O lume a cunoașterii
    Tehnologie

    Dovezile științifice disponibile nu susțin eficacitatea dispozitivelor electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă.

    Poate fi îmbunătăţită performanța fizică prin stimularea creierului cu curent electric de joasă intensitate? Răspunsul la această întrebare, conform unor studii efectuate la Universitatea din Granada, Universitatea din Madrid, Spania, și Universitatea din Lausanne, Elveţia, sugerează că în acest moment nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acestor dispozitive electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă.



    Dovezile științifice disponibile nu susțin eficacitatea dispozitivelor electrice de stimulare a creierului pentru a îmbunătăți performanța sportivă. Foto: UGR


    Cele de mai sus nu implică, precizează autorii, că această absență a dovezilor concludente nu înseamnă că stimularea creierului nu poate îmbunătăți performanța fizică, ci, exclusiv, că această îmbunătățire nu este susținută științific.

    Cercetarea a implicat revizuirea și reanaliza a 50 de studii primare pe acest subiect și nouă meta-analize.

    Având în vedere rolul crucial pe care îl joacă creierul în comportamentul uman, și, prin urmare, în performanța fizică, în ultimii ani au existat numeroase studii științifice în domeniul științei sportului care au investigat dacă stimularea creierului cu intensitate foarte scăzută poate îmbunătăți performanța fizică.

    Rezultatele aparent pozitive ale acestor investigații au condus la comercializarea de dispozitive ieftine și ușor de utilizat care promit îmbunătățiri semnificative ale performanței fizice, precum și articole științifice și informative care avertizează asupra posibilității unei noi forme de dopaj: neuro-dopajul.

    O altă analiză a arătat că rezultatul final al meta-analizelor depindea în mare măsură de deciziile luate la analiza datelor, cum ar fi formula utilizată pentru a calcula mărimea efectului.

    Literatura despre stimularea creierului și performanța fizică include multe studii de calitate scăzută, în principal din cauza puterii lor statistice scăzute, a părtinirii de publicare și a rezultatelor meta-analitice care depind în mare măsură de deciziile pe care le iau autorii lor atunci când analizează dovezile empirice disponibile.

    Acest studiu, însă, nu închide ușa faptului că stimularea creierului nu poate îmbunătăți performanța fizică.

    De exemplu, prin dezvoltarea unor ipoteze și metodologii mai bune, ar putea fi investigate beneficiile potențiale ale sesiunilor multiple de stimulare a creierului de intensitate scăzută, aplicarea sa sistematică în timpul exercițiilor și utilizarea sa ca instrument de recuperare după exerciții.

    15 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat „baterii de jeleu” moi, extensibile, care ar putea fi folosite pentru dispozitive portabile sau robotică moale, sau chiar implantate în creier pentru a administra medicamente sau a trata afecțiuni precum epilepsia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, aparținând Departamentului de Limbaje și Sisteme de Calculatoare, au proiectat pentru prima dată în lume, un sistem care le permite să discearnă dacă sunetul vocal este real sau este generat de inteligență artificială.
    Oxford Ionics, un centru de cercetare și dezvoltare în Kidlington, Marea Britanie, a anunțat realizarea unui cip considerat de experți drept crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice pe scară largă.
    Spre deosebire de sistemele clasice de criptare, care se bazează pe algoritmi matematici, sistemele cuantice oferă securitate bazată pe principii fizice. Detectarea interceptărilor sau interferențelor este garantată de modificarea inevitabilă a stărilor cuantice implicate.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statele Unite, au realizat cu succes primul transfer de putere fără fir de 270 kW către un vehicul electric ușor. Demonstrația a folosit un Porsche Taycan și a fost realizată în colaborare cu Volkswagen Group of America.
    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un senzor de fibră optică nano-biotehnologică, capabil să detecteze contaminarea cu coliformi fecale în apă în doar 20 de minute.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact