Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
16. ஏகத⁴ம்மபாளி
16. Ekadhammapāḷi
(16) 1. ஏகத⁴ம்மபாளி-பட²மவக்³க³வண்ணனா
(16) 1. Ekadhammapāḷi-paṭhamavaggavaṇṇanā
296. ஏகத⁴ம்மபாளிவண்ணனாயங் இத⁴ த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ ஸபா⁴வத்தோ² ‘‘குஸலா த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு வியாதி ஆஹ – ‘‘ஏகஸபா⁴வோ’’தி. ஏகந்தேனாதி ஏகங்ஸேன, அவஸ்ஸந்தி அத்தோ². வட்டேதி ஸங்ஸாரவட்டே. நிப்³பி³ந்த³னத்தா²யாதி அனபி⁴ரமனத்தா²ய. விரஜ்ஜனத்தா²யாதி அரஜ்ஜனத்தா²ய. விரஜ்ஜனாயாதி பலுஜ்ஜனாய. தேனேவாஹ – ‘‘விக³மாயா’’தி. ராகா³தீ³னங் நிரோதா⁴யாதி மக்³க³ஞாணேன ராகா³தீ³னங் நிரோத⁴னத்தா²ய. மக்³க³ஞாணேன நிரோத⁴னங் நாம அச்சந்தங் அப்பவத்திகரணந்தி ஆஹ – ‘‘அப்பவத்திகரணத்தா²யா’’தி. யதா² கா²த³னீயஸ்ஸ முகே² கத்வா கா²த³னங் நாம யாவதே³வ அஜ்ஜோ²ஹரணத்த²ங், ஏவங் ராகா³தீ³னங் நிரோத⁴னங் வட்டனிரோத⁴னத்த²மேவாதி வுத்தங் – ‘‘வட்டஸ்ஸேவ வா நிருஜ்ஜ²னத்தா²யா’’தி. யஸ்மா கிலேஸேஸு கீ²ணேஸு இதரங் வட்டத்³வயம்பி கீ²ணமேவ ஹோதி, தஸ்மா மூலமேவ க³ண்ஹந்தோ ‘‘உபஸமாயாதி கிலேஸவூபஸமனத்தா²யா’’தி ஆஹ. ஸங்க²தத⁴ம்மானங் அபி⁴ஜானநங் நாம தத்த² லக்க²ணத்தயாரோபனமுகே²னேவாதி ஆஹ – ‘‘அனிச்சாதி³…பே॰… அபி⁴ஜானநத்தா²யா’’தி. ஸம்பு³ஜ்ஜி²தப்³பா³னி நாம சத்தாரி அரியஸச்சானி தப்³பி³னிமுத்தஸ்ஸ ஞெய்யஸ்ஸ அபா⁴வதோ. ‘‘சதுன்னங் ஸச்சானங் பு³ஜ்ஜ²னத்தா²யா’’தி வத்வா தயித³ங் பு³ஜ்ஜ²னங் யஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ வஸேன இஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ வஸேன த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘போ³தி⁴ வுச்சதீ’’திஆதி³ வுத்தங். அப்பச்சயனிப்³பா³னஸ்ஸாதி அமததா⁴துயா.
296. Ekadhammapāḷivaṇṇanāyaṃ idha dhamma-saddo sabhāvattho ‘‘kusalā dhammā’’tiādīsu viyāti āha – ‘‘ekasabhāvo’’ti. Ekantenāti ekaṃsena, avassanti attho. Vaṭṭeti saṃsāravaṭṭe. Nibbindanatthāyāti anabhiramanatthāya. Virajjanatthāyāti arajjanatthāya. Virajjanāyāti palujjanāya. Tenevāha – ‘‘vigamāyā’’ti. Rāgādīnaṃ nirodhāyāti maggañāṇena rāgādīnaṃ nirodhanatthāya. Maggañāṇena nirodhanaṃ nāma accantaṃ appavattikaraṇanti āha – ‘‘appavattikaraṇatthāyā’’ti. Yathā khādanīyassa mukhe katvā khādanaṃ nāma yāvadeva ajjhoharaṇatthaṃ, evaṃ rāgādīnaṃ nirodhanaṃ vaṭṭanirodhanatthamevāti vuttaṃ – ‘‘vaṭṭasseva vā nirujjhanatthāyā’’ti. Yasmā kilesesu khīṇesu itaraṃ vaṭṭadvayampi khīṇameva hoti, tasmā mūlameva gaṇhanto ‘‘upasamāyāti kilesavūpasamanatthāyā’’ti āha. Saṅkhatadhammānaṃ abhijānanaṃ nāma tattha lakkhaṇattayāropanamukhenevāti āha – ‘‘aniccādi…pe… abhijānanatthāyā’’ti. Sambujjhitabbāni nāma cattāri ariyasaccāni tabbinimuttassa ñeyyassa abhāvato. ‘‘Catunnaṃ saccānaṃ bujjhanatthāyā’’ti vatvā tayidaṃ bujjhanaṃ yassa ñāṇassa vasena ijjhati, tassa ñāṇassa vasena dassetuṃ – ‘‘bodhi vuccatī’’tiādi vuttaṃ. Appaccayanibbānassāti amatadhātuyā.
உஸ்ஸாஹஜனநத்த²ந்தி கம்மட்டா²னே அபி⁴ருசிஉப்பாத³னாய. விஸகண்டகோதி கு³ளஸ்ஸ வாணிஜஸமஞ்ஞா. ‘‘கிஸ்மிஞ்சி தே³ஸே தே³ஸபா⁴ஸா’’தி கேசி. உச்சு²ரஸோ ஸமபாகபக்கோ சுண்ணாதீ³ஹி மிஸ்ஸெத்வா பிண்டீ³கதோ கு³ளோ, அபிண்டீ³கதோ பா²ணிதங். பாகவிஸேஸேன க²ண்ட³க²ண்ட³ஸேதி³தோ க²ண்டோ³, மலாபா⁴வங் ஆபன்னோ ஸக்கரா.
Ussāhajananatthanti kammaṭṭhāne abhiruciuppādanāya. Visakaṇṭakoti guḷassa vāṇijasamaññā. ‘‘Kismiñci dese desabhāsā’’ti keci. Ucchuraso samapākapakko cuṇṇādīhi missetvā piṇḍīkato guḷo, apiṇḍīkato phāṇitaṃ. Pākavisesena khaṇḍakhaṇḍasedito khaṇḍo, malābhāvaṃ āpanno sakkarā.
ஸரதீதி ஸதி. அனு அனு ஸரதீதி அனுஸ்ஸதி, அனு அனுரூபா ஸதீதிபி அனுஸ்ஸதி. து³வித⁴ங் ஹோதீதி பயோஜனவஸேன து³வித⁴ங் ஹோதி. சித்தஸம்பஹங்ஸனத்த²ந்தி பஸாத³னீயவத்து²ஸ்மிங் பஸாது³ப்பாத³னேன பா⁴வனாசித்தஸ்ஸ பரிதோஸனத்த²ங். விபஸ்ஸனத்த²ந்தி விபஸ்ஸனாஸுக²த்த²ங். உபசாரஸமாதி⁴னா ஹி சித்தே ஸமாஹிதே விபஸ்ஸனாஸுகே²ன இஜ்ஜ²தி. சித்துப்பாதோ³தி பா⁴வனாவஸேன பவத்தோ சித்துப்பாதோ³ . உபஹஞ்ஞதி பதிஹஞ்ஞதி படிகூலத்தா ஆரம்மணஸ்ஸ. ததோ ஏவ உக்கண்ட²தி, கம்மட்டா²னங் ரிஞ்சதி, நிரஸ்ஸாதோ³ ஹோதி பா⁴வனஸ்ஸாத³ஸ்ஸ அலப்³ப⁴னதோ. பஸீத³தி பு³த்³த⁴கு³ணானங் பஸாத³னீயத்தா. ததா² ச கங்கா²தி³சேதோகி²லாபா⁴வேன வினீவரணோ ஹோதி. த³மெத்வாதி நீவரணனிராகரணேன நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா. ஏவங் கம்மட்டா²னந்தரானுயுஞ்ஜனேன சித்தபரித³மனஸ்ஸ உபமங் த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘கத²’’ந்திஆதி³மாஹ.
Saratīti sati. Anu anu saratīti anussati, anu anurūpā satītipi anussati. Duvidhaṃ hotīti payojanavasena duvidhaṃ hoti. Cittasampahaṃsanatthanti pasādanīyavatthusmiṃ pasāduppādanena bhāvanācittassa paritosanatthaṃ. Vipassanatthanti vipassanāsukhatthaṃ. Upacārasamādhinā hi citte samāhite vipassanāsukhena ijjhati. Cittuppādoti bhāvanāvasena pavatto cittuppādo . Upahaññati patihaññati paṭikūlattā ārammaṇassa. Tato eva ukkaṇṭhati, kammaṭṭhānaṃ riñcati, nirassādo hoti bhāvanassādassa alabbhanato. Pasīdati buddhaguṇānaṃ pasādanīyattā. Tathā ca kaṅkhādicetokhilābhāvena vinīvaraṇo hoti. Dametvāti nīvaraṇanirākaraṇena nibbisevanaṃ katvā. Evaṃ kammaṭṭhānantarānuyuñjanena cittaparidamanassa upamaṃ dassento, ‘‘katha’’ntiādimāha.
கோ அயங்…பே॰… அனுஸ்ஸரீதி கோ அயங் மம அப்³ப⁴ந்தரே ட²த்வா அனுஸ்ஸரி. பரிக்³க³ண்ஹந்தோதி பா³ஹிரகபரிகப்பிதஸ்ஸ அனுஸ்ஸரகஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸோ அபா⁴வத³ஸ்ஸனமேதங். தேனாஹ – ‘‘ந அஞ்ஞோ கோசீ’’தி. தி³ஸ்வாதி பரியேஸனநயேன வுத்தப்பகாரங் சித்தமேவ அனுஸ்ஸரீதி தி³ஸ்வா ஸப்³ப³ம்பேதந்தி ஏதங் ஹத³யவத்து²ஆதி³ப்பபே⁴த³ங் ஸப்³ப³ம்பி. இத³ஞ்ச ரூபங் புரிமஞ்ச அரூபந்தி இத³ங் ருப்பனஸபா⁴வத்தா ரூபங், புரிமங் அதங்ஸபா⁴வத்தா அரூபந்தி ஸங்கே²பதோ ரூபாரூபங் வவத்த²பெத்வா. பஞ்சக்க²ந்தே⁴ வவத்த²பெத்வாதி யோஜனா. ஸம்பா⁴விகாதி ஸமுட்டா²பிகா. தஸ்ஸாதி ஸமுத³யஸச்சஸ்ஸ. நிரோதோ⁴தி நிரோத⁴னிமித்தங். அப்பனாவாரோதி யதா²ரத்³தா⁴ய தே³ஸனாய நிக³மனவாரோ.
Ko ayaṃ…pe… anussarīti ko ayaṃ mama abbhantare ṭhatvā anussari. Pariggaṇhantoti bāhirakaparikappitassa anussarakassa sabbaso abhāvadassanametaṃ. Tenāha – ‘‘na añño kocī’’ti. Disvāti pariyesananayena vuttappakāraṃ cittameva anussarīti disvā sabbampetanti etaṃ hadayavatthuādippabhedaṃ sabbampi. Idañca rūpaṃ purimañca arūpanti idaṃ ruppanasabhāvattā rūpaṃ, purimaṃ ataṃsabhāvattā arūpanti saṅkhepato rūpārūpaṃ vavatthapetvā. Pañcakkhandhe vavatthapetvāti yojanā. Sambhāvikāti samuṭṭhāpikā. Tassāti samudayasaccassa. Nirodhoti nirodhanimittaṃ. Appanāvāroti yathāraddhāya desanāya nigamanavāro.
297. ஏஸேவ நயோதி இமினா ய்வாயங் ‘‘தங் பனேத’’ந்திஆதி³னா அத்த²னயோ பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியங் விபா⁴விதோதி அதிதி³ஸதி, ஸ்வாயங் அதிதே³ஸோ பயோஜனவஸேன நவஸுபி அனுஸ்ஸதீஸு ஸாதா⁴ரணவஸேன வுத்தோபி ஆனாபானஸ்ஸதிஆதீ³ஸு தீஸு விபஸ்ஸனத்தா²னேவ ஹொந்தீதி இமினா அபவாதே³ன நிவத்திதோதி தாஸங் ஏகப்பயோஜனதாவ த³ட்ட²ப்³பா³. த⁴ம்மே அனுஸ்ஸதி த⁴ம்மானுஸ்ஸதீதி ஸமாஸபத³விபா⁴க³த³ஸ்ஸனம்பி வசனத்த²த³ஸ்ஸனபக்கி²கமேவாதி ஆஹ – ‘‘அயங் பனெத்த² வசனத்தோ²’’தி. த⁴ம்மங் ஆரப்³பா⁴தி ஹி த⁴ம்மஸ்ஸ அனுஸ்ஸதியா விஸயபா⁴வத³ஸ்ஸனமேதங். ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. ஸீலங் ஆரப்³பா⁴தி அத்தனோ பாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங் ஆரப்³ப⁴. சாக³ங் ஆரப்³பா⁴தி அத்தனோ சாக³கு³ணங் ஆரப்³ப⁴. தே³வதா ஆரப்³பா⁴தி எத்த² தே³வதாகு³ணஸதி³ஸதாய அத்தனோ ஸத்³தா⁴ஸீலஸுதசாக³பஞ்ஞாஸு தே³வதாஸமஞ்ஞா. ப⁴வதி ஹி தங்ஸதி³ஸேபி தப்³போ³ஹாரோ யதா² ‘‘தானி ஓஸதா⁴னி, ஏஸ ப்³ரஹ்மத³த்தோ’’தி ச. தேனாஹ – ‘‘தே³வதா ஸக்கி²ட்டா²னே ட²பெத்வா’’திஆதி³. தத்த² தே³வதா ஸக்கி²ட்டா²னே ட²பெத்வாதி ‘‘யதா²ரூபாய ஸத்³தா⁴ய ஸமன்னாக³தா தா தே³வதா இதோ சுதா தத்த² உபபன்னா, மய்ஹம்பி ததா²ரூபா ஸத்³தா⁴ ஸங்விஜ்ஜதி. யதா²ரூபேன ஸீலேன, யதா²ரூபேன ஸுதேன, யதா²ரூபேன சாகே³ன, யதா²ரூபாய பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தா தா தே³வதா இதோ சுதா தத்த² உபபன்னா, மய்ஹம்பி ததா²ரூபா பஞ்ஞா ஸங்விஜ்ஜதீ’’தி ஏவங் தே³வதா ஸக்கி²ட்டா²னே ட²பெத்வா. அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸனிமித்தங் நாம தத்த² லத்³த⁴ப்³ப³ப்படிபா⁴க³னிமித்தங். க³தாதி ஆரம்மணகரணவஸேன உபக³தா பவத்தா.
297.Eseva nayoti iminā yvāyaṃ ‘‘taṃ paneta’’ntiādinā atthanayo buddhānussatiyaṃ vibhāvitoti atidisati, svāyaṃ atideso payojanavasena navasupi anussatīsu sādhāraṇavasena vuttopi ānāpānassatiādīsu tīsu vipassanatthāneva hontīti iminā apavādena nivattitoti tāsaṃ ekappayojanatāva daṭṭhabbā. Dhamme anussati dhammānussatīti samāsapadavibhāgadassanampi vacanatthadassanapakkhikamevāti āha – ‘‘ayaṃ panettha vacanattho’’ti. Dhammaṃ ārabbhāti hi dhammassa anussatiyā visayabhāvadassanametaṃ. Esa nayo sesesupi. Sīlaṃ ārabbhāti attano pārisuddhisīlaṃ ārabbha. Cāgaṃ ārabbhāti attano cāgaguṇaṃ ārabbha. Devatā ārabbhāti ettha devatāguṇasadisatāya attano saddhāsīlasutacāgapaññāsu devatāsamaññā. Bhavati hi taṃsadisepi tabbohāro yathā ‘‘tāni osadhāni, esa brahmadatto’’ti ca. Tenāha – ‘‘devatā sakkhiṭṭhāne ṭhapetvā’’tiādi. Tattha devatā sakkhiṭṭhāne ṭhapetvāti ‘‘yathārūpāya saddhāya samannāgatā tā devatā ito cutā tattha upapannā, mayhampi tathārūpā saddhā saṃvijjati. Yathārūpena sīlena, yathārūpena sutena, yathārūpena cāgena, yathārūpāya paññāya samannāgatā tā devatā ito cutā tattha upapannā, mayhampi tathārūpā paññā saṃvijjatī’’ti evaṃ devatā sakkhiṭṭhāne ṭhapetvā. Assāsapassāsanimittaṃ nāma tattha laddhabbappaṭibhāganimittaṃ. Gatāti ārammaṇakaraṇavasena upagatā pavattā.
உபஸம்மதி எத்த² து³க்க²ந்தி உபஸமோ, நிப்³பா³னங். அச்சந்தமேவ எத்த² உபஸம்மதி வட்டத்தயந்தி அச்சந்தூபஸமோ, நிப்³பா³னமேவ. கி²ணோதி கே²பேதி கிலேஸேதி க²யோ, அரியமக்³கோ³. தே ஏவ உபஸமேதீதி உபஸமோ, அரியமக்³கோ³ ஏவ. க²யோ ச ஸோ உபஸமோ சாதி க²யூபஸமோ. தத்ரசாயங் உபஸமோ த⁴ம்மோ ஏவாதி த⁴ம்மானுஸ்ஸதியா உபஸமானுஸ்ஸதி ஏகஸங்க³ஹோதி? ஸச்சங் ஏகஸங்க³ஹோ த⁴ம்மபா⁴வஸாமஞ்ஞே அதி⁴ப்பேதே, ஸங்க²தத⁴ம்மதோ பன அஸங்க²தத⁴ம்மோ ஸாதிஸயோ உளாரதமபணீததமபா⁴வதோதி தீ³பேதுங் விஸுங் நீஹரித்வா வுத்தங். இமமேவ ஹி விஸேஸங் ஸந்தா⁴ய ப⁴க³வா – ‘‘த⁴ம்மானுஸ்ஸதீ’’தி வத்வாபி உபஸமானுஸ்ஸதிங் அவோச அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ ஸவிஸேஸங் ஸந்தபணீதபா⁴வேன உபட்டா²னதோ. ஏவஞ்ச கத்வா இத⁴ க²யூபஸமக்³க³ஹணம்பி ஸமத்தி²தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யதே²வ ஹி ஸமானேபி லோகுத்தரத⁴ம்மபா⁴வே ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா வா அஸங்க²தா வா, விராகோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’திஆதி³வசனதோ (இதிவு॰ 90) மக்³க³ப²லத⁴ம்மேஹி நிப்³பா³னத⁴ம்மோ ஸாதிஸயோ, ஏவங் ப²லத⁴ம்மதோ மக்³க³த⁴ம்மோ கிலேஸப்பஹானேன அச்ச²ரியத⁴ம்மபா⁴வதோ, தஸ்மா அச்சந்தூபஸமேன ஸத்³தி⁴ங் க²யூபஸமோபி க³ஹிதோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். விபஸ்ஸனத்தா²னேவ ஹொந்தீதி கஸ்மா வுத்தந்தி? ‘‘ஏகந்தனிப்³பி³தா³யாதிஆதி³வசனதோ’’தி கேசி, தங் அகாரணங் பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிஆதீ³ஸுபி ததா² தே³ஸனாய ஆக³தத்தா. யதா² பன பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிஆதீ³னி கம்மட்டா²னானி விபஸ்ஸனத்தா²னி ஹொந்தி, நிமித்தஸம்பஹங்ஸனத்தா²னிபி ஹொந்தி, ந ஏவமேதானி, ஏதானி பன விபஸ்ஸனத்தா²னேவாதி ததா² வுத்தங்.
Upasammati ettha dukkhanti upasamo, nibbānaṃ. Accantameva ettha upasammati vaṭṭattayanti accantūpasamo, nibbānameva. Khiṇoti khepeti kileseti khayo, ariyamaggo. Te eva upasametīti upasamo, ariyamaggo eva. Khayo ca so upasamo cāti khayūpasamo. Tatracāyaṃ upasamo dhammo evāti dhammānussatiyā upasamānussati ekasaṅgahoti? Saccaṃ ekasaṅgaho dhammabhāvasāmaññe adhippete, saṅkhatadhammato pana asaṅkhatadhammo sātisayo uḷāratamapaṇītatamabhāvatoti dīpetuṃ visuṃ nīharitvā vuttaṃ. Imameva hi visesaṃ sandhāya bhagavā – ‘‘dhammānussatī’’ti vatvāpi upasamānussatiṃ avoca anussarantassa savisesaṃ santapaṇītabhāvena upaṭṭhānato. Evañca katvā idha khayūpasamaggahaṇampi samatthitanti daṭṭhabbaṃ. Yatheva hi samānepi lokuttaradhammabhāve ‘‘yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ aggamakkhāyatī’’tiādivacanato (itivu. 90) maggaphaladhammehi nibbānadhammo sātisayo, evaṃ phaladhammato maggadhammo kilesappahānena acchariyadhammabhāvato, tasmā accantūpasamena saddhiṃ khayūpasamopi gahitoti daṭṭhabbaṃ. Vipassanatthāneva hontīti kasmā vuttanti? ‘‘Ekantanibbidāyātiādivacanato’’ti keci, taṃ akāraṇaṃ buddhānussatiādīsupi tathā desanāya āgatattā. Yathā pana buddhānussatiādīni kammaṭṭhānāni vipassanatthāni honti, nimittasampahaṃsanatthānipi honti, na evametāni, etāni pana vipassanatthānevāti tathā vuttaṃ.
பட²மவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
16. ஏகத⁴ம்மபாளி
16. Ekadhammapāḷi
(16) 2. ஏகத⁴ம்மபாளி-து³தியவக்³க³வண்ணனா
(16) 2. Ekadhammapāḷi-dutiyavaggavaṇṇanā
298. மிச்சா² பஸ்ஸதி தாய, ஸயங் வா மிச்சா² பஸ்ஸதி, மிச்சா²த³ஸ்ஸனமேவ வா தந்தி மிச்சா²தி³ட்டி², யங் கிஞ்சி விபரீதத³ஸ்ஸனங். தேனாஹ – ‘‘த்³வாஸட்டி²விதா⁴யா’’திஆதி³ . மிச்சா²தி³ட்டி² ஏதஸ்ஸாதி மிச்சா²தி³ட்டி²கோ. தஸ்ஸ மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ.
298. Micchā passati tāya, sayaṃ vā micchā passati, micchādassanameva vā tanti micchādiṭṭhi, yaṃ kiñci viparītadassanaṃ. Tenāha – ‘‘dvāsaṭṭhividhāyā’’tiādi . Micchādiṭṭhi etassāti micchādiṭṭhiko. Tassa micchādiṭṭhikassa.
299. ஸம்மா பஸ்ஸதி தாய, ஸயங் வா ஸம்மா பஸ்ஸதி, ஸம்மாத³ஸ்ஸனமத்தமேவ வா தந்தி ஸம்மாதி³ட்டி². பஞ்சவிதா⁴யாதி கம்மஸ்ஸகதாஜா²னவிபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லவஸேன பஞ்சவிதா⁴ய. தத்த² ஜா²னசித்துப்பாத³பரியாபன்னங் ஞாணங் ஜா²னஸம்மாதி³ட்டி², விபஸ்ஸனாஞாணங் விபஸ்ஸனாஸம்மாதி³ட்டி².
299. Sammā passati tāya, sayaṃ vā sammā passati, sammādassanamattameva vā tanti sammādiṭṭhi. Pañcavidhāyāti kammassakatājhānavipassanāmaggaphalavasena pañcavidhāya. Tattha jhānacittuppādapariyāpannaṃ ñāṇaṃ jhānasammādiṭṭhi, vipassanāñāṇaṃ vipassanāsammādiṭṭhi.
302. பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு ‘‘நிச்ச’’ந்திஆதி³னா பவத்தோ அனுபாயமனஸிகாரோ.
302. Pañcasu khandhesu ‘‘nicca’’ntiādinā pavatto anupāyamanasikāro.
303. ‘‘அனிச்ச’’ந்திஆதி³னா பவத்தோ உபாயமனஸிகாரோ. யாவ நியாமோக்கமனாதி யாவ மிச்ச²த்தனியாமோக்கமனா. மிச்ச²த்தனியாமோக்கமனநயோ பன ஸாமஞ்ஞப²லஸுத்தவண்ணனாயங் தட்டீகாய ச வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.
303. ‘‘Anicca’’ntiādinā pavatto upāyamanasikāro. Yāva niyāmokkamanāti yāva micchattaniyāmokkamanā. Micchattaniyāmokkamananayo pana sāmaññaphalasuttavaṇṇanāyaṃ taṭṭīkāya ca vuttanayeneva veditabbo.
304. அயங் திவிதா⁴ ஸக்³கா³வரணா சேவ ஹோதீதி கம்மபத²ப்பத்தியா மஹாஸாவஜ்ஜபா⁴வதோ வுத்தங். ஸக்³கா³வரணாய ஹொந்தியா மக்³க³விப³ந்த⁴கபா⁴வே வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி வுத்தங் – ‘‘மக்³கா³வரணா சா’’தி. ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ’’திஆதி³கா த³ஸவத்து²கா அந்தக்³கா³ஹிகா மிச்சா²தி³ட்டி². மக்³கா³வரணாவ ஹோதி விபரீதத³ஸ்ஸனபா⁴வதோ, ந ஸக்³கா³வரணா அகம்மபத²பத்திதோதி அதி⁴ப்பாயோ. இத³ங் பன விதா⁴னங் படிக்கி²பித்வாதி விபரீதத³ஸ்ஸனஞ்ச ந மக்³கா³வரணஞ்சாதி விருத்³த⁴மேதங் உத்³த⁴ம்மபா⁴வதோ. ததா² ஹி ஸதி அப்பஹீனாய ஏவ ஸக்காயதி³ட்டி²யா மக்³கா³தி⁴க³மேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயேன யதா²வுத்தவிதா⁴னங் படிக்கி²பித்வா. ‘‘ந ஸக்³கா³வரணா’’தி ஸக்³கூ³பபத்தியா அவிப³ந்த⁴கத்தங் வத³ந்தேஹி தி³ட்டி²யா ஸக்³கா³வஹதாபி நாம அனுஞ்ஞாதா ஹோதீதி தங் வாத³ங் படிக்கி²பந்தேன ‘‘தி³ட்டி² நாம ஸக்³க³ங் உபனேதுங் ஸமத்தா² நாம நத்தீ²’’தி வுத்தங். கஸ்மா? ஏகந்தக³ருதரஸாவஜ்ஜபா⁴வதோ. தேனாஹ – ‘‘ஏகந்தங் நிரயஸ்மிங்யேவ நிமுஜ்ஜாபேதீ’’திஆதி³.
304.Ayaṃ tividhā saggāvaraṇā ceva hotīti kammapathappattiyā mahāsāvajjabhāvato vuttaṃ. Saggāvaraṇāya hontiyā maggavibandhakabhāve vattabbameva natthīti vuttaṃ – ‘‘maggāvaraṇā cā’’ti. ‘‘Sassato loko’’tiādikā dasavatthukā antaggāhikā micchādiṭṭhi. Maggāvaraṇāva hoti viparītadassanabhāvato, na saggāvaraṇā akammapathapattitoti adhippāyo. Idaṃ pana vidhānaṃ paṭikkhipitvāti viparītadassanañca na maggāvaraṇañcāti viruddhametaṃ uddhammabhāvato. Tathā hi sati appahīnāya eva sakkāyadiṭṭhiyā maggādhigamena bhavitabbanti adhippāyena yathāvuttavidhānaṃ paṭikkhipitvā. ‘‘Na saggāvaraṇā’’ti saggūpapattiyā avibandhakattaṃ vadantehi diṭṭhiyā saggāvahatāpi nāma anuññātā hotīti taṃ vādaṃ paṭikkhipantena ‘‘diṭṭhi nāma saggaṃ upanetuṃ samatthā nāma natthī’’ti vuttaṃ. Kasmā? Ekantagarutarasāvajjabhāvato. Tenāha – ‘‘ekantaṃ nirayasmiṃyeva nimujjāpetī’’tiādi.
305. வட்டங் வித்³த⁴ங்ஸேதீதி மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி² கிலேஸவட்டங் கம்மவட்டஞ்ச வித்³த⁴ங்ஸேதி. விபாகவட்டங் கா நு வித்³த⁴ங்ஸேதி நாம. ஏவங் பன அத்தனோ காரணேன வித்³த⁴ஸ்தப⁴வங் ப²லஸம்மாதி³ட்டி² படிபா³ஹதீதி வுத்தங் அவஸரதா³னதோ. இச்சேதங் குஸலந்தி அரஹத்தங் பாபேதுங் ஸசே ஸக்கோதி, ஏவமேதங் விபஸ்ஸனாய படிஸந்தி⁴அனாகட்³ட⁴னங் குஸலங் அனவஜ்ஜங். ஸத்த ப⁴வே தே³தீதி ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ பச்சயபூ⁴தா விபஸ்ஸனாஸம்மாதி³ட்டி² தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸத்த ப⁴வே தே³தி. ஏவமயந்தி பஞ்சவித⁴ம்பி ஸம்மாதி³ட்டி²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேனாஹ – ‘‘லோகியலோகுத்தரா ஸம்மாதி³ட்டி² கதி²தா’’தி. இமஸ்மிங் பனத்தே²தி ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞங் ஏகத⁴ம்மம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா வுத்தே க³திமக்³க³ஸங்கா²தே அத்தே². ‘‘ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜந்தீ’’தி வுத்தத்தா ‘‘லோகிகா ப⁴வனிப்பா²தி³காவ வேதி³தப்³பா³’’தி வுத்தங்.
305.Vaṭṭaṃviddhaṃsetīti maggasammādiṭṭhi kilesavaṭṭaṃ kammavaṭṭañca viddhaṃseti. Vipākavaṭṭaṃ kā nu viddhaṃseti nāma. Evaṃ pana attano kāraṇena viddhastabhavaṃ phalasammādiṭṭhi paṭibāhatīti vuttaṃ avasaradānato. Iccetaṃ kusalanti arahattaṃ pāpetuṃ sace sakkoti, evametaṃ vipassanāya paṭisandhianākaḍḍhanaṃ kusalaṃ anavajjaṃ. Satta bhave detīti sotāpattimaggassa paccayabhūtā vipassanāsammādiṭṭhi tassa puggalassa satta bhave deti. Evamayanti pañcavidhampi sammādiṭṭhiṃ sandhāya vuttaṃ. Tenāha – ‘‘lokiyalokuttarā sammādiṭṭhi kathitā’’ti. Imasmiṃ panattheti ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekadhammampi samanupassāmī’’tiādinā vutte gatimaggasaṅkhāte atthe. ‘‘Sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjantī’’ti vuttattā ‘‘lokikā bhavanipphādikāva veditabbā’’ti vuttaṃ.
306. யதா²தி³ட்டீ²தி அத்த²ப்³யாபனிச்சா²யங் யதா²-ஸத்³தோ³, தேன உத்தரபத³த்த²ப்பதா⁴னோ ஸமாஸோதி ஆஹ – ‘‘யா யா தி³ட்டீ²’’தி. தஸ்ஸா தஸ்ஸா அனுரூபந்தி தங்தங்தி³ட்டி²அனுரூபந்தி அத்தோ². ஸமத்தந்தி அனவஸேஸங். தேனாஹ – ‘‘பரிபுண்ண’’ந்தி. ஸமாதி³ன்னந்தி ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானேஸு ஸமங் ஏகஸதி³ஸங் கத்வா ஆதி³ன்னங் க³ஹிதங் அனிஸ்ஸட்ட²ங். ததே³தந்தி யதே³தங் ‘‘யஞ்சேவ காயகம்ம’’ந்திஆதி³னா வுத்தங், ததே³தங் காயகம்மங். யதா²தி³ட்டி²யங் டி²தகாயகம்மந்தி யா பன தி³ட்டி² ‘‘நத்தி² ததோனிதா³னங் பாப’’ந்திஆதி³னா பவத்தா, தஸ்ஸங் தி³ட்டி²யங் டி²தகஸ்ஸ டி²தமத்தஸ்ஸ அனிஸ்ஸட்ட²ஸ்ஸ தங்தி³ட்டி²கஸ்ஸ காயகம்மங். தி³ட்டி²ஸஹஜாதங் காயகம்மந்தி தஸ்ஸ யதா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ பரேஸங் ஹத்த²முத்³தா³தி³னா விஞ்ஞாபனகாலே தாய தி³ட்டி²யா ஸஹஜாதங் காயகம்மங். ந செத்த² வசீகம்மாஸங்கா உப்பாதே³தப்³பா³ பாணகா⁴தாதீ³னங்யேவ அதி⁴ப்பேதத்தா. தி³ட்டா²னுலோமிகங் காயகம்மந்தி யதா² பரேஸங் பாகடங் ஹோதி, ஏவங் தி³ட்டி²யா அனுலோமிகங் கத்வா பவத்திதங் காயகம்மங். தேனாஹ – ‘‘ஸமாதி³ன்னங் க³ஹிதங் பராமட்ட²’’ந்தி. தத்தா²திஆதி³ ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. ஏஸேவ நயோதி இமினா யதா²வுத்தாய தி³ட்டி²யா டி²தவசீகம்மங், தி³ட்டி²ஸஹஜாதங் வசீகம்மங், தி³ட்டா²னுலோமிகங் வசீகம்மந்தி திவித⁴ங் ஹோதீதி ஏவமாதி³ அதிதி³ஸதி. மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸாதி கம்மபத²ப்பத்தாய மிச்சா²தி³ட்டி²யா மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ. ‘‘யாய காயசி மிச்சா²தி³ட்டி²யா மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ ஸதோ’’தி அபரே.
306.Yathādiṭṭhīti atthabyāpanicchāyaṃ yathā-saddo, tena uttarapadatthappadhāno samāsoti āha – ‘‘yā yā diṭṭhī’’ti. Tassā tassā anurūpanti taṃtaṃdiṭṭhianurūpanti attho. Samattanti anavasesaṃ. Tenāha – ‘‘paripuṇṇa’’nti. Samādinnanti ādimajjhapariyosānesu samaṃ ekasadisaṃ katvā ādinnaṃ gahitaṃ anissaṭṭhaṃ. Tadetanti yadetaṃ ‘‘yañceva kāyakamma’’ntiādinā vuttaṃ, tadetaṃ kāyakammaṃ. Yathādiṭṭhiyaṃ ṭhitakāyakammanti yā pana diṭṭhi ‘‘natthi tatonidānaṃ pāpa’’ntiādinā pavattā, tassaṃ diṭṭhiyaṃ ṭhitakassa ṭhitamattassa anissaṭṭhassa taṃdiṭṭhikassa kāyakammaṃ. Diṭṭhisahajātaṃ kāyakammanti tassa yathādiṭṭhikassa paresaṃ hatthamuddādinā viññāpanakāle tāya diṭṭhiyā sahajātaṃ kāyakammaṃ. Na cettha vacīkammāsaṅkā uppādetabbā pāṇaghātādīnaṃyeva adhippetattā. Diṭṭhānulomikaṃ kāyakammanti yathā paresaṃ pākaṭaṃ hoti, evaṃ diṭṭhiyā anulomikaṃ katvā pavattitaṃ kāyakammaṃ. Tenāha – ‘‘samādinnaṃ gahitaṃ parāmaṭṭha’’nti. Tatthātiādi suviññeyyameva. Eseva nayoti iminā yathāvuttāya diṭṭhiyā ṭhitavacīkammaṃ, diṭṭhisahajātaṃ vacīkammaṃ, diṭṭhānulomikaṃ vacīkammanti tividhaṃ hotīti evamādi atidisati. Micchādiṭṭhikassāti kammapathappattāya micchādiṭṭhiyā micchādiṭṭhikassa. ‘‘Yāya kāyaci micchādiṭṭhiyā micchādiṭṭhikassa sato’’ti apare.
தி³ட்டி²ஸஹஜாதாதி யதா²வுத்தாய தி³ட்டி²யா ஸஹஜாதா சேதனா. ஏஸ நயோ ஸேஸபதே³ஸுபி. பத்த²னாதி ‘‘இத³ங் நாம கரெய்ய’’ந்தி தண்ஹாபத்த²னா. சேதனாபத்த²னானங் வஸேனாதி யதா²வுத்ததி³ட்டி²க³தனிஸ்ஸிதசேதஸிகனிகாமனானங் வஸேன. சித்தட்ட²பனாதி சித்தஸ்ஸ பணித³ஹனா. ப²ஸ்ஸாத³யோதி சேதனாதி³ட்டி²தண்ஹாதி³வினிமுத்தா ப²ஸ்ஸாதி³த⁴ம்மா. யஸ்மா தி³ட்டி² பாபிகா, தஸ்மா தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸப்³பே³ தே த⁴ம்மா அனிட்டா²ய…பே॰… ஸங்வத்தந்தீதி யோஜனா. புரிமஸ்ஸேவாதி தித்தகபத³ஸ்ஸேவ . தித்தகங் கடுகந்தி ச உப⁴யங் இத⁴ அனிட்ட²பரியாயங் த³ட்ட²ப்³ப³ங் ‘‘பச்சா² தே கடுகங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’திஆதீ³ஸு விய.
Diṭṭhisahajātāti yathāvuttāya diṭṭhiyā sahajātā cetanā. Esa nayo sesapadesupi. Patthanāti ‘‘idaṃ nāma kareyya’’nti taṇhāpatthanā. Cetanāpatthanānaṃ vasenāti yathāvuttadiṭṭhigatanissitacetasikanikāmanānaṃ vasena. Cittaṭṭhapanāti cittassa paṇidahanā. Phassādayoti cetanādiṭṭhitaṇhādivinimuttā phassādidhammā. Yasmā diṭṭhi pāpikā, tasmā tassa puggalassa sabbe te dhammā aniṭṭhāya…pe… saṃvattantīti yojanā. Purimassevāti tittakapadasseva . Tittakaṃ kaṭukanti ca ubhayaṃ idha aniṭṭhapariyāyaṃ daṭṭhabbaṃ ‘‘pacchā te kaṭukaṃ bhavissatī’’tiādīsu viya.
அம்போ³யந்தி அம்போ³ அயங். தமேவ பூஜந்தி தமேவ புப்³பே³ லத்³த⁴பரிஸிஞ்சனதா³னாதி³பூஜங். நிவேஸரேதி பவிஸிங்ஸு. அஸாதஸன்னிவாஸேனாதி அமது⁴ரனிம்ப³மூலஸங்ஸக்³கே³ன.
Amboyanti ambo ayaṃ. Tameva pūjanti tameva pubbe laddhaparisiñcanadānādipūjaṃ. Nivesareti pavisiṃsu. Asātasannivāsenāti amadhuranimbamūlasaṃsaggena.
தங் பன படிக்கி²பித்வா…பே॰… வுத்தந்தி ஸப்³பா³பி மிச்சா²தி³ட்டி² ஏகந்தஸாவஜ்ஜத்தா அனிட்டா²ய து³க்கா²ய ஸங்வத்ததீதி அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங். அனந்தரஸுத்தேதி த³ஸமஸுத்தே. யோஜெத்வா வேதி³தப்³பா³னீதி நவமஸுத்தே விய யோஜெத்வா வேதி³தப்³பா³னி. சித்தட்ட²பனாவ பத்த²னாதி எத்த² பணிதி⁴ சாதி வத்தப்³ப³ங்.
Taṃ pana paṭikkhipitvā…pe… vuttanti sabbāpi micchādiṭṭhi ekantasāvajjattā aniṭṭhāya dukkhāya saṃvattatīti adhippāyena vuttaṃ. Anantarasutteti dasamasutte. Yojetvā veditabbānīti navamasutte viya yojetvā veditabbāni. Cittaṭṭhapanāva patthanāti ettha paṇidhi cāti vattabbaṃ.
து³தியவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
16. ஏகத⁴ம்மபாளி
16. Ekadhammapāḷi
(16) 3. ஏகத⁴ம்மபாளி-ததியவக்³க³வண்ணனா
(16) 3. Ekadhammapāḷi-tatiyavaggavaṇṇanā
308. ததியஸ்ஸ பட²மே அயாதா²வதி³ட்டி²கோதி அனிச்சாதி³பா⁴வேஸு த⁴ம்மேஸு நிச்சாதிஆதி³னா உப்பன்னதி³ட்டி²கோ. தேனாஹ – ‘‘தாயேவ மிச்சா²தி³ட்டி²யா விபரீதத³ஸ்ஸனோ’’தி ஸத்³த⁴ம்மாதி எத்த² ஸந்தோ பஸத்தோ² ஸுந்த³ரோ த⁴ம்மோ, யோ மனுஸ்ஸத⁴ம்மோதிபி வுச்சதி. ததோ ஹி மிச்சா²தி³ட்டி²கோ பரங் வுட்டா²பெய்ய, ந அரியத⁴ம்மதோ. தேனாஹ – ‘‘த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மதோ’’தி. ஏவரூபாதி இமினா பாதி²கபுத்தாதி³கே ஸங்க³ண்ஹாதி.
308. Tatiyassa paṭhame ayāthāvadiṭṭhikoti aniccādibhāvesu dhammesu niccātiādinā uppannadiṭṭhiko. Tenāha – ‘‘tāyeva micchādiṭṭhiyā viparītadassano’’ti saddhammāti ettha santo pasattho sundaro dhammo, yo manussadhammotipi vuccati. Tato hi micchādiṭṭhiko paraṃ vuṭṭhāpeyya, na ariyadhammato. Tenāha – ‘‘dasakusalakammapathadhammato’’ti. Evarūpāti iminā pāthikaputtādike saṅgaṇhāti.
309. ஸப்³ப³ஞ்ஞுபோ³தி⁴ஸத்தோதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴கீ³ போ³தி⁴ஸத்தோ. ஆதி³-ஸத்³தே³ன பூரிதபாரமிகா பச்சேகபோ³தி⁴ஸத்தா ஏகச்சஸாவகபோ³தி⁴ஸத்தா ச ஸங்க³ய்ஹந்தி.
309.Sabbaññubodhisattoti sabbaññubhāgī bodhisatto. Ādi-saddena pūritapāramikā paccekabodhisattā ekaccasāvakabodhisattā ca saṅgayhanti.
310. பரமாதி மஹாஸாவஜ்ஜபா⁴வேன பரமா, உக்கங்ஸக³தாதி அத்தோ². தேஸந்தி ஆனந்தரியகம்மானங். பரிச்சே²தோ³தி விபாகவஸேன பரியோஸானங். வட்டஸ்ஸ மூலங், ததோ தங்ஸமங்கீ³புக்³க³லோ வட்டஸ்ஸ கா²ணூதி வுச்சதி. தேனாஹ – ‘‘தாயா’’திஆதி³. தஞ்சே கா³ஹங் ந விஸ்ஸஜ்ஜேதி, தஸ்ஸ புனபி தப்³பா⁴வாவஹத்தா வுத்தங் – ‘‘ப⁴வதோ வுட்டா²னங் நத்தீ²’’தி, ந பன ஸப்³ப³ஸோ வுட்டா²னஸ்ஸ அபா⁴வதோ. யாதி³ஸே ஹி பச்சயே படிச்ச அயங் தங் த³ஸ்ஸனங் ஓக்கந்தோ புன கதா³சி தப்படிபக்கே² பச்சயே படிச்ச ததோ ஸீஸுக்கி²பனமஸ்ஸ ந ஹோதீதி ந வத்தப்³ப³ங். அகுஸலஞ்ஹி நாமேதங் அப³லங் து³ப்³ப³லங், ந குஸலங் விய மஹாப³லங். அஞ்ஞதா² ஸம்மத்தனியாமோ விய மிச்ச²த்தனியாமோபி அச்சந்திகோ ஸியா, ந ச மிச்ச²த்தனியாமோ அச்சந்திகோ. தேனேவ பபஞ்சஸூத³னியங் (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.100) –
310.Paramāti mahāsāvajjabhāvena paramā, ukkaṃsagatāti attho. Tesanti ānantariyakammānaṃ. Paricchedoti vipākavasena pariyosānaṃ. Vaṭṭassa mūlaṃ, tato taṃsamaṅgīpuggalo vaṭṭassa khāṇūti vuccati. Tenāha – ‘‘tāyā’’tiādi. Tañce gāhaṃ na vissajjeti, tassa punapi tabbhāvāvahattā vuttaṃ – ‘‘bhavato vuṭṭhānaṃ natthī’’ti, na pana sabbaso vuṭṭhānassa abhāvato. Yādise hi paccaye paṭicca ayaṃ taṃ dassanaṃ okkanto puna kadāci tappaṭipakkhe paccaye paṭicca tato sīsukkhipanamassa na hotīti na vattabbaṃ. Akusalañhi nāmetaṃ abalaṃ dubbalaṃ, na kusalaṃ viya mahābalaṃ. Aññathā sammattaniyāmo viya micchattaniyāmopi accantiko siyā, na ca micchattaniyāmo accantiko. Teneva papañcasūdaniyaṃ (ma. ni. aṭṭha. 2.100) –
‘‘கிங் பனேஸ ஏகஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே நியதோ ஹோதி, உதா³ஹு அஞ்ஞஸ்மிம்பீதி? ஏகஸ்மிங்யேவ நியதோ, ஆஸேவனவஸேன ப⁴வந்தரேபி தங் தி³ட்டி²ங் ரோசேதி ஏவா’’தி –
‘‘Kiṃ panesa ekasmiṃyeva attabhāve niyato hoti, udāhu aññasmimpīti? Ekasmiṃyeva niyato, āsevanavasena bhavantarepi taṃ diṭṭhiṃ roceti evā’’ti –
வுத்தங். ததோயேவ ச ஸுமங்க³லவிலாஸினியம்பி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.170-172) வுத்தங் –
Vuttaṃ. Tatoyeva ca sumaṅgalavilāsiniyampi (dī. ni. aṭṭha. 1.170-172) vuttaṃ –
‘‘யே வா பன தேஸங் லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா ரத்திட்டா²னே தி³வாட்டா²னே நிஸின்னா ஸஜ்ஜா²யந்தி வீமங்ஸந்தி, தேஸங் ‘கரோதோ ந கரீயதி பாபங், நத்தி² ஹேது, நத்தி² பச்சயோ, மதோ உச்சி²ஜ்ஜதீ’தி தஸ்மிங் ஆரம்மணே மிச்சா²ஸதி ஸந்திட்ட²தி, சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி, ஜவனானி ஜவந்தி. பட²மஜவனே ஸதேகிச்சா² ஹொந்தி, ததா² து³தியாதீ³ஸு. ஸத்தமே பு³த்³தா⁴னம்பி அதேகிச்சா² அனிவத்தினோ அரிட்ட²கண்டகஸதி³ஸா, தத்த² கோசி ஏகங் த³ஸ்ஸனங் ஓக்கமதி, கோசி த்³வே, கோசி தீணிபி, ஏகஸ்மிங் ஓக்கந்தேபி த்³வீஸு தீஸு ஓக்கந்தேஸுபி நியதமிச்சா²தி³ட்டி²கோவ ஹோதி. பத்தோ ஸக்³க³மக்³கா³வரணஞ்சேவ மொக்க²மக்³கா³வரணஞ்ச, அப⁴ப்³போ³ தஸ்ஸத்தபா⁴வஸ்ஸ அனந்தரங் ஸக்³க³ம்பி க³ந்துங், பகே³வ மொக்க²ங், வட்டகா²ணு நாமேஸ ஸத்தோ பத²விகோ³பகோ, யேபு⁴ய்யேன ஏவரூபஸ்ஸ ப⁴வதோ வுட்டா²னங் நத்தீ²’’தி.
‘‘Ye vā pana tesaṃ laddhiṃ gahetvā rattiṭṭhāne divāṭṭhāne nisinnā sajjhāyanti vīmaṃsanti, tesaṃ ‘karoto na karīyati pāpaṃ, natthi hetu, natthi paccayo, mato ucchijjatī’ti tasmiṃ ārammaṇe micchāsati santiṭṭhati, cittaṃ ekaggaṃ hoti, javanāni javanti. Paṭhamajavane satekicchā honti, tathā dutiyādīsu. Sattame buddhānampi atekicchā anivattino ariṭṭhakaṇṭakasadisā, tattha koci ekaṃ dassanaṃ okkamati, koci dve, koci tīṇipi, ekasmiṃ okkantepi dvīsu tīsu okkantesupi niyatamicchādiṭṭhikova hoti. Patto saggamaggāvaraṇañceva mokkhamaggāvaraṇañca, abhabbo tassattabhāvassa anantaraṃ saggampi gantuṃ, pageva mokkhaṃ, vaṭṭakhāṇu nāmesa satto pathavigopako, yebhuyyena evarūpassa bhavato vuṭṭhānaṃ natthī’’ti.
பிட்டி²சக்கவாளேதி ஜா²யமானசக்கவாளஸ்ஸ பரதோ ஏகஸ்மிங் ஓகாஸே. யங் ஜா²யமானானங் அஜ்ஜா²யமானானஞ்ச சக்கவாளானமந்தரங், யத்த² லோகந்தரிகனிரயஸமஞ்ஞா, தாதி³ஸே ஏகஸ்மிங் ஓகாஸே. பச்சதியேவாதி சக்கவாளே ஜா²யமானே அஜ்ஜா²யமானேபி அத்தனோ கம்மப³லேன பச்சதியேவ.
Piṭṭhicakkavāḷeti jhāyamānacakkavāḷassa parato ekasmiṃ okāse. Yaṃ jhāyamānānaṃ ajjhāyamānānañca cakkavāḷānamantaraṃ, yattha lokantarikanirayasamaññā, tādise ekasmiṃ okāse. Paccatiyevāti cakkavāḷe jhāyamāne ajjhāyamānepi attano kammabalena paccatiyeva.
311. சதுத்தே² ‘‘மா க²லீ’’தி வசனங் உபாதா³ய ஏவங்லத்³த⁴னாமோதி தங் கிர ஸகத்³த³மாய பூ⁴மியா தேலக⁴டங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தங், ‘‘தாத, மா க²லீ’’தி ஸாமிகோ ஆஹ. ஸோ பமாதே³ன க²லித்வா பதித்வா ஸாமிகஸ்ஸ ப⁴யேன பலாயிதுங் ஆரத்³தோ⁴. ஸாமிகோ உபதா⁴வித்வா ஸாடககண்ணே அக்³க³ஹேஸி. ஸோ ஸாடகங் ச²ட்³டெ³த்வா அசேலகோ ஹுத்வா பலாதோ பண்ணேன வா திணேன வா படிச்சா²தே³தும்பி அஜானந்தோ ஜாதரூபேனேவ ஏகங் கா³மங் பாவிஸி. மனுஸ்ஸா தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ஸமணோ அரஹா அப்பிச்சோ², நத்தி² இமினா ஸதி³ஸோ’’தி பூவப⁴த்தாதீ³னி க³ஹெத்வா உபஸங்கமித்வா ‘‘மய்ஹங் ஸாடகங் அனிவத்த²பா⁴வேன இத³ங் உப்பன்ன’’ந்தி ததோ பட்டா²ய ஸாடகங் லபி⁴த்வாபி ந நிவாஸேஸி, ததே³வ ச பப்³ப³ஜ்ஜங் அக்³க³ஹேஸி. தஸ்ஸ ஸந்திகே அஞ்ஞேபி அஞ்ஞேபீதி பஞ்சஸதா மனுஸ்ஸா பப்³ப³ஜிங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் – ‘‘மா க²லீதி வசனங் உபாதா³ய ஏவங்லத்³த⁴னாமோ தித்த²கரோ’’தி.
311. Catutthe ‘‘mā khalī’’ti vacanaṃ upādāya evaṃladdhanāmoti taṃ kira sakaddamāya bhūmiyā telaghaṭaṃ gahetvā gacchantaṃ, ‘‘tāta, mā khalī’’ti sāmiko āha. So pamādena khalitvā patitvā sāmikassa bhayena palāyituṃ āraddho. Sāmiko upadhāvitvā sāṭakakaṇṇe aggahesi. So sāṭakaṃ chaḍḍetvā acelako hutvā palāto paṇṇena vā tiṇena vā paṭicchādetumpi ajānanto jātarūpeneva ekaṃ gāmaṃ pāvisi. Manussā taṃ disvā ‘‘ayaṃ samaṇo arahā appiccho, natthi iminā sadiso’’ti pūvabhattādīni gahetvā upasaṅkamitvā ‘‘mayhaṃ sāṭakaṃ anivatthabhāvena idaṃ uppanna’’nti tato paṭṭhāya sāṭakaṃ labhitvāpi na nivāsesi, tadeva ca pabbajjaṃ aggahesi. Tassa santike aññepi aññepīti pañcasatā manussā pabbajiṃsu. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ – ‘‘mā khalīti vacanaṃ upādāya evaṃladdhanāmo titthakaro’’ti.
ஸமாக³தட்டா²னேதி த்³வின்னங் நதீ³னங் உத³கப்பவாஹஸ்ஸ ஸன்னிபாதட்டா²னே. த்³வின்னங் உத³கானந்தி த்³வின்னங் உத³கப்பவாஹானங். யதா²வுத்தட்டா²னே மச்ச²க்³க³ஹணத்த²ங் கி²பிதப்³ப³தோ கி²ப்பங், குமினங், ததே³வ இத⁴ கி²ப்பந்தி வுத்தங். தேனாஹ – ‘‘குமின’’ந்தி. உச்சூ²ஹீதி உத³கஉச்சூ²ஹி. துச்ச²புரிஸோ அரியத⁴ம்மாபா⁴வதோ. ஜா²னமத்தம்பி ஹி தஸ்ஸ நத்தே²வ, குதோ அரியமக்³கோ³. மனுஸ்ஸகி²ப்பங் மஞ்ஞேதி மனுஸ்ஸா பதித்வா ப்³யஸனப்பத்திஅத்த²ங் ஒட்டிதங் குமினங் விய. தேனாஹ – ‘‘மஹாஜனஸ்ஸா’’திஆதி³.
Samāgataṭṭhāneti dvinnaṃ nadīnaṃ udakappavāhassa sannipātaṭṭhāne. Dvinnaṃ udakānanti dvinnaṃ udakappavāhānaṃ. Yathāvuttaṭṭhāne macchaggahaṇatthaṃ khipitabbato khippaṃ, kuminaṃ, tadeva idha khippanti vuttaṃ. Tenāha – ‘‘kumina’’nti. Ucchūhīti udakaucchūhi. Tucchapuriso ariyadhammābhāvato. Jhānamattampi hi tassa nattheva, kuto ariyamaggo. Manussakhippaṃ maññeti manussā patitvā byasanappattiatthaṃ oṭṭitaṃ kuminaṃ viya. Tenāha – ‘‘mahājanassā’’tiādi.
312. பஞ்சமாதீ³ஸு பா³ஹிரகஸாஸனந்தி அவிஸேஸேன வுத்தங் – தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸபி அனிய்யானிகத்தா ஸத்து²படிஞ்ஞஸ்ஸபி அஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வதோ. தேனாஹ – ‘‘தத்த² ஹீ’’திஆதி³. க³ணோதி ஸாவகக³ணோ. ததா²பா⁴வாயாதி ஆசரியேன வுத்தாகாரதாய ஸமங்கி³பா⁴வத்த²ங். ஜங்க⁴ஸதந்தி ப³ஹூ அனேகே ஸத்தே. ஸமகமேவ அகுஸலங் பாபுணாதீதி தேஸங் ஸப்³பே³ஸங் ஏகஜ்ஜ²ங் ஸமாத³பனேபி தேஸங் அகுஸலேன ஸமகமேவ அகுஸலங் பாபுணாதி ஏகஜ்ஜ²ங் ப³ஹூனங் ஸமாத³பனேபி ததா² உஸ்ஸஹனஸ்ஸ ப³லவபா⁴வதோ. விஸுங் விஸுங் ஸமாத³பனே வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². யதா² ஹி த⁴ம்மசரியாயங் ஸமகமேவாதி வத்தப்³பா³ கல்யாணமித்ததா, ஏவங் அத⁴ம்மசரியாயங் அகல்யாணமித்ததாதி.
312. Pañcamādīsu bāhirakasāsananti avisesena vuttaṃ – tassa sabbassapi aniyyānikattā satthupaṭiññassapi asabbaññubhāvato. Tenāha – ‘‘tattha hī’’tiādi. Gaṇoti sāvakagaṇo. Tathābhāvāyāti ācariyena vuttākāratāya samaṅgibhāvatthaṃ. Jaṅghasatanti bahū aneke satte. Samakameva akusalaṃ pāpuṇātīti tesaṃ sabbesaṃ ekajjhaṃ samādapanepi tesaṃ akusalena samakameva akusalaṃ pāpuṇāti ekajjhaṃ bahūnaṃ samādapanepi tathā ussahanassa balavabhāvato. Visuṃ visuṃ samādapane vattabbameva natthi. Yathā hi dhammacariyāyaṃ samakamevāti vattabbā kalyāṇamittatā, evaṃ adhammacariyāyaṃ akalyāṇamittatāti.
313. ஸுட்டு² அக்கா²தேதி ஏகந்ததோ நிய்யானிகபா⁴வேன அக்கா²தே. ஸத்தா² ச ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஹோதீதி அஸப்³ப³ஞ்ஞுனோ நிய்யானிகபா⁴வேன கதே²துங் அஸக்குணெய்யத்தா. த⁴ம்மோ ச ஸ்வாக்கா²தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ப்பவேதி³தத்தா. க³ணோ ச ஸுப்படிபன்னோ ஸத்தா²ரா ஸுவினீதத்தா. ஸமாத³பகோ ஹீதிஆதி³ ஸுப்படிபத்தியா நித³ஸ்ஸனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
313.Suṭṭhu akkhāteti ekantato niyyānikabhāvena akkhāte. Satthā ca sabbaññū hotīti asabbaññuno niyyānikabhāvena kathetuṃ asakkuṇeyyattā. Dhammo ca svākkhāto sammāsambuddhappaveditattā. Gaṇo ca suppaṭipanno satthārā suvinītattā. Samādapako hītiādi suppaṭipattiyā nidassanaṃ daṭṭhabbaṃ.
314. பமாணங் ஜானிதப்³ப³ந்தி ‘‘அயங் எத்தகேன யாபேதி, இமஸ்ஸ எத்தகங் தா³துங் யுத்த’’ந்தி ஏவங் பமாணங் ஜானிதப்³ப³ங். அதிரேகே…பே॰… நிப்³பா³னஸம்பத்தி வா நத்தி² து³ரக்கா²தத்தா த⁴ம்மஸ்ஸ. தஸ்ஸாதி படிக்³கா³ஹகஸ்ஸ. அப்பிச்ச²படிபதா³ நாம நத்தி² து³ரக்கா²தே த⁴ம்மவினயேதி அதி⁴ப்பாயோ.
314.Pamāṇaṃ jānitabbanti ‘‘ayaṃ ettakena yāpeti, imassa ettakaṃ dātuṃ yutta’’nti evaṃ pamāṇaṃ jānitabbaṃ. Atireke…pe… nibbānasampatti vā natthi durakkhātattā dhammassa. Tassāti paṭiggāhakassa. Appicchapaṭipadā nāma natthi durakkhāte dhammavinayeti adhippāyo.
315. தா³யகஸ்ஸ வஸோ நாம உளாருளாரதாபே⁴தோ³ அஜ்ஜா²ஸயோ. தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ பன தோ²கப³ஹுதாவ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ வஸோ நாம. அத்தனோ தா²மோதி யாபனப்பமாணங். யதி³ ஹீதிஆதி³ ‘‘கத²’’ந்திஆதி³னா ஸங்கே²பதோ வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ விவரணங். அனுப்பன்னஸ்ஸாதி அனுப்பன்னோ அஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ. சக்கு²பூ⁴தோ ஹோதீதி மஹாஜனஸ்ஸ சக்கு² விய ஹோதி. ஸாஸனங் சிரட்டி²திதங் கரோதீதி அனுப்பன்னலாபு⁴ப்பாத³னேன மஹாஜனஸ்ஸ பஸாது³ப்பாத³னேன ச சிரட்டி²திகங் கரோதி.