Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. ஏகது³ஸ்ஸதா³யகத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Ekadussadāyakattheraapadānaṃ

    15.

    15.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, அஹோஸிங் திணஹாரகோ;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ tiṇahārako;

    திணஹாரேன ஜீவாமி, தேன போஸேமி தா³ரகே.

    Tiṇahārena jīvāmi, tena posemi dārake.

    16.

    16.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    தமந்த⁴காரங் நாஸெத்வா, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ.

    Tamandhakāraṃ nāsetvā, uppajji lokanāyako.

    17.

    17.

    ‘‘ஸகே க⁴ரே நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸி தாவதே³;

    ‘‘Sake ghare nisīditvā, evaṃ cintesi tāvade;

    ‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, தெ³ய்யத⁴ம்மோ ந விஜ்ஜதி.

    ‘Buddho loke samuppanno, deyyadhammo na vijjati.

    18.

    18.

    ‘‘‘இத³ங் மே ஸாடகங் ஏகங், நத்தி² மே கோசி தா³யகோ;

    ‘‘‘Idaṃ me sāṭakaṃ ekaṃ, natthi me koci dāyako;

    து³க்கோ² நிரயஸம்ப²ஸ்ஸோ, ரோபயிஸ்ஸாமி த³க்கி²ணங்’.

    Dukkho nirayasamphasso, ropayissāmi dakkhiṇaṃ’.

    19.

    19.

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, ஸகங் சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;

    ஏகங் து³ஸ்ஸங் க³ஹெத்வான, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸதா³ஸஹங்.

    Ekaṃ dussaṃ gahetvāna, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘ஏகங் து³ஸ்ஸங் த³தி³த்வான, உக்குட்டி²ங் ஸம்பவத்தயிங்;

    ‘‘Ekaṃ dussaṃ daditvāna, ukkuṭṭhiṃ sampavattayiṃ;

    ‘யதி³ பு³த்³தோ⁴ துவங் வீர, தாரேஹி மங் மஹாமுனி’.

    ‘Yadi buddho tuvaṃ vīra, tārehi maṃ mahāmuni’.

    21.

    21.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    மம தா³னங் பகித்தெந்தோ, அகா மே அனுமோத³னங்.

    Mama dānaṃ pakittento, akā me anumodanaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘‘இமினா ஏகது³ஸ்ஸேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘‘Iminā ekadussena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி, வினிபாதங் ந க³ச்ச²ஸி.

    Kappasatasahassāni, vinipātaṃ na gacchasi.

    23.

    23.

    ‘‘‘ச²த்திங்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸஸி;

    ‘‘‘Chattiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissasi;

    தெத்திங்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ 1 ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tettiṃsakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī 2 bhavissasi.

    24.

    24.

    ‘‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங் 3;

    ‘‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ 4;

    தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, ஸங்ஸரந்தோ துவங் ப⁴வே.

    Devaloke manusse vā, saṃsaranto tuvaṃ bhave.

    25.

    25.

    ‘‘‘ரூபவா கு³ணஸம்பன்னோ, அனவக்கந்ததே³ஹவா 5;

    ‘‘‘Rūpavā guṇasampanno, anavakkantadehavā 6;

    அக்கோ²ப⁴ங் அமிதங் து³ஸ்ஸங், லபி⁴ஸ்ஸஸி யதி³ச்ச²கங்’.

    Akkhobhaṃ amitaṃ dussaṃ, labhissasi yadicchakaṃ’.

    26.

    26.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலஜுத்தமனாமகோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    நப⁴ங் அப்³பு⁴க்³க³மீ வீரோ 7, ஹங்ஸராஜாவ அம்ப³ரே.

    Nabhaṃ abbhuggamī vīro 8, haṃsarājāva ambare.

    27.

    27.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², ஏகது³ஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bhoge me ūnatā natthi, ekadussassidaṃ phalaṃ.

    28.

    28.

    ‘‘பது³த்³தா⁴ரே பது³த்³தா⁴ரே, து³ஸ்ஸங் நிப்³ப³த்ததே மமங்;

    ‘‘Paduddhāre paduddhāre, dussaṃ nibbattate mamaṃ;

    ஹெட்டா² து³ஸ்ஸம்ஹி திட்டா²மி, உபரிச்ச²த³னங் மம.

    Heṭṭhā dussamhi tiṭṭhāmi, uparicchadanaṃ mama.

    29.

    29.

    ‘‘சக்கவாளங் உபாதா³ய, ஸகானநங் ஸபப்³ப³தங்;

    ‘‘Cakkavāḷaṃ upādāya, sakānanaṃ sapabbataṃ;

    இச்ச²மானோ சஹங் அஜ்ஜ, து³ஸ்ஸேஹச்சா²த³யெய்ய தங்.

    Icchamāno cahaṃ ajja, dussehacchādayeyya taṃ.

    30.

    30.

    ‘‘தேனேவ ஏகது³ஸ்ஸேன, ஸங்ஸரந்தோ ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Teneva ekadussena, saṃsaranto bhavābhave;

    ஸுவண்ணவண்ணோ ஹுத்வான, ஸங்ஸராமி ப⁴வாப⁴வே.

    Suvaṇṇavaṇṇo hutvāna, saṃsarāmi bhavābhave.

    31.

    31.

    ‘‘விபாகங் விஏகது³ஸ்ஸஸ்ஸ, நாஜ்ஜ²க³ங் கத்த²சிக்க²யங்;

    ‘‘Vipākaṃ viekadussassa, nājjhagaṃ katthacikkhayaṃ;

    அயங் மே அந்திமா ஜாதி, விபச்சதி இதா⁴பி மே.

    Ayaṃ me antimā jāti, vipaccati idhāpi me.

    32.

    32.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் து³ஸ்ஸமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dussamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஏகது³ஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekadussassidaṃ phalaṃ.

    33.

    33.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    34.

    34.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    35.

    35.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஏகது³ஸ்ஸதா³யகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekadussadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    ஏகது³ஸ்ஸதா³யகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Ekadussadāyakattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. சக்கவத்தி (ஸ்யா॰)
    2. cakkavatti (syā.)
    3. அஸங்கயங் (ஸ்யா॰ க॰) ஏவமுபரிபி
    4. asaṅkayaṃ (syā. ka.) evamuparipi
    5. அனுவத்தந்த… (ஸ்யா)
    6. anuvattanta… (syā)
    7. தீ⁴ரோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. dhīro (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1-60. ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஅபதா³னாதி³வண்ணனா • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact