Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ஏகாத³ஸகவாரவண்ணனா

    Ekādasakavāravaṇṇanā

    331. ஏகாத³ஸகேஸு ந வோதா³யந்தீதி ந பகாஸந்தி. ஸுயுத்தயானஸதி³ஸாய கதாயாதி இச்சி²திச்சி²தகாலே ஸுகே²ன பவத்தேதப்³ப³த்தா யுத்தயானங் விய கதாய. யதா² பதிட்டா² ஹோதீதி ஸம்பத்தீனங் யதா² பதிட்டா² ஹோதி. அனு அனு பவத்திதாயாதி பா⁴வனாப³ஹுலீகாரேஹி அனு அனு பவத்திதாய.

    331. Ekādasakesu na vodāyantīti na pakāsanti. Suyuttayānasadisāya katāyāti icchiticchitakāle sukhena pavattetabbattā yuttayānaṃ viya katāya. Yathā patiṭṭhā hotīti sampattīnaṃ yathā patiṭṭhā hoti. Anu anu pavattitāyāti bhāvanābahulīkārehi anu anu pavattitāya.

    ஸுக²ங் ஸுபதீதிஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.11.15; விஸுத்³தி⁴ 1.258) யதா² ஸேஸஜனா ஸம்பரிவத்தமானா காகச்ச²மானா து³க்க²ங் ஸுபந்தி, ஏவங் அஸுபித்வா ஸுக²ங் ஸுபதி, நித்³த³ங் ஓக்கந்தோபி ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னோ விய ஹோதி. ஸுக²ங் படிபு³ஜ்ஜ²தீதி யதா² அஞ்ஞே நித்து²னந்தா விஜம்ப⁴ந்தா ஸம்பரிவத்தந்தா து³க்க²ங் படிபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஏவங் அப்படிபு³ஜ்ஜி²த்வா விகஸமானமிவ பது³மங் ஸுக²ங் நிப்³பி³காரங் படிபு³ஜ்ஜ²தி. அனுபூ⁴தபுப்³ப³வஸேன தே³வதூபஸங்ஹாரவஸேன சஸ்ஸ ப⁴த்³த³கமேவ ஸுபினங் ஹோதி, ந பாபகந்தி ஆஹ ‘‘பாபகமேவ ந பஸ்ஸதீ’’திஆதி³. தா⁴துக்கோ²ப⁴ஹேதுகம்பி சஸ்ஸ ப³ஹுலங் ப⁴த்³த³கமேவ ஸியா யேபு⁴ய்யேன சித்தஜரூபானுகு³ணதாய உதுஆஹாரஜரூபானங். தத்த² பாபகமேவ ந பஸ்ஸதீதி யதா² அஞ்ஞே அத்தானங் சோரேஹி ஸம்பரிவாரிதங் விய, வாளேஹி உபத்³து³தங் விய, பபாதே பதந்தங் விய ச பஸ்ஸந்தி, ஏவங் பாபகமேவ ஸுபினங் ந பஸ்ஸதி. ப⁴த்³ரகங் பன வுட்³டி⁴காரணபூ⁴தங் பஸ்ஸதீதி சேதியங் வந்த³ந்தோ விய, பூஜங் கரொந்தோ விய, த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ விய ச ஹோதி.

    Sukhaṃ supatītiādīsu (a. ni. aṭṭha. 3.11.15; visuddhi 1.258) yathā sesajanā samparivattamānā kākacchamānā dukkhaṃ supanti, evaṃ asupitvā sukhaṃ supati, niddaṃ okkantopi samāpattiṃ samāpanno viya hoti. Sukhaṃ paṭibujjhatīti yathā aññe nitthunantā vijambhantā samparivattantā dukkhaṃ paṭibujjhanti, evaṃ appaṭibujjhitvā vikasamānamiva padumaṃ sukhaṃ nibbikāraṃ paṭibujjhati. Anubhūtapubbavasena devatūpasaṃhāravasena cassa bhaddakameva supinaṃ hoti, na pāpakanti āha ‘‘pāpakameva na passatī’’tiādi. Dhātukkhobhahetukampi cassa bahulaṃ bhaddakameva siyā yebhuyyena cittajarūpānuguṇatāya utuāhārajarūpānaṃ. Tattha pāpakameva na passatīti yathā aññe attānaṃ corehi samparivāritaṃ viya, vāḷehi upaddutaṃ viya, papāte patantaṃ viya ca passanti, evaṃ pāpakameva supinaṃ na passati. Bhadrakaṃ pana vuḍḍhikāraṇabhūtaṃ passatīti cetiyaṃ vandanto viya, pūjaṃ karonto viya, dhammaṃ suṇanto viya ca hoti.

    மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதீதி உரே ஆமுக்கமுத்தாஹாரோ விய, ஸீஸே பிளந்த⁴மாலா விய ச மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி மனாபோ. அமனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதீதி யதே²வ ச மனுஸ்ஸானங் பியோ, ஏவங் அமனுஸ்ஸானம்பி பியோ ஹோதி விஸாக²த்தே²ரோ விய. நாஸ்ஸ அக்³கி³ வா விஸங் வா ஸத்த²ங் வா கமதீதி மெத்தாவிஹாரிஸ்ஸ காயே உத்தராய உபாஸிகாய விய அக்³கி³ வா, ஸங்யுத்தபா⁴ணகசூளஸீவத்தே²ரஸ்ஸேவ விஸங் வா, ஸங்கிச்சஸாமணேரஸ்ஸேவ ஸத்த²ங் வா ந கமதி ந பவிஸதி, நாஸ்ஸ காயங் விகோபேதீதி வுத்தங் ஹோதி. தே⁴னுவத்து²ம்பி செத்த² கத²யந்தி, ஏகா கிர தே⁴னு வச்ச²கஸ்ஸ கீ²ரதா⁴ரங் முஞ்சமானா அட்டா²ஸி. ஏகோ லுத்³த³கோ ‘‘தங் விஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஹத்தே²ன ஸம்பரிவத்தெத்வா தீ³க⁴த³ண்ட³கங் ஸத்திங் முஞ்சி. ஸா தஸ்ஸா ஸரீரங் ஆஹச்ச தாலபண்ணங் விய விவட்டமானா க³தா, நேவ உபசாரப³லேன ந அப்பனாப³லேன, கேவலங் பன வச்ச²கே ப³லவஹிதசித்ததாய. ஏவங் மஹானுபா⁴வா மெத்தா. கி²ப்பங் ஸமாதி⁴யதீதி கேனசி பரிபந்தே²ன பரிஹீனஜ்ஜா²னஸ்ஸ ப்³யாபாத³ஸ்ஸ தூ³ரஸமனுஸ்ஸரிதபா⁴வதோ கி²ப்பமேவ ஸமாதி⁴யதி. முக²வண்ணோ விப்பஸீத³தீதி ப³ந்த⁴னா பமுத்ததாலபக்கங் விய சஸ்ஸ விப்பஸன்னவண்ணங் முக²ங் ஹோதி. அஸம்மூள்ஹோ காலங் கரோதீதி மெத்தாவிஹாரினோ ஸம்மோஹமரணங் நாம நத்தி², அஸம்மூள்ஹோவ நித்³த³ங் ஓக்கமந்தோ விய காலங் கரோதி.

    Manussānaṃ piyo hotīti ure āmukkamuttāhāro viya, sīse piḷandhamālā viya ca manussānaṃ piyo hoti manāpo. Amanussānaṃ piyo hotīti yatheva ca manussānaṃ piyo, evaṃ amanussānampi piyo hoti visākhatthero viya. Nāssa aggi vā visaṃ vā satthaṃ vā kamatīti mettāvihārissa kāye uttarāya upāsikāya viya aggi vā, saṃyuttabhāṇakacūḷasīvattherasseva visaṃ vā, saṃkiccasāmaṇerasseva satthaṃ vā na kamati na pavisati, nāssa kāyaṃ vikopetīti vuttaṃ hoti. Dhenuvatthumpi cettha kathayanti, ekā kira dhenu vacchakassa khīradhāraṃ muñcamānā aṭṭhāsi. Eko luddako ‘‘taṃ vijjhissāmī’’ti hatthena samparivattetvā dīghadaṇḍakaṃ sattiṃ muñci. Sā tassā sarīraṃ āhacca tālapaṇṇaṃ viya vivaṭṭamānā gatā, neva upacārabalena na appanābalena, kevalaṃ pana vacchake balavahitacittatāya. Evaṃ mahānubhāvā mettā. Khippaṃ samādhiyatīti kenaci paripanthena parihīnajjhānassa byāpādassa dūrasamanussaritabhāvato khippameva samādhiyati. Mukhavaṇṇo vippasīdatīti bandhanā pamuttatālapakkaṃ viya cassa vippasannavaṇṇaṃ mukhaṃ hoti. Asammūḷho kālaṃkarotīti mettāvihārino sammohamaraṇaṃ nāma natthi, asammūḷhova niddaṃ okkamanto viya kālaṃ karoti.

    ஏகாத³ஸகவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekādasakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஏகுத்தரிகனயவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekuttarikanayavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 11. ஏகாத³ஸகவாரோ • 11. Ekādasakavāro

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஏகாத³ஸகவாரவண்ணனா • Ekādasakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஏகாத³ஸகவாரவண்ணனா • Ekādasakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ ஏகாத³ஸகவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo ekādasakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact