O lume a cunoașterii. 18 noiembrie 2024
    Ghețarii din Platoul Tibetan sunt printre cele mai îndepărtate locuri din lume. Cercetătorii spun că aceste câmpuri de gheață furnizează apă pentru milioane de oameni și joacă un rol vital pentru mediu. »
    Cluj-Napoca
    -3°C, umiditate 92%, ceaţă uşoară; cer parţial înnorat

    prognoza pentru Cluj-Napoca

    Sibiu
    -6°C, umiditate 92%, ceaţă uşoară

    prognoza pentru Sibiu

    Arad
    -4°C, umiditate 92%, pe alocuri ceaţă

    prognoza pentru Arad

    Iasi
    -1°C, umiditate 100%, ceaţă uşoară

    prognoza pentru Iasi

    După două decenii de cercetări științifice, microplasticele au fost detectate la peste 1300 de specii acvatice și terestre, de la calotele polare până la Ecuator, şi din adâncurile mării până pe vârful Muntelui Everest. »
    O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea din Cambridge, a studiat peste 350 de specii de păsări moderne și a descoperit că păsările marine au o densitate mare de receptori senzoriali și nervi în vârful ciocului. »
    O echipă de cercetători a descoperit că un vulcan din Islanda a schimbat modul în care a format magma pe măsură ce a continuat să erupă din 2021 până în 2022. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Campinas, Brazilia, au dezvoltat o tulpină modificată genetic de drojdie Saccharomyces cerevisiae capabilă să digere principalul carbohidrat prezent în agave – un tip de plantă suculentă foarte raspândită în Mexic și nord-estul Braziliei. »
    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au arătat, pentru prima dată, posibilitatea desalinizării apei fără a instala o baterie mare la fața locului şi fără a conecta sistemul de desalinizare a apei la rețeaua electrică. »
    Poate fi îmbunătăţită performanța fizică prin stimularea creierului cu curent electric de joasă intensitate? Răspunsul la această întrebare, sugerează că în acest moment nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acestor dispozitive electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat „baterii de jeleu” moi, extensibile, care ar putea fi folosite pentru dispozitive portabile sau robotică moale, sau chiar implantate în creier pentru a administra medicamente sau a trata afecțiuni precum epilepsia. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, aparținând Departamentului de Limbaje și Sisteme de Calculatoare, au proiectat pentru prima dată în lume, un sistem care le permite să discearnă dacă sunetul vocal este real sau este generat de inteligență artificială. »
    Unele dintre provocările misiunilor de explorare a Lunii și planetei Marte sunt ​​prevenirea contaminării microbiene a acestor destinații, navigarea în siguranță, protejarea membrilor echipajului și a hardware-ului de radiații și întreținerea și repararea echipamentelor. »
    Când au colonizat oamenii vestul Mediteranei? Noile cercetări arată că ar putea fi mult mai devreme decât credeau arheologii. »
    Unul din patru pacienți cu leziuni cerebrale severe care nu pot să se miște sau să vorbească – deoarece sunt într-o comă prelungită, vegetativă sau de conștienţă minimă – este încă capabil să îndeplinească sarcini mentale complexe, »
    Pentru a determina asocierea dintre consumul de carne procesată, carne roșie neprocesată, carne de păsări de curte și diabetul de tip 2, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a folosit proiectul global InterConnect pentru a analiza datele din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări. »

    Un zâmbet pe zi

    La un preot de tara se prezinta un moldovean intre doua varste care voia sa se spovedeasca.
    - Eu, parinte, incepu noul venit, vreau sa ma marturisesc si sa va spui ca am facut pacati greli pi sufletul meu di la o vreme.
    - Bine, fiule, deschide-ti inima si spune-mi ce rau ai facut si ne-om ruga la Domnul sa te ierte...
    - Apai, parinte, aproapi ca mi-i tare jena sa va marturisesc. Dar ce mai tura-vura: am violat pisica...
    Preotul face ochii mari:
    - Asa ceva, eu nu prea am auzit... Sa stii ca ai facut o mare nelegiuire, fiule. Si nici nu prea inteleg cum... Fa-ma sa pricep mai bine.
    - Pai cum sa va spui: iaca am violat-o şi va marturisesc ca era virgină. De atunci ma tot mustra cugetu'.
    - Tot nu te pricep, omule. Fiindca vezi mata... Pisica este un animal mic, iar dumneata esti coscogemitea barbatul.
    - Nu, parinte... N-o fost vorba di mâţă, ci di alsieva. Caci eu va spuneam ca am violat-o pi Sica, pi sora nevesti-mii, care mi-i cumnată...
    - Ei, asa mai inteleg si eu, caci este un pacat pe care daca ti-l iert eu, ti-l poate ierta si bunul Dumnezeu.

    Proverbul zilei

    Una gândește cârciumarul și alta bețivul.


    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact