Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā |
11. ஏகாத³ஸமஸிக்கா²பத³வண்ணனா
11. Ekādasamasikkhāpadavaṇṇanā
1167-8. ஏகாத³ஸமே – பாரிவாஸிகச²ந்த³தா³னேனாதி பாரிவாஸியேன ச²ந்த³தா³னேன. தத்த² சதுப்³பி³த⁴ங் பாரிவாஸியங் – பரிஸபாரிவாஸியங் , ரத்திபாரிவாஸியங், ச²ந்த³பாரிவாஸியங், அஜ்ஜா²ஸயபாரிவாஸியந்தி. தத்த² பரிஸபாரிவாஸியங் நாம பி⁴க்கூ² கேனசிதே³வ கரணீயேன ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி, அத² மேகோ⁴ வா உட்டா²தி, உஸ்ஸாரணா வா கரியதி, மனுஸ்ஸா வா அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தா ஆக³ச்ச²ந்தி, பி⁴க்கூ² ‘‘அனோகாஸா மயங் அஞ்ஞத்ர க³ச்சா²மா’’தி ச²ந்த³ங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வாவ உட்ட²ஹந்தி. இத³ங் பரிஸபாரிவாஸியங். கிஞ்சாபி பரிஸபாரிவாஸியங், ச²ந்த³ஸ்ஸ பன அவிஸ்ஸட்ட²த்தா கம்மங் காதுங் வட்டதி.
1167-8. Ekādasame – pārivāsikachandadānenāti pārivāsiyena chandadānena. Tattha catubbidhaṃ pārivāsiyaṃ – parisapārivāsiyaṃ , rattipārivāsiyaṃ, chandapārivāsiyaṃ, ajjhāsayapārivāsiyanti. Tattha parisapārivāsiyaṃ nāma bhikkhū kenacideva karaṇīyena sannipatitā honti, atha megho vā uṭṭhāti, ussāraṇā vā kariyati, manussā vā ajjhottharantā āgacchanti, bhikkhū ‘‘anokāsā mayaṃ aññatra gacchāmā’’ti chandaṃ avissajjetvāva uṭṭhahanti. Idaṃ parisapārivāsiyaṃ. Kiñcāpi parisapārivāsiyaṃ, chandassa pana avissaṭṭhattā kammaṃ kātuṃ vaṭṭati.
புன பி⁴க்கூ² ‘‘உபோஸதா²தீ³னி கரிஸ்ஸாமா’’தி ரத்திங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘யாவ ஸப்³பே³ ஸன்னிபதந்தி, தாவ த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸாமா’’தி ஏகங் அஜ்ஜே²ஸந்தி, தஸ்மிங் த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ந்தேயேவ அருணோ உக்³க³ச்ச²தி. ஸசே ‘‘சாதுத்³த³ஸிகங் உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸாமா’’தி நிஸின்னா ‘‘பன்னரஸோ’’தி காதுங் வட்டதி. ஸசே பன்னரஸிகங் காதுங் நிஸின்னா பாடிபதே³ அனுபோஸதே² உபோஸத²ங் காதுங் ந வட்டதி, அஞ்ஞங் பன ஸங்க⁴கிச்சங் காதுங் வட்டதி. இத³ங் ரத்திபாரிவாஸியங் நாம.
Puna bhikkhū ‘‘uposathādīni karissāmā’’ti rattiṃ sannipatitvā ‘‘yāva sabbe sannipatanti, tāva dhammaṃ suṇissāmā’’ti ekaṃ ajjhesanti, tasmiṃ dhammakathaṃ kathenteyeva aruṇo uggacchati. Sace ‘‘cātuddasikaṃ uposathaṃ karissāmā’’ti nisinnā ‘‘pannaraso’’ti kātuṃ vaṭṭati. Sace pannarasikaṃ kātuṃ nisinnā pāṭipade anuposathe uposathaṃ kātuṃ na vaṭṭati, aññaṃ pana saṅghakiccaṃ kātuṃ vaṭṭati. Idaṃ rattipārivāsiyaṃ nāma.
புன பி⁴க்கூ² ‘‘கிஞ்சிதே³வ அப்³பா⁴னாதி³ஸங்க⁴கம்மங் கரிஸ்ஸாமா’’தி நிஸின்னா ஹொந்தி, தத்ரேகோ நக்க²த்தபாட²கோ பி⁴க்கு² ஏவங் வத³தி – ‘‘அஜ்ஜ நக்க²த்தங் தா³ருணங், மா இமங் கம்மங் கரோதா²’’தி. தே தஸ்ஸ வசனேன ச²ந்த³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தத்தே²வ நிஸின்னா ஹொந்தி. அத²ஞ்ஞோ ஆக³ந்த்வா ‘‘நக்க²த்தங் படிமானெந்தங் அத்தோ² பா³லங் உபச்சகா³’’தி (ஜா॰ 1.1.49) வத்வா ‘‘கிங் நக்க²த்தேன கரோதா²’’தி வத³தி. இத³ங் ச²ந்த³பாரிவாஸியஞ்சேவ அஜ்ஜா²ஸயபாரிவாஸியஞ்ச. ஏதஸ்மிங் பாரிவாஸியே புன ச²ந்த³பாரிஸுத்³தி⁴ங் அனானெத்வா கம்மங் காதுங் ந வட்டதி.
Puna bhikkhū ‘‘kiñcideva abbhānādisaṅghakammaṃ karissāmā’’ti nisinnā honti, tatreko nakkhattapāṭhako bhikkhu evaṃ vadati – ‘‘ajja nakkhattaṃ dāruṇaṃ, mā imaṃ kammaṃ karothā’’ti. Te tassa vacanena chandaṃ vissajjetvā tattheva nisinnā honti. Athañño āgantvā ‘‘nakkhattaṃ paṭimānentaṃ attho bālaṃ upaccagā’’ti (jā. 1.1.49) vatvā ‘‘kiṃ nakkhattena karothā’’ti vadati. Idaṃ chandapārivāsiyañceva ajjhāsayapārivāsiyañca. Etasmiṃ pārivāsiye puna chandapārisuddhiṃ anānetvā kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati.
வுட்டி²தாய பரிஸாயாதி ச²ந்த³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா காயேன வா வாசாய வா ச²ந்த³விஸ்ஸஜ்ஜனமத்தேனேவ வா உட்டி²தாய பரிஸாய.
Vuṭṭhitāya parisāyāti chandaṃ vissajjetvā kāyena vā vācāya vā chandavissajjanamatteneva vā uṭṭhitāya parisāya.
1169. அனாபத்தி அவுட்டி²தாய பரிஸாயாதி ச²ந்த³ங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அவுட்டி²தாய அனாபத்தி. ஸேஸங் உத்தானமேவ. திஸமுட்டா²னங் – கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங் , காயகம்மங், வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
1169.Anāpatti avuṭṭhitāya parisāyāti chandaṃ avissajjetvā avuṭṭhitāya anāpatti. Sesaṃ uttānameva. Tisamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ , kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
ஏகாத³ஸமஸிக்கா²பத³ங்.
Ekādasamasikkhāpadaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 11. ஏகாத³ஸமஸிக்கா²பத³ங் • 11. Ekādasamasikkhāpadaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 2. து³தியாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Dutiyādisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 11. ஏகாத³ஸமஸிக்கா²பத³ங் • 11. Ekādasamasikkhāpadaṃ