭhāpane ekaṃ pācittiyaṃ. Atha ñātikā paṭhamaṃ thokaṃ dhovitvā ṭhitā, puna aññātikā sudhotaṃ karoti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atha aññātikā paṭhamaṃ dhovati, pacchā ñātikā sudhotaṃ karoti, aññātikāya payogavasena bhikkhuno dukkaṭameva. Aññātikāya, ñātikāya ca aññātikasaññī, vematiko, ñātikasaññī vā dhovāpeti, yathāvuttanayena nissaggiyadukkaṭādiāpattibhedagaṇanā veditabbā. Tathā aññātikāya, ñātikāya ca santakaṃ cīvaraṃ ubhohi ekato diyyamānaṃ paṭiggaṇhāti, nissaggiyameva. Atha aññātikāya eva hatthato paṭiggaṇhāti, nissaggiyameva. Atha ñātikāya hatthato paṭiggaṇhāti, anāpatti. Atha ubhosu aññātikādisaññī, vuttanayeneva nissaggiyadukkaṭādiāpattibhedagaṇanā veditabbā. Tathā aññātikaviññattiādīsupi yathāsambhavaṃ nayo netabbo. Ayaṃ vimissatāya nayo.
ஆதி³ஸத்³தே³ன பன அனேகே அஞ்ஞாதிகா விஞ்ஞத்தா, விஞ்ஞத்தபுக்³க³லக³ணனாய து³க்கடங். ஏகோ தே³தி, ஏகோ ந தே³தி, நிஸ்ஸக்³கி³யங். அத² அவிஞ்ஞத்தோ தே³தி, ந நிஸக்³கி³யங். அத² விஞ்ஞத்தாவிஞ்ஞத்தானங் ஸாதா⁴ரணங் விஞ்ஞத்தோ தே³தி, நிஸ்ஸக்³கி³யங். உபோ⁴ தெ³ந்தி, நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ. அவிஞ்ஞத்தோ தே³தி, நிஸ்ஸக்³கி³யேன அனாபத்தி. விஞ்ஞத்தஸ்ஸ வசனேன அவிஞ்ஞத்தோ தே³தி, அனாபத்தி ஏவ. ததா² உபக்க²டாதீ³ஸுபி யதா²ஸம்ப⁴வங் நயோ நேதப்³போ³.
Ādisaddena pana aneke aññātikā viññattā, viññattapuggalagaṇanāya dukkaṭaṃ. Eko deti, eko na deti, nissaggiyaṃ. Atha aviññatto deti, na nisaggiyaṃ. Atha viññattāviññattānaṃ sādhāraṇaṃ viññatto deti, nissaggiyaṃ. Ubho denti, nissaggiyameva. Aviññatto deti, nissaggiyena anāpatti. Viññattassa vacanena aviññatto deti, anāpatti eva. Tathā upakkhaṭādīsupi yathāsambhavaṃ nayo netabbo.
எத்தாவதா ஸங்கே²பதோ அஞ்ஞாதிகாயாதி³கா³தா² வுத்தாதி⁴ப்பாயா ஹோதி. யங் பனெத்த² பி⁴க்கு²னியா ரஹோனிஸஜ்ஜஸிக்கா²பத³ங் நிப்பயோஜனதாய நித³ஸ்ஸனங் வுத்தங், தஸ்ஸ பயோஜனவிஸேஸோ தஸ்மிங்யேவ ஆவிப⁴விஸ்ஸதீதி . ஏவமேவ அஞ்ஞத்த²பி வசனேன, விஸேஸஅட்டு²ப்பத்திவஸேன ச ஸிக்கா²பதே³ஸு ஞாதப்³ப³ங் விஸேஸப்பயோஜனந்தி.
Ettāvatā saṅkhepato aññātikāyādigāthā vuttādhippāyā hoti. Yaṃ panettha bhikkhuniyā rahonisajjasikkhāpadaṃ nippayojanatāya nidassanaṃ vuttaṃ, tassa payojanaviseso tasmiṃyeva āvibhavissatīti . Evameva aññatthapi vacanena, visesaaṭṭhuppattivasena ca sikkhāpadesu ñātabbaṃ visesappayojananti.
து³தியஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.