Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi |
6. ஏகதீ³பியத்தே²ரஅபதா³னங்
6. Ekadīpiyattheraapadānaṃ
124.
124.
‘‘பரினிப்³பு³தே ஸுக³தே, ஸித்³த⁴த்தே² லோகனாயகே;
‘‘Parinibbute sugate, siddhatthe lokanāyake;
ஸதே³வமானுஸா ஸப்³பே³, பூஜெந்தி த்³விபது³த்தமங்.
Sadevamānusā sabbe, pūjenti dvipaduttamaṃ.
125.
125.
‘‘ஆரோபிதே ச சிதகே, ஸித்³த⁴த்தே² லோகனாயகே;
‘‘Āropite ca citake, siddhatthe lokanāyake;
யதா²ஸகேன தா²மேன, சிதங் பூஜெந்தி ஸத்து²னோ.
Yathāsakena thāmena, citaṃ pūjenti satthuno.
126.
126.
‘‘அவிதூ³ரே சிதகஸ்ஸ, தீ³பங் உஜ்ஜாலயிங் அஹங்;
‘‘Avidūre citakassa, dīpaṃ ujjālayiṃ ahaṃ;
யாவ உதே³தி ஸூரியோ, தீ³பங் மே தாவ உஜ்ஜலி.
Yāva udeti sūriyo, dīpaṃ me tāva ujjali.
127.
127.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
128.
128.
‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், ஏகதீ³பீதி ஞாயதி;
‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, ekadīpīti ñāyati;
தீ³பஸதஸஹஸ்ஸானி, ப்³யம்ஹே பஜ்ஜலரே மம.
Dīpasatasahassāni, byamhe pajjalare mama.
129.
129.
‘‘உத³யந்தோவ ஸூரியோ, தே³ஹோ மே ஜோததே ஸதா³;
‘‘Udayantova sūriyo, deho me jotate sadā;
ஸப்பபா⁴ஹி ஸரீரஸ்ஸ, ஆலோகோ ஹோதி மே ஸதா³.
Sappabhāhi sarīrassa, āloko hoti me sadā.
130.
130.
ஸமந்தா யோஜனஸதங், பஸ்ஸாமி சக்கு²னா அஹங்.
Samantā yojanasataṃ, passāmi cakkhunā ahaṃ.
131.
131.
‘‘ஸத்தஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச , தே³வலோகே ரமிங் அஹங்;
‘‘Sattasattatikkhattuñca , devaloke ramiṃ ahaṃ;
ஏகதிங்ஸதிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.
Ekatiṃsatikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.
132.
132.
‘‘அட்ட²வீஸதிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;
‘‘Aṭṭhavīsatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;
பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.
Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.
133.
133.
‘‘தே³வலோகா சவித்வான, நிப்³ப³த்திங் மாதுகுச்சி²யங்;
‘‘Devalokā cavitvāna, nibbattiṃ mātukucchiyaṃ;
மாதுகுச்சி²க³தஸ்ஸாபி, அக்கி² மே ந நிமீலதி.
Mātukucchigatassāpi, akkhi me na nimīlati.
134.
134.
‘‘ஜாதியா சதுவஸ்ஸோஹங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;
‘‘Jātiyā catuvassohaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
அட்³ட⁴மாஸே அஸம்பத்தே, அரஹத்தமபாபுணிங்.
Aḍḍhamāse asampatte, arahattamapāpuṇiṃ.
135.
135.
‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோதே⁴ஸிங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;
‘‘Dibbacakkhuṃ visodhesiṃ, bhavā sabbe samūhatā;
ஸப்³பே³ கிலேஸா ஸஞ்சி²ன்னா, ஏகதீ³பஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Sabbe kilesā sañchinnā, ekadīpassidaṃ phalaṃ.
136.
136.
‘‘திரோகுட்டங் திரோஸேலங், பப்³ப³தஞ்சாபி கேவலங்;
‘‘Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, pabbatañcāpi kevalaṃ;
137.
137.
‘‘விஸமா மே ஸமா ஹொந்தி, அந்த⁴காரோ ந விஜ்ஜதி;
‘‘Visamā me samā honti, andhakāro na vijjati;
நாஹங் பஸ்ஸாமி திமிரங், ஏகதீ³பஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Nāhaṃ passāmi timiraṃ, ekadīpassidaṃ phalaṃ.
138.
138.
‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் தீ³பமத³தி³ங் ததா³;
‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ dīpamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஏகதீ³பஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, ekadīpassidaṃ phalaṃ.
139.
139.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.
140.
140.
‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.
‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
141.
141.
‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஏகதீ³பியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekadīpiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
ஏகதீ³பியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ச²ட்ட²ங்.
Ekadīpiyattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.
Footnotes: