Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    5. த்³வாரபாலகவிமானவண்ணனா

    5. Dvārapālakavimānavaṇṇanā

    உச்சமித³ங் மணிதூ²ணந்தி த்³வாரபாலகவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ச ஸமயேன ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ சத்தாரி நிச்சப⁴த்தானி ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³தி. தஸ்ஸ பன கே³ஹங் பரியந்தே டி²தங் சோரப⁴யேன யேபு⁴ய்யேன பிஹிதத்³வாரமேவ ஹோதி. பி⁴க்கூ² க³ந்த்வா கதா³சி த்³வாரஸ்ஸ பிஹிதத்தா ப⁴த்தங் அலத்³தா⁴வ படிக³ச்ச²ந்தி. உபாஸகோ ப⁴ரியங் ஆஹ ‘‘கிங், ப⁴த்³தே³, அய்யானங் ஸக்கச்சங் பி⁴க்கா² தீ³யதீ’’தி? ஸா ஆஹ ‘‘ஏகேஸு தி³வஸேஸு அய்யா நாக³மிங்ஸூ’’தி. ‘‘கிங் காரண’’ந்தி? ‘‘த்³வாரஸ்ஸ பிஹிதத்தா மஞ்ஞே’’தி. தங் ஸுத்வா உபாஸகோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ ஹுத்வா ஏகங் புரிஸங் த்³வாரபாலங் கத்வா ட²பேஸி ‘‘த்வங் அஜ்ஜதோ பட்டா²ய த்³வாரங் ரக்க²ந்தோ நிஸீத³, யதா³ ச அய்யா ஆக³மிஸ்ஸந்தி, ததா³ தே பவேஸெத்வா பவிட்டா²னங் நேஸங் பத்தபடிக்³க³ஹணஆஸனபஞ்ஞாபனாதி³ ஸப்³ப³ங் யுத்தபயுத்தங் ஜானாஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ததா² கரொந்தோ பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா உப்பன்னஸத்³தோ⁴ கம்மப²லங் ஸத்³த³ஹித்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்ட²ஹி, ஸக்கச்சங் பி⁴க்கூ² உபட்ட²ஹி.

    Uccamidaṃmaṇithūṇanti dvārapālakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena ca samayena rājagahe aññataro upāsako cattāri niccabhattāni saṅghassa deti. Tassa pana gehaṃ pariyante ṭhitaṃ corabhayena yebhuyyena pihitadvārameva hoti. Bhikkhū gantvā kadāci dvārassa pihitattā bhattaṃ aladdhāva paṭigacchanti. Upāsako bhariyaṃ āha ‘‘kiṃ, bhadde, ayyānaṃ sakkaccaṃ bhikkhā dīyatī’’ti? Sā āha ‘‘ekesu divasesu ayyā nāgamiṃsū’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇa’’nti? ‘‘Dvārassa pihitattā maññe’’ti. Taṃ sutvā upāsako saṃvegappatto hutvā ekaṃ purisaṃ dvārapālaṃ katvā ṭhapesi ‘‘tvaṃ ajjato paṭṭhāya dvāraṃ rakkhanto nisīda, yadā ca ayyā āgamissanti, tadā te pavesetvā paviṭṭhānaṃ nesaṃ pattapaṭiggahaṇaāsanapaññāpanādi sabbaṃ yuttapayuttaṃ jānāhī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti tathā karonto bhikkhūnaṃ santike dhammaṃ sutvā uppannasaddho kammaphalaṃ saddahitvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhahi, sakkaccaṃ bhikkhū upaṭṭhahi.

    அபரபா⁴கே³ நிச்சப⁴த்ததா³யகோ உபாஸகோ காலங் கத்வா யாமேஸு நிப்³ப³த்தி. த்³வாரபாலோ பன ஸக்கச்சங் பி⁴க்கூ²னங் உபட்ட²ஹித்வா பரஸ்ஸ பரிச்சாகே³ வெய்யாவச்சகரணேன அனுமோத³னேன ச தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி. தஸ்ஸ த்³வாத³ஸயோஜனிகங் கனகவிமானந்திஆதி³ ஸப்³ப³ங் கக்கடகவிமானே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனகா³தா² ஏவமாக³தா –

    Aparabhāge niccabhattadāyako upāsako kālaṃ katvā yāmesu nibbatti. Dvārapālo pana sakkaccaṃ bhikkhūnaṃ upaṭṭhahitvā parassa pariccāge veyyāvaccakaraṇena anumodanena ca tāvatiṃsesu uppajji. Tassa dvādasayojanikaṃ kanakavimānantiādi sabbaṃ kakkaṭakavimāne vuttanayeneva veditabbaṃ. Pucchāvissajjanagāthā evamāgatā –

    918.

    918.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato dvādasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    919.

    919.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    தி³ப்³பா³ ரஸா காமகு³ணெத்த² பஞ்ச, நாரியோ ச நச்சந்தி ஸுவண்ணச²ன்னா.

    Dibbā rasā kāmaguṇettha pañca, nāriyo ca naccanti suvaṇṇachannā.

    920. ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    920. ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    922. ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    922. ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    923.

    923.

    ‘‘தி³ப்³ப³ங் மமங் வஸ்ஸஸஹஸ்ஸமாயு, வாசாபி⁴கீ³தங் மனஸா பவத்திதங்;

    ‘‘Dibbaṃ mamaṃ vassasahassamāyu, vācābhigītaṃ manasā pavattitaṃ;

    எத்தாவதா ட²ஸ்ஸதி புஞ்ஞகம்மோ, தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தோ.

    Ettāvatā ṭhassati puññakammo, dibbehi kāmehi samaṅgibhūto.

    924.

    924.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    923. தத்த² தி³ப்³ப³ங் மமங் வஸ்ஸஸஹஸ்ஸமாயூதி யஸ்மிங் தே³வனிகாயே ஸயங் உப்பன்னோ, தேஸங் தாவதிங்ஸதே³வானங் ஆயுப்பமாணமேவ வத³தி. தேஸஞ்ஹி மனுஸ்ஸானங் க³ணனாய வஸ்ஸஸதங் ஏகோ ரத்திதி³வோ, தாய ரத்தியா திங்ஸரத்திகோ மாஸோ, தேன மாஸேன த்³வாத³ஸமாஸிகோ ஸங்வச்ச²ரோ, தேன ஸங்வச்ச²ரேன ஸஹஸ்ஸஸங்வச்ச²ரானி ஆயு, தங் மனுஸ்ஸானங் க³ணனாய திஸ்ஸோ வஸ்ஸகோடியோ ஸட்டி² ச வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி ஹொந்தி. வாசாபி⁴கீ³தந்தி வாசாய அபி⁴கீ³தங், ‘‘ஆக³ச்ச²ந்து அய்யா, இத³ங் ஆஸனங் பஞ்ஞத்தங், இத⁴ நிஸீத³தா²’’திஆதி³னா, ‘‘கிங் அய்யானங் ஸரீரஸ்ஸ ஆரொக்³யங், கிங் வஸனட்டா²னங் பா²ஸுக’’ந்திஆதி³னா படிஸந்தா²ரவஸேன ச வாசாய கதி²தமத்தங் . மனஸா பவத்திதந்தி ‘‘இமே அய்யா பேஸலா ப்³ரஹ்மசாரினோ த⁴ம்மசாரினோ’’திஆதி³னா சித்தேன பவத்திதங் பஸாத³மத்தங், ந பன மம ஸந்தகங் கிஞ்சி பரிச்சத்தங் அத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. எத்தாவதாதி எத்தகேன ஏவங் கத²னமத்தேன பஸாத³மத்தேனபி. ட²ஸ்ஸதி புஞ்ஞகம்மோதி கதபுஞ்ஞோ நாம ஹுத்வா தே³வலோகே ட²ஸ்ஸதி சிரங் பவத்திஸ்ஸதி, திட்ட²ந்தோ ச தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கீ³பூ⁴தோ தஸ்மிங் தே³வனிகாயே தே³வானங் வலஞ்ஜனியாமேனேவ தி³ப்³பே³ஹி பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமங்கீ³பூ⁴தோ ஸமன்னாக³தோ ஹுத்வா இந்த்³ரியானி பரிசாரெந்தோ விஹரதீதி அத்தோ². ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    923. Tattha dibbaṃ mamaṃ vassasahassamāyūti yasmiṃ devanikāye sayaṃ uppanno, tesaṃ tāvatiṃsadevānaṃ āyuppamāṇameva vadati. Tesañhi manussānaṃ gaṇanāya vassasataṃ eko rattidivo, tāya rattiyā tiṃsarattiko māso, tena māsena dvādasamāsiko saṃvaccharo, tena saṃvaccharena sahassasaṃvaccharāni āyu, taṃ manussānaṃ gaṇanāya tisso vassakoṭiyo saṭṭhi ca vassasatasahassāni honti. Vācābhigītanti vācāya abhigītaṃ, ‘‘āgacchantu ayyā, idaṃ āsanaṃ paññattaṃ, idha nisīdathā’’tiādinā, ‘‘kiṃ ayyānaṃ sarīrassa ārogyaṃ, kiṃ vasanaṭṭhānaṃ phāsuka’’ntiādinā paṭisanthāravasena ca vācāya kathitamattaṃ . Manasā pavattitanti ‘‘ime ayyā pesalā brahmacārino dhammacārino’’tiādinā cittena pavattitaṃ pasādamattaṃ, na pana mama santakaṃ kiñci pariccattaṃ atthīti dasseti. Ettāvatāti ettakena evaṃ kathanamattena pasādamattenapi. Ṭhassati puññakammoti katapuñño nāma hutvā devaloke ṭhassati ciraṃ pavattissati, tiṭṭhanto ca dibbehi kāmehi samaṅgībhūto tasmiṃ devanikāye devānaṃ valañjaniyāmeneva dibbehi pañcahi kāmaguṇehi samaṅgībhūto samannāgato hutvā indriyāni paricārento viharatīti attho. Sesaṃ vuttanayameva.

    த்³வாரபாலகவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dvārapālakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 5. த்³வாரபாலவிமானவத்து² • 5. Dvārapālavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact