Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
2. நித்³தே³ஸவண்ணனா
2. Niddesavaṇṇanā
1. ஏககனித்³தே³ஸவண்ணனா
1. Ekakaniddesavaṇṇanā
1. பச்சனீகத⁴ம்மானங் ஜா²பனட்டே²ன ஜா²னங், ததோ ஸுட்டு² விமுச்சனட்டே²ன விமொக்கோ²தி நிப்பரியாயேன ஜா²னங்கா³னேவ விமொக்கோ²தி அட்ட²கதா²அதி⁴ப்பாயோ. டீகாகாரேன பன ‘‘அபி⁴பா⁴யதனங் விய ஸஸம்பயுத்தங் ஜா²னங் விமொக்கோ²’’தி மஞ்ஞமானேன ‘‘அதி⁴ப்பாயேனாஹா’’தி வுத்தங். ஜா²னத⁴ம்மா ஹி ஸம்பயுத்தத⁴ம்மேஹி ஸத்³தி⁴ங்யேவ படிபக்க²தோ விமுச்சந்தி, ந வினா, ததா² அபி⁴ரதிவஸேன ஆரம்மணே நிராஸங்கப்பவத்திபீதி அதி⁴ப்பாயோ. யதா² வா ஜா²னங்கா³னங் ஜா²னபச்சயேன பச்சயபா⁴வதோ ஸவிஸேஸோ ஜா²னபரியாயோ, ஏவங் விமொக்க²கிச்சயோக³தோ தேஸங் ஸவிஸேஸோ விமொக்க²பரியாயோ, தது³பசாரேன ஸம்பயுத்தானங் வேதி³தப்³போ³. பட²மங் ஸமங்கி³பா⁴வத்த²ந்தி படிலாப⁴ங் ஸந்தா⁴யாஹ. ‘‘பு²ஸித்வா விஹரதீதி படிலபி⁴த்வா இரியதீ’’தி ஹி வுத்தங். அட்ட²கதா²யங் ‘‘யேன ஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… படிலத்³தா⁴ நாம ஹொந்தீ’’தி தேஹி ஸாதே⁴தப்³ப³ஸஹஜாதாதி³பச்சயலாபோ⁴யேவெத்த² படிலாபோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³. யதா² ப²ஸ்ஸோ யத்த² உப்பன்னோ, தங் ஆரம்மணங் பு²ஸதீதி வுச்சதி, ஏவங் ஸம்பயுத்தத⁴ம்மேபி தங்ஸபா⁴வத்தாதி ஆஹ ‘‘ஸம்ப²ஸ்ஸேன பு²ஸனத்த²’’ந்தி. தஸ்ஸ ‘‘விவரதீ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. இதரேஹீதி உபசாரம்பீதிஆதி³னா உபசாரபுரிமப்பனாபரப்பனானங் படிலாப⁴காரணந்தி வசனேஹி. இதரே காரணத்தே²தி ‘‘உபசாரேன…பே॰… பு²ஸதியேவா’’தி வுத்தே காரணத்த²தீ³பகே அத்தே². பு²ஸதி ப²லங் அதி⁴க³ச்ச²தி ஏதாயாதி காரணபா⁴வஸ்ஸ பு²ஸனாபரியாயோ வேதி³தப்³போ³.
1. Paccanīkadhammānaṃ jhāpanaṭṭhena jhānaṃ, tato suṭṭhu vimuccanaṭṭhena vimokkhoti nippariyāyena jhānaṅgāneva vimokkhoti aṭṭhakathāadhippāyo. Ṭīkākārena pana ‘‘abhibhāyatanaṃ viya sasampayuttaṃ jhānaṃ vimokkho’’ti maññamānena ‘‘adhippāyenāhā’’ti vuttaṃ. Jhānadhammā hi sampayuttadhammehi saddhiṃyeva paṭipakkhato vimuccanti, na vinā, tathā abhirativasena ārammaṇe nirāsaṅkappavattipīti adhippāyo. Yathā vā jhānaṅgānaṃ jhānapaccayena paccayabhāvato saviseso jhānapariyāyo, evaṃ vimokkhakiccayogato tesaṃ saviseso vimokkhapariyāyo, tadupacārena sampayuttānaṃ veditabbo. Paṭhamaṃ samaṅgibhāvatthanti paṭilābhaṃ sandhāyāha. ‘‘Phusitvā viharatīti paṭilabhitvā iriyatī’’ti hi vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yena hi saddhiṃ…pe… paṭiladdhā nāma hontī’’ti tehi sādhetabbasahajātādipaccayalābhoyevettha paṭilābho daṭṭhabbo. Yathā phasso yattha uppanno, taṃ ārammaṇaṃ phusatīti vuccati, evaṃ sampayuttadhammepi taṃsabhāvattāti āha ‘‘samphassena phusanattha’’nti. Tassa ‘‘vivaratī’’ti iminā sambandho. Itarehīti upacārampītiādinā upacārapurimappanāparappanānaṃ paṭilābhakāraṇanti vacanehi. Itare kāraṇattheti ‘‘upacārena…pe… phusatiyevā’’ti vutte kāraṇatthadīpake atthe. Phusati phalaṃ adhigacchati etāyāti kāraṇabhāvassa phusanāpariyāyo veditabbo.
பட²மத்த²மேவாதி ஸமங்கி³பா⁴வத்த²மேவ. தானி அங்கா³னீதி இமினா ஜா²னகொட்டா²ஸபா⁴வேன வுத்தத⁴ம்மாயேவ க³ஹிதா, ந ப²ஸ்ஸபஞ்சமகஇந்த்³ரியட்ட²காதி³பா⁴வேனாதி வுத்தங் ‘‘ஸேஸா…பே॰… ஸங்க³ஹிதானீ’’தி. ஏவங் ஸதீதி ஸுக²ஸங்கா²தஜா²னங்க³தோ வேத³னாஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியானங் ஸேஸிதப்³ப³பா⁴வே ஸதி. ஏவஞ்ஹி நேஸங் ப²ஸ்ஸகதா இதரஸ்ஸ ப²ஸ்ஸிதப்³ப³தாவ ஸியா. தேனாஹ ‘‘ஸுக²ஸ்ஸ பு²ஸிதப்³ப³த்தா’’தி. வேத³யிதாதி⁴பதெய்யட்டே²ஹீதி ஆரம்மணானுப⁴வனஸங்கா²தேன வேத³யிதஸபா⁴வேன, தஸ்ஸேவ ஸாதவிஸேஸஸங்கா²தேன ஸம்பயுத்தேஹி அனுவத்தனீயபா⁴வேன ச. உபனிஜ்ஜா²யனபா⁴வோபி யதா²வுத்தவேத³யிதாதி⁴பதெய்யட்ட²விஸிட்டோ² ஓளாரிகஸ்ஸ ஆரம்மணஸ்ஸ நிஜ்ஜா²யனபா⁴வோ. அபி⁴ன்னஸபா⁴வோபி ஹி த⁴ம்மோ புரிமவிஸிட்ட²பச்சயவிஸேஸஸம்ப⁴வேன விஸேஸேன பி⁴ன்னாகாரோ ஹுத்வா விஸிட்ட²ப²லபா⁴வங் ஆபஜ்ஜதி. யதே²கங்யேவ கம்மங் சக்கா²தி³னிப்³ப³த்திஹேதுபூ⁴தங் கம்மங். தேன வுத்தங் ‘‘வேத³யிதா…பே॰… வுத்தத்தா’’தி. அங்கா³னீதி நாயங் தப்பரபா⁴வேன ப³ஹுவசனநித்³தே³ஸோ அனந்தபா⁴வதோ, கேவலஞ்ச அங்கா³னங் ப³ஹுத்தா ப³ஹுவசனங், தேன கிங் ஸித்³த⁴ங்? பச்சேகம்பி யோஜனா ஸித்³தா⁴ ஹோதி. தேன வுத்தங் ‘‘பச்சேகம்பி யோஜனா காதப்³பா³’’தி. யதி³ ‘‘ஸுக²ங் ட²பெத்வா’’தி யோஜனாயங் ஸேஸா தயோ க²ந்தா⁴ ஹொந்தி, ஸேஸா தயோ, சத்தாரோ ச க²ந்தா⁴ ஹொந்தீதி வத்தப்³ப³ங் ஸியாதி? ந, சதூஸு திண்ணங் அந்தோக³த⁴த்தா. தேனாஹ ‘‘ஸப்³ப³யோஜனா…பே॰… வுத்த’’ந்தி.
Paṭhamatthamevāti samaṅgibhāvatthameva. Tāni aṅgānīti iminā jhānakoṭṭhāsabhāvena vuttadhammāyeva gahitā, na phassapañcamakaindriyaṭṭhakādibhāvenāti vuttaṃ ‘‘sesā…pe… saṅgahitānī’’ti. Evaṃ satīti sukhasaṅkhātajhānaṅgato vedanāsomanassindriyānaṃ sesitabbabhāve sati. Evañhi nesaṃ phassakatā itarassa phassitabbatāva siyā. Tenāha ‘‘sukhassa phusitabbattā’’ti. Vedayitādhipateyyaṭṭhehīti ārammaṇānubhavanasaṅkhātena vedayitasabhāvena, tasseva sātavisesasaṅkhātena sampayuttehi anuvattanīyabhāvena ca. Upanijjhāyanabhāvopi yathāvuttavedayitādhipateyyaṭṭhavisiṭṭho oḷārikassa ārammaṇassa nijjhāyanabhāvo. Abhinnasabhāvopi hi dhammo purimavisiṭṭhapaccayavisesasambhavena visesena bhinnākāro hutvā visiṭṭhaphalabhāvaṃ āpajjati. Yathekaṃyeva kammaṃ cakkhādinibbattihetubhūtaṃ kammaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘vedayitā…pe… vuttattā’’ti. Aṅgānīti nāyaṃ tapparabhāvena bahuvacananiddeso anantabhāvato, kevalañca aṅgānaṃ bahuttā bahuvacanaṃ, tena kiṃ siddhaṃ? Paccekampi yojanā siddhā hoti. Tena vuttaṃ ‘‘paccekampi yojanā kātabbā’’ti. Yadi ‘‘sukhaṃ ṭhapetvā’’ti yojanāyaṃ sesā tayo khandhā honti, sesā tayo, cattāro ca khandhā hontīti vattabbaṃ siyāti? Na, catūsu tiṇṇaṃ antogadhattā. Tenāha ‘‘sabbayojanā…pe… vutta’’nti.
2. அஸமயவிமொக்கே²னாதி ஹெட்டா²மக்³க³விமொக்கே²ன. ஸோ ஹி லோகியவிமொக்கோ² விய அதி⁴க³மவளஞ்ஜனத்த²ங் பகப்பேதப்³ப³ஸமயவிஸேஸாபா⁴வதோ ஏவங் வுத்தோ. அக்³க³மக்³க³விமொக்கோ² பன ஏகச்சாஸவவிமுத்திவசனதோ இத⁴ நாதி⁴ப்பேதோ. தேனாஹ ‘‘ஏகச்சே ஆஸவா பரிக்கீ²ணா ஹொந்தீ’’தி. ஏகச்சேஹி ஆஸவேஹி விமுத்தோதி தி³ட்டா²ஸவாதீ³ஹி ஸமுச்சே²த³விமுத்தியா விமுத்தோ. அஸமய…பே॰… லாபே⁴னாதி யதா²வுத்தஅஸமயவிமொக்க²ஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபூ⁴தஸ்ஸ அதி⁴க³மேன. ததோ ஏவ ஸாதிஸயேன, ஏகச்சேஹி காமாஸவேஹி விமுத்தோ விக்க²ம்ப⁴னவஸேனாதி அத்தோ². ஸோ ஏவ ஏகச்சஸமயவிமொக்க²லாபீ⁴ யதா²வுத்தோ ஸமயவிமுத்தோ அஸமயவிமொக்க²விஸேஸஸ்ஸ வஸேன ஸமயவிமொக்க²பஞ்ஞத்தியா அதி⁴ப்பேதத்தா. ஸோதி அஸமயவிமொக்கூ²பனிஸ்ஸயஸமயவிமொக்க²லாபீ⁴. தேன ஸாதிஸயேன ஸமயவிமொக்கே²ன. ததா²விமுத்தோவ ஹோதீதி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஹேதுஅத்தோ². யஸ்மா ததா²விமுத்தோ ஹோதி, தஸ்மா ஸமயவிமுத்தபஞ்ஞத்திங் லத்³து⁴ங் அரஹதீதி பரிஞ்ஞாதத்த²ங் ஹேதுனா பதிட்டா²பேதி. ப்³யதிரேகமுகே²னபி தமத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘புது²ஜ்ஜனோ பனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸமுதா³சாரபா⁴வதோதி ஸமுதா³சாரஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ. ஸோதி ஜா²னலாபீ⁴ புது²ஜ்ஜனோ.
2. Asamayavimokkhenāti heṭṭhāmaggavimokkhena. So hi lokiyavimokkho viya adhigamavaḷañjanatthaṃ pakappetabbasamayavisesābhāvato evaṃ vutto. Aggamaggavimokkho pana ekaccāsavavimuttivacanato idha nādhippeto. Tenāha ‘‘ekacce āsavā parikkhīṇā hontī’’ti. Ekaccehi āsavehi vimuttoti diṭṭhāsavādīhi samucchedavimuttiyā vimutto. Asamaya…pe… lābhenāti yathāvuttaasamayavimokkhassa upanissayabhūtassa adhigamena. Tato eva sātisayena, ekaccehi kāmāsavehi vimutto vikkhambhanavasenāti attho. So eva ekaccasamayavimokkhalābhī yathāvutto samayavimutto asamayavimokkhavisesassa vasena samayavimokkhapaññattiyā adhippetattā. Soti asamayavimokkhūpanissayasamayavimokkhalābhī. Tena sātisayena samayavimokkhena. Tathāvimuttova hotīti ettha iti-saddo hetuattho. Yasmā tathāvimutto hoti, tasmā samayavimuttapaññattiṃ laddhuṃ arahatīti pariññātatthaṃ hetunā patiṭṭhāpeti. Byatirekamukhenapi tamatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘puthujjano panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha samudācārabhāvatoti samudācārassa sambhavato. Soti jhānalābhī puthujjano.
யதி³ புனராவத்தகத⁴ம்மதாய புது²ஜ்ஜனோ ஸமயவிமுத்தோதி ந வுத்தோ, தத³பா⁴வதோ கஸ்மா அரஹா ததா² ந வுத்தோதி ஆஹ ‘‘அரஹதோ பனா’’திஆதி³. தத³காரணபா⁴வந்தி தேஸங் விமொக்கா²னங், தஸ்ஸ வா ஸமயவிமுத்திபா⁴வஸ்ஸ அகாரணபா⁴வங். ஸப்³போ³தி ஸுக்க²விபஸ்ஸகோபி ஸமத²யானிகோபி அட்ட²விமொக்க²லாபீ⁴பி . ப³ஹிஅப்³ப⁴ந்தரபா⁴வா அபெக்கா²ஸித்³தா⁴, வத்து அதி⁴ப்பாயவஸேன க³ஹேதப்³ப³ரூபா சாதி ஆஹ ‘‘பா³ஹிரானந்தி லோகுத்தரதோ ப³ஹிபூ⁴தான’’ந்தி.
Yadi punarāvattakadhammatāya puthujjano samayavimuttoti na vutto, tadabhāvato kasmā arahā tathā na vuttoti āha ‘‘arahato panā’’tiādi. Tadakāraṇabhāvanti tesaṃ vimokkhānaṃ, tassa vā samayavimuttibhāvassa akāraṇabhāvaṃ. Sabboti sukkhavipassakopi samathayānikopi aṭṭhavimokkhalābhīpi . Bahiabbhantarabhāvā apekkhāsiddhā, vattu adhippāyavasena gahetabbarūpā cāti āha ‘‘bāhirānanti lokuttarato bahibhūtāna’’nti.
3. ரூபதோ அஞ்ஞங் ந ரூபந்தி தத்த² ரூபபடிபா⁴க³ங் கஸிணரூபாதி³ ரூப-ஸத்³தே³ன க³ஹிதந்தி தத³ஞ்ஞங் பட²மததியாருப்பவிஸயமத்தங் அரூபக்க²ந்த⁴னிப்³பா³னவினிமுத்தங் அரூப-ஸத்³தே³ன க³ஹிதங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். படிபக்க²பூ⁴தேஹி கிலேஸசோரேஹி அமூஸிதப்³ப³ங் ஜா²னமேவ சித்தமஞ்ஜூஸங். ஸமாதி⁴ந்தி வா ஸமாதி⁴ஸீஸேன ஜா²னமேவ வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
3. Rūpatoaññaṃ na rūpanti tattha rūpapaṭibhāgaṃ kasiṇarūpādi rūpa-saddena gahitanti tadaññaṃ paṭhamatatiyāruppavisayamattaṃ arūpakkhandhanibbānavinimuttaṃ arūpa-saddena gahitaṃ daṭṭhabbaṃ. Paṭipakkhabhūtehi kilesacorehi amūsitabbaṃ jhānameva cittamañjūsaṃ. Samādhinti vā samādhisīsena jhānameva vuttanti veditabbaṃ.
4. அத்தனோ அனுரூபேன பமாதே³னாதி எத்த² அனாகா³மினோ அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அஸக்கச்சஅஸாதச்சகிரியாதி³னா. கீ²ணாஸவஸ்ஸ பன தாதி³ஸேன பமாத³பதிரூபகேன, தாதி³ஸாய வா அஸக்கச்சகிரியாய. ஸா சஸ்ஸ உஸ்ஸுக்காபா⁴வதோ வேதி³தப்³பா³. படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ஸப்³பு³ஸ்ஸுக்கா ஹி தே உத்தமபுரிஸா. ஸமயேன ஸமயந்தி ஸமயே ஸமயே. பு⁴ம்மத்தே² ஹி ஏதங் கரணவசனங் உபயோக³வசனஞ்ச. அனிப்ப²த்திதோதி ஸமாபஜ்ஜிதுங் அஸக்குணெய்யதோ. அஸ்ஸாதி ‘‘தேஸஞ்ஹீ’’திஆதி³னா வுத்தஸ்ஸ இமஸ்ஸ அட்ட²கதா²வசனஸ்ஸ. தேனாதி யதா²ப⁴தேன ஸுத்தேன.
4. Attano anurūpena pamādenāti ettha anāgāmino adhikusalesu dhammesu asakkaccaasātaccakiriyādinā. Khīṇāsavassa pana tādisena pamādapatirūpakena, tādisāya vā asakkaccakiriyāya. Sā cassa ussukkābhāvato veditabbā. Paṭippassaddhasabbussukkā hi te uttamapurisā. Samayena samayanti samaye samaye. Bhummatthe hi etaṃ karaṇavacanaṃ upayogavacanañca. Anipphattitoti samāpajjituṃ asakkuṇeyyato. Assāti ‘‘tesañhī’’tiādinā vuttassa imassa aṭṭhakathāvacanassa. Tenāti yathābhatena suttena.
5. யேனாதி⁴ப்பாயேன ‘‘த⁴ம்மேஹீ’’தி வத்தப்³ப³ந்தி வுத்தங், தங் விவரந்தோ ‘‘இதா⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² இதா⁴தி ‘‘பரிஹானத⁴ம்மோ அபரிஹானத⁴ம்மோ’’தி ஏதஸ்மிங் பத³த்³வயே. தத்தா²தி ‘‘குப்பத⁴ம்மோ அகுப்பத⁴ம்மோ’’தி பத³த்³வயே. ஸதி வசனநானத்தே அத்தே²வ வசனத்த²னானத்தந்தி ஆஹ ‘‘வசனத்த²னானத்தமத்தேன வா’’தி. வசனத்த²க்³க³ஹணமுகே²ன க³ஹேதப்³ப³ஸ்ஸ பன விபா⁴வனத்த²ஸ்ஸ நத்தெ²த்த² நானத்தங், யதோ தேஸங் பரியாயந்தரதாஸித்³தி⁴.
5. Yenādhippāyena ‘‘dhammehī’’ti vattabbanti vuttaṃ, taṃ vivaranto ‘‘idhā’’tiādimāha. Tattha idhāti ‘‘parihānadhammo aparihānadhammo’’ti etasmiṃ padadvaye. Tatthāti ‘‘kuppadhammo akuppadhammo’’ti padadvaye. Sati vacananānatte attheva vacanatthanānattanti āha ‘‘vacanatthanānattamattena vā’’ti. Vacanatthaggahaṇamukhena gahetabbassa pana vibhāvanatthassa natthettha nānattaṃ, yato tesaṃ pariyāyantaratāsiddhi.
7-8. ஸமாபத்திசேதனாதி யாய சேதனாய ஸமாபத்திங் நிப்³ப³த்தேதி ஸமாபஜ்ஜதி ச. தேனாஹ ‘‘ததா³யூஹனா’’தி. ஆரக்க²பச்சுபட்டா²னா ஸதீதி கத்வா ஆஹ ‘‘அனுரக்க²ணா…பே॰… ஸதீ’’தி. தேனாஹ ‘‘ஏகாரக்கோ² ஸதாரக்கே²ன சேதஸா விஹரதீ’’தி. ததா² ஹி ஸா ‘‘குஸலாகுஸலானங் த⁴ம்மானங் க³தியோ ஸமன்னேஸதீ’’தி வுத்தா.
7-8. Samāpatticetanāti yāya cetanāya samāpattiṃ nibbatteti samāpajjati ca. Tenāha ‘‘tadāyūhanā’’ti. Ārakkhapaccupaṭṭhānā satīti katvā āha ‘‘anurakkhaṇā…pe… satī’’ti. Tenāha ‘‘ekārakkho satārakkhena cetasā viharatī’’ti. Tathā hi sā ‘‘kusalākusalānaṃ dhammānaṃ gatiyo samannesatī’’ti vuttā.
11. அக்³க³மக்³க³ட்டோ²பி இதரமக்³க³ட்டா² விய அனுபச்சி²ன்னப⁴யத்தா ப⁴யூபரதவோஹாரங் லப⁴தீதி ஆஹ ‘‘அரஹத்தமக்³க³ட்டோ² ச…பே॰… ப⁴யூபரதோ’’தி.
11. Aggamaggaṭṭhopi itaramaggaṭṭhā viya anupacchinnabhayattā bhayūparatavohāraṃ labhatīti āha ‘‘arahattamaggaṭṭho ca…pe… bhayūparato’’ti.
12. கேசீதி திஹேதுகபடிஸந்தி⁴கே மந்த³பு³த்³தி⁴கே ஸந்தா⁴யாஹ. தேன வுத்தங் ‘‘து³ப்பஞ்ஞாதி இமினா க³ய்ஹந்தீ’’தி. து³ப்³ப³லா பஞ்ஞா யேஸங் தே து³ப்பஞ்ஞாதி.
12. Kecīti tihetukapaṭisandhike mandabuddhike sandhāyāha. Tena vuttaṃ ‘‘duppaññāti iminā gayhantī’’ti. Dubbalā paññā yesaṃ te duppaññāti.
14. அனியதத⁴ம்மஸமன்னாக³தஸ்ஸேவ பச்சயவிஸேஸேன நியதத⁴ம்மபடிலாபோ⁴தி ஆஹ ‘‘யத்த²…பே॰… ஹொந்தீ’’தி. தத³பா⁴வாதி நியதானியதவோமிஸ்ஸாய பவத்தியா அபா⁴வா.
14. Aniyatadhammasamannāgatasseva paccayavisesena niyatadhammapaṭilābhoti āha ‘‘yattha…pe… hontī’’ti. Tadabhāvāti niyatāniyatavomissāya pavattiyā abhāvā.
16. பரியாதி³யிதப்³பா³னீதி பரியாத³கேன மக்³கே³ன கே²பேதப்³பா³னி. தண்ஹாதீ³னங் பலிபு³த⁴னாதி³கிரியாய மத்த²கப்பத்தியா ஸீஸபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³, நிப்³பா³னஸ்ஸ பன விஸங்கா²ரபா⁴வதோ ஸங்கா²ரஸீஸதா. தேனாஹ ‘‘ஸங்கா²ரவிவேகபூ⁴தோ நிரோதோ⁴’’தி. கேசி பன ‘‘ஸங்கா²ரஸீஸங் நிரோத⁴ஸமாபத்தீ’’தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் மதிமத்தங் பஞ்ஞத்திமத்தஸ்ஸ ஸீஸபா⁴வானுபபத்திதோ தது³த்³த⁴ஞ்ச ஸங்கா²ரப்பவத்திஸப்³பா⁴வதோ. ஸஹ வியாதி ஏகஜ்ஜ²ங் விய. ஏதேன ஸம-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²மாஹ. ஸஹத்தோ² ஹேஸ ஸம-ஸத்³தோ³. ஸங்ஸித்³தி⁴த³ஸ்ஸனேனாதி ஸங்ஸித்³தி⁴யா நிட்டா²னஸ்ஸ உபரமஸ்ஸ த³ஸ்ஸனேன.
16. Pariyādiyitabbānīti pariyādakena maggena khepetabbāni. Taṇhādīnaṃ palibudhanādikiriyāya matthakappattiyā sīsabhāvo veditabbo, nibbānassa pana visaṅkhārabhāvato saṅkhārasīsatā. Tenāha ‘‘saṅkhāravivekabhūto nirodho’’ti. Keci pana ‘‘saṅkhārasīsaṃ nirodhasamāpattī’’ti vadanti, taṃ tesaṃ matimattaṃ paññattimattassa sīsabhāvānupapattito taduddhañca saṅkhārappavattisabbhāvato. Saha viyāti ekajjhaṃ viya. Etena sama-saddassa atthamāha. Sahattho hesa sama-saddo. Saṃsiddhidassanenāti saṃsiddhiyā niṭṭhānassa uparamassa dassanena.
இதா⁴தி இமிஸ்ஸா புக்³க³லபஞ்ஞத்திபாளியா, இமிஸ்ஸா வா தத³ட்ட²கதா²ய. கிலேஸபவத்தஸீஸானந்தி கிலேஸஸீஸபவத்தஸீஸானங். தேஸு ஹி க³ஹிதேஸு இதரம்பி பரியாதி³யிதப்³ப³ங் கிலேஸபா⁴வேன பரியாதி³யிதப்³ப³தாஸாமஞ்ஞேன ச க³ஹிதமேவ ஹோதீதி கிலேஸவட்டபரியாதா³னேன மக்³க³ஸ்ஸ இதரவட்டானம்பி பரியாதி³யனங். வட்டுபச்சே²த³கேன மக்³கே³னேவ ஹி ஜீவிதிந்த்³ரியம்பி அனவஸேஸதோ நிருஜ்ஜ²தீதி. கஸ்மா பனெத்த² பவத்தஸீஸங் விஸுங் க³ஹிதந்தி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘பவத்தஸீஸம்பீ’’திஆதி³. ஓதி⁴ஸோ ச அனோதி⁴ஸோ ச கிலேஸபரியாதா³னே ஸதி ஸிஜ்ஜ²மானா பச்சவெக்க²ணவாரா தேன நிப்பா²தே³தப்³பா³தி வுத்தா. தேனேவாஹ ‘‘கிலேஸபரியாதா³னஸ்ஸேவ வாரா’’தி. இதா³னி தமத்த²ங் ஆக³மேன ஸாதெ⁴ந்தோ ‘‘விமுத்தஸ்மி’’ந்திஆதி³மாஹ. சுதிசித்தேன ஹோதீதி இத³ங் யதா²வுத்தஸ்ஸ கிலேஸபரியாதா³னஸமாபனபூ⁴தஸ்ஸ பச்சவெக்க²ணவாரஸ்ஸ சுதிசித்தேன பரிச்சி²ன்னத்தா வுத்தங், தஸ்மா சுதிசித்தேன பரிச்சே²த³கேன பரிச்சி²ன்னங் ஹோதீதி அத்தோ².
Idhāti imissā puggalapaññattipāḷiyā, imissā vā tadaṭṭhakathāya. Kilesapavattasīsānanti kilesasīsapavattasīsānaṃ. Tesu hi gahitesu itarampi pariyādiyitabbaṃ kilesabhāvena pariyādiyitabbatāsāmaññena ca gahitameva hotīti kilesavaṭṭapariyādānena maggassa itaravaṭṭānampi pariyādiyanaṃ. Vaṭṭupacchedakena maggeneva hi jīvitindriyampi anavasesato nirujjhatīti. Kasmā panettha pavattasīsaṃ visuṃ gahitanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘pavattasīsampī’’tiādi. Odhiso ca anodhiso ca kilesapariyādāne sati sijjhamānā paccavekkhaṇavārā tena nipphādetabbāti vuttā. Tenevāha ‘‘kilesapariyādānasseva vārā’’ti. Idāni tamatthaṃ āgamena sādhento ‘‘vimuttasmi’’ntiādimāha. Cuticittena hotīti idaṃ yathāvuttassa kilesapariyādānasamāpanabhūtassa paccavekkhaṇavārassa cuticittena paricchinnattā vuttaṃ, tasmā cuticittena paricchedakena paricchinnaṃ hotīti attho.
17. திட்டெ²ய்யாதி ந உபக³ச்செ²ய்ய. டா²னஞ்ஹி க³தினிவத்தி. தேன வுத்தங் ‘‘நப்பவத்தெய்யா’’தி.
17. Tiṭṭheyyāti na upagaccheyya. Ṭhānañhi gatinivatti. Tena vuttaṃ ‘‘nappavatteyyā’’ti.
18. பயிருபாஸனாய ப³ஹூபகாரத்தா பயிருபாஸிதப்³ப³த்தா.
18. Payirupāsanāya bahūpakārattā payirupāsitabbattā.
20. அக்³க³விஜ்ஜா யஸ்ஸ அனதி⁴க³தவிஜ்ஜாத்³வயஸ்ஸ ஹோதி, ஸோ சே பச்சா² விஜ்ஜாத்³வயங் அதி⁴க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ பட²மங் அதி⁴க³தவிஜ்ஜாத்³வயஸ்ஸ விய அதேவிஜ்ஜதாபா⁴வா யதி³பி நிப்பரியாயதா தேவிஜ்ஜதா, பட²மங் அதி⁴க³தவிஜ்ஜாத்³வயஸ்ஸ பன ஸா ஸவிஸேஸாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யாய கதகிச்சதா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அக்³க³விஜ்ஜாதி ஆஸவக்க²யஞாணங், அக்³க³மக்³க³ஞாணமேவ வா வேதி³தப்³ப³ங். ஸா ச தேவிஜ்ஜதாதி யோஜனா.
20. Aggavijjā yassa anadhigatavijjādvayassa hoti, so ce pacchā vijjādvayaṃ adhigacchati, tassa paṭhamaṃ adhigatavijjādvayassa viya atevijjatābhāvā yadipi nippariyāyatā tevijjatā, paṭhamaṃ adhigatavijjādvayassa pana sā savisesāti dassento ‘‘yāya katakiccatā’’tiādimāha. Tattha aggavijjāti āsavakkhayañāṇaṃ, aggamaggañāṇameva vā veditabbaṃ. Sā ca tevijjatāti yojanā.
22. தத்தே²வாதி ஸச்சாபி⁴ஸம்போ³தே⁴ ஏவ.
22. Tatthevāti saccābhisambodhe eva.
24. தந்தி நிரோத⁴ஸமாபத்திலாபி⁴னோ உப⁴தோபா⁴க³விமுத்ததாவசனங். வுத்தலக்க²ணூபபத்திகோதி த்³வீஹி பா⁴கே³ஹி த்³வே வாரே விமுத்தோதி ஏவங் வுத்தலக்க²ணேன உபபத்திதோ யுத்திதோ ஸமன்னாக³தோ. ஏஸேவ நயோதி யதா² சதுன்னங் அரூபஸமாபத்தீனங் ஏகேகதோ நிரோத⁴தோ ச வுட்டா²ய அரஹத்தங் பத்தானங் வஸேன பஞ்ச உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தா வுத்தா, ததா² ஸெக்க²பா⁴வங் பத்தானங் வஸேன பஞ்ச காயஸக்கி²னோ ஹொந்தீதி கத்வா வுத்தங்.
24. Tanti nirodhasamāpattilābhino ubhatobhāgavimuttatāvacanaṃ. Vuttalakkhaṇūpapattikoti dvīhi bhāgehi dve vāre vimuttoti evaṃ vuttalakkhaṇena upapattito yuttito samannāgato. Eseva nayoti yathā catunnaṃ arūpasamāpattīnaṃ ekekato nirodhato ca vuṭṭhāya arahattaṃ pattānaṃ vasena pañca ubhatobhāgavimuttā vuttā, tathā sekkhabhāvaṃ pattānaṃ vasena pañca kāyasakkhino hontīti katvā vuttaṃ.
த³ஸ்ஸனகாரணாதி இமினா ‘‘தி³ஸ்வா’’தி எத்த² த்வா-ஸத்³தோ³ ஹேதுஅத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி யதா² ‘‘ஸீஹங் தி³ஸ்வா ப⁴யங் ஹோதீ’’திஆதீ³ஸு. த³ஸ்ஸனே ஸதி பரிக்க²யோ, நாஸதீதி ஆஹ ‘‘த³ஸ்ஸனாயத்தபரிக்க²யத்தா’’தி. புரிமகிரியாதி ஆஸவானங் க²யகிரியாய புரிமகிரியா. ஸமானகாலத்தேபி ஹி காரணகிரியா ப²லகிரியாய புரிமஸித்³தா⁴ விய வோஹரீயதி. ததோ நாமகாயதோ முச்சனதோ. யதோ ஹி யேன முச்சிதப்³ப³ங், தங் நிஸ்ஸிதோ ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘நாமனிஸ்ஸிதகோ’’தி. தஸ்ஸாதி காயத்³வயவிமுத்தியா உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தபா⁴வஸ்ஸ. அரூபலோகே ஹி டி²தாரஹந்தவஸேனாயமத்தோ² வுத்தோ. தேனாஹ ‘‘ஸுத்தே ஹீ’’திஆதி³.
Dassanakāraṇāti iminā ‘‘disvā’’ti ettha tvā-saddo hetuatthoti dasseti yathā ‘‘sīhaṃ disvā bhayaṃ hotī’’tiādīsu. Dassane sati parikkhayo, nāsatīti āha ‘‘dassanāyattaparikkhayattā’’ti. Purimakiriyāti āsavānaṃ khayakiriyāya purimakiriyā. Samānakālattepi hi kāraṇakiriyā phalakiriyāya purimasiddhā viya voharīyati. Tato nāmakāyato muccanato. Yato hi yena muccitabbaṃ, taṃ nissito hotīti vuttaṃ ‘‘nāmanissitako’’ti. Tassāti kāyadvayavimuttiyā ubhatobhāgavimuttabhāvassa. Arūpaloke hi ṭhitārahantavasenāyamattho vutto. Tenāha ‘‘sutte hī’’tiādi.
த்³வீஹி பா⁴கே³ஹீதி விக்க²ம்ப⁴னஸமுச்சே²த³பா⁴கே³ஹி. த்³வே வாரேதி கிலேஸானங் விக்க²ம்ப⁴னஸமுச்சி²ந்த³னவஸேன த்³விக்க²த்துங். கிலேஸேஹி விமுத்தோதி இத³ங் பட²மததியவாதா³னங் வஸேன வுத்தங், இதரங் து³தியவாத³ஸ்ஸ. அரூபஜ்ஜா²னங் யதி³பி ரூபஸஞ்ஞாதீ³ஹி விமுத்தங் தங்ஸமதிக்கமாதி³னா பத்தப்³ப³த்தா, பவத்தினிவாரகேஹி பன காமச்ச²ந்தா³தீ³ஹியேவஸ்ஸ விமுத்தி ஸாதிஸயாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நீவரணஸங்கா²தனாமகாயதோ விமுத்த’’ந்தி ஆஹ. யஞ்சாபி அரூபஜ்ஜா²னங் ரூபலோகே விவேகட்ட²தாவஸேனபி ரூபகாயதோ விமுத்தங், தங் பன ரூபபடிப³ந்த⁴ச²ந்த³ராக³விக்க²ம்ப⁴னேனேவ ஹோதீதி விக்க²ம்ப⁴னமேவ பதா⁴னந்தி வுத்தங் ‘‘ரூபதண்ஹாவிக்க²ம்ப⁴னேன ரூபகாயதோ ச விமுத்தத்தா’’தி. ஏகதே³ஸேன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தங் நாம ஹோதி ஸமுச்சே²த³விமுத்தியா அபா⁴வா.
Dvīhi bhāgehīti vikkhambhanasamucchedabhāgehi. Dve vāreti kilesānaṃ vikkhambhanasamucchindanavasena dvikkhattuṃ. Kilesehi vimuttoti idaṃ paṭhamatatiyavādānaṃ vasena vuttaṃ, itaraṃ dutiyavādassa. Arūpajjhānaṃ yadipi rūpasaññādīhi vimuttaṃ taṃsamatikkamādinā pattabbattā, pavattinivārakehi pana kāmacchandādīhiyevassa vimutti sātisayāti dassento ‘‘nīvaraṇasaṅkhātanāmakāyato vimutta’’nti āha. Yañcāpi arūpajjhānaṃ rūpaloke vivekaṭṭhatāvasenapi rūpakāyato vimuttaṃ, taṃ pana rūpapaṭibandhachandarāgavikkhambhaneneva hotīti vikkhambhanameva padhānanti vuttaṃ ‘‘rūpataṇhāvikkhambhanenarūpakāyato ca vimuttattā’’ti. Ekadesena ubhatobhāgavimuttaṃ nāma hoti samucchedavimuttiyā abhāvā.
25. ‘‘ஸத்திஸயோ’’தி விய ஸமுதா³யே பவத்தோ வோஹாரோ அவயவேபி தி³ஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அட்ட²விமொக்கே²கதே³ஸேன…பே॰… வுச்சதீ’’தி.
25. ‘‘Sattisayo’’ti viya samudāye pavatto vohāro avayavepi dissatīti dassento āha ‘‘aṭṭhavimokkhekadesena…pe… vuccatī’’ti.
26. பு²ட்டா²னந்தி ப²ஸ்ஸிதானங், அதி⁴க³தானந்தி அத்தோ². அந்தோதி அந்தஸதி³ஸோ ப²ஸ்ஸனாய பரகாலோ. தத³னந்தரோ ஹி தப்பரியோஸானோ விய ஹோதீதி. காலவிஸயோ சாயங் அந்த-ஸத்³தோ³, ந பன காலத்தோ². தேனாஹ ‘‘அதி⁴ப்பாயோ’’தி. நாமகாயேகதே³ஸதோதி நீவரணஸங்கா²தனாமகாயேகதே³ஸதோ. ஆலோசிதோ பகாஸிதோ விய ஹோதி விப³ந்த⁴விக்க²ம்ப⁴னேன ஆலோசனே பகாஸனே ஸமத்த²ஸ்ஸ ஞாணசக்கு²னோ அதி⁴ட்டா²னஸமுப்பாத³னதோ. ந து விமுத்தோதி விமுத்தோதி ந வுச்சதேவ.
26. Phuṭṭhānanti phassitānaṃ, adhigatānanti attho. Antoti antasadiso phassanāya parakālo. Tadanantaro hi tappariyosāno viya hotīti. Kālavisayo cāyaṃ anta-saddo, na pana kālattho. Tenāha ‘‘adhippāyo’’ti. Nāmakāyekadesatoti nīvaraṇasaṅkhātanāmakāyekadesato. Ālocito pakāsito viya hoti vibandhavikkhambhanena ālocane pakāsane samatthassa ñāṇacakkhuno adhiṭṭhānasamuppādanato. Na tu vimuttoti vimuttoti na vuccateva.
28. இமங் பன நயந்தி ‘‘அபிச தேஸ’’ந்திஆதி³னா ஆக³தவிதி⁴ங். யேன விஸேஸேனாதி யேன காரணவிஸேஸேன. ஸோதி தி³ட்டி²ப்பத்தஸத்³தா⁴விமுத்தானங் யதா²வுத்தோ பஞ்ஞாய விஸேஸோ. படிக்கே²போ கதோ காரணஸ்ஸ அவிபா⁴விதத்தா. உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ விய, பஞ்ஞாவிமுத்தோ விய வா ஸப்³ப³தா² அவிமுத்தஸ்ஸ ஸாவஸேஸவிமுத்தியம்பி தி³ட்டி²ப்பத்தஸ்ஸ விய பஞ்ஞாய ஸாதிஸயாய அபா⁴வதோ ஸத்³தா⁴மத்தேன விமுத்தபா⁴வோ த³ட்ட²ப்³போ³. ஸத்³தா⁴ய அதி⁴முத்தோதி இத³ங் ஆக³மனவஸேன ஸத்³தா⁴ய அதி⁴கபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், மக்³கா³தி⁴க³மதோ பனஸ்ஸ பச்சக்க²மேவ ஞாணத³ஸ்ஸனங்.
28. Imaṃ pana nayanti ‘‘apica tesa’’ntiādinā āgatavidhiṃ. Yena visesenāti yena kāraṇavisesena. Soti diṭṭhippattasaddhāvimuttānaṃ yathāvutto paññāya viseso. Paṭikkhepo kato kāraṇassa avibhāvitattā. Ubhatobhāgavimutto viya, paññāvimutto viya vā sabbathā avimuttassa sāvasesavimuttiyampi diṭṭhippattassa viya paññāya sātisayāya abhāvato saddhāmattena vimuttabhāvo daṭṭhabbo. Saddhāya adhimuttoti idaṃ āgamanavasena saddhāya adhikabhāvaṃ sandhāya vuttaṃ, maggādhigamato panassa paccakkhameva ñāṇadassanaṃ.
31. ‘‘ஸோதோதி அரியமக்³க³ஸ்ஸ நாம’’ந்தி நிப்பரியாயேன தங்ஸமங்கீ³ ஸோதாபன்னோதி அதி⁴ப்பாயேன சோத³கோ ‘‘அபி-ஸத்³தோ³ கஸ்மா வுத்தோ’’தி சோத³னங் உட்டா²பெத்வா ‘‘நனூ’’திஆதி³னா அத்தனோ அதி⁴ப்பாயங் விவரதி. இதரோ ‘‘நாபன்ன’’ந்திஆதி³னா பரிஹரதி. ஸமன்னாக³தோ ஏவ நாம லோகுத்தரத⁴ம்மானங் அகுப்பஸபா⁴வத்தா. இதரேஹீதி து³தியமக்³க³ட்டா²தீ³ஹி. ஸோ ஏவாதி பட²மப²லட்டோ² ஏவ. இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸத்தக்க²த்துபரமனித்³தே³ஸே. ஸோதங் வா அரியமக்³க³ங் ஆதி³தோ பன்னோ அதி⁴க³தோதி ஸோதாபன்னோதி வுச்சமானே து³தியமக்³க³ட்டா²தீ³னங் நத்தே²வ ஸோதாபன்னபா⁴வாபத்தி. ஸுத்தே பன ஸோதங் அரியமக்³க³ங் ஆதி³தோ மரியாத³ங் அமுஞ்சித்வாவ பன்னோ படிபஜ்ஜதீதி கத்வா மக்³க³ஸமங்கீ³ ‘‘ஸோதாபன்னோ’’தி வுத்தோ. பரியாயேன இதரோபி தஸ்ஸ அபரிஹானத⁴ம்மத்தா ஸோதாபன்னோதி வேதி³தப்³ப³ங். பஹீனாவஸிட்ட²கிலேஸபச்சவெக்க²ணாய ஸமுத³யஸச்சங் விய து³க்க²ஸச்சம்பி பச்சவெக்கி²தங் ஹோதி ஸச்சத்³வயபரியாபன்னத்தா கிலேஸானந்தி ஆஹ ‘‘சதுஸச்சபச்சவெக்க²ணாதீ³ன’’ந்தி. ஆதி³-ஸத்³தே³ன ப²லபச்சவெக்க²ணஉபரிமக்³க³ப²லத⁴ம்மே ச ஸங்க³ண்ஹாதி.
31. ‘‘Sototi ariyamaggassa nāma’’nti nippariyāyena taṃsamaṅgī sotāpannoti adhippāyena codako ‘‘api-saddo kasmā vutto’’ti codanaṃ uṭṭhāpetvā ‘‘nanū’’tiādinā attano adhippāyaṃ vivarati. Itaro ‘‘nāpanna’’ntiādinā pariharati. Samannāgato eva nāma lokuttaradhammānaṃ akuppasabhāvattā. Itarehīti dutiyamaggaṭṭhādīhi. So evāti paṭhamaphalaṭṭho eva. Idhāti imasmiṃ sattakkhattuparamaniddese. Sotaṃ vā ariyamaggaṃ ādito panno adhigatoti sotāpannoti vuccamāne dutiyamaggaṭṭhādīnaṃ nattheva sotāpannabhāvāpatti. Sutte pana sotaṃ ariyamaggaṃ ādito mariyādaṃ amuñcitvāva panno paṭipajjatīti katvā maggasamaṅgī ‘‘sotāpanno’’ti vutto. Pariyāyena itaropi tassa aparihānadhammattā sotāpannoti veditabbaṃ. Pahīnāvasiṭṭhakilesapaccavekkhaṇāya samudayasaccaṃ viya dukkhasaccampi paccavekkhitaṃ hoti saccadvayapariyāpannattā kilesānanti āha ‘‘catusaccapaccavekkhaṇādīna’’nti. Ādi-saddena phalapaccavekkhaṇauparimaggaphaladhamme ca saṅgaṇhāti.
32. மஹாகுலமேவாதி உளாரகுலமேவ வுச்சதி ‘‘குலீனோ குலபுத்தோ’’திஆதீ³ஸு விய.
32. Mahākulamevāti uḷārakulameva vuccati ‘‘kulīno kulaputto’’tiādīsu viya.
33. ஸஜ்ஜா²னகோ அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ காலகதோ ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ ஹுத்வா வட்டஜ்ஜா²ஸயோ சே, உபரூபரி நிப்³ப³த்தித்வா நிப்³பா³யதீதி ஆஹ ‘‘அனாகா³மிஸபா⁴கோ³’’தி. யதோ ஸோ ஜா²னானாகா³மீதி வுச்சதி. தேனாஹ ‘‘அனாவத்தித⁴ம்மோ’’தி.
33. Sajjhānako aparihīnajjhāno kālakato brahmalokūpago hutvā vaṭṭajjhāsayo ce, uparūpari nibbattitvā nibbāyatīti āha ‘‘anāgāmisabhāgo’’ti. Yato so jhānānāgāmīti vuccati. Tenāha ‘‘anāvattidhammo’’ti.
36. பரயோகே³ த்வா-ஸத்³தோ³ தத³ந்தோ ஹுத்வா ‘‘பரஸத்³த³யோகே³’’தி வுத்தோ, அப்பத்வாதி வுத்தங் ஹோதீதி ‘‘அப்பத்தங் ஹுத்வா’’தி இமினா வுச்சதி.
36. Parayoge tvā-saddo tadanto hutvā ‘‘parasaddayoge’’ti vutto, appatvāti vuttaṃ hotīti ‘‘appattaṃ hutvā’’ti iminā vuccati.
37. தேனாதி ‘‘உபஹச்சா’’தி பதே³ன. நனு ச வேமஜ்ஜா²திக்கமோ ‘‘அதிக்கமித்வா வேமஜ்ஜ²’’ந்தி இமினா பகாஸிதோ ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ.
37. Tenāti ‘‘upahaccā’’ti padena. Nanu ca vemajjhātikkamo ‘‘atikkamitvā vemajjha’’nti iminā pakāsito hotīti adhippāyo.
40. தண்ஹாவட்டஸோதா தண்ஹாவட்டப³ந்தா⁴. தஸ்ஸாதி ஸோதஸ்ஸ. ஸம்ப³ந்தே⁴ சேதங் ஸாமிவசனங். உத்³த⁴ங்ஸோதஸ்ஸ உபரிப⁴வூபக³தா ஏகங்ஸிகாதி ஆஹ ‘‘யத்த² வா தத்த² வா க³ந்த்வா’’தி. தஸ்ஸாதி உத்³த⁴ங்ஸோதஸ்ஸ. தத்தா²தி அவிஹேஸு. லஹுஸாலஹுஸக³திகாதி லஹுகாலஹுகாயுக³திகா, லஹுகாலஹுகஞாணக³திகா வா. உப்பஜ்ஜித்வாவ நிப்³பா³யனகாதீ³ஹீதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘ஆகாஸங் லங்கி⁴த்வா நிப்³பா³யதீ’’திஆதி³னா வுத்தா திஸ்ஸோ உபமா ஸங்க³ண்ஹாதி. அந்தராஉபஹச்சபரினிப்³பா³யீஹி அதி⁴மத்ததா, உத்³த⁴ங்ஸோததோ அனதி⁴மத்ததா ச அஸங்கா²ரஸஸங்கா²ரபரினிப்³பா³யீனங் ந வேதி³தப்³பா³தி யோஜனா. தே ஏவாதி அந்தராஉபஹச்சபரினிப்³பா³யிஉத்³த⁴ங்ஸோதா ஏவ. யதி³ ஏவங் அஸங்கா²ரஸஸங்கா²ரபரினிப்³பா³யீனங் உபமாவசனேன ததோ மஹந்ததரேஹி கஸ்மா வுத்தந்தி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ததோ மஹந்த…பே॰… த³ஸ்ஸனத்த²’’ந்தி.
40. Taṇhāvaṭṭasotā taṇhāvaṭṭabandhā. Tassāti sotassa. Sambandhe cetaṃ sāmivacanaṃ. Uddhaṃsotassa uparibhavūpagatā ekaṃsikāti āha ‘‘yattha vā tattha vā gantvā’’ti. Tassāti uddhaṃsotassa. Tatthāti avihesu. Lahusālahusagatikāti lahukālahukāyugatikā, lahukālahukañāṇagatikā vā. Uppajjitvāva nibbāyanakādīhīti ādi-saddena ‘‘ākāsaṃ laṅghitvā nibbāyatī’’tiādinā vuttā tisso upamā saṅgaṇhāti. Antarāupahaccaparinibbāyīhi adhimattatā, uddhaṃsotato anadhimattatā ca asaṅkhārasasaṅkhāraparinibbāyīnaṃ na veditabbāti yojanā. Te evāti antarāupahaccaparinibbāyiuddhaṃsotā eva. Yadi evaṃ asaṅkhārasasaṅkhāraparinibbāyīnaṃ upamāvacanena tato mahantatarehi kasmā vuttanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tato mahanta…pe… dassanattha’’nti.
தேனாதி ‘‘நோ சஸ்ஸ, நோ ச மே ஸியா’’தி வசனேன. தேனாதி வா யதா²வுத்தேன தஸ்ஸ அத்த²வசனேன. இமஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸாதி இமஸ்ஸ ஸம்பதி வத்தமானஸ்ஸ விஞ்ஞாணாதி³து³க்க²ஸ்ஸ. உத³யத³ஸ்ஸனங் ஞாணங். சதூஹிபீதி ‘‘நோ சஸ்ஸா’’தி சதூஹி பதே³ஹி. யங் அத்தீ²தி யங் பரமத்த²தோ விஜ்ஜதி . தேனாஹ ‘‘பூ⁴தந்தி ஸஸபா⁴வ’’ந்தி, பூ⁴தந்தி க²ந்த⁴பஞ்சகந்தி அத்தோ². யதா²ஹ ‘‘பூ⁴தமித³ந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸமனுபஸ்ஸதா²’’தி. விவட்டமானஸோ விவிச்சமானஹத³யோ தண்ஹாதி³ஸோததோ நிவத்தஜ்ஜா²ஸயோ. உபெக்க²கோ ஹோதீதி சத்தப⁴ரியோ விய புரிஸோ ப⁴யங் நந்தி³ஞ்ச பஹாய உதா³ஸினோ ஹோதி.
Tenāti ‘‘no cassa, no ca me siyā’’ti vacanena. Tenāti vā yathāvuttena tassa atthavacanena. Imassa dukkhassāti imassa sampati vattamānassa viññāṇādidukkhassa. Udayadassanaṃ ñāṇaṃ. Catūhipīti ‘‘no cassā’’ti catūhi padehi. Yaṃ atthīti yaṃ paramatthato vijjati . Tenāha ‘‘bhūtanti sasabhāva’’nti, bhūtanti khandhapañcakanti attho. Yathāha ‘‘bhūtamidanti, bhikkhave, samanupassathā’’ti. Vivaṭṭamānaso viviccamānahadayo taṇhādisotato nivattajjhāsayo. Upekkhako hotīti cattabhariyo viya puriso bhayaṃ nandiñca pahāya udāsino hoti.
அவிஸிட்டே²தி ஹீனே. விஸிட்டே²தி உத்தமே. ‘‘ப⁴வே’’தி வத்வா ‘‘ஸம்ப⁴வே’’தி வுச்சமானங் அவுத்தவாசகங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பச்சுப்பன்னோ’’திஆதி³மாஹ. பூ⁴தமேவ வுச்சதீதி யங் பூ⁴தந்தி வுச்சதி, ததே³வ ப⁴வோதி ச வுச்சதி, ப⁴வதி அஹோஸீதி வா. ஸம்ப⁴வதி ஏதஸ்மாதி ஸம்ப⁴வோ. ததா³ஹாரோ தஸ்ஸ ப⁴வஸ்ஸ பச்சயோ. அனுக்கமேன மக்³க³பஞ்ஞாயாதி விபஸ்ஸனானுக்கமேன லத்³தா⁴ய அரியமக்³க³பஞ்ஞாய. தேனாதி ஸெக்கே²ன.
Avisiṭṭheti hīne. Visiṭṭheti uttame. ‘‘Bhave’’ti vatvā ‘‘sambhave’’ti vuccamānaṃ avuttavācakaṃ hotīti dassento ‘‘paccuppanno’’tiādimāha. Bhūtameva vuccatīti yaṃ bhūtanti vuccati, tadeva bhavoti ca vuccati, bhavati ahosīti vā. Sambhavati etasmāti sambhavo. Tadāhāro tassa bhavassa paccayo. Anukkamena maggapaññāyāti vipassanānukkamena laddhāya ariyamaggapaññāya. Tenāti sekkhena.
ஏககனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Ekakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / புக்³க³லபஞ்ஞத்திபாளி • Puggalapaññattipāḷi / 1. ஏககபுக்³க³லபஞ்ஞத்தி • 1. Ekakapuggalapaññatti
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 1. ஏககனித்³தே³ஸவண்ணனா • 1. Ekakaniddesavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 1. ஏககனித்³தே³ஸவண்ணனா • 1. Ekakaniddesavaṇṇanā