Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
த்³வேஉபஸம்பதா³பெக்கா²தி³வத்து²கதா²வண்ணனா
Dveupasampadāpekkhādivatthukathāvaṇṇanā
123. ஏகதோ ஸஹேவ ஏகஸ்மிங் க²ணே அனுஸ்ஸாவனங் ஏதேஸந்தி ஏகானுஸ்ஸாவனா, உபஸம்பதா³பெக்கா², ஏதே ஏகானுஸ்ஸாவனே காதுங். தேனாஹ ‘‘ஏகானுஸ்ஸாவனே காது’’ந்தி, இத³ஞ்ச ஏகங் பத³ங் விப⁴த்திஅலோபேன த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏகேன வாதி த்³வின்னம்பி ஏகஸ்மிங் க²ணே ஏகாய ஏவ கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனே ஏகேனாசரியேனாதி அத்தோ². ‘‘அயங் பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ ச அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ச ஆயஸ்மதோ ஸங்க⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’திஆதி³னா நயேன ஏகேன ஆசரியேன த்³வின்னங் ஏகஸ்மிங் க²ணே அனுஸ்ஸாவனநயோ த³ட்ட²ப்³போ³. இமினாவ நயேன திண்ணம்பி ஏகேன ஆசரியேன ஏகக்க²ணே அனுஸ்ஸாவனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
123. Ekato saheva ekasmiṃ khaṇe anussāvanaṃ etesanti ekānussāvanā, upasampadāpekkhā, ete ekānussāvane kātuṃ. Tenāha ‘‘ekānussāvane kātu’’nti, idañca ekaṃ padaṃ vibhattialopena daṭṭhabbaṃ. Ekena vāti dvinnampi ekasmiṃ khaṇe ekāya eva kammavācāya anussāvane ekenācariyenāti attho. ‘‘Ayaṃ buddharakkhito ca ayaṃ dhammarakkhito ca āyasmato saṅgharakkhitassa upasampadāpekkho’’tiādinā nayena ekena ācariyena dvinnaṃ ekasmiṃ khaṇe anussāvananayo daṭṭhabbo. Imināva nayena tiṇṇampi ekena ācariyena ekakkhaṇe anussāvanaṃ daṭṭhabbaṃ.
புரிமனயேனேவ ஏகதோ அனுஸ்ஸாவனே காதுந்தி ‘‘ஏகேன ஏகஸ்ஸ, அஞ்ஞேன இதரஸ்ஸா’’திஆதி³னா புப்³பே³ வுத்தனயேன த்³வின்னங் த்³வீஹி வா, திண்ணங் தீஹி வா ஆசரியேஹி, ஏககேன வா ஆசரியேன தயோபி ஏகதோ அனுஸ்ஸாவனே காதுந்தி அத்தோ², தஞ்ச கோ² ஏகேன உபஜ்ஜா²யேன. ‘‘ந த்வேவ நானுபஜ்ஜா²யேனா’’தி இத³ங் ஏகேன ஆசரியேன த்³வீஹி வா தீஹி வா உபஜ்ஜா²யேஹி த்³வே வா தயோ வா உபஸம்பதா³பெக்கே² ஏகக்க²ணே ஏகாய அனுஸ்ஸாவனாய ஏகானுஸ்ஸாவனே காதுங் ந வட்டதீதி படிக்கே²பபத³ங். ந பன நானாசரியேஹி நானுபஜ்ஜா²யேஹி தயோ ஏகானுஸ்ஸாவனே காதுங் ந வட்டதீதி ஆஹ ‘‘ஸசே பன நானாசரியா நானுபஜ்ஜா²யா…பே॰… வட்டதீ’’தி. யஞ்செத்த² ‘‘திஸ்ஸத்தே²ரோ ஸுமனத்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங், ஸுமனத்தே²ரோ திஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிக’’ந்தி ஏவங் உபஜ்ஜா²யேஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் அனுஸ்ஸாவனகரணங் வுத்தங், தங் உபலக்க²ணமத்தங். தஸ்மா ஸசே திஸ்ஸத்தே²ரோ ஸுமனத்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங், ஸுமனத்தே²ரோ நந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் அனுஸ்ஸாவேதி, அஞ்ஞமஞ்ஞஞ்ச க³ணபூரகா ஹொந்தி, வட்டதி ஏவ. ஸசே பன உபஜ்ஜா²யோ ஸயமேவ அத்தனோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் அனுஸ்ஸாவேதீதி எத்த² வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², கம்மங் ஸுகதமேவ ஹோதி. அனுபஜ்ஜா²யகஸ்ஸபி யேன கேனசி அனுஸ்ஸாவிதே உபஸம்பதா³ ஹோதி, கிமங்க³ங் பன ஸஉபஜ்ஜா²யகஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யேனேவ அனுஸ்ஸாவனேதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேனேவ நவட்டனபக்க²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸசே பனா’’திஆதி³மாஹ.
Purimanayeneva ekato anussāvane kātunti ‘‘ekena ekassa, aññena itarassā’’tiādinā pubbe vuttanayena dvinnaṃ dvīhi vā, tiṇṇaṃ tīhi vā ācariyehi, ekakena vā ācariyena tayopi ekato anussāvane kātunti attho, tañca kho ekena upajjhāyena. ‘‘Na tveva nānupajjhāyenā’’ti idaṃ ekena ācariyena dvīhi vā tīhi vā upajjhāyehi dve vā tayo vā upasampadāpekkhe ekakkhaṇe ekāya anussāvanāya ekānussāvane kātuṃ na vaṭṭatīti paṭikkhepapadaṃ. Na pana nānācariyehi nānupajjhāyehi tayo ekānussāvane kātuṃ na vaṭṭatīti āha ‘‘sace pana nānācariyā nānupajjhāyā…pe… vaṭṭatī’’ti. Yañcettha ‘‘tissatthero sumanattherassa saddhivihārikaṃ, sumanatthero tissattherassa saddhivihārika’’nti evaṃ upajjhāyehi aññamaññaṃ saddhivihārikānaṃ anussāvanakaraṇaṃ vuttaṃ, taṃ upalakkhaṇamattaṃ. Tasmā sace tissatthero sumanattherassa saddhivihārikaṃ, sumanatthero nandattherassa saddhivihārikaṃ anussāveti, aññamaññañca gaṇapūrakā honti, vaṭṭati eva. Sace pana upajjhāyo sayameva attano saddhivihārikaṃ anussāvetīti ettha vattabbameva natthi, kammaṃ sukatameva hoti. Anupajjhāyakassapi yena kenaci anussāvite upasampadā hoti, kimaṅgaṃ pana saupajjhāyakassa upajjhāyeneva anussāvaneti daṭṭhabbaṃ. Teneva navaṭṭanapakkhaṃ dassetuṃ ‘‘sace panā’’tiādimāha.
த்³வேஉபஸம்பதா³பெக்கா²தி³வத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dveupasampadāpekkhādivatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 61. த்³வேஉபஸம்பதா³பெக்கா²தி³வத்து² • 61. Dveupasampadāpekkhādivatthu
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • Gamikādinissayavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / த்³வேஉபஸம்பதா³பெக்கா²தி³வத்து²கதா²வண்ணனா • Dveupasampadāpekkhādivatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 59. க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • 59. Gamikādinissayavatthukathā