Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. ஏகாஸனதா³யிகாதே²ரீஅபதா³னங்

    4. Ekāsanadāyikātherīapadānaṃ

    37.

    37.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, அஹோஸிங் பா³லிகா 1 ததா³;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ bālikā 2 tadā;

    மாதா ச மே பிதா சேவ, கம்மந்தங் அக³மங்ஸு தே.

    Mātā ca me pitā ceva, kammantaṃ agamaṃsu te.

    38.

    38.

    ‘‘மஜ்ஜ²ன்ஹிகம்ஹி ஸூரியே, அத்³த³ஸங் ஸமணங் அஹங்;

    ‘‘Majjhanhikamhi sūriye, addasaṃ samaṇaṃ ahaṃ;

    வீதி²யா அனுக³ச்ச²ந்தங், ஆஸனங் பஞ்ஞபேஸஹங்.

    Vīthiyā anugacchantaṃ, āsanaṃ paññapesahaṃ.

    39.

    39.

    ‘‘கோ³னகாவிகதிகாஹி 3, பஞ்ஞபெத்வா மமாஸனங்;

    ‘‘Gonakāvikatikāhi 4, paññapetvā mamāsanaṃ;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Pasannacittā sumanā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    40.

    40.

    ‘‘‘ஸந்தத்தா குதி²தா பூ⁴மி, ஸூரோ மஜ்ஜ²ன்ஹிகே டி²தோ;

    ‘‘‘Santattā kuthitā bhūmi, sūro majjhanhike ṭhito;

    மாலுதா ச ந வாயந்தி, காலோ சேவெத்த² மேஹிதி 5.

    Mālutā ca na vāyanti, kālo cevettha mehiti 6.

    41.

    41.

    ‘‘‘பஞ்ஞத்தமாஸனமித³ங், தவத்தா²ய மஹாமுனி;

    ‘‘‘Paññattamāsanamidaṃ, tavatthāya mahāmuni;

    அனுகம்பங் உபாதா³ய, நிஸீத³ மம ஆஸனே’.

    Anukampaṃ upādāya, nisīda mama āsane’.

    42.

    42.

    ‘‘நிஸீதி³ தத்த² ஸமணோ, ஸுத³ந்தோ ஸுத்³த⁴மானஸோ;

    ‘‘Nisīdi tattha samaṇo, sudanto suddhamānaso;

    தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வான, யதா²ரந்த⁴ங் அதா³ஸஹங்.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, yathārandhaṃ adāsahaṃ.

    43.

    43.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    44.

    44.

    ‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், ஆஸனேன ஸுனிம்மிதங்;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, āsanena sunimmitaṃ;

    ஸட்டி²யோஜனமுப்³பே³த⁴ங், திங்ஸயோஜனவித்த²தங்.

    Saṭṭhiyojanamubbedhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    45.

    45.

    ‘‘ஸொண்ணமயா மணிமயா, அதோ²பி ப²லிகாமயா;

    ‘‘Soṇṇamayā maṇimayā, athopi phalikāmayā;

    லோஹிதங்க³மயா சேவ, பல்லங்கா விவிதா⁴ மம.

    Lohitaṅgamayā ceva, pallaṅkā vividhā mama.

    46.

    46.

    ‘‘தூலிகா விகதிகாஹி, கட்டிஸ்ஸசித்தகாஹி ச;

    ‘‘Tūlikā vikatikāhi, kaṭṭissacittakāhi ca;

    உத்³த³ஏகந்தலோமீ ச, பல்லங்கா மே ஸுஸண்டி²தா 7.

    Uddaekantalomī ca, pallaṅkā me susaṇṭhitā 8.

    47.

    47.

    ‘‘யதா³ இச்சா²மி க³மனங், ஹாஸகி²ட்³ட³ஸமப்பிதா;

    ‘‘Yadā icchāmi gamanaṃ, hāsakhiḍḍasamappitā;

    ஸஹ பல்லங்கஸெட்டே²ன, க³ச்சா²மி மம பத்தி²தங்.

    Saha pallaṅkaseṭṭhena, gacchāmi mama patthitaṃ.

    48.

    48.

    ‘‘அஸீதி தே³வராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;

    ‘‘Asīti devarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    ஸத்ததி சக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Sattati cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    49.

    49.

    ‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தீ, மஹாபோ⁴க³ங் லபா⁴மஹங்;

    ‘‘Bhavābhave saṃsarantī, mahābhogaṃ labhāmahaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங் 9.

    Bhoge me ūnatā natthi, ekāsanassidaṃ phalaṃ 10.

    50.

    50.

    ‘‘து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    அஞ்ஞே ப⁴வே ந ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Aññe bhave na jānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    51.

    51.

    ‘‘து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே சாபி ப்³ராஹ்மணே;

    ‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye cāpi brāhmaṇe;

    உச்சாகுலீனா 11 ஸப்³ப³த்த², ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Uccākulīnā 12 sabbattha, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    52.

    52.

    ‘‘தோ³மனஸ்ஸங் ந ஜானாமி, சித்தஸந்தாபனங் மம;

    ‘‘Domanassaṃ na jānāmi, cittasantāpanaṃ mama;

    வேவண்ணியங் ந ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Vevaṇṇiyaṃ na jānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    53.

    53.

    ‘‘தா⁴தியோ மங் உபட்ட²ந்தி, கு²ஜ்ஜா சேலாபிகா 13 ப³ஹூ;

    ‘‘Dhātiyo maṃ upaṭṭhanti, khujjā celāpikā 14 bahū;

    அங்கேன அங்கங் க³ச்சா²மி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Aṅkena aṅkaṃ gacchāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    54.

    54.

    ‘‘அஞ்ஞா ந்ஹாபெந்தி போ⁴ஜெந்தி, அஞ்ஞா ரமெந்தி மங் ஸதா³;

    ‘‘Aññā nhāpenti bhojenti, aññā ramenti maṃ sadā;

    அஞ்ஞா க³ந்த⁴ங் விலிம்பந்தி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங் 15.

    Aññā gandhaṃ vilimpanti, ekāsanassidaṃ phalaṃ 16.

    55.

    55.

    ‘‘மண்ட³பே ருக்க²மூலே வா, ஸுஞ்ஞாகா³ரே வஸந்தியா;

    ‘‘Maṇḍape rukkhamūle vā, suññāgāre vasantiyā;

    மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, பல்லங்கோ உபதிட்ட²தி.

    Mama saṅkappamaññāya, pallaṅko upatiṭṭhati.

    56.

    56.

    ‘‘அயங் பச்சி²மகோ மய்ஹங், சரிமோ வத்ததே ப⁴வோ;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    அஜ்ஜாபி ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Ajjāpi rajjaṃ chaḍḍetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    57.

    57.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.

    58.

    58.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    59.

    59.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஏகாஸனதா³யிகா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ ekāsanadāyikā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஏகாஸனதா³யிகாதே²ரியாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Ekāsanadāyikātheriyāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. மாலிகா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. mālikā (syā. pī.)
    3. கோ³னகசித்தகாதீ³ஹி (ஸீ॰)
    4. gonakacittakādīhi (sī.)
    5. செத்த² உபட்டி²தோ (ஸீ॰), சேவத்த²ங் ஏதி தங் (பீ॰)
    6. cettha upaṭṭhito (sī.), cevatthaṃ eti taṃ (pī.)
    7. ஸுஸந்த²தா (ஸீ॰)
    8. susanthatā (sī.)
    9. ஏகாஸனப²லங் இத³ங் (ஸப்³ப³த்த²) ஏவமுபரிபி
    10. ekāsanaphalaṃ idaṃ (sabbattha) evamuparipi
    11. உச்சாகுலிகா (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    12. uccākulikā (syā. pī. ka.)
    13. கே²லாபிகா (ஸீ॰), சேலாவிகா (பீ॰)
    14. khelāpikā (sī.), celāvikā (pī.)
    15. அஞ்ஞா மமேவ ந்ஹாபெந்தி, அஞ்ஞா போ⁴ஜெந்தி போ⁴ஜனங்; அஞ்ஞா மங் அலங்கரொந்தி, அஞ்ஞா ரமெந்தி மங் ஸத்³தா⁴; (ஸ்யா॰)
    16. aññā mameva nhāpenti, aññā bhojenti bhojanaṃ; aññā maṃ alaṅkaronti, aññā ramenti maṃ saddhā; (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact