Tehnologie |
Dovezile științifice disponibile nu susțin eficacitatea dispozitivelor electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă.
Poate fi îmbunătăţită performanța fizică prin stimularea creierului cu curent electric de joasă intensitate? Răspunsul la această întrebare, conform unor studii efectuate la Universitatea din Granada, Universitatea din Madrid, Spania, și Universitatea din Lausanne, Elveţia, sugerează că în acest moment nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acestor dispozitive electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă.
Cele de mai sus nu implică, precizează autorii, că această absență a dovezilor concludente nu înseamnă că stimularea creierului nu poate îmbunătăți performanța fizică, ci, exclusiv, că această îmbunătățire nu este susținută științific.
Cercetarea a implicat revizuirea și reanaliza a 50 de studii primare pe acest subiect și nouă meta-analize.
Având în vedere rolul crucial pe care îl joacă creierul în comportamentul uman, și, prin urmare, în performanța fizică, în ultimii ani au existat numeroase studii științifice în domeniul științei sportului care au investigat dacă stimularea creierului cu intensitate foarte scăzută poate îmbunătăți performanța fizică.
Rezultatele aparent pozitive ale acestor investigații au condus la comercializarea de dispozitive ieftine și ușor de utilizat care promit îmbunătățiri semnificative ale performanței fizice, precum și articole științifice și informative care avertizează asupra posibilității unei noi forme de dopaj: neuro-dopajul.
O altă analiză a arătat că rezultatul final al meta-analizelor depindea în mare măsură de deciziile luate la analiza datelor, cum ar fi formula utilizată pentru a calcula mărimea efectului.
Literatura despre stimularea creierului și performanța fizică include multe studii de calitate scăzută, în principal din cauza puterii lor statistice scăzute, a părtinirii de publicare și a rezultatelor meta-analitice care depind în mare măsură de deciziile pe care le iau autorii lor atunci când analizează dovezile empirice disponibile.
Acest studiu, însă, nu închide ușa faptului că stimularea creierului nu poate îmbunătăți performanța fizică.
De exemplu, prin dezvoltarea unor ipoteze și metodologii mai bune, ar putea fi investigate beneficiile potențiale ale sesiunilor multiple de stimulare a creierului de intensitate scăzută, aplicarea sa sistematică în timpul exercițiilor și utilizarea sa ca instrument de recuperare după exerciții.