Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ஏகுத்தரிகனயோ
Ekuttarikanayo
ஏககவாரவண்ணனா
Ekakavāravaṇṇanā
321. மூலவிஸுத்³தி⁴யா அந்தராபத்தீதி அந்தராபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா மூலாயபடிகஸ்ஸனங் கத்வா டி²தேன ஆபன்னா. ‘‘அக்³க⁴விஸுத்³தி⁴யா அந்தராபத்தீதி ஸம்ப³ஹுலா ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜித்வா தாஸு ஸப்³ப³சிரபடிச்ச²ன்னவஸேன அக்³க⁴ஸமோதா⁴னங் க³ஹெத்வா வஸந்தேன ஆபன்னாபத்தீ’’தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். ஸஉஸ்ஸாஹேனேவ சித்தேனாதி ‘‘புனபி ஆபஜ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஉஸ்ஸாஹேனேவ சித்தேன. பி⁴க்கு²னீனங் அட்ட²வத்து²காய வஸேன சேதங் வுத்தங். தேனேவாஹ ‘‘அட்ட²மே வத்து²ஸ்மிங் பி⁴க்கு²னியா பாராஜிகமேவ ஹோதீ’’தி. ‘‘த⁴ம்மிகஸ்ஸ படிஸ்ஸவஸ்ஸ அஸச்சாபனே’’தி வுத்தத்தா அத⁴ம்மிகபடிஸ்ஸவஸ்ஸ விஸங்வாதே³ து³க்கடங் ந ஹோதி. ‘‘தும்ஹே விப்³ப⁴மதா²’’தி ஹி வுத்தே ஸுத்³த⁴சித்தோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா ஸசே ந விப்³ப⁴மதி, அனாபத்தி. ஏவங் ஸப்³ப³த்த². பஞ்சத³ஸஸு த⁴ம்மேஸூதி ‘‘காலேன வக்கா²மி, நோ அகாலேனா’’திஆதி³னா வுத்தபஞ்சத³ஸத⁴ம்மேஸு. ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜிதுங் ப⁴ப்³ப³தாய ப⁴ப்³பா³பத்திகா.
321.Mūlavisuddhiyāantarāpattīti antarāpattiṃ āpajjitvā mūlāyapaṭikassanaṃ katvā ṭhitena āpannā. ‘‘Agghavisuddhiyā antarāpattīti sambahulā āpattiyo āpajjitvā tāsu sabbacirapaṭicchannavasena agghasamodhānaṃ gahetvā vasantena āpannāpattī’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Saussāheneva cittenāti ‘‘punapi āpajjissāmī’’ti saussāheneva cittena. Bhikkhunīnaṃ aṭṭhavatthukāya vasena cetaṃ vuttaṃ. Tenevāha ‘‘aṭṭhame vatthusmiṃ bhikkhuniyā pārājikameva hotī’’ti. ‘‘Dhammikassa paṭissavassa asaccāpane’’ti vuttattā adhammikapaṭissavassa visaṃvāde dukkaṭaṃ na hoti. ‘‘Tumhe vibbhamathā’’ti hi vutte suddhacitto ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā sace na vibbhamati, anāpatti. Evaṃ sabbattha. Pañcadasasu dhammesūti ‘‘kālena vakkhāmi, no akālenā’’tiādinā vuttapañcadasadhammesu. Āpattiṃ āpajjituṃ bhabbatāya bhabbāpattikā.
ஏககவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Ekakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. ஏககவாரோ • 1. Ekakavāro
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / ஏககவாரவண்ணனா • Ekakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஏககவாரவண்ணனா • Ekakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஏககவாரவண்ணனா • Ekakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ ஏககவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo ekakavāravaṇṇanā