Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
2. ஏகவிஹாரியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
2. Ekavihāriyattheragāthāvaṇṇanā
புரதோ பச்ச²தோ வாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஏகவிஹாரியத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா விவேகவாஸங் வஸி.
Puratopacchato vātiādikā āyasmato ekavihāriyattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto kassapadasabalassa kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā araññaṃ pavisitvā vivekavāsaṃ vasi.
ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே த⁴ம்மாஸோகரஞ்ஞோ கனிட்ட²பா⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அஸோகமஹாராஜா கிர ஸத்து² பரினிப்³பா³னதோ த்³வின்னங் வஸ்ஸஸதானங் உபரி அட்டா²ரஸமே வஸ்ஸே ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஏகரஜ்ஜாபி⁴ஸேகங் பத்வா அத்தனோ கனிட்ட²ங் திஸ்ஸகுமாரங் ஓபரஜ்ஜே ட²பெத்வா ஏகேன உபாயேன தங் ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னங் அகாஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் மிக³வங் க³தோ அரஞ்ஞே யோனகமஹாத⁴ம்மரக்கி²தத்தே²ரங் ஹத்தி²னாகே³ன ஸாலஸாக²ங் க³ஹெத்வா பீ³ஜியமானங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதபஸாதோ³ ‘‘அஹோ வதாஹம்பி அயங் மஹாதே²ரோ விய பப்³ப³ஜித்வா அரஞ்ஞே விஹரெய்ய’’ந்தி சிந்தேஸி. தே²ரோ தஸ்ஸ சித்தாசாரங் ஞத்வா தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ஆகாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா அஸோகாராமே பொக்க²ரணியா அபி⁴ஜ்ஜமானே உத³கே ட²த்வா சீவரஞ்ச உத்தராஸங்க³ஞ்ச ஆகாஸே ஓலக்³கெ³த்வா ந்ஹாயிதுங் ஆரபி⁴. குமாரோ தே²ரஸ்ஸ ஆனுபா⁴வங் தி³ஸ்வா அபி⁴ப்பஸன்னோ அரஞ்ஞதோ நிவத்தித்வா ராஜகே³ஹங் க³ந்த்வா ‘‘பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தங் அனேகப்பகாரங் யாசித்வா பப்³ப³ஜ்ஜாதி⁴ப்பாயங் நிவத்தேதுங் நாஸக்கி². ஸோ உபாஸகோ ஹுத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாஸுக²ங் பத்தெ²ந்தோ –
So tena puññakammena ekaṃ buddhantaraṃ devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde bhagavati parinibbute dhammāsokarañño kaniṭṭhabhātā hutvā nibbatti. Asokamahārājā kira satthu parinibbānato dvinnaṃ vassasatānaṃ upari aṭṭhārasame vasse sakalajambudīpe ekarajjābhisekaṃ patvā attano kaniṭṭhaṃ tissakumāraṃ oparajje ṭhapetvā ekena upāyena taṃ sāsane abhippasannaṃ akāsi. So ekadivasaṃ migavaṃ gato araññe yonakamahādhammarakkhitattheraṃ hatthināgena sālasākhaṃ gahetvā bījiyamānaṃ nisinnaṃ disvā sañjātapasādo ‘‘aho vatāhampi ayaṃ mahāthero viya pabbajitvā araññe vihareyya’’nti cintesi. Thero tassa cittācāraṃ ñatvā tassa passantasseva ākāsaṃ abbhuggantvā asokārāme pokkharaṇiyā abhijjamāne udake ṭhatvā cīvarañca uttarāsaṅgañca ākāse olaggetvā nhāyituṃ ārabhi. Kumāro therassa ānubhāvaṃ disvā abhippasanno araññato nivattitvā rājagehaṃ gantvā ‘‘pabbajissāmī’’ti rañño ārocesi. Rājā taṃ anekappakāraṃ yācitvā pabbajjādhippāyaṃ nivattetuṃ nāsakkhi. So upāsako hutvā pabbajjāsukhaṃ patthento –
537.
537.
‘‘புரதோ பச்ச²தோ வாபி, அபரோ சே ந விஜ்ஜதி;
‘‘Purato pacchato vāpi, aparo ce na vijjati;
அதீவ பா²ஸு ப⁴வதி, ஏகஸ்ஸ வஸதோ வனே.
Atīva phāsu bhavati, ekassa vasato vane.
538.
538.
‘‘ஹந்த³ ஏகோ க³மிஸ்ஸாமி, அரஞ்ஞங் பு³த்³த⁴வண்ணிதங்;
‘‘Handa eko gamissāmi, araññaṃ buddhavaṇṇitaṃ;
பா²ஸு ஏகவிஹாரிஸ்ஸ, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.
Phāsu ekavihārissa, pahitattassa bhikkhuno.
539.
539.
‘‘யோகீ³-பீதிகரங் ரம்மங், மத்தகுஞ்ஜரஸேவிதங்;
‘‘Yogī-pītikaraṃ rammaṃ, mattakuñjarasevitaṃ;
ஏகோ அத்த²வஸீ கி²ப்பங், பவிஸிஸ்ஸாமி கானநங்.
Eko atthavasī khippaṃ, pavisissāmi kānanaṃ.
540.
540.
‘‘ஸுபுப்பி²தே ஸீதவனே, ஸீதலே கி³ரிகந்த³ரே;
‘‘Supupphite sītavane, sītale girikandare;
க³த்தானி பரிஸிஞ்சித்வா, சங்கமிஸ்ஸாமி ஏககோ.
Gattāni parisiñcitvā, caṅkamissāmi ekako.
541.
541.
‘‘ஏகாகியோ அது³தியோ, ரமணீயே மஹாவனே;
‘‘Ekākiyo adutiyo, ramaṇīye mahāvane;
கதா³ஹங் விஹரிஸ்ஸாமி, கதகிச்சோ அனாஸவோ.
Kadāhaṃ viharissāmi, katakicco anāsavo.
542.
542.
‘‘ஏவங் மே கத்துகாமஸ்ஸ, அதி⁴ப்பாயோ ஸமிஜ்ஜ²து;
‘‘Evaṃ me kattukāmassa, adhippāyo samijjhatu;
ஸாத⁴யிஸ்ஸாமஹங்யேவ, நாஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ’’தி. –
Sādhayissāmahaṃyeva, nāñño aññassa kārako’’ti. –
இமா ச² கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā cha gāthā abhāsi.
தத்த² புரதோ பச்ச²தோ வாதி அத்தனோ புரதோ வா பச்ச²தோ வா, வா-ஸத்³த³ஸ்ஸ விகப்பத்த²த்தா பஸ்ஸதோ வா அபரோ அஞ்ஞோ ஜனோ ந விஜ்ஜதி சே, அதீவ அதிவிய பா²ஸு சித்தஸுக²ங் ப⁴வதி. ஏகவிஹாரீபா⁴வேன ஏகஸ்ஸ அஸஹாயஸ்ஸ. வனே வஸதோதி சிரபரிசிதேன விவேகஜ்ஜா²ஸயேன ஆகட்³டி⁴யமானஹத³யோ ஸோ ரத்திந்தி³வங் மஹாஜனபரிவுதஸ்ஸ வஸதோ ஸங்க³ணிகவிஹாரங் நிப்³பி³ந்த³ந்தோ விவேகஸுக²ஞ்ச ப³ஹுங் மஞ்ஞந்தோ வத³தி.
Tattha purato pacchato vāti attano purato vā pacchato vā, vā-saddassa vikappatthattā passato vā aparo añño jano na vijjati ce, atīva ativiya phāsu cittasukhaṃ bhavati. Ekavihārībhāvena ekassa asahāyassa. Vane vasatoti ciraparicitena vivekajjhāsayena ākaḍḍhiyamānahadayo so rattindivaṃ mahājanaparivutassa vasato saṅgaṇikavihāraṃ nibbindanto vivekasukhañca bahuṃ maññanto vadati.
ஹந்தா³தி வொஸ்ஸக்³க³த்தே² நிபாதோ, தேன இதா³னி கரீயமானஸ்ஸ அரஞ்ஞக³மனஸ்ஸ நிச்சி²தபா⁴வமாஹ. ஏகோ க³மிஸ்ஸாமீதி ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரே கோ², க³ஹபதி, ததா²க³தா அபி⁴ரமந்தீ’’திஆதி³வசனதோ (சூளவ॰ 306) பு³த்³தே⁴ஹி வண்ணிதங் பஸட்ட²ங் அரஞ்ஞங் ஏகோ அஸஹாயோ க³மிஸ்ஸாமி வாஸாதி⁴ப்பாயேன உபக³ச்சா²மி. யஸ்மா ஏகவிஹாரிஸ்ஸ டா²னாதீ³ஸு அஸஹாயபா⁴வேன ஏகவிஹாரிஸ்ஸ நிப்³பா³னங் படிபேஸிதசித்ததாய பஹிதத்தஸ்ஸ அதி⁴ஸீலஸிக்கா²தி³கா திஸ்ஸோ ஸிக்கா² ஸிக்க²தோ பி⁴க்கு²னோ அரஞ்ஞங் பா²ஸு இட்ட²ங் ஸுகா²வஹந்தி அத்தோ².
Handāti vossaggatthe nipāto, tena idāni karīyamānassa araññagamanassa nicchitabhāvamāha. Eko gamissāmīti ‘‘suññāgāre kho, gahapati, tathāgatā abhiramantī’’tiādivacanato (cūḷava. 306) buddhehi vaṇṇitaṃ pasaṭṭhaṃ araññaṃ eko asahāyo gamissāmi vāsādhippāyena upagacchāmi. Yasmā ekavihārissa ṭhānādīsu asahāyabhāvena ekavihārissa nibbānaṃ paṭipesitacittatāya pahitattassa adhisīlasikkhādikā tisso sikkhā sikkhato bhikkhuno araññaṃ phāsu iṭṭhaṃ sukhāvahanti attho.
யோகீ³-பீதிகரந்தி யோகீ³னங் பா⁴வனாய யுத்தப்பயுத்தானங் அப்பஸத்³தா³தி³பா⁴வேன ஜா²னவிபஸ்ஸனாதி³பீதிங் ஆவஹனதோ யோகீ³-பீதிகரங். விஸபா⁴கா³ரம்மணாபா⁴வேன படிஸல்லானஸாருப்பதாய ரம்மங். மத்தகுஞ்ஜரஸேவிதந்தி மத்தவரவாரணவிசரிதங், இமினாபி ப்³ரஹாரஞ்ஞபா⁴வேன ஜனவிவேகங்யேவ த³ஸ்ஸேதி. அத்த²வஸீதி இத⁴ அத்தோ²தி ஸமணத⁴ம்மோ அதி⁴ப்பேதோ. ‘‘கத²ங் நு கோ² ஸோ மே ப⁴வெய்யா’’தி தஸ்ஸ வஸங் க³தோ.
Yogī-pītikaranti yogīnaṃ bhāvanāya yuttappayuttānaṃ appasaddādibhāvena jhānavipassanādipītiṃ āvahanato yogī-pītikaraṃ. Visabhāgārammaṇābhāvena paṭisallānasāruppatāya rammaṃ. Mattakuñjarasevitanti mattavaravāraṇavicaritaṃ, imināpi brahāraññabhāvena janavivekaṃyeva dasseti. Atthavasīti idha atthoti samaṇadhammo adhippeto. ‘‘Kathaṃ nu kho so me bhaveyyā’’ti tassa vasaṃ gato.
ஸுபுப்பி²தேதி ஸுட்டு² புப்பி²தே. ஸீதவனேதி சா²யூத³கஸம்பத்தியா ஸீதே வனே. உப⁴யேனபி தஸ்ஸ ரமணீயதங்யேவ விபா⁴வேதி. கி³ரிகந்த³ரேதி கி³ரீனங் அப்³ப⁴ந்தரே கந்த³ரே. கந்தி ஹி உத³கங், தேன தா³ரிதங் நின்னட்டா²னங் கந்த³ரங் நாம. தாதி³ஸே ஸீதலே கி³ரிகந்த³ரே க⁴ம்மபரிதாபங் வினோதெ³த்வா அத்தனோ க³த்தானி பரிஸிஞ்சித்வா ந்ஹாயித்வா சங்கமிஸ்ஸாமி ஏககோதி கத்த²சி அனாயத்தவுத்திதங் த³ஸ்ஸேதி.
Supupphiteti suṭṭhu pupphite. Sītavaneti chāyūdakasampattiyā sīte vane. Ubhayenapi tassa ramaṇīyataṃyeva vibhāveti. Girikandareti girīnaṃ abbhantare kandare. Kanti hi udakaṃ, tena dāritaṃ ninnaṭṭhānaṃ kandaraṃ nāma. Tādise sītale girikandare ghammaparitāpaṃ vinodetvā attano gattāni parisiñcitvā nhāyitvā caṅkamissāmi ekakoti katthaci anāyattavuttitaṃ dasseti.
ஏகாகியோதி ஏகாகீ அஸஹாயோ. அது³தியோதி தண்ஹாஸங்கா²தது³தியாபா⁴வேன அது³தியோ. தண்ஹா ஹி புரிஸஸ்ஸ ஸப்³ப³தா³ அவிஜஹனட்டே²ன து³தியா நாம. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘தண்ஹாது³தியோ புரிஸோ, தீ³க⁴மத்³தா⁴ன ஸங்ஸர’’ந்தி (இதிவு॰ 15, 105).
Ekākiyoti ekākī asahāyo. Adutiyoti taṇhāsaṅkhātadutiyābhāvena adutiyo. Taṇhā hi purisassa sabbadā avijahanaṭṭhena dutiyā nāma. Tenāha bhagavā – ‘‘taṇhādutiyo puriso, dīghamaddhāna saṃsara’’nti (itivu. 15, 105).
ஏவங் மே கத்துகாமஸ்ஸாதி ‘‘ஹந்த³ ஏகோ க³மிஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா வுத்தவிதி⁴னா அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா பா⁴வனாபி⁴யோக³ங் கத்துகாமஸ்ஸ மே. அதி⁴ப்பாயோ ஸமிஜ்ஜ²தூதி ‘‘கதா³ஹங் விஹரிஸ்ஸாமி, கதகிச்சோ அனாஸவோ’’தி ஏவங் பவத்தோ மனோரதோ² இஜ்ஜ²து ஸித்³தி⁴ங் பாபுணாது. அரஹத்தப்பத்தி ச யஸ்மா ந ஆயாசனமத்தேன ஸிஜ்ஜ²தி, நாபி அஞ்ஞேன ஸாதே⁴தப்³பா³, தஸ்மா ஆஹ ‘‘ஸாத⁴யிஸ்ஸாமஹங்யேவ, நாஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ’’தி.
Evaṃ me kattukāmassāti ‘‘handa eko gamissāmī’’tiādinā vuttavidhinā araññaṃ gantvā bhāvanābhiyogaṃ kattukāmassa me. Adhippāyo samijjhatūti ‘‘kadāhaṃ viharissāmi, katakicco anāsavo’’ti evaṃ pavatto manoratho ijjhatu siddhiṃ pāpuṇātu. Arahattappatti ca yasmā na āyācanamattena sijjhati, nāpi aññena sādhetabbā, tasmā āha ‘‘sādhayissāmahaṃyeva, nāñño aññassa kārako’’ti.
ஏவங் உபராஜஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாய த³ள்ஹனிச்ச²யதங் ஞத்வா ராஜா அஸோகாராமக³மனீயங் மக்³க³ங் அலங்காராபெத்வா குமாரங் ஸப்³பா³லங்காரவிபூ⁴ஸிதங் மஹதியா ஸேனாய மஹச்சராஜானுபா⁴வேன விஹாரங் நேஸி. குமாரோ பதா⁴னக⁴ரங் க³ந்த்வா மஹாத⁴ம்மரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜி, அனேகஸதா மனுஸ்ஸா தங் அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. ரஞ்ஞோ பா⁴கி³னெய்யோ ஸங்க⁴மித்தாய ஸாமிகோ அக்³கி³ப்³ரஹ்மாபி தமேவ அனுபப்³ப³ஜி. ஸோ பப்³ப³ஜித்வா ஹட்ட²துட்டோ² அத்தனா காதப்³ப³ங் பகாஸெந்தோ –
Evaṃ uparājassa pabbajjāya daḷhanicchayataṃ ñatvā rājā asokārāmagamanīyaṃ maggaṃ alaṅkārāpetvā kumāraṃ sabbālaṅkāravibhūsitaṃ mahatiyā senāya mahaccarājānubhāvena vihāraṃ nesi. Kumāro padhānagharaṃ gantvā mahādhammarakkhitattherassa santike pabbaji, anekasatā manussā taṃ anupabbajiṃsu. Rañño bhāgineyyo saṅghamittāya sāmiko aggibrahmāpi tameva anupabbaji. So pabbajitvā haṭṭhatuṭṭho attanā kātabbaṃ pakāsento –
543.
543.
‘‘ஏஸ ப³ந்தா⁴மி ஸன்னாஹங், பவிஸிஸ்ஸாமி கானநங்;
‘‘Esa bandhāmi sannāhaṃ, pavisissāmi kānanaṃ;
ந ததோ நிக்க²மிஸ்ஸாமி, அப்பத்தோ ஆஸவக்க²யங்.
Na tato nikkhamissāmi, appatto āsavakkhayaṃ.
544.
544.
‘‘மாலுதே உபவாயந்தே, ஸீதே ஸுரபி⁴க³ந்தி⁴கே;
‘‘Mālute upavāyante, sīte surabhigandhike;
அவிஜ்ஜங் தா³லயிஸ்ஸாமி, நிஸின்னோ நக³முத்³த⁴னி.
Avijjaṃ dālayissāmi, nisinno nagamuddhani.
545.
545.
‘‘வனே குஸுமஸஞ்ச²ன்னே, பப்³பா⁴ரே நூன ஸீதலே;
‘‘Vane kusumasañchanne, pabbhāre nūna sītale;
விமுத்திஸுகே²ன ஸுகி²தோ, ரமிஸ்ஸாமி கி³ரிப்³ப³ஜே’’தி. –
Vimuttisukhena sukhito, ramissāmi giribbaje’’ti. –
திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.
Tisso gāthā abhāsi.
தத்த² ஏஸ ப³ந்தா⁴மி ஸன்னாஹந்தி ஏஸாஹங் வீரியஸங்கா²தங் ஸன்னாஹங் ப³ந்தா⁴மி, காயே ச ஜீவிதே ச நிரபெக்கோ² வீரியஸன்னாஹேன ஸன்னய்ஹாமி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² நாம ஸூரோ புரிஸோ பச்சத்தி²கே பச்சுபட்டி²தே தங் ஜேதுகாமோ அஞ்ஞங் கிச்சங் பஹாய கவசபடிமுச்சனாதி³னா யுத்³தா⁴ய ஸன்னய்ஹதி, யுத்³த⁴பூ⁴மிஞ்ச க³ந்த்வா பச்சத்தி²கே அஜெத்வா ததோ ந நிவத்ததி, ஏவமஹம்பி கிலேஸபச்சத்தி²கே ஜேதுங் ஆதி³த்தம்பி ஸீஸங் சேலஞ்ச அஜ்ஜு²பெக்கி²த்வா சதுப்³பி³த⁴ஸம்மப்பதா⁴னவீரியஸன்னாஹங் ஸன்னய்ஹாமி, கிலேஸே அஜெத்வா கிலேஸவிஜயயொக்³க³ங் விவேகட்டா²னங் ந விஸ்ஸஜ்ஜேமீதி. தேன வுத்தங் ‘‘பவிஸிஸ்ஸாமி கானநங் ந ததோ நிக்க²மிஸ்ஸாமி, அப்பத்தோ ஆஸவக்க²ய’’ந்தி.
Tattha esa bandhāmi sannāhanti esāhaṃ vīriyasaṅkhātaṃ sannāhaṃ bandhāmi, kāye ca jīvite ca nirapekkho vīriyasannāhena sannayhāmi. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā nāma sūro puriso paccatthike paccupaṭṭhite taṃ jetukāmo aññaṃ kiccaṃ pahāya kavacapaṭimuccanādinā yuddhāya sannayhati, yuddhabhūmiñca gantvā paccatthike ajetvā tato na nivattati, evamahampi kilesapaccatthike jetuṃ ādittampi sīsaṃ celañca ajjhupekkhitvā catubbidhasammappadhānavīriyasannāhaṃ sannayhāmi, kilese ajetvā kilesavijayayoggaṃ vivekaṭṭhānaṃ na vissajjemīti. Tena vuttaṃ ‘‘pavisissāmi kānanaṃ na tato nikkhamissāmi, appatto āsavakkhaya’’nti.
‘‘மாலுதே உபவாயந்தே’’திஆதி³னா அரஞ்ஞட்டா²னஸ்ஸ கம்மட்டா²னபா⁴வனாயொக்³யதங் வத³தி, ரமிஸ்ஸாமி நூன கி³ரிப்³ப³ஜேதி யோஜனா. பப்³ப³தபரிக்கே²பே அபி⁴ரமிஸ்ஸாமி மஞ்ஞேதி அனாக³தத்த²ங் பரிகப்பெந்தோ வத³தி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
‘‘Mālute upavāyante’’tiādinā araññaṭṭhānassa kammaṭṭhānabhāvanāyogyataṃ vadati, ramissāmi nūna giribbajeti yojanā. Pabbataparikkhepe abhiramissāmi maññeti anāgatatthaṃ parikappento vadati. Sesaṃ suviññeyyameva.
ஏவங் வத்வா தே²ரோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ உபஜ்ஜா²யேன ஸத்³தி⁴ங் கலிங்க³ரட்ட²ங் அக³மாஸி. தத்த²ஸ்ஸ பாதே³ சம்மிகாபா³தோ⁴ உப்பஜ்ஜி, தங் தி³ஸ்வா ஏகோ வேஜ்ஜோ ‘‘ஸப்பிங், ப⁴ந்தே, பரியேஸத², திகிச்சி²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி ஆஹ. தே²ரோ ஸப்பிபரியேஸனங் அகத்வா விபஸ்ஸனாய ஏவ கம்மங் கரோதி, ரோகோ³ வட்³ட⁴தி, வேஜ்ஜோ தே²ரஸ்ஸ தத்த² அப்பொஸ்ஸுக்கதங் தி³ஸ்வா ஸயமேவ ஸப்பிங் பரியேஸித்வா தே²ரங் அரோக³ங் அகாஸி. ஸோ அரோகோ³ ஹுத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.44.1-12) –
Evaṃ vatvā thero araññaṃ pavisitvā samaṇadhammaṃ karonto upajjhāyena saddhiṃ kaliṅgaraṭṭhaṃ agamāsi. Tatthassa pāde cammikābādho uppajji, taṃ disvā eko vejjo ‘‘sappiṃ, bhante, pariyesatha, tikicchissāmi na’’nti āha. Thero sappipariyesanaṃ akatvā vipassanāya eva kammaṃ karoti, rogo vaḍḍhati, vejjo therassa tattha appossukkataṃ disvā sayameva sappiṃ pariyesitvā theraṃ arogaṃ akāsi. So arogo hutvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.44.1-12) –
‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;
‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;
கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.
Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.
‘‘நிப்பபஞ்சோ நிராலம்போ³, ஆகாஸஸமமானஸோ;
‘‘Nippapañco nirālambo, ākāsasamamānaso;
ஸுஞ்ஞதாப³ஹுலோ தாதீ³, அனிமித்தரதோ வஸீ.
Suññatābahulo tādī, animittarato vasī.
‘‘அஸங்க³சித்தோ நிக்லேஸோ, அஸங்ஸட்டோ² குலே க³ணே;
‘‘Asaṅgacitto nikleso, asaṃsaṭṭho kule gaṇe;
மஹாகாருணிகோ வீரோ, வினயோபாயகோவிதோ³.
Mahākāruṇiko vīro, vinayopāyakovido.
‘‘உய்யுத்தோ பரகிச்சேஸு, வினயந்தோ ஸதே³வகே;
‘‘Uyyutto parakiccesu, vinayanto sadevake;
நிப்³பா³னக³மனங் மக்³க³ங், க³திங் பங்கவிஸோஸனங்.
Nibbānagamanaṃ maggaṃ, gatiṃ paṅkavisosanaṃ.
‘‘அமதங் பரமஸ்ஸாத³ங், ஜராமச்சுனிவாரணங்;
‘‘Amataṃ paramassādaṃ, jarāmaccunivāraṇaṃ;
மஹாபரிஸமஜ்ஜே² ஸோ, நிஸின்னோ லோகதாரகோ.
Mahāparisamajjhe so, nisinno lokatārako.
‘‘கரவீகருதோ நாதோ², ப்³ரஹ்மகோ⁴ஸோ ததா²க³தோ;
‘‘Karavīkaruto nātho, brahmaghoso tathāgato;
உத்³த⁴ரந்தோ மஹாது³க்³கா³, விப்பனட்டே² அனாயகே.
Uddharanto mahāduggā, vippanaṭṭhe anāyake.
‘‘தே³ஸெந்தோ விரஜங் த⁴ம்மங், தி³ட்டோ² மே லோகனாயகோ;
‘‘Desento virajaṃ dhammaṃ, diṭṭho me lokanāyako;
தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.
Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
‘‘பப்³ப³ஜித்வா ததா³பாஹங், சிந்தெந்தோ ஜினஸாஸனங்;
‘‘Pabbajitvā tadāpāhaṃ, cintento jinasāsanaṃ;
ஏககோவ வனே ரம்மே, வஸிங் ஸங்ஸக்³க³பீளிதோ.
Ekakova vane ramme, vasiṃ saṃsaggapīḷito.
‘‘ஸக்காயவூபகாஸோ மே, ஹேதுபூ⁴தோ மமாப⁴வீ;
‘‘Sakkāyavūpakāso me, hetubhūto mamābhavī;
மனஸோ வூபகாஸஸ்ஸ, ஸங்ஸக்³க³ப⁴யத³ஸ்ஸினோ.
Manaso vūpakāsassa, saṃsaggabhayadassino.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா தே²ரே தத்த² விஹரந்தே ராஜா கோடித⁴னபரிச்சாகே³ன போ⁴ஜககி³ரிவிஹாரங் நாம காரெத்வா தே²ரங் தத்த² வாஸேஸி. ஸோ தத்த² விஹரந்தோ பரினிப்³பா³னகாலே –
Arahattaṃ pana patvā there tattha viharante rājā koṭidhanapariccāgena bhojakagirivihāraṃ nāma kāretvā theraṃ tattha vāsesi. So tattha viharanto parinibbānakāle –
546.
546.
‘‘ஸோஹங் பரிபுண்ணஸங்கப்போ, சந்தோ³ பன்னரஸோ யதா²;
‘‘Sohaṃ paripuṇṇasaṅkappo, cando pannaraso yathā;
ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி. –
Sabbāsavaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo’’ti. –
ஓஸானகா³த²மாஹ. ஸா உத்தானத்தா²வ. ததே³வ ச தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணங் அஹோஸீதி.
Osānagāthamāha. Sā uttānatthāva. Tadeva ca therassa aññābyākaraṇaṃ ahosīti.
ஏகவிஹாரியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ekavihāriyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. ஏகவிஹாரியத்தே²ரகா³தா² • 2. Ekavihāriyattheragāthā