Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    2. ஏகவிஹாரியத்தே²ரகா³தா²

    2. Ekavihāriyattheragāthā

    537.

    537.

    ‘‘புரதோ பச்ச²தோ வாபி, அபரோ சே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Purato pacchato vāpi, aparo ce na vijjati;

    அதீவ பா²ஸு ப⁴வதி, ஏகஸ்ஸ வஸதோ வனே.

    Atīva phāsu bhavati, ekassa vasato vane.

    538.

    538.

    ‘‘ஹந்த³ ஏகோ க³மிஸ்ஸாமி, அரஞ்ஞங் பு³த்³த⁴வண்ணிதங்;

    ‘‘Handa eko gamissāmi, araññaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    பா²ஸு 1 ஏகவிஹாரிஸ்ஸ, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Phāsu 2 ekavihārissa, pahitattassa bhikkhuno.

    539.

    539.

    ‘‘யோகீ³-பீதிகரங் ரம்மங், மத்தகுஞ்ஜரஸேவிதங்;

    ‘‘Yogī-pītikaraṃ rammaṃ, mattakuñjarasevitaṃ;

    ஏகோ அத்தவஸீ கி²ப்பங், பவிஸிஸ்ஸாமி கானநங்.

    Eko attavasī khippaṃ, pavisissāmi kānanaṃ.

    540.

    540.

    ‘‘ஸுபுப்பி²தே ஸீதவனே, ஸீதலே கி³ரிகந்த³ரே;

    ‘‘Supupphite sītavane, sītale girikandare;

    க³த்தானி பரிஸிஞ்சித்வா, சங்கமிஸ்ஸாமி ஏககோ.

    Gattāni parisiñcitvā, caṅkamissāmi ekako.

    541.

    541.

    ‘‘ஏகாகியோ அது³தியோ, ரமணீயே மஹாவனே;

    ‘‘Ekākiyo adutiyo, ramaṇīye mahāvane;

    கதா³ஹங் விஹரிஸ்ஸாமி, கதகிச்சோ அனாஸவோ.

    Kadāhaṃ viharissāmi, katakicco anāsavo.

    542.

    542.

    ‘‘ஏவங் மே கத்துகாமஸ்ஸ, அதி⁴ப்பாயோ ஸமிஜ்ஜ²து;

    ‘‘Evaṃ me kattukāmassa, adhippāyo samijjhatu;

    ஸாதி⁴யிஸ்ஸாமஹங்யேவ, நாஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ.

    Sādhiyissāmahaṃyeva, nāñño aññassa kārako.

    543.

    543.

    ‘‘ஏஸ ப³ந்தா⁴மி ஸன்னாஹங், பவிஸிஸ்ஸாமி கானநங்;

    ‘‘Esa bandhāmi sannāhaṃ, pavisissāmi kānanaṃ;

    ந ததோ நிக்க²மிஸ்ஸாமி, அப்பத்தோ ஆஸவக்க²யங்.

    Na tato nikkhamissāmi, appatto āsavakkhayaṃ.

    544.

    544.

    ‘‘மாலுதே உபவாயந்தே, ஸீதே ஸுரபி⁴க³ந்தி⁴கே 3;

    ‘‘Mālute upavāyante, sīte surabhigandhike 4;

    அவிஜ்ஜங் தா³லயிஸ்ஸாமி, நிஸின்னோ நக³முத்³த⁴னி.

    Avijjaṃ dālayissāmi, nisinno nagamuddhani.

    545.

    545.

    ‘‘வனே குஸுமஸஞ்ச²ன்னே, பப்³பா⁴ரே நூன ஸீதலே;

    ‘‘Vane kusumasañchanne, pabbhāre nūna sītale;

    விமுத்திஸுகே²ன ஸுகி²தோ, ரமிஸ்ஸாமி கி³ரிப்³ப³ஜே.

    Vimuttisukhena sukhito, ramissāmi giribbaje.

    546.

    546.

    ‘‘ஸோஹங் பரிபுண்ணஸங்கப்போ, சந்தோ³ பன்னரஸோ யதா²;

    ‘‘Sohaṃ paripuṇṇasaṅkappo, cando pannaraso yathā;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி.

    Sabbāsavaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo’’ti.

    … ஏகவிஹாரியோ தே²ரோ….

    … Ekavihāriyo thero….







    Footnotes:
    1. பா²ஸுங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. phāsuṃ (syā. pī.)
    3. க³ந்த⁴கே (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    4. gandhake (syā. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 2. ஏகவிஹாரியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 2. Ekavihāriyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact