Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-மூலடீகா • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā

    த்³வாத³ஸமசித்தவண்ணனா

    Dvādasamacittavaṇṇanā

    429. உத்³த⁴ச்சங் அத்தனோ க³ஹிதாகாரே ஏவ ட²த்வா ப⁴மதீதி ஏகாரம்மணஸ்மிங்யேவ விப்ப²ந்த³னங் ஹோதி. விசிகிச்சா² பன யதி³பி ரூபாதீ³ஸு ஏகஸ்மிஞ்ஞேவாரம்மணே உப்பஜ்ஜதி, ததா²பி ‘‘ஏவங் நு கோ², இத³ங் நு கோ²’’தி உப்பஜ்ஜமானா ‘‘நனு கோ², அஞ்ஞங் நு கோ²’’தி அஞ்ஞங் க³ஹேதப்³பா³காரங் அபெக்க²தீதி நானாரம்மணே சலனங் ஹோதி.

    429. Uddhaccaṃ attano gahitākāre eva ṭhatvā bhamatīti ekārammaṇasmiṃyeva vipphandanaṃ hoti. Vicikicchā pana yadipi rūpādīsu ekasmiññevārammaṇe uppajjati, tathāpi ‘‘evaṃ nu kho, idaṃ nu kho’’ti uppajjamānā ‘‘nanu kho, aññaṃ nu kho’’ti aññaṃ gahetabbākāraṃ apekkhatīti nānārammaṇe calanaṃ hoti.

    ‘‘ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³’’ந்தி எத்தாவதா இமஸ்மிங் சித்தத்³வயே வுத்தபகிண்ணகங் த³ஸ்ஸெத்வா த்³வாத³ஸஸு த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸப்³பே³ஸுபீ’’திஆதி³மாஹ. குஸலேஸுபி ஆரம்மணாதி⁴பதிங் அனுத்³த⁴ரித்வா ஸஹஜாதாதி⁴பதினோ ஏவ உத்³த⁴டத்தா இதா⁴பி ஸோ ஏவ உத்³த⁴ரிதப்³போ³ ஸியாதி ‘‘ஸஹஜாதாதி⁴பதி லப்³ப⁴மானோபி ந உத்³த⁴டோ’’தி வுத்தங் நாரம்மணாதி⁴பதினோ அலப்³ப⁴மானத்தா. ஸோபி ஹி அட்ட²ஸு லோப⁴ஸஹக³தேஸு லப்³ப⁴தீதி. ஸேஸோபீதி வீமங்ஸதோ அஞ்ஞோபி ஸஹஜாதாதி⁴பதி நத்தி², யோ உத்³த⁴ரிதப்³போ³ ஸியா. ஆரம்மணாதி⁴பதிம்ஹி வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². கஞ்சி த⁴ம்மந்தி ச²ந்தா³தீ³ஸு ஏகம்பி ஸஹஜாதங். குஸலத்திகே தாவ படிச்சவாராதீ³ஸு ‘‘ந ஹேதுபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயா’’தி ஏகஸ்ஸபி பஞ்ஹஸ்ஸ அனுத்³த⁴டத்தா பட்டா²னே படிஸித்³த⁴தா வேதி³தப்³பா³. அஞ்ஞதா² ஹி ‘‘அகுஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச அகுஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதி ந ஹேதுபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயா’’தி (பட்டா²॰ 1.1.86) ஏதஸ்ஸ வஸேன ‘‘ஏக’’ந்தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா.

    ‘‘Evaṃsampadamidaṃ veditabba’’nti ettāvatā imasmiṃ cittadvaye vuttapakiṇṇakaṃ dassetvā dvādasasu dassetuṃ ‘‘sabbesupī’’tiādimāha. Kusalesupi ārammaṇādhipatiṃ anuddharitvā sahajātādhipatino eva uddhaṭattā idhāpi so eva uddharitabbo siyāti ‘‘sahajātādhipati labbhamānopi na uddhaṭo’’ti vuttaṃ nārammaṇādhipatino alabbhamānattā. Sopi hi aṭṭhasu lobhasahagatesu labbhatīti. Sesopīti vīmaṃsato aññopi sahajātādhipati natthi, yo uddharitabbo siyā. Ārammaṇādhipatimhi vattabbameva natthi. Kañci dhammanti chandādīsu ekampi sahajātaṃ. Kusalattike tāva paṭiccavārādīsu ‘‘na hetupaccayā adhipatipaccayā’’ti ekassapi pañhassa anuddhaṭattā paṭṭhāne paṭisiddhatā veditabbā. Aññathā hi ‘‘akusalaṃ dhammaṃ paṭicca akusalo dhammo uppajjati na hetupaccayā adhipatipaccayā’’ti (paṭṭhā. 1.1.86) etassa vasena ‘‘eka’’nti vattabbaṃ siyā.

    த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பா³பா⁴வதோதி த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ, த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பே³ஸு வா அபா⁴வதோ. ஏதேன படிஸந்தி⁴அனாகட்³ட⁴னதோ த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பே³ஸு அனாக³மனந்தி தத்த² அனாக³மனேன படிஸந்தி⁴அனாகட்³ட⁴னங் ஸாதே⁴தி. அனாகட்³ட⁴னதோ அனாக³மனங் பன ஸாதே⁴துங் ‘‘தேஸு ஹீ’’திஆதி³மாஹ. எத்தே²வ படிஸந்தி⁴தா³னங் ப⁴வெய்ய. ததா² ச ஸதி த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³ப³ங் ஸியா அபாயக³மனீயஸ்ஸ த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³ப³பா⁴வதோ. ந சேதங் த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³ப³ங் ஸியா, தஸ்மா த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³ப³விப⁴ங்கே³ நாக³தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Dassanena pahātabbābhāvatoti dassanena pahātabbassa abhāvato, dassanena pahātabbesu vā abhāvato. Etena paṭisandhianākaḍḍhanato dassanena pahātabbesu anāgamananti tattha anāgamanena paṭisandhianākaḍḍhanaṃ sādheti. Anākaḍḍhanato anāgamanaṃ pana sādhetuṃ ‘‘tesu hī’’tiādimāha. Ettheva paṭisandhidānaṃ bhaveyya. Tathā ca sati dassanena pahātabbaṃ siyā apāyagamanīyassa dassanena pahātabbabhāvato. Na cetaṃ dassanena pahātabbaṃ siyā, tasmā dassanena pahātabbavibhaṅge nāgatanti adhippāyo.

    கத²ங் பனேதங் ஞாயதி ‘‘படிஸந்தி⁴அனாகட்³ட⁴னதோ த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பே³ஸு அனாக³மன’’ந்தி? த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பா³னஞ்ஞேவ நானாக்க²ணிககம்மபச்சயபா⁴வஸ்ஸ வுத்தத்தா. து³விதா⁴ ஹி அகுஸலா த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பா³ பா⁴வனாய பஹாதப்³பா³தி. தத்த² பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³சேதனானங் நானாக்க²ணிககம்மபச்சயபா⁴வோ ந வுத்தோ, இதராஸஞ்ஞேவ வுத்தோ. ‘‘பா⁴வனாய பஹாதப்³போ³ த⁴ம்மோ நேவ த³ஸ்ஸனேன ந பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ கம்மபச்சயேன பச்சயோ’’தி எத்த² ஹி ஸஹஜாதமேவ விப⁴த்தங், ந நானாக்க²ணிகந்தி. ததா² பச்சனீயேபி ‘‘பா⁴வனாய பஹாதப்³போ³ த⁴ம்மோ நேவ த³ஸ்ஸனேன ந பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ…பே॰… ஸஹஜாதபச்சயேன…பே॰… உபனிஸ்ஸயபச்சயேன…பே॰…. பச்சா²ஜாதபச்சயேன பச்சயோ’’தி எத்தகமேவ வுத்தங், ந வுத்தங் ‘‘கம்மபச்சயேன பச்சயோ’’தி. இதரத்த² ச வுத்தங். உத்³த⁴ச்சஸஹக³தா ச சேதனா பா⁴வனாய பஹாதப்³பே³ஸு ஏவ ஆக³தாதி நானாக்க²ணிககம்மபச்சயோ ந ஸியாதி. யதி³ ஸியா, பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³சேதனாய ச நானாக்க²ணிககம்மபச்சயபா⁴வோ வுச்செய்ய, ந து வுத்தோ. தஸ்மா உத்³த⁴ச்சஸஹக³தா நானாக்க²ணிககம்மபச்சயபா⁴வே ஸதி த³ஸ்ஸனேன பஹாதப்³பே³ஸு வத்தப்³பா³ ஸியா, தத³பா⁴வா ந வுத்தாதி. படிஸந்தி⁴அனாகட்³ட⁴னதோ தத்த² அனாக³தாதி அயமெத்தா²தி⁴ப்பாயோ. நானாக்க²ணிககம்மபச்சயாவசனேன பன பா⁴வனாய பஹாதப்³பா³னங் பவத்திவிபாகதா படிக்கி²த்தா. பவத்திவிபாகஸ்ஸபி ஹி நானாக்க²ணிககம்மபச்சயதா ந ஸக்கா நிவாரேதுங். வுத்தஞ்ச ‘‘ஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தோ த⁴ம்மோ து³க்கா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ கம்மபச்சயேன பச்சயோ, நானாக்க²ணிகா’’திஆதி³ (பட்டா²॰ 1.3.56-57). யதி³ பா⁴வனாய பஹாதப்³பா³னங் விபாகதா³னங் நத்தி², கத²ங் தே விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா ஹொந்தீதி? அபி⁴ஞ்ஞாசித்தாதீ³னங் விய விபாகாரஹஸபா⁴வத்தா. யங் பன வுத்தங் ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே அகுஸலங் சித்தங் உப்பன்னங் ஹோதி உபெக்கா²ஸஹக³தங் உத்³த⁴ச்சஸம்பயுத்தங்…பே॰… அவிக்கே²போ ஹோதி, இமேஸு த⁴ம்மேஸு ஞாணங் த⁴ம்மபடிஸம்பி⁴தா³, தேஸங் விபாகே ஞாணங் அத்த²படிஸம்பி⁴தா³’’தி (விப⁴॰ 730-731) இத³ம்பி தேஸங் விபாகாரஹதஞ்ஞேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ஸியா. இத³ங் பன டா²னங் ஸுட்டு² விசாரேதப்³ப³ங். அத்தி² ஹி எத்த² வசனோகாஸோ. ந ஹி விபாகேதி வசனங் விபாகத⁴ம்மவசனங் விய விபாகாரஹதங் வத³தீதி.

    Kathaṃ panetaṃ ñāyati ‘‘paṭisandhianākaḍḍhanato dassanena pahātabbesu anāgamana’’nti? Dassanena pahātabbānaññeva nānākkhaṇikakammapaccayabhāvassa vuttattā. Duvidhā hi akusalā dassanena pahātabbā bhāvanāya pahātabbāti. Tattha bhāvanāya pahātabbacetanānaṃ nānākkhaṇikakammapaccayabhāvo na vutto, itarāsaññeva vutto. ‘‘Bhāvanāya pahātabbo dhammo neva dassanena na bhāvanāya pahātabbassa dhammassa kammapaccayena paccayo’’ti ettha hi sahajātameva vibhattaṃ, na nānākkhaṇikanti. Tathā paccanīyepi ‘‘bhāvanāya pahātabbo dhammo neva dassanena na bhāvanāya pahātabbassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo…pe… sahajātapaccayena…pe… upanissayapaccayena…pe…. Pacchājātapaccayena paccayo’’ti ettakameva vuttaṃ, na vuttaṃ ‘‘kammapaccayena paccayo’’ti. Itarattha ca vuttaṃ. Uddhaccasahagatā ca cetanā bhāvanāya pahātabbesu eva āgatāti nānākkhaṇikakammapaccayo na siyāti. Yadi siyā, bhāvanāya pahātabbacetanāya ca nānākkhaṇikakammapaccayabhāvo vucceyya, na tu vutto. Tasmā uddhaccasahagatā nānākkhaṇikakammapaccayabhāve sati dassanena pahātabbesu vattabbā siyā, tadabhāvā na vuttāti. Paṭisandhianākaḍḍhanato tattha anāgatāti ayametthādhippāyo. Nānākkhaṇikakammapaccayāvacanena pana bhāvanāya pahātabbānaṃ pavattivipākatā paṭikkhittā. Pavattivipākassapi hi nānākkhaṇikakammapaccayatā na sakkā nivāretuṃ. Vuttañca ‘‘sukhāya vedanāya sampayutto dhammo dukkhāya vedanāya sampayuttassa dhammassa kammapaccayena paccayo, nānākkhaṇikā’’tiādi (paṭṭhā. 1.3.56-57). Yadi bhāvanāya pahātabbānaṃ vipākadānaṃ natthi, kathaṃ te vipākadhammadhammā hontīti? Abhiññācittādīnaṃ viya vipākārahasabhāvattā. Yaṃ pana vuttaṃ ‘‘yasmiṃ samaye akusalaṃ cittaṃ uppannaṃ hoti upekkhāsahagataṃ uddhaccasampayuttaṃ…pe… avikkhepo hoti, imesu dhammesu ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā, tesaṃ vipāke ñāṇaṃ atthapaṭisambhidā’’ti (vibha. 730-731) idampi tesaṃ vipākārahataññeva sandhāya vuttaṃ siyā. Idaṃ pana ṭhānaṃ suṭṭhu vicāretabbaṃ. Atthi hi ettha vacanokāso. Na hi vipāketi vacanaṃ vipākadhammavacanaṃ viya vipākārahataṃ vadatīti.

    அகுஸலபத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Akusalapadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீபாளி • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / த்³வாத³ஸ அகுஸலானி • Dvādasa akusalāni

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / த்³வாத³ஸமசித்தங் • Dvādasamacittaṃ

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-அனுடீகா • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / த்³வாத³ஸமசித்தவண்ணனா • Dvādasamacittavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact