Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. ஏகாஸனதா³யகத்தே²ரஅபதா³னங்

    3. Ekāsanadāyakattheraapadānaṃ

    36.

    36.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , கோ³ஸிதோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , gosito nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    37.

    37.

    ‘‘நாரதோ³ நாம நாமேன, கஸ்ஸபோ இதி மங் விதூ³;

    ‘‘Nārado nāma nāmena, kassapo iti maṃ vidū;

    ஸுத்³தி⁴மக்³க³ங் க³வேஸந்தோ, வஸாமி கோ³ஸிதே ததா³.

    Suddhimaggaṃ gavesanto, vasāmi gosite tadā.

    38.

    38.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    விவேககாமோ ஸம்பு³த்³தோ⁴, அக³ஞ்சி² அனிலஞ்ஜஸா.

    Vivekakāmo sambuddho, agañchi anilañjasā.

    39.

    39.

    ‘‘வனக்³கே³ க³ச்ச²மானஸ்ஸ, தி³ஸ்வா ரங்ஸிங் மஹேஸினோ;

    ‘‘Vanagge gacchamānassa, disvā raṃsiṃ mahesino;

    கட்ட²மஞ்சங் பஞ்ஞாபெத்வா, அஜினஞ்ச அபத்த²ரிங்.

    Kaṭṭhamañcaṃ paññāpetvā, ajinañca apatthariṃ.

    40.

    40.

    ‘‘ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வான, ஸிரே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Āsanaṃ paññāpetvāna, sire katvāna añjaliṃ;

    ஸோமனஸ்ஸங் பவேதி³த்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Somanassaṃ paveditvā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    41.

    41.

    ‘‘‘ஸல்லகத்தோ மஹாவீர, ஆதுரானங் திகிச்ச²கோ;

    ‘‘‘Sallakatto mahāvīra, āturānaṃ tikicchako;

    மமங் ரோக³பரேதஸ்ஸ 1, திகிச்ச²ங் தே³ஹி நாயக.

    Mamaṃ rogaparetassa 2, tikicchaṃ dehi nāyaka.

    42.

    42.

    ‘‘‘கல்லத்தி²கா யே பஸ்ஸந்தி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட² துவங் முனே;

    ‘‘‘Kallatthikā ye passanti, buddhaseṭṭha tuvaṃ mune;

    து⁴வத்த²ஸித்³தி⁴ங் பப்பொந்தி, ஏதேஸங் அஜரோ 3 ப⁴வே.

    Dhuvatthasiddhiṃ papponti, etesaṃ ajaro 4 bhave.

    43.

    43.

    ‘‘‘ந மே தெ³ய்யத⁴ம்மோ அத்தி², பவத்தப²லபோ⁴ஜிஹங்;

    ‘‘‘Na me deyyadhammo atthi, pavattaphalabhojihaṃ;

    இத³ங் மே ஆஸனங் அத்தி² 5, நிஸீத³ கட்ட²மஞ்சகே’.

    Idaṃ me āsanaṃ atthi 6, nisīda kaṭṭhamañcake’.

    44.

    44.

    ‘‘நிஸீதி³ தத்த² ப⁴க³வா, அஸம்பீ⁴தோவ 7 கேஸரீ;

    ‘‘Nisīdi tattha bhagavā, asambhītova 8 kesarī;

    முஹுத்தங் வீதினாமெத்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Muhuttaṃ vītināmetvā, idaṃ vacanamabravi.

    45.

    45.

    ‘‘‘விஸட்டோ² 9 ஹோஹி மா பா⁴யி, லத்³தோ⁴ ஜோதிரஸோ தயா;

    ‘‘‘Visaṭṭho 10 hohi mā bhāyi, laddho jotiraso tayā;

    யங் துய்ஹங் பத்தி²தங் ஸப்³ப³ங், பரிபூரிஸ்ஸதினாக³தே 11.

    Yaṃ tuyhaṃ patthitaṃ sabbaṃ, paripūrissatināgate 12.

    46.

    46.

    ‘‘‘ந மோக⁴ங் தங் கதங் துய்ஹங், புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே;

    ‘‘‘Na moghaṃ taṃ kataṃ tuyhaṃ, puññakkhette anuttare;

    ஸக்கா உத்³த⁴ரிதுங் அத்தா, யஸ்ஸ சித்தங் பணீஹிதங் 13.

    Sakkā uddharituṃ attā, yassa cittaṃ paṇīhitaṃ 14.

    47.

    47.

    ‘‘‘இமினாஸனதா³னேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘‘Imināsanadānena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி, வினிபாதங் ந க³ச்ச²ஸி.

    Kappasatasahassāni, vinipātaṃ na gacchasi.

    48.

    48.

    ‘‘‘பஞ்ஞாஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸஸி;

    ‘‘‘Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissasi;

    அஸீதிக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Asītikkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissasi.

    49.

    49.

    ‘‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஹுத்வா, ஸங்ஸாரே ஸங்ஸரிஸ்ஸஸி’.

    Sabbattha sukhito hutvā, saṃsāre saṃsarissasi’.

    50.

    50.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலஜுத்தமனாமகோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    நப⁴ங் அப்³பு⁴க்³க³மீ வீரோ, ஹங்ஸராஜாவ அம்ப³ரே.

    Nabhaṃ abbhuggamī vīro, haṃsarājāva ambare.

    51.

    51.

    ‘‘ஹத்தி²யானங் அஸ்ஸயானங், ஸரத²ங் ஸந்த³மானிகங்;

    ‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, sarathaṃ sandamānikaṃ;

    லபா⁴மி ஸப்³ப³மேவேதங், ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    52.

    52.

    ‘‘கானநங் பவிஸித்வாபி, யதா³ இச்சா²மி ஆஸனங்;

    ‘‘Kānanaṃ pavisitvāpi, yadā icchāmi āsanaṃ;

    மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, பல்லங்கோ உபதிட்ட²தி.

    Mama saṅkappamaññāya, pallaṅko upatiṭṭhati.

    53.

    53.

    ‘‘வாரிமஜ்ஜ²க³தோ ஸந்தோ, யதா³ இச்சா²மி ஆஸனங்;

    ‘‘Vārimajjhagato santo, yadā icchāmi āsanaṃ;

    மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, பல்லங்கோ உபதிட்ட²தி.

    Mama saṅkappamaññāya, pallaṅko upatiṭṭhati.

    54.

    54.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    பல்லங்கஸதஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³.

    Pallaṅkasatasahassāni, parivārenti maṃ sadā.

    55.

    55.

    ‘‘து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே அத² ப்³ராஹ்மணே.

    Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe.

    56.

    56.

    ‘‘ஏகாஸனங் த³தி³த்வான, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே;

    ‘‘Ekāsanaṃ daditvāna, puññakkhette anuttare;

    த⁴ம்மபல்லங்கமாதா³ய 15, விஹராமி அனாஸவோ.

    Dhammapallaṅkamādāya 16, viharāmi anāsavo.

    57.

    57.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    58.

    58.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    59.

    59.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஏகாஸனதா³யகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ekāsanadāyako thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ஏகாஸனதா³யகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ததியங்.

    Ekāsanadāyakattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ராக³… (ஸ்யா॰)
    2. rāga… (syā.)
    3. ஜஜ்ஜரோ (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    4. jajjaro (sī. pī. ka.)
    5. ந மே தெ³ய்யங் தவ அத்தி² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. na me deyyaṃ tava atthi (sī. syā.)
    7. அச்ச²ம்பி⁴தோவ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. acchambhitova (syā. ka.)
    9. விஸ்ஸத்தோ² (ஸீ॰ பீ), விஸ்ஸட்டோ² (ஸ்யா॰ க॰)
    10. vissattho (sī. pī), vissaṭṭho (syā. ka.)
    11. பரிபூரிஸ்ஸதாஸனங் (ஸ்யா॰ க॰)
    12. paripūrissatāsanaṃ (syā. ka.)
    13. ஸுனீஹிதங் (ஸ்யா॰)
    14. sunīhitaṃ (syā.)
    15. த⁴ம்மபல்லங்கமஞ்ஞாய (ஸ்யா॰ க॰)
    16. dhammapallaṅkamaññāya (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1-60. ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஅபதா³னாதி³வண்ணனா • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact