Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    13. ஏகபுக்³க³லவக்³க³வண்ணனா

    13. Ekapuggalavaggavaṇṇanā

    170. ஏகபுக்³க³லவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே ஏகபுக்³க³லோதி ஏகோ புக்³க³லோ. எத்த² ஏகோதி து³தியாதி³படிக்கே²பத்தோ² க³ணனபரிச்சே²தோ³. புக்³க³லோதி ஸம்முதிகதா², ந பரமத்த²கதா². பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஹி ப⁴க³வதோ து³விதா⁴ தே³ஸனா – ஸம்முதிதே³ஸனா, பரமத்த²தே³ஸனா சாதி. தத்த² ‘‘புக்³க³லோ ஸத்தோ இத்தீ² புரிஸோ க²த்தியோ ப்³ராஹ்மணோ தே³வோ மாரோ’’தி ஏவரூபா ஸம்முதிதே³ஸனா, ‘‘அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா க²ந்தா⁴ தா⁴தூ ஆயதனானி ஸதிபட்டா²னா’’தி ஏவரூபா பரமத்த²தே³ஸனா. தத்த² ப⁴க³வா யே ஸம்முதிவஸேன தே³ஸனங் ஸுத்வா அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²த்வா மோஹங் பஹாய விஸேஸங் அதி⁴க³ந்துங் ஸமத்தா², தேஸங் ஸம்முதிதே³ஸனங் தே³ஸேதி. யே பன பரமத்த²வஸேன தே³ஸனங் ஸுத்வா அத்த²ங் படிவிஜ்ஜி²த்வா மோஹங் பஹாய விஸேஸமதி⁴க³ந்துங் ஸமத்தா², தேஸங் பரமத்த²தே³ஸனங் தே³ஸேதி.

    170. Ekapuggalavaggassa paṭhame ekapuggaloti eko puggalo. Ettha ekoti dutiyādipaṭikkhepattho gaṇanaparicchedo. Puggaloti sammutikathā, na paramatthakathā. Buddhassa hi bhagavato duvidhā desanā – sammutidesanā, paramatthadesanā cāti. Tattha ‘‘puggalo satto itthī puriso khattiyo brāhmaṇo devo māro’’ti evarūpā sammutidesanā, ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā khandhā dhātū āyatanāni satipaṭṭhānā’’ti evarūpā paramatthadesanā. Tattha bhagavā ye sammutivasena desanaṃ sutvā atthaṃ paṭivijjhitvā mohaṃ pahāya visesaṃ adhigantuṃ samatthā, tesaṃ sammutidesanaṃ deseti. Ye pana paramatthavasena desanaṃ sutvā atthaṃ paṭivijjhitvā mohaṃ pahāya visesamadhigantuṃ samatthā, tesaṃ paramatthadesanaṃ deseti.

    தத்ராயங் உபமா – யதா² ஹி தே³ஸபா⁴ஸாகுஸலோ திண்ணங் வேதா³னங் அத்த²ஸங்வண்ணனகோ ஆசரியோ யே த³மிளபா⁴ஸாய வுத்தே அத்த²ங் ஜானந்தி, தேஸங் த³மிளபா⁴ஸாய ஆசிக்க²தி. யே அந்த⁴பா⁴ஸாதீ³ஸு அஞ்ஞதராய பா⁴ஸாய , தேஸங் தாய தாய பா⁴ஸாய. ஏவங் தே மாணவகா சே²கங் ப்³யத்தங் ஆசரியமாக³ம்ம கி²ப்பமேவ ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தி. தத்த² ஆசரியோ விய பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா, தயோ வேதா³ விய கதே²தப்³ப³பா⁴வே டி²தானி தீணி பிடகானி, தே³ஸபா⁴ஸாகோஸல்லமிவ ஸம்முதிபரமத்த²கோஸல்லங், நானாதே³ஸபா⁴ஸா மாணவகா விய ஸம்முதிபரமத்த²வஸேன படிவிஜ்ஜ²னஸமத்தா² வேனெய்யஸத்தா, ஆசரியஸ்ஸ த³மிளபா⁴ஸாதி³ஆசிக்க²னங் விய ப⁴க³வதோ ஸம்முதிபரமத்த²வஸேன தே³ஸனா வேதி³தப்³பா³. ஆஹ செத்த² –

    Tatrāyaṃ upamā – yathā hi desabhāsākusalo tiṇṇaṃ vedānaṃ atthasaṃvaṇṇanako ācariyo ye damiḷabhāsāya vutte atthaṃ jānanti, tesaṃ damiḷabhāsāya ācikkhati. Ye andhabhāsādīsu aññatarāya bhāsāya , tesaṃ tāya tāya bhāsāya. Evaṃ te māṇavakā chekaṃ byattaṃ ācariyamāgamma khippameva sippaṃ uggaṇhanti. Tattha ācariyo viya buddho bhagavā, tayo vedā viya kathetabbabhāve ṭhitāni tīṇi piṭakāni, desabhāsākosallamiva sammutiparamatthakosallaṃ, nānādesabhāsā māṇavakā viya sammutiparamatthavasena paṭivijjhanasamatthā veneyyasattā, ācariyassa damiḷabhāsādiācikkhanaṃ viya bhagavato sammutiparamatthavasena desanā veditabbā. Āha cettha –

    ‘‘து³வே ஸச்சானி அக்கா²ஸி, ஸம்பு³த்³தோ⁴ வத³தங் வரோ;

    ‘‘Duve saccāni akkhāsi, sambuddho vadataṃ varo;

    ஸம்முதிங் பரமத்த²ஞ்ச, ததியங் நுபலப்³ப⁴தி.

    Sammutiṃ paramatthañca, tatiyaṃ nupalabbhati.

    ‘‘ஸங்கேதவசனங் ஸச்சங், லோகஸம்முதிகாரணா;

    ‘‘Saṅketavacanaṃ saccaṃ, lokasammutikāraṇā;

    பரமத்த²வசனங் ஸச்சங், த⁴ம்மானங் பூ⁴தகாரணா.

    Paramatthavacanaṃ saccaṃ, dhammānaṃ bhūtakāraṇā.

    ‘‘தஸ்மா வோஹாரகுஸலஸ்ஸ, லோகனாத²ஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Tasmā vohārakusalassa, lokanāthassa satthuno;

    ஸம்முதிங் வோஹரந்தஸ்ஸ, முஸாவாதோ³ ந ஜாயதீ’’தி.

    Sammutiṃ voharantassa, musāvādo na jāyatī’’ti.

    அபிச அட்ட²ஹி காரணேஹி ப⁴க³வா புக்³க³லகத²ங் கதே²தி – ஹிரொத்தப்பதீ³பனத்த²ங், கம்மஸ்ஸகதாதீ³பனத்த²ங், பச்சத்தபுரிஸகாரதீ³பனத்த²ங், ஆனந்தரியதீ³பனத்த²ங், ப்³ரஹ்மவிஹாரதீ³பனத்த²ங், புப்³பே³னிவாஸதீ³பனத்த²ங், த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴தீ³பனத்த²ங், லோகஸம்முதியா அப்பஹானத்த²ஞ்சாதி. ‘‘க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனானி ஹிரியந்தி ஒத்தப்பந்தீ’’தி ஹி வுத்தே மஹாஜனோ ந ஜானாதி, ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, படிஸத்து ஹோதி ‘‘கிமித³ங் க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனானி ஹிரியந்தி ஒத்தப்பந்தி நாமா’’தி? ‘‘இத்தீ² ஹிரியதி ஒத்தப்பதி, புரிஸோ க²த்தியோ ப்³ராஹ்மணோ தே³வோ மாரோ’’தி வுத்தே பன ஜானாதி, ந ஸம்மோஹமாபஜ்ஜதி, ந படிஸத்து ஹோதி. தஸ்மா ப⁴க³வா ஹிரொத்தப்பதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    Apica aṭṭhahi kāraṇehi bhagavā puggalakathaṃ katheti – hirottappadīpanatthaṃ, kammassakatādīpanatthaṃ, paccattapurisakāradīpanatthaṃ, ānantariyadīpanatthaṃ, brahmavihāradīpanatthaṃ, pubbenivāsadīpanatthaṃ, dakkhiṇāvisuddhidīpanatthaṃ, lokasammutiyā appahānatthañcāti. ‘‘Khandhadhātuāyatanāni hiriyanti ottappantī’’ti hi vutte mahājano na jānāti, sammohamāpajjati, paṭisattu hoti ‘‘kimidaṃ khandhadhātuāyatanāni hiriyanti ottappanti nāmā’’ti? ‘‘Itthī hiriyati ottappati, puriso khattiyo brāhmaṇo devo māro’’ti vutte pana jānāti, na sammohamāpajjati, na paṭisattu hoti. Tasmā bhagavā hirottappadīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    ‘‘க²ந்தா⁴ கம்மஸ்ஸகா, தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா கம்மஸ்ஸகதாதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    ‘‘Khandhā kammassakā, dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā kammassakatādīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    ‘‘வேளுவனாத³யோ மஹாவிஹாரா க²ந்தே⁴ஹி காராபிதா, தா⁴தூஹி ஆயதனேஹீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா பச்சத்தபுரிஸகாரதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    ‘‘Veḷuvanādayo mahāvihārā khandhehi kārāpitā, dhātūhi āyatanehī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā paccattapurisakāradīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    ‘‘க²ந்தா⁴ மாதரங் ஜீவிதா வோரோபெந்தி, பிதரங், அரஹந்தங், ருஹிருப்பாத³கம்மங், ஸங்க⁴பே⁴த³கம்மங் கரொந்தி, தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா ஆனந்தரியதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    ‘‘Khandhā mātaraṃ jīvitā voropenti, pitaraṃ, arahantaṃ, ruhiruppādakammaṃ, saṅghabhedakammaṃ karonti, dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā ānantariyadīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    ‘‘க²ந்தா⁴ மெத்தாயந்தி, தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா ப்³ரஹ்மவிஹாரதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    ‘‘Khandhā mettāyanti, dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā brahmavihāradīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    ‘‘க²ந்தா⁴ புப்³பே³னிவாஸமனுஸ்ஸரந்தி, தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா புப்³பே³னிவாஸதீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    ‘‘Khandhā pubbenivāsamanussaranti, dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi eseva nayo. Tasmā bhagavā pubbenivāsadīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    ‘‘க²ந்தா⁴ தா³னங் படிக்³க³ண்ஹந்தி, தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி வுத்தேபி மஹாஜனோ ந ஜானாதி, ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி, படிஸத்து ஹோதி ‘‘கிமித³ங் க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனானி படிக்³க³ண்ஹந்தி நாமா’’தி? ‘‘புக்³க³லா படிக்³க³ண்ஹந்தி ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மோ’’தி வுத்தே பன ஜானாதி, ந ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி, ந படிஸத்து ஹோதி. தஸ்மா ப⁴க³வா த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴தீ³பனத்த²ங் புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    ‘‘Khandhā dānaṃ paṭiggaṇhanti, dhātuyo āyatanānī’’ti vuttepi mahājano na jānāti, sammohaṃ āpajjati, paṭisattu hoti ‘‘kimidaṃ khandhadhātuāyatanāni paṭiggaṇhanti nāmā’’ti? ‘‘Puggalā paṭiggaṇhanti sīlavanto kalyāṇadhammo’’ti vutte pana jānāti, na sammohaṃ āpajjati, na paṭisattu hoti. Tasmā bhagavā dakkhiṇāvisuddhidīpanatthaṃ puggalakathaṃ katheti.

    லோகஸம்முதிஞ்ச பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ நப்பஜஹந்தி, லோகஸமஞ்ஞாய லோகனிருத்தியா லோகாபி⁴லாபே டி²தாயேவ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி. தஸ்மா ப⁴க³வா லோகஸம்முதியா அப்பஹானத்த²ம்பி புக்³க³லகத²ங் கதே²தி.

    Lokasammutiñca buddhā bhagavanto nappajahanti, lokasamaññāya lokaniruttiyā lokābhilāpe ṭhitāyeva dhammaṃ desenti. Tasmā bhagavā lokasammutiyā appahānatthampi puggalakathaṃ katheti.

    இதி ஏகோ ச ஸோ புக்³க³லோ சாதி ஏகபுக்³க³லோ. கேனட்டே²ன ஏகபுக்³க³லோ? அஸதி³ஸட்டே²ன கு³ணவிஸிட்ட²ட்டே²ன அஸமஸமட்டே²னாதி. ஸோ ஹி த³ஸன்னங் பாரமீனங் படிபாடியா ஆவஜ்ஜனங் ஆதி³ங் கத்வா போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரகு³ணேஹி சேவ பு³த்³த⁴கு³ணேஹி ச ஸேஸமஹாஜனேன அஸதி³ஸோதி அஸதி³ஸட்டே²னபி ஏகபுக்³க³லோ. யே சஸ்ஸ தே கு³ணா, தே ஸேஸஸத்தானங் கு³ணேஹி விஸிட்டா²தி கு³ணவிஸிட்ட²ட்டே²னபி ஏகபுக்³க³லோ. புரிமகா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ ஸப்³ப³ஸத்தேஹி அஸமா, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அயமேவ ஏகோ ரூபகாயகு³ணேஹி சேவ நாமகாயகு³ணேஹி ச ஸமோதி அஸமஸமட்டே²னபி ஏகபுக்³க³லோ.

    Iti eko ca so puggalo cāti ekapuggalo. Kenaṭṭhena ekapuggalo? Asadisaṭṭhena guṇavisiṭṭhaṭṭhena asamasamaṭṭhenāti. So hi dasannaṃ pāramīnaṃ paṭipāṭiyā āvajjanaṃ ādiṃ katvā bodhisambhāraguṇehi ceva buddhaguṇehi ca sesamahājanena asadisoti asadisaṭṭhenapi ekapuggalo. Ye cassa te guṇā, te sesasattānaṃ guṇehi visiṭṭhāti guṇavisiṭṭhaṭṭhenapi ekapuggalo. Purimakā sammāsambuddhā sabbasattehi asamā, tehi saddhiṃ ayameva eko rūpakāyaguṇehi ceva nāmakāyaguṇehi ca samoti asamasamaṭṭhenapi ekapuggalo.

    லோகேதி தயோ லோகா – ஸத்தலோகோ, ஓகாஸலோகோ, ஸங்கா²ரலோகோதி. தேஸங் வித்தா²ரகதா² விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.135-136) வுத்தா. தேஸு இத⁴ ஸத்தலோகோ அதி⁴ப்பேதோ. ஸத்தலோகே உப்பஜ்ஜமானோபி சேஸ ந தே³வலோகே, ந ப்³ரஹ்மலோகே, மனுஸ்ஸலோகேயேவ உப்பஜ்ஜதி. மனுஸ்ஸலோகேபி ந அஞ்ஞஸ்மிங் சக்கவாளே, இமஸ்மிங்யேவ சக்கவாளே உப்பஜ்ஜதி. தத்ராபி ந ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு.

    Loketi tayo lokā – sattaloko, okāsaloko, saṅkhāralokoti. Tesaṃ vitthārakathā visuddhimagge (visuddhi. 1.135-136) vuttā. Tesu idha sattaloko adhippeto. Sattaloke uppajjamānopi cesa na devaloke, na brahmaloke, manussalokeyeva uppajjati. Manussalokepi na aññasmiṃ cakkavāḷe, imasmiṃyeva cakkavāḷe uppajjati. Tatrāpi na sabbaṭṭhānesu.

    ‘‘புரத்தி²மாய தி³ஸாய க³ஜங்க³லங் நாம நிக³மோ, தஸ்ஸ பரேன மஹாஸாலா, ததோ பரா பச்சந்திமா ஜனபதா³, ஓரதோ மஜ்ஜே². புரத்தி²மத³க்கி²ணாய தி³ஸாய ஸல்லவதீ நாம நதீ³, ததோ பரா பச்சந்திமா ஜனபதா³, ஓரதோ மஜ்ஜே². த³க்கி²ணாய தி³ஸாய ஸேதகண்ணிகங் நாம நிக³மோ, ததோ பரா பச்சந்திமா ஜனபதா³, ஓரதோ மஜ்ஜே². பச்சி²மாய தி³ஸாய தூ²ணங் நாம ப்³ராஹ்மணகா³மோ, ததோ பரா பச்சந்திமா ஜனபதா³, ஓரதோ மஜ்ஜே². உத்தராய தி³ஸாய உஸீரத்³த⁴ஜோ நாம பப்³ப³தோ, ததோ பரா பச்சந்திமா ஜனபதா³, ஓரதோ மஜ்ஜே²’’தி (மஹாவ॰ 259) ஏவங் பரிச்சி²ன்னே ஆயாமதோ தியோஜனஸதே வித்தா²ரதோ அட்³ட⁴தெய்யயோஜனஸதே பரிக்கே²பதோ நவயோஜனஸதே மஜ்ஜி²மதே³ஸே உப்பஜ்ஜதி. ந கேவலஞ்ச ததா²க³தோவ, பச்சேகபு³த்³தா⁴ அக்³க³ஸாவகா அஸீதி மஹாதே²ரா பு³த்³த⁴மாதா பு³த்³த⁴பிதா சக்கவத்தீ ராஜா அஞ்ஞே ச ஸாரப்பத்தா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா எத்தே²வ உப்பஜ்ஜந்தி.

    ‘‘Puratthimāya disāya gajaṅgalaṃ nāma nigamo, tassa parena mahāsālā, tato parā paccantimā janapadā, orato majjhe. Puratthimadakkhiṇāya disāya sallavatī nāma nadī, tato parā paccantimā janapadā, orato majjhe. Dakkhiṇāya disāya setakaṇṇikaṃ nāma nigamo, tato parā paccantimā janapadā, orato majjhe. Pacchimāya disāya thūṇaṃ nāma brāhmaṇagāmo, tato parā paccantimā janapadā, orato majjhe. Uttarāya disāya usīraddhajo nāma pabbato, tato parā paccantimā janapadā, orato majjhe’’ti (mahāva. 259) evaṃ paricchinne āyāmato tiyojanasate vitthārato aḍḍhateyyayojanasate parikkhepato navayojanasate majjhimadese uppajjati. Na kevalañca tathāgatova, paccekabuddhā aggasāvakā asīti mahātherā buddhamātā buddhapitā cakkavattī rājā aññe ca sārappattā brāhmaṇagahapatikā ettheva uppajjanti.

    உப்பஜ்ஜமானோ உப்பஜ்ஜதீதி இத³ங் பன உப⁴யம்பி விப்பகதவசனமேவ. உப்பஜ்ஜமானோ ப³ஹுஜனஹிதாய உப்பஜ்ஜதி, ந அஞ்ஞேன காரணேனாதி ஏவங் பனெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஏவரூபஞ்செத்த² லக்க²ணங் ந ஸக்கா ஏதங் அஞ்ஞேன ஸத்³த³லக்க²ணேன படிபா³ஹிதுங்.

    Uppajjamāno uppajjatīti idaṃ pana ubhayampi vippakatavacanameva. Uppajjamāno bahujanahitāya uppajjati, na aññena kāraṇenāti evaṃ panettha attho veditabbo. Evarūpañcettha lakkhaṇaṃ na sakkā etaṃ aññena saddalakkhaṇena paṭibāhituṃ.

    அபிச உப்பஜ்ஜமானோ நாம, உப்பஜ்ஜதி நாம, உப்பன்னோ நாமாதி அயமெத்த² பே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. ஏஸ ஹி தீ³பங்கரபாத³மூலதோ பட்டா²ய லத்³த⁴ப்³யாகரணோ பு³த்³த⁴காரகே த⁴ம்மே பரியேஸந்தோ த³ஸ பாரமியோ தி³ஸ்வா ‘‘இமே த⁴ம்மா மயா பூரேதப்³பா³’’தி கதஸன்னிட்டா²னோ தா³னபாரமிங் பூரெந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. ஸீலபாரமீ…பே॰… உபெக்கா²பாரமீதி இமா த³ஸ பாரமியோ பூரெந்தோபி, த³ஸ உபபாரமியோ பூரெந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. த³ஸ பரமத்த²பாரமியோ பூரெந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோவ நாம. பஞ்ச மஹாபரிச்சாகே³ பரிச்சஜந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. அத்தத்த²சரியங் ஞாதத்த²சரியங் லோகத்த²சரியங் பூரயமானோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி பு³த்³த⁴காரகே த⁴ம்மே மத்த²கங் பாபெந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. வெஸ்ஸந்தரத்தபா⁴வங் பஹாய துஸிதபுரே படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா ஸட்டி²வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கா ஸத்தபண்ணாஸவஸ்ஸகோடியோ திட்ட²ந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. தே³வதாஹி யாசிதோ பஞ்சமஹாவிலோகிதங் விலோகெத்வா மஹாமாயாதே³வியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹந்தோபி, அனூனாதி⁴கே த³ஸ மாஸே க³ப்³ப⁴வாஸங் வஸந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. ஏகூனதிங்ஸ வஸ்ஸானி அகா³ரமஜ்ஜே² திட்ட²ந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. காமேஸு ஆதீ³னவங் நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா ராஹுலப⁴த்³த³ஸ்ஸ ஜாததி³வஸே ச²ன்னஸஹாயோ கண்ட³கங் வாஹனவரங் ஆருய்ஹ நிக்க²மந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோவ நாம. தீணி ரஜ்ஜானி அதிக்கமந்தோபி அனோமானதீ³தீரே பப்³ப³ஜந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி மஹாபதா⁴னங் கரொந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோ நாம. பரிபக்கக³தே ஞாணே ஓளாரிகாஹாரங் ஆஹரந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோவ நாம. ஸாயன்ஹஸமயே விஸாக²புண்ணமாய மஹாபோ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ மாரப³லங் வித⁴மெத்வா பட²மயாமே புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரித்வா மஜ்ஜி²மயாமே தி³ப்³ப³சக்கு²ங் பரிஸோதெ⁴த்வா பச்சி²மயாமஸமனந்தரே த்³வாத³ஸங்க³ங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் அனுலோமபடிலோமதோ ஸம்மஸித்வா ஸோதாபத்திமக்³க³ங் படிவிஜ்ஜ²ந்தோபி உப்பஜ்ஜமானோவ நாம. ஸோதாபத்திப²லக்க²ணேபி ஸகதா³கா³மிமக்³க³க்க²ணேபி ஸகதா³கா³மிப²லக்க²ணேபி அனாகா³மிமக்³க³க்க²ணேபி அனாகா³மிப²லக்க²ணேபி உப்பஜ்ஜமானோவ நாம. அரஹத்தமக்³க³க்க²ணே பன உப்பஜ்ஜதி நாம. அரஹத்தப²லக்க²ணே உப்பன்னோ நாம. பு³த்³தா⁴னங் ஹி ஸாவகானங் விய ந படிபாடியா இத்³தி⁴வித⁴ஞாணாதீ³னி உப்பஜ்ஜந்தி, ஸஹேவ பன அரஹத்தமக்³கே³ன ஸகலோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணாதி³ கு³ணராஸி ஆக³தோவ நாம ஹோதி. தஸ்மா தே நிப்ப²த்தஸப்³ப³கிச்சத்தா அரஹத்தப²லக்க²ணே உப்பன்னா நாம ஹொந்தி. இமஸ்மிம்பி ஸுத்தே அரஹத்தப²லக்க²ணங்யேவ ஸந்தா⁴ய ‘‘உப்பஜ்ஜதீ’’தி வேதி³தப்³போ³, உப்பன்னோ ஹோதீதி அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ².

    Apica uppajjamāno nāma, uppajjati nāma, uppanno nāmāti ayamettha bhedo veditabbo. Esa hi dīpaṅkarapādamūlato paṭṭhāya laddhabyākaraṇo buddhakārake dhamme pariyesanto dasa pāramiyo disvā ‘‘ime dhammā mayā pūretabbā’’ti katasanniṭṭhāno dānapāramiṃ pūrentopi uppajjamāno nāma. Sīlapāramī…pe… upekkhāpāramīti imā dasa pāramiyo pūrentopi, dasa upapāramiyo pūrentopi uppajjamāno nāma. Dasa paramatthapāramiyo pūrentopi uppajjamānova nāma. Pañca mahāpariccāge pariccajantopi uppajjamāno nāma. Attatthacariyaṃ ñātatthacariyaṃ lokatthacariyaṃ pūrayamānopi uppajjamāno nāma. Kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni buddhakārake dhamme matthakaṃ pāpentopi uppajjamāno nāma. Vessantarattabhāvaṃ pahāya tusitapure paṭisandhiṃ gahetvā saṭṭhivassasatasahassādhikā sattapaṇṇāsavassakoṭiyo tiṭṭhantopi uppajjamāno nāma. Devatāhi yācito pañcamahāvilokitaṃ viloketvā mahāmāyādeviyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhantopi, anūnādhike dasa māse gabbhavāsaṃ vasantopi uppajjamāno nāma. Ekūnatiṃsa vassāni agāramajjhe tiṭṭhantopi uppajjamāno nāma. Kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā rāhulabhaddassa jātadivase channasahāyo kaṇḍakaṃ vāhanavaraṃ āruyha nikkhamantopi uppajjamānova nāma. Tīṇi rajjāni atikkamantopi anomānadītīre pabbajantopi uppajjamāno nāma. Chabbassāni mahāpadhānaṃ karontopi uppajjamāno nāma. Paripakkagate ñāṇe oḷārikāhāraṃ āharantopi uppajjamānova nāma. Sāyanhasamaye visākhapuṇṇamāya mahābodhimaṇḍaṃ āruyha mārabalaṃ vidhametvā paṭhamayāme pubbenivāsaṃ anussaritvā majjhimayāme dibbacakkhuṃ parisodhetvā pacchimayāmasamanantare dvādasaṅgaṃ paṭiccasamuppādaṃ anulomapaṭilomato sammasitvā sotāpattimaggaṃ paṭivijjhantopi uppajjamānova nāma. Sotāpattiphalakkhaṇepi sakadāgāmimaggakkhaṇepi sakadāgāmiphalakkhaṇepi anāgāmimaggakkhaṇepi anāgāmiphalakkhaṇepi uppajjamānova nāma. Arahattamaggakkhaṇe pana uppajjati nāma. Arahattaphalakkhaṇe uppanno nāma. Buddhānaṃ hi sāvakānaṃ viya na paṭipāṭiyā iddhividhañāṇādīni uppajjanti, saheva pana arahattamaggena sakalopi sabbaññutaññāṇādi guṇarāsi āgatova nāma hoti. Tasmā te nipphattasabbakiccattā arahattaphalakkhaṇe uppannā nāma honti. Imasmimpi sutte arahattaphalakkhaṇaṃyeva sandhāya ‘‘uppajjatī’’ti veditabbo, uppanno hotīti ayañhettha attho.

    ப³ஹுஜனஹிதாயாதி மஹாஜனஸ்ஸ ஹிதத்தா²ய உப்பஜ்ஜதி. ப³ஹுஜனஸுகா²யாதி மஹாஜனஸ்ஸ ஸுக²த்தா²ய உப்பஜ்ஜதி. லோகானுகம்பாயாதி ஸத்தலோகஸ்ஸ அனுகம்பங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி. கதரஸத்தலோகஸ்ஸாதி? யோ ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா அமதபானங் பிவித்வா த⁴ம்மங் படிவிஜ்ஜி², தஸ்ஸ. ப⁴க³வதா ஹி மஹாபோ³தி⁴மண்டே³ ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா போ³தி⁴மண்டா³ இஸிபதனங் ஆக³ம்ம ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, அந்தா பப்³ப³ஜிதேன ந ஸேவிதப்³பா³’’தி த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஸுத்தே (மஹாவ॰ 13; ஸங்॰ நி॰ 5.1081) தே³ஸிதே ஆயஸ்மதா அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் அட்டா²ரஸகோடிஸங்கா² ப்³ரஹ்மானோ அமதபானங் பிவிங்ஸு, ஏதஸ்ஸ ஸத்தலோகஸ்ஸ அனுகம்பாய உப்பன்னோ. பஞ்சமதி³வஸே அனத்தலக்க²ணஸுத்தந்தபரியோஸானே (மஹாவ॰ 20; ஸங்॰ நி॰ 3.59) பஞ்சவக்³கி³யா தே²ரா அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, ஏதஸ்ஸபி ஸத்தலோகஸ்ஸ அனுகம்பாய உப்பன்னோ. ததோ யஸதா³ரகப்பமுகே² பஞ்சபண்ணாஸ புரிஸே அரஹத்தே பதிட்டா²பேஸி, ததோ கப்பாஸிகவனஸண்டே³ திங்ஸ ப⁴த்³த³வக்³கி³யே தயோ மக்³கே³ ச தீணி ப²லானி ச ஸம்பாபேஸி, ஏதஸ்ஸபி ஸத்தலோகஸ்ஸ அனுகம்பாய உப்பன்னோ. க³யாஸீஸே ஆதி³த்தபரியாயஸுத்தபரியோஸானே (மஹாவ॰ 54) ஜடிலஸஹஸ்ஸங் அரஹத்தே பதிட்டா²பேஸி, தாலட்டி²வனே பி³ம்பி³ஸாரப்பமுகா² ஏகாத³ஸ நஹுதா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, ஏகங் நஹுதங் ஸரணேஸு பதிட்டி²தங். திரோகுட்டஅனுமோத³னாவஸானே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸேஹி அமதபானங் பீதங். ஸுமனமாலாகாரஸமாக³மே சதுராஸீதியா ச. த⁴னபாலகஸமாக³மே த³ஸஹி பாணஸஹஸ்ஸேஹி, க²தி³ரங்கா³ரஜாதகஸமாக³மே சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸேஹி, ஜம்பு³கஆஜீவகஸமாக³மே சதுராஸீதியா ச. ஆனந்த³ஸெட்டி²ஸமாக³மே சதுராஸீதியா ச பாணஸஹஸ்ஸேஹி அமதபானங் பீதங். பாஸாணகசேதியே பாராயனஸுத்தந்தகதா²தி³வஸே சுத்³த³ஸ கோடியோ அமதபானங் பிவிங்ஸு. யமகபாடிஹாரியதி³வஸே வீஸதி பாணகோடியோ, தாவதிங்ஸப⁴வனே பண்டு³கம்ப³லஸிலாய நிஸீதி³த்வா மாதரங் காயஸக்கி²ங் கத்வா ஸத்தப்பகரணங் அபி⁴த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ அஸீதி பாணகோடியோ, தே³வோரோஹனே திங்ஸ பாணகோடியோ, ஸக்கபஞ்ஹஸுத்தந்தே அஸீதி தே³வதாஸஹஸ்ஸானி அமதபானங் பிவிங்ஸு. மஹாஸமயஸுத்தந்தே மங்க³லஸுத்தந்தே சூளராஹுலோவாதே³ ஸமசித்தபடிபதா³யாதி இமேஸு சதூஸு டா²னேஸு அபி⁴ஸமயங் பத்தஸத்தானங் பரிச்சே²தோ³ நத்தி². ஏதஸ்ஸபி ஸத்தலோகஸ்ஸ அனுகம்பாய உப்பன்னோதி. யாவஜ்ஜதி³வஸா இதோ பரங் அனாக³தே ச ஸாஸனங் நிஸ்ஸாய ஸக்³க³மொக்க²மக்³கே³ பதிட்ட²ஹந்தானங் வஸேனாபி அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Bahujanahitāyāti mahājanassa hitatthāya uppajjati. Bahujanasukhāyāti mahājanassa sukhatthāya uppajjati. Lokānukampāyāti sattalokassa anukampaṃ paṭicca uppajjati. Katarasattalokassāti? Yo tathāgatassa dhammadesanaṃ sutvā amatapānaṃ pivitvā dhammaṃ paṭivijjhi, tassa. Bhagavatā hi mahābodhimaṇḍe sattasattāhaṃ vītināmetvā bodhimaṇḍā isipatanaṃ āgamma ‘‘dveme, bhikkhave, antā pabbajitena na sevitabbā’’ti dhammacakkappavattanasutte (mahāva. 13; saṃ. ni. 5.1081) desite āyasmatā aññāsikoṇḍaññattherena saddhiṃ aṭṭhārasakoṭisaṅkhā brahmāno amatapānaṃ piviṃsu, etassa sattalokassa anukampāya uppanno. Pañcamadivase anattalakkhaṇasuttantapariyosāne (mahāva. 20; saṃ. ni. 3.59) pañcavaggiyā therā arahatte patiṭṭhahiṃsu, etassapi sattalokassa anukampāya uppanno. Tato yasadārakappamukhe pañcapaṇṇāsa purise arahatte patiṭṭhāpesi, tato kappāsikavanasaṇḍe tiṃsa bhaddavaggiye tayo magge ca tīṇi phalāni ca sampāpesi, etassapi sattalokassa anukampāya uppanno. Gayāsīse ādittapariyāyasuttapariyosāne (mahāva. 54) jaṭilasahassaṃ arahatte patiṭṭhāpesi, tālaṭṭhivane bimbisārappamukhā ekādasa nahutā brāhmaṇagahapatikā satthu dhammadesanaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu, ekaṃ nahutaṃ saraṇesu patiṭṭhitaṃ. Tirokuṭṭaanumodanāvasāne caturāsītiyā pāṇasahassehi amatapānaṃ pītaṃ. Sumanamālākārasamāgame caturāsītiyā ca. Dhanapālakasamāgame dasahi pāṇasahassehi, khadiraṅgārajātakasamāgame caturāsītiyā pāṇasahassehi, jambukaājīvakasamāgame caturāsītiyā ca. Ānandaseṭṭhisamāgame caturāsītiyā ca pāṇasahassehi amatapānaṃ pītaṃ. Pāsāṇakacetiye pārāyanasuttantakathādivase cuddasa koṭiyo amatapānaṃ piviṃsu. Yamakapāṭihāriyadivase vīsati pāṇakoṭiyo, tāvatiṃsabhavane paṇḍukambalasilāya nisīditvā mātaraṃ kāyasakkhiṃ katvā sattappakaraṇaṃ abhidhammaṃ desentassa asīti pāṇakoṭiyo, devorohane tiṃsa pāṇakoṭiyo, sakkapañhasuttante asīti devatāsahassāni amatapānaṃ piviṃsu. Mahāsamayasuttante maṅgalasuttante cūḷarāhulovāde samacittapaṭipadāyāti imesu catūsu ṭhānesu abhisamayaṃ pattasattānaṃ paricchedo natthi. Etassapi sattalokassa anukampāya uppannoti. Yāvajjadivasā ito paraṃ anāgate ca sāsanaṃ nissāya saggamokkhamagge patiṭṭhahantānaṃ vasenāpi ayamattho veditabbo.

    தே³வமனுஸ்ஸானந்தி ந கேவலங் தே³வமனுஸ்ஸானங்யேவ, அவஸேஸானங் நாக³ஸுபண்ணாதீ³னம்பி அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²யேவ உப்பன்னோ. ஸஹேதுகபடிஸந்தி⁴கே பன மக்³க³ப²லஸச்சி²கிரியாய ப⁴ப்³பே³ புக்³க³லே த³ஸ்ஸேதுங் ஏதங் வுத்தங். தஸ்மா ஏதேஸம்பி அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²யேவ உப்பன்னோதி வேதி³தப்³போ³.

    Devamanussānanti na kevalaṃ devamanussānaṃyeva, avasesānaṃ nāgasupaṇṇādīnampi atthāya hitāya sukhāyeva uppanno. Sahetukapaṭisandhike pana maggaphalasacchikiriyāya bhabbe puggale dassetuṃ etaṃ vuttaṃ. Tasmā etesampi atthāya hitāya sukhāyeva uppannoti veditabbo.

    கதமோ ஏகபுக்³க³லோதி அயங் புச்சா². புச்சா² ச நாமேஸா பஞ்சவிதா⁴ ஹோதி – அதி³ட்ட²ஜோதனா புச்சா², தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னா புச்சா², விமதிச்சே²த³னா புச்சா², அனுமதிபுச்சா², கதே²துகம்யதாபுச்சா²தி.

    Katamo ekapuggaloti ayaṃ pucchā. Pucchā ca nāmesā pañcavidhā hoti – adiṭṭhajotanā pucchā, diṭṭhasaṃsandanā pucchā, vimaticchedanā pucchā, anumatipucchā, kathetukamyatāpucchāti.

    தாஸங் இத³ங் நானத்தங் – கதமா அதி³ட்ட²ஜோதனா புச்சா²? பகதியா லக்க²ணங் அஞ்ஞாதங் ஹோதி அதி³ட்ட²ங் அதுலிதங் அதீரிதங் அவிபூ⁴தங் அபா⁴விதங். தஸ்ஸ ஞாணாய த³ஸ்ஸனாய துலனாய தீரணாய விபூ⁴தத்தா²ய விபா⁴வனத்தா²ய பஞ்ஹங் புச்ச²தி, அயங் அதி³ட்ட²ஜோதனா புச்சா².

    Tāsaṃ idaṃ nānattaṃ – katamā adiṭṭhajotanā pucchā? Pakatiyā lakkhaṇaṃ aññātaṃ hoti adiṭṭhaṃ atulitaṃ atīritaṃ avibhūtaṃ abhāvitaṃ. Tassa ñāṇāya dassanāya tulanāya tīraṇāya vibhūtatthāya vibhāvanatthāya pañhaṃ pucchati, ayaṃ adiṭṭhajotanā pucchā.

    கதமா தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னா புச்சா²? பகதியா லக்க²ணங் ஞாதங் ஹோதி தி³ட்ட²ங் துலிதங் தீரிதங் விபூ⁴தங் விபா⁴விதங். ஸோ அஞ்ஞேஹி பண்டி³தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³னத்தா²ய பஞ்ஹங் புச்ச²தி, அயங் தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னா புச்சா².

    Katamā diṭṭhasaṃsandanā pucchā? Pakatiyā lakkhaṇaṃ ñātaṃ hoti diṭṭhaṃ tulitaṃ tīritaṃ vibhūtaṃ vibhāvitaṃ. So aññehi paṇḍitehi saddhiṃ saṃsandanatthāya pañhaṃ pucchati, ayaṃ diṭṭhasaṃsandanā pucchā.

    கதமா விமதிச்சே²த³னா புச்சா²? பகதியா ஸங்ஸயபக்க²ந்தோ ஹோதி விமதிபக்க²ந்தோ த்³வெள்ஹகஜாதோ ‘‘ஏவங் நு கோ², ந நு கோ², கிங் நு கோ², கத²ங் நு கோ²’’தி. ஸோ விமதிச்சே²த³னத்தா²ய பஞ்ஹங் புச்ச²தி, அயங் விமதிச்சே²த³னா புச்சா².

    Katamā vimaticchedanā pucchā? Pakatiyā saṃsayapakkhanto hoti vimatipakkhanto dveḷhakajāto ‘‘evaṃ nu kho, na nu kho, kiṃ nu kho, kathaṃ nu kho’’ti. So vimaticchedanatthāya pañhaṃ pucchati, ayaṃ vimaticchedanā pucchā.

    கதமா அனுமதிபுச்சா²? ப⁴க³வா ஹி பி⁴க்கூ²னங் அனுமதியா பஞ்ஹங் புச்ச²தி – ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, ரூபங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங், து³க்க²ங் வா தங் ஸுக²ங் வா’’தி? ‘‘து³க்க²ங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங், கல்லங் நு கோ² தங் ஸமனுபஸ்ஸிதுங் ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’தி, அயங் அனுமதிபுச்சா².

    Katamā anumatipucchā? Bhagavā hi bhikkhūnaṃ anumatiyā pañhaṃ pucchati – ‘‘taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ, dukkhaṃ vā taṃ sukhaṃ vā’’ti? ‘‘Dukkhaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ, kallaṃ nu kho taṃ samanupassituṃ etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’ti, ayaṃ anumatipucchā.

    கதமா கதே²துகம்யதாபுச்சா²? ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் கதே²துகம்யதாய பஞ்ஹங் புச்ச²தி – ‘‘சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னா. கதமே சத்தாரோ’’தி? அயங் கதே²துகம்யதாபுச்சா²தி.

    Katamā kathetukamyatāpucchā? Bhagavā bhikkhūnaṃ kathetukamyatāya pañhaṃ pucchati – ‘‘cattārome, bhikkhave, satipaṭṭhānā. Katame cattāro’’ti? Ayaṃ kathetukamyatāpucchāti.

    தத்த² பு³த்³தா⁴னங் புரிமா திஸ்ஸோ புச்சா² நத்தி². கஸ்மா? பு³த்³தா⁴னங் ஹி தீஸு அத்³தா⁴ஸு கிஞ்சி ஸங்க²தங் அத்³தா⁴விமுத்தங் வா அஸங்க²தங் அதி³ட்ட²ங் அஜானிதங் அதுலிதங் அதீரிதங் அவிபூ⁴தங் அவிபா⁴விதங் நாம நத்தி², தஸ்மா தேஸங் அதி³ட்ட²ஜோதனாபுச்சா² நத்தி². யங் பன ப⁴க³வதா அத்தனோ ஞாணேன படிவித்³த⁴ங், தஸ்ஸ அஞ்ஞேன ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³னகிச்சங் நத்தி². தேனஸ்ஸ தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னாபுச்சா² நத்தி². யஸ்மா பனேஸ அகத²ங்கதீ² திண்ணவிசிகிச்சோ² ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு விஹதஸங்ஸயோ, தேனஸ்ஸ விமதிச்சே²த³னாபுச்சா² நத்தி². இதரா பன த்³வே புச்சா² ப⁴க³வதோ அத்தி², தாஸு அயங் கதே²துகம்யதாபுச்சா²தி வேதி³தப்³பா³.

    Tattha buddhānaṃ purimā tisso pucchā natthi. Kasmā? Buddhānaṃ hi tīsu addhāsu kiñci saṅkhataṃ addhāvimuttaṃ vā asaṅkhataṃ adiṭṭhaṃ ajānitaṃ atulitaṃ atīritaṃ avibhūtaṃ avibhāvitaṃ nāma natthi, tasmā tesaṃ adiṭṭhajotanāpucchā natthi. Yaṃ pana bhagavatā attano ñāṇena paṭividdhaṃ, tassa aññena samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā saddhiṃ saṃsandanakiccaṃ natthi. Tenassa diṭṭhasaṃsandanāpucchā natthi. Yasmā panesa akathaṃkathī tiṇṇavicikiccho sabbadhammesu vihatasaṃsayo, tenassa vimaticchedanāpucchā natthi. Itarā pana dve pucchā bhagavato atthi, tāsu ayaṃ kathetukamyatāpucchāti veditabbā.

    இதா³னி தாய புச்சா²ய புட்ட²ங் ஏகபுக்³க³லங் விபா⁴வெந்தோ ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஆஹ. தத்த² ததா²க³தோதி அட்ட²ஹி காரணேஹி ப⁴க³வா ததா²க³தோ – ததா² ஆக³தோதி ததா²க³தோ, ததா² க³தோதி ததா²க³தோ, தத²லக்க²ணங் ஆக³தோதி ததா²க³தோ, தத²த⁴ம்மே யாதா²வதோ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ததா²க³தோ, தத²த³ஸ்ஸிதாய ததா²க³தோ, தத²வாதி³தாய ததா²க³தோ, ததா²காரிதாய ததா²க³தோ, அபி⁴ப⁴வனட்டே²ன ததா²க³தோதி.

    Idāni tāya pucchāya puṭṭhaṃ ekapuggalaṃ vibhāvento tathāgato arahaṃ sammāsambuddhoti āha. Tattha tathāgatoti aṭṭhahi kāraṇehi bhagavā tathāgato – tathā āgatoti tathāgato, tathā gatoti tathāgato, tathalakkhaṇaṃ āgatoti tathāgato, tathadhamme yāthāvato abhisambuddhoti tathāgato, tathadassitāya tathāgato, tathavāditāya tathāgato, tathākāritāya tathāgato, abhibhavanaṭṭhena tathāgatoti.

    கத²ங் ப⁴க³வா ததா² ஆக³தோதி ததா²க³தோ? யதா² ஸப்³ப³லோகஹிதாய உஸ்ஸுக்கமாபன்னா புரிமகா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ ஆக³தா, யதா² விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா ஆக³தோ, யதா² ஸிகீ² ப⁴க³வா, யதா² வெஸ்ஸபூ⁴ ப⁴க³வா, யதா² ககுஸந்தோ⁴ ப⁴க³வா, யதா² கோணாக³மனோ ப⁴க³வா, யதா² கஸ்ஸபோ ப⁴க³வா ஆக³தோதி. கிங் வுத்தங் ஹோதி? யேன அபி⁴னீஹாரேன ஏதே ப⁴க³வந்தோ ஆக³தா, தேனேவ அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா ஆக³தோ. அத² வா யதா² விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா…பே॰… யதா² கஸ்ஸபோ ப⁴க³வா தா³னபாரமிங் பூரெத்வா, ஸீலனெக்க²ம்மபஞ்ஞாவீரியக²ந்திஸச்சாதி⁴ட்டா²னமெத்தாஉபெக்கா²பாரமிங் பூரெத்வா இமா த³ஸ பாரமியோ, த³ஸ உபபாரமியோ, த³ஸ பரமத்த²பாரமியோதி ஸமதிங்ஸ பாரமியோ பூரெத்வா, அங்க³பரிச்சாக³ங் நயனத⁴னரஜ்ஜபுத்ததா³ரபரிச்சாக³ந்தி இமே பஞ்ச மஹாபரிச்சாகே³ பரிச்சஜித்வா, புப்³ப³யோக³புப்³ப³சரியத⁴ம்மக்கா²னஞாதத்த²சரியாத³யோ பூரெத்வா பு³த்³தி⁴சரியாய கோடிங் பத்வா ஆக³தோ, ததா² அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா ஆக³தோ. யதா² ச விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா …பே॰… கஸ்ஸபோ ப⁴க³வா சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னே சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னே சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதே³ பஞ்சிந்த்³ரியானி பஞ்ச ப³லானி ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வெத்வா ப்³ரூஹெத்வா ஆக³தோ, ததா² அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா ஆக³தோதி ததா²க³தோ.

    Kathaṃ bhagavā tathā āgatoti tathāgato? Yathā sabbalokahitāya ussukkamāpannā purimakā sammāsambuddhā āgatā, yathā vipassī bhagavā āgato, yathā sikhī bhagavā, yathā vessabhū bhagavā, yathā kakusandho bhagavā, yathā koṇāgamano bhagavā, yathā kassapo bhagavā āgatoti. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yena abhinīhārena ete bhagavanto āgatā, teneva amhākampi bhagavā āgato. Atha vā yathā vipassī bhagavā…pe… yathā kassapo bhagavā dānapāramiṃ pūretvā, sīlanekkhammapaññāvīriyakhantisaccādhiṭṭhānamettāupekkhāpāramiṃ pūretvā imā dasa pāramiyo, dasa upapāramiyo, dasa paramatthapāramiyoti samatiṃsa pāramiyo pūretvā, aṅgapariccāgaṃ nayanadhanarajjaputtadārapariccāganti ime pañca mahāpariccāge pariccajitvā, pubbayogapubbacariyadhammakkhānañātatthacariyādayo pūretvā buddhicariyāya koṭiṃ patvā āgato, tathā amhākampi bhagavā āgato. Yathā ca vipassī bhagavā …pe… kassapo bhagavā cattāro satipaṭṭhāne cattāro sammappadhāne cattāro iddhipāde pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅge ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvetvā brūhetvā āgato, tathā amhākampi bhagavā āgatoti tathāgato.

    ‘‘யதே²வ லோகம்ஹி விபஸ்ஸிஆத³யோ,

    ‘‘Yatheva lokamhi vipassiādayo,

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வங் முனயோ இதா⁴க³தா;

    Sabbaññubhāvaṃ munayo idhāgatā;

    ததா² அயங் ஸக்யமுனீபி ஆக³தோ,

    Tathā ayaṃ sakyamunīpi āgato,

    ததா²க³தோ வுச்சதி தேன சக்கு²மா’’தி.

    Tathāgato vuccati tena cakkhumā’’ti.

    ஏவங் ததா² ஆக³தோதி ததா²க³தோ.

    Evaṃ tathā āgatoti tathāgato.

    கத²ங் ததா² க³தோதி ததா²க³தோ? யதா² ஸம்பதிஜாதோ விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா க³தோ…பே॰… கஸ்ஸபோ ப⁴க³வா க³தோ. கத²ஞ்ச ஸோ க³தோதி? ஸோ ஹி ஸம்பதிஜாதோவ ஸமேஹி பாதே³ஹி பத²வியங் பதிட்டா²ய உத்தராபி⁴முகோ² ஸத்தபத³வீதிஹாரேன க³தோ. யதா²ஹ – ‘‘ஸம்பதிஜாதோ, ஆனந்த³, போ³தி⁴ஸத்தோ ஸமேஹி பாதே³ஹி பத²வியங் பதிட்ட²ஹித்வா உத்தராபி⁴முகோ² ஸத்தபத³வீதிஹாரேன க³ச்ச²தி ஸேதம்ஹி ச²த்தே அனுதா⁴ரியமானே, ஸப்³பா³ ச தி³ஸா அனுவிலோகேதி, ஆஸபி⁴ஞ்ச வாசங் பா⁴ஸதி ‘அக்³கோ³ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, ஜெட்டோ²ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, ஸெட்டோ²ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, அயமந்திமா ஜாதி, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’’தி (ம॰ நி॰ 3.207). தஞ்சஸ்ஸ க³மனங் தத²ங் அஹோஸி அவிதத²ங் அனேகேஸங் விஸேஸாதி⁴க³மானங் புப்³ப³னிமித்தபா⁴வேன. யஞ்ஹி ஸோ ஸம்பதிஜாதோவ ஸமேஹி பாதே³ஹி பதிட்ட²ஹி, இத³மஸ்ஸ சதுரித்³தி⁴பாத³படிலாப⁴ஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங், உத்தராபி⁴முக²பா⁴வோ பன ஸப்³ப³லோகுத்தரபா⁴வஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங், ஸத்தபத³வீதிஹாரோ ஸத்தபொ³ஜ்ஜ²ங்க³ரதனபடிலாப⁴ஸ்ஸ, ‘‘ஸுவண்ணத³ண்டா³ வீதிபதந்தி சாமரா’’தி (ஸு॰ நி॰ 693) எத்த² வுத்தசாமருக்கே²போ பன ஸப்³ப³தித்தி²யனிம்மத²னஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங், ஸேதச்ச²த்ததா⁴ரணங் அரஹத்தப²லவிமுத்திவரவிமலஸேதச்ச²த்தபடிலாப⁴ஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங், ஸப்³ப³தி³ஸானுவிலோகனங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதானாவரணஞாணபடிலாப⁴ஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங், ஆஸபி⁴வாசாபா⁴ஸனங் அப்படிவத்தியவரத⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங். ததா² அயங் ப⁴க³வாபி க³தோ. தஞ்சஸ்ஸ க³மனங் கத²ங் அஹோஸி அவிதத²ங் தேஸங்யேவ விஸேஸாதி⁴க³மானங் புப்³ப³னிமித்தபா⁴வேன. தேனாஹு போராணா –

    Kathaṃ tathā gatoti tathāgato? Yathā sampatijāto vipassī bhagavā gato…pe… kassapo bhagavā gato. Kathañca so gatoti? So hi sampatijātova samehi pādehi pathaviyaṃ patiṭṭhāya uttarābhimukho sattapadavītihārena gato. Yathāha – ‘‘sampatijāto, ānanda, bodhisatto samehi pādehi pathaviyaṃ patiṭṭhahitvā uttarābhimukho sattapadavītihārena gacchati setamhi chatte anudhāriyamāne, sabbā ca disā anuviloketi, āsabhiñca vācaṃ bhāsati ‘aggohamasmi lokassa, jeṭṭhohamasmi lokassa, seṭṭhohamasmi lokassa, ayamantimā jāti, natthi dāni punabbhavo’’’ti (ma. ni. 3.207). Tañcassa gamanaṃ tathaṃ ahosi avitathaṃ anekesaṃ visesādhigamānaṃ pubbanimittabhāvena. Yañhi so sampatijātova samehi pādehi patiṭṭhahi, idamassa caturiddhipādapaṭilābhassa pubbanimittaṃ, uttarābhimukhabhāvo pana sabbalokuttarabhāvassa pubbanimittaṃ, sattapadavītihāro sattabojjhaṅgaratanapaṭilābhassa, ‘‘suvaṇṇadaṇḍā vītipatanti cāmarā’’ti (su. ni. 693) ettha vuttacāmarukkhepo pana sabbatitthiyanimmathanassa pubbanimittaṃ, setacchattadhāraṇaṃ arahattaphalavimuttivaravimalasetacchattapaṭilābhassa pubbanimittaṃ, sabbadisānuvilokanaṃ sabbaññutānāvaraṇañāṇapaṭilābhassa pubbanimittaṃ, āsabhivācābhāsanaṃ appaṭivattiyavaradhammacakkappavattanassa pubbanimittaṃ. Tathā ayaṃ bhagavāpi gato. Tañcassa gamanaṃ kathaṃ ahosi avitathaṃ tesaṃyeva visesādhigamānaṃ pubbanimittabhāvena. Tenāhu porāṇā –

    ‘‘முஹுத்தஜாதோவ க³வம்பதீ யதா²,

    ‘‘Muhuttajātova gavampatī yathā,

    ஸமேஹி பாதே³ஹி பு²ஸீ வஸுந்த⁴ரங்;

    Samehi pādehi phusī vasundharaṃ;

    ஸோ விக்கமீ ஸத்த பதா³னி கோ³தமோ,

    So vikkamī satta padāni gotamo,

    ஸேதஞ்ச ச²த்தங் அனுதா⁴ரயுங் மரூ.