Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    35. ஏகபது³மியவக்³கோ³

    35. Ekapadumiyavaggo

    1. ஏகபது³மியத்தே²ரஅபதா³னங்

    1. Ekapadumiyattheraapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ப⁴வாப⁴வே விபா⁴வெந்தோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Bhavābhave vibhāvento, tāresi janataṃ bahuṃ.

    2.

    2.

    ‘‘ஹங்ஸராஜா ததா³ ஹோமி, தி³ஜானங் பவரோ அஹங்;

    ‘‘Haṃsarājā tadā homi, dijānaṃ pavaro ahaṃ;

    ஜாதஸ்ஸரங் ஸமோக³ய்ஹ, கீளாமி ஹங்ஸகீளிதங்.

    Jātassaraṃ samogayha, kīḷāmi haṃsakīḷitaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ஜாதஸ்ஸரஸ்ஸ உபரி, ஆக³ச்சி² தாவதே³ ஜினோ.

    Jātassarassa upari, āgacchi tāvade jino.

    4.

    4.

    ‘‘தி³ஸ்வானஹங் தே³வதே³வங், ஸயம்பு⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Disvānahaṃ devadevaṃ, sayambhuṃ lokanāyakaṃ;

    வண்டே செ²த்வான பது³மங், ஸதபத்தங் மனோரமங்.

    Vaṇṭe chetvāna padumaṃ, satapattaṃ manoramaṃ.

    5.

    5.

    ‘‘முக²துண்டே³ன பக்³க³ய்ஹ, பஸன்னோ லோகனாயகே 1;

    ‘‘Mukhatuṇḍena paggayha, pasanno lokanāyake 2;

    உக்கி²பித்வான க³க³ணே 3, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் அபூஜயிங்.

    Ukkhipitvāna gagaṇe 4, buddhaseṭṭhaṃ apūjayiṃ.

    6.

    6.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    அந்தலிக்கே² டி²தோ ஸத்தா², அகா மே அனுமோத³னங்.

    Antalikkhe ṭhito satthā, akā me anumodanaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘‘இமினா ஏகபது³மேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘‘Iminā ekapadumena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    கப்பானங் ஸதஸஹஸ்ஸங், வினிபாதங் ந க³ச்ச²ஸி’.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, vinipātaṃ na gacchasi’.

    8.

    8.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலஜுத்தமனாமகோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    மம கம்மங் பகித்தெத்வா, அக³மா யேன பத்தி²தங்.

    Mama kammaṃ pakittetvā, agamā yena patthitaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஏகபது³மியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekapadumiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஏகபது³மியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பட²மங்.

    Ekapadumiyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. விப்பஸன்னேன சேதஸா (ஸ்யா॰)
    2. vippasannena cetasā (syā.)
    3. உக்கி²பித்வா நலாடேன (க॰)
    4. ukkhipitvā nalāṭena (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact