Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஏகுத்தரனயகதா²

    Ekuttaranayakathā

    405.

    405.

    கதி ஆபத்தியோ ஹொந்தி, ஸமுட்டா²னேன ஆதி³னா?

    Kati āpattiyo honti, samuṭṭhānena ādinā?

    பஞ்ச ஆபத்தியோ ஹொந்தி, குடிங் ஸங்யாசிகாய து.

    Pañca āpattiyo honti, kuṭiṃ saṃyācikāya tu.

    406.

    406.

    கரோதோ பன திஸ்ஸோவ, பயோகே³ து³க்கடாத³யோ;

    Karoto pana tissova, payoge dukkaṭādayo;

    விகாலே பன பாசித்தி, ததா² அஞ்ஞாதிஹத்த²தோ.

    Vikāle pana pācitti, tathā aññātihatthato.

    407.

    407.

    க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதோ வுத்தங், பாடிதே³ஸனியம்பி ச;

    Gahetvā bhuñjato vuttaṃ, pāṭidesaniyampi ca;

    பஞ்சிமாபத்தியோ ஹொந்தி, ஸமுட்டா²னேன ஆதி³னா.

    Pañcimāpattiyo honti, samuṭṭhānena ādinā.

    408.

    408.

    கதி =04 ஆபத்தியோ ஹொந்தி, து³தியேன துவங் ப⁴ண?

    Kati =04 āpattiyo honti, dutiyena tuvaṃ bhaṇa?

    ஆபத்தியோ சதஸ்ஸோவ, ஹொந்தீதி பரிதீ³பயே.

    Āpattiyo catassova, hontīti paridīpaye.

    409.

    409.

    ‘‘குடிங் மம கரோதா²’’தி, ஸமாதி³ஸதி பி⁴க்கு² சே;

    ‘‘Kuṭiṃ mama karothā’’ti, samādisati bhikkhu ce;

    கரொந்தி சே குடிங் தஸ்ஸ, விபன்னங் ஸப்³ப³தா² பன.

    Karonti ce kuṭiṃ tassa, vipannaṃ sabbathā pana.

    410.

    410.

    திஸ்ஸோ புரிமனித்³தி³ட்டா², பயோகே³ து³க்கடாத³யோ;

    Tisso purimaniddiṭṭhā, payoge dukkaṭādayo;

    பத³ஸோத⁴ம்மமூலேன, சதஸ்ஸோவ ப⁴வந்திமா.

    Padasodhammamūlena, catassova bhavantimā.

    411.

    411.

    ததியேன கதி ஜாயந்தி, ஸமுட்டா²னேன மே ப⁴ண?

    Tatiyena kati jāyanti, samuṭṭhānena me bhaṇa?

    ததியேன துவங் ப்³ரூமி, பஞ்சதா⁴பத்தியோ ஸியுங்.

    Tatiyena tuvaṃ brūmi, pañcadhāpattiyo siyuṃ.

    412.

    412.

    பி⁴க்கு² ஸங்வித³ஹித்வான;

    Bhikkhu saṃvidahitvāna;

    கரோதி ச குடிங் ஸசே;

    Karoti ca kuṭiṃ sace;

    திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ ஹொந்தி;

    Tisso āpattiyo honti;

    பயோகே³ து³க்கடாத³யோ.

    Payoge dukkaṭādayo.

    413.

    413.

    பணீதபோ⁴ஜனங் வத்வா, ஹோதி பாசித்தி பு⁴ஞ்ஜதோ;

    Paṇītabhojanaṃ vatvā, hoti pācitti bhuñjato;

    பி⁴க்கு²னிங் ந நிவாரெத்வா, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா.

    Bhikkhuniṃ na nivāretvā, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    414.

    414.

    ஸியுங் கதி சதுத்தே²ன, ஸமுட்டா²னேன மே ப⁴ண?

    Siyuṃ kati catutthena, samuṭṭhānena me bhaṇa?

    ச²ளேவாபத்தியோ ஹொந்தி, மேது²னங் யதி³ ஸேவதி.

    Chaḷevāpattiyo honti, methunaṃ yadi sevati.

    415.

    415.

    ஹோதி பாராஜிகங் தஸ்ஸ, குடிங் ஸங்யாசிகாய து;

    Hoti pārājikaṃ tassa, kuṭiṃ saṃyācikāya tu;

    கரோதோ பன திஸ்ஸோவ, பயோகே³ து³க்கடாத³யோ.

    Karoto pana tissova, payoge dukkaṭādayo.

    416.

    416.

    விகாலே பன பாசித்தி, ததா² அஞ்ஞாதிஹத்த²தோ;

    Vikāle pana pācitti, tathā aññātihatthato;

    க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதோ வுத்தங், பாடிதே³ஸனியம்பி ச.

    Gahetvā bhuñjato vuttaṃ, pāṭidesaniyampi ca.

    417.

    417.

    கதி ஆபத்தியோ ஹொந்தி, பஞ்சமேன? ச² ஹொந்தி ஹி;

    Kati āpattiyo honti, pañcamena? Cha honti hi;

    மனுஸ்ஸுத்தரித⁴ம்மங் து, வத³ங் பாராஜிகங் பு²ஸே.

    Manussuttaridhammaṃ tu, vadaṃ pārājikaṃ phuse.

    418.

    418.

    ‘‘குடிங் மம கரோதா²’’தி;

    ‘‘Kuṭiṃ mama karothā’’ti;

    ஸமாதி³ஸதி பி⁴க்கு² சே;

    Samādisati bhikkhu ce;

    கரொந்தி சே குடிங் திஸ்ஸோ;

    Karonti ce kuṭiṃ tisso;

    ஹொந்தி தா து³க்கடாத³யோ.

    Honti tā dukkaṭādayo.

    419.

    419.

    வாசேதி பத³ஸோ த⁴ம்மங், ஹோதி பாசித்தி பி⁴க்கு²னோ;

    Vāceti padaso dhammaṃ, hoti pācitti bhikkhuno;

    த³வகம்யதா வத³ந்தஸ்ஸ, தஸ்ஸ து³ப்³பா⁴ஸிதங் ஸியா.

    Davakamyatā vadantassa, tassa dubbhāsitaṃ siyā.

    420.

    420.

    ஸமுட்டா²னேன =05 ச²ட்டே²ன, கதி ஆபத்தியோ ஸியுங்?

    Samuṭṭhānena =05 chaṭṭhena, kati āpattiyo siyuṃ?

    ச² ச ஸங்வித³ஹித்வான, ப⁴ண்ட³ங் ஹரதி சே சுதோ.

    Cha ca saṃvidahitvāna, bhaṇḍaṃ harati ce cuto.

    421.

    421.

    ‘‘குடிங் மம கரோதா²’’தி;

    ‘‘Kuṭiṃ mama karothā’’ti;

    ஸமாதி³ஸதி பி⁴க்கு² சே;

    Samādisati bhikkhu ce;

    கரொந்தி சே குடிங் திஸ்ஸோ;

    Karonti ce kuṭiṃ tisso;

    ஹொந்தி தா து³க்கடாத³யோ.

    Honti tā dukkaṭādayo.

    422.

    422.

    பணீதபோ⁴ஜனங் வத்வா, ஹோதி பாசித்தி பு⁴ஞ்ஜதோ;

    Paṇītabhojanaṃ vatvā, hoti pācitti bhuñjato;

    பி⁴க்கு²னிங் ந நிவாரெத்வா, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா.

    Bhikkhuniṃ na nivāretvā, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    423.

    423.

    இத⁴ யோ விமதூபரமங் பரமங்;

    Idha yo vimatūparamaṃ paramaṃ;

    இமமுத்தரமுத்தரதி;

    Imamuttaramuttarati;

    வினயங் ஸுனயங் ஸுனயேன யுதோ;

    Vinayaṃ sunayaṃ sunayena yuto;

    ஸ ச து³த்தரமுத்தரமுத்தரதி.

    Sa ca duttaramuttaramuttarati.

    ஆபத்திஸமுட்டா²னகதா².

    Āpattisamuṭṭhānakathā.

    424.

    424.

    இதோ பரங் பவக்கா²மி, பரமேகுத்தரங் நயங்;

    Ito paraṃ pavakkhāmi, paramekuttaraṃ nayaṃ;

    அவிக்கி²த்தேன சித்தேன, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதா.

    Avikkhittena cittena, taṃ suṇātha samāhitā.

    425.

    425.

    கே ஆபத்திகரா த⁴ம்மா, அனாபத்திகராபி கே?

    Ke āpattikarā dhammā, anāpattikarāpi ke?

    கா பனாபத்தியோ நாம, லஹுகா க³ருகாபி கா?

    Kā panāpattiyo nāma, lahukā garukāpi kā?

    426.

    426.

    ஸாவஸேஸா ச காபத்தி, கா நாமானவஸேஸகா?

    Sāvasesā ca kāpatti, kā nāmānavasesakā?

    து³ட்டு²ல்லா நாம காபத்தி, அது³ட்டு²ல்லாபி நாம கா?

    Duṭṭhullā nāma kāpatti, aduṭṭhullāpi nāma kā?

    427.

    427.

    நியதா நாம காபத்தி, கா பனானியதாபி ச?

    Niyatā nāma kāpatti, kā panāniyatāpi ca?

    தே³ஸனாகா³மினீ கா ச, கா சாதே³ஸனகா³மினீ?

    Desanāgāminī kā ca, kā cādesanagāminī?

    428.

    428.

    ஸமுட்டா²னானி ஆபத்தி-கரா த⁴ம்மாதி தீ³பிதா;

    Samuṭṭhānāni āpatti-karā dhammāti dīpitā;

    அனாபத்திகரா த⁴ம்மா, ஸமதா² ஸத்த த³ஸ்ஸிதா.

    Anāpattikarā dhammā, samathā satta dassitā.

    429.

    429.

    பாராஜிகாத³யோ ஸத்த-விதா⁴ ஆபத்தியோ ஸியுங்;

    Pārājikādayo satta-vidhā āpattiyo siyuṃ;

    லஹுகா தத்த² பஞ்சேவ, ஹொந்தி து²ல்லச்சயாத³யோ.

    Lahukā tattha pañceva, honti thullaccayādayo.

    430.

    430.

    பாராஜிகங் ட²பெத்வான, ஸாவஸேஸாவஸேஸகா;

    Pārājikaṃ ṭhapetvāna, sāvasesāvasesakā;

    ஏகா பாராஜிகாபத்தி, மதா அனவஸேஸகா.

    Ekā pārājikāpatti, matā anavasesakā.

    431.

    431.

    ‘‘து³ட்டு²ல்லா’’தி =06 ச நித்³தி³ட்டா², து³விதா⁴பத்திஆதி³தோ;

    ‘‘Duṭṭhullā’’ti =06 ca niddiṭṭhā, duvidhāpattiādito;

    ஸேஸா பஞ்சவிதா⁴பத்தி, ‘‘அது³ட்டு²ல்லா’’தி தீ³பிதா.

    Sesā pañcavidhāpatti, ‘‘aduṭṭhullā’’ti dīpitā.

    432.

    432.

    பஞ்சானந்தரியஸங்யுத்தா, நியதானியதேதரா;

    Pañcānantariyasaṃyuttā, niyatāniyatetarā;

    தே³ஸனாகா³மினீ பஞ்ச, த்³வே பனாதே³ஸகா³மிகா.

    Desanāgāminī pañca, dve panādesagāmikā.

    ஏகககதா².

    Ekakakathā.

    433.

    433.

    அப⁴ப்³பா³பத்திகோ கோ ச, ப⁴ப்³பா³பத்திகபுக்³க³லோ?

    Abhabbāpattiko ko ca, bhabbāpattikapuggalo?

    உபஸம்பத³கம்மங் து, ஸத்து²னா கஸ்ஸ வாரிதங்?

    Upasampadakammaṃ tu, satthunā kassa vāritaṃ?

    434.

    434.

    ஆபத்திமாபஜ்ஜிதுங் த்³வேவ லோகே;

    Āpattimāpajjituṃ dveva loke;

    பு³த்³தா⁴ ச பச்சேகபு³த்³தா⁴ அப⁴ப்³பா³;

    Buddhā ca paccekabuddhā abhabbā;

    ஆபத்திமாபஜ்ஜிதுங் த்³வேவ லோகே;

    Āpattimāpajjituṃ dveva loke;

    பி⁴க்கூ² ச ப⁴ப்³பா³ அத² பி⁴க்கு²னீ ச.

    Bhikkhū ca bhabbā atha bhikkhunī ca.

    435.

    435.

    அத்³த⁴விஹீனோ அங்க³விஹீனோ;

    Addhavihīno aṅgavihīno;

    வத்து²விபன்னோ து³க்கடகாரீ;

    Vatthuvipanno dukkaṭakārī;

    நோ பரிபுண்ணோ யாசதி யோ நோ;

    No paripuṇṇo yācati yo no;

    தஸ்ஸுபஸம்பதா³ படிஸித்³தா⁴.

    Tassupasampadā paṭisiddhā.

    436.

    436.

    அத்தா²பத்தி ஹவே லத்³த⁴-ஸமாபத்திஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Atthāpatti have laddha-samāpattissa bhikkhuno;

    அத்தா²பத்தி ஹி நோ லத்³த⁴-ஸமாபத்திஸ்ஸ தீ³பிதா.

    Atthāpatti hi no laddha-samāpattissa dīpitā.

    437.

    437.

    பூ⁴தஸ்ஸாரோசனங் லத்³த⁴-ஸமாபத்திஸ்ஸ நித்³தி³ஸே;

    Bhūtassārocanaṃ laddha-samāpattissa niddise;

    அபூ⁴தாரோசனாபத்தி, அஸமாபத்திலாபி⁴னோ.

    Abhūtārocanāpatti, asamāpattilābhino.

    438.

    438.

    அத்தி² ஸத்³த⁴ம்மஸங்யுத்தா, அஸத்³த⁴ம்மயுதாபி ச;

    Atthi saddhammasaṃyuttā, asaddhammayutāpi ca;

    ஸபரிக்கா²ரஸங்யுத்தா, பரஸந்தகஸங்யுதா.

    Saparikkhārasaṃyuttā, parasantakasaṃyutā.

    439.

    439.

    பத³ஸோத⁴ம்மமூலாதீ³, ஸத்³த⁴ம்மபடிஸங்யுதா;

    Padasodhammamūlādī, saddhammapaṭisaṃyutā;

    து³ட்டு²ல்லவாசஸங்யுத்தா, அஸத்³த⁴ம்மயுதா ஸியா.

    Duṭṭhullavācasaṃyuttā, asaddhammayutā siyā.

    440.

    440.

    அதிரேகத³ஸாஹங் து, ட²பனே சீவராதி³னோ;

    Atirekadasāhaṃ tu, ṭhapane cīvarādino;

    அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா போ⁴கே³ ச, ஸபரிக்கா²ரஸங்யுதா.

    Anissajjitvā bhoge ca, saparikkhārasaṃyutā.

    441.

    441.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஞ்சபீடா²தி³ங், அஜ்ஜோ²காஸத்த²ரேபி ச;

    Saṅghassa mañcapīṭhādiṃ, ajjhokāsattharepi ca;

    அனாபுச்சா²வ க³மனே, பரஸந்தகஸங்யுதா.

    Anāpucchāva gamane, parasantakasaṃyutā.

    442.

    442.

    கத²ஞ்ஹி =07 ப⁴ணதோ ஸச்சங், க³ருகங் ஹோதி பி⁴க்கு²னோ?

    Kathañhi =07 bhaṇato saccaṃ, garukaṃ hoti bhikkhuno?

    கத²ங் முஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ, லஹுகாபத்தி ஜாயதே?

    Kathaṃ musā bhaṇantassa, lahukāpatti jāyate?

    443.

    443.

    ‘‘ஸிக²ரணீ’’தி ஸச்சங் து, ப⁴ணதோ க³ருகங் ஸியா;

    ‘‘Sikharaṇī’’ti saccaṃ tu, bhaṇato garukaṃ siyā;

    ஸம்பஜானமுஸாவாதே³, பாசித்தி லஹுகா ப⁴வே.

    Sampajānamusāvāde, pācitti lahukā bhave.

    444.

    444.

    கத²ங் முஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ, க³ருகங் ஹோதி பி⁴க்கு²னோ?

    Kathaṃ musā bhaṇantassa, garukaṃ hoti bhikkhuno?

    கத²ஞ்ச ப⁴ணதோ ஸச்சங், ஆபத்தி லஹுகா ஸியா?

    Kathañca bhaṇato saccaṃ, āpatti lahukā siyā?

    445.

    445.

    அபூ⁴தாரோசனே தஸ்ஸ, க³ருகாபத்தி தீ³பிதா;

    Abhūtārocane tassa, garukāpatti dīpitā;

    பூ⁴தஸ்ஸாரோசனே ஸச்சங், வத³தோ லஹுகா ஸியா.

    Bhūtassārocane saccaṃ, vadato lahukā siyā.

    446.

    446.

    கத²ங் பூ⁴மிக³தோ தோ³ஸங், ந வேஹாஸக³தோ பு²ஸே?

    Kathaṃ bhūmigato dosaṃ, na vehāsagato phuse?

    கத²ங் வேஹாஸகோ³ தோ³ஸங், ந ச பூ⁴மிக³தோ பு²ஸே?

    Kathaṃ vehāsago dosaṃ, na ca bhūmigato phuse?

    447.

    447.

    ஸங்க⁴கம்மங் விகோபேதுங், ஹத்த²பாஸங் ஜஹங் பு²ஸே;

    Saṅghakammaṃ vikopetuṃ, hatthapāsaṃ jahaṃ phuse;

    கேஸமத்தம்பி ஆகாஸே, திட்ட²தோ நத்தி² வஜ்ஜதா.

    Kesamattampi ākāse, tiṭṭhato natthi vajjatā.

    448.

    448.

    ஆஹச்சபாத³கங் மஞ்சங், வேஹாஸகுடியூபரி;

    Āhaccapādakaṃ mañcaṃ, vehāsakuṭiyūpari;

    பீட²ங் வாபி⁴னிஸீத³ந்தோ, ஆபஜ்ஜதி ந பூ⁴மிதோ.

    Pīṭhaṃ vābhinisīdanto, āpajjati na bhūmito.

    449.

    449.

    பவிஸந்தோ கத²ங் பி⁴க்கு², ஆபஜ்ஜதி, ந நிக்க²மங்?

    Pavisanto kathaṃ bhikkhu, āpajjati, na nikkhamaṃ?

    பவிஸந்தோ கத²ங் பி⁴க்கு², பவிஸந்தோ ந சேவ தங்?

    Pavisanto kathaṃ bhikkhu, pavisanto na ceva taṃ?

    450.

    450.

    ஸச²த்துபாஹனோ வத்த-மபூரெத்வான கேவலங்;

    Sachattupāhano vatta-mapūretvāna kevalaṃ;

    பவிஸந்தோ பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி, ந நிக்க²மங்.

    Pavisanto panāpattiṃ, āpajjati, na nikkhamaṃ.

    451.

    451.

    க³மிகோ க³மிகவத்தானி, அபூரெத்வான நிக்க²மங்;

    Gamiko gamikavattāni, apūretvāna nikkhamaṃ;

    நிக்க²மந்தோவ ஆபத்திங், பு²ஸெய்ய, பவிஸங் ந ச.

    Nikkhamantova āpattiṃ, phuseyya, pavisaṃ na ca.

    452.

    452.

    ஆதி³யந்தோ பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி கத²ங் வத³?

    Ādiyanto panāpattiṃ, āpajjati kathaṃ vada?

    ததே²வானாதி³யந்தோபி, ஆபஜ்ஜதி கத²ங் வத³?

    Tathevānādiyantopi, āpajjati kathaṃ vada?

    453.

    453.

    பி⁴க்கு²னீ அதிக³ம்பீ⁴ரங், யா காசுத³கஸுத்³தி⁴கங்;

    Bhikkhunī atigambhīraṃ, yā kācudakasuddhikaṃ;

    ஆதி³யந்தீ பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி, ந ஸங்ஸயோ.

    Ādiyantī panāpattiṃ, āpajjati, na saṃsayo.

    454.

    454.

    அனாதி³யித்வா து³ப்³ப³ண்ண-கரணங் பன சீவரங்;

    Anādiyitvā dubbaṇṇa-karaṇaṃ pana cīvaraṃ;

    யேவங் அனாதி³யந்தோவ, ஆபஜ்ஜதி ஹி நாம ஸோ.

    Yevaṃ anādiyantova, āpajjati hi nāma so.

    455.

    455.

    ஸமாதி³யந்தோ ஆபத்திங், ஆபஜ்ஜதி கத²ங் பன?

    Samādiyanto āpattiṃ, āpajjati kathaṃ pana?

    ததா²ஸமாதி³யந்தோபி, ஆபஜ்ஜதி கத²ங் பன?

    Tathāsamādiyantopi, āpajjati kathaṃ pana?

    456.

    456.

    யோ =08 ஹி மூக³ப்³ப³தாதீ³னி, வதானித⁴ ஸமாதி³யங்;

    Yo =08 hi mūgabbatādīni, vatānidha samādiyaṃ;

    ஸமாதி³யந்தோ ஆபத்திங், ஆபஜ்ஜதி ஹி நாம ஸோ.

    Samādiyanto āpattiṃ, āpajjati hi nāma so.

    457.

    457.

    யோ ஹி கம்மகதோ பி⁴க்கு², வுத்தங் வத்தங் பனத்தனோ;

    Yo hi kammakato bhikkhu, vuttaṃ vattaṃ panattano;

    தஞ்சாஸமாதி³யந்தோவ, ஆபஜ்ஜதி ஹி நாம ஸோ.

    Tañcāsamādiyantova, āpajjati hi nāma so.

    458.

    458.

    கரொந்தோவ பனாபத்திங், கத²மாபஜ்ஜதே நரோ?

    Karontova panāpattiṃ, kathamāpajjate naro?

    ந கரொந்தோ கத²ங் நாம, ஸமணோ தோ³ஸவா ஸியா?

    Na karonto kathaṃ nāma, samaṇo dosavā siyā?

    459.

    459.

    ப⁴ண்டா³கா³ரிககம்மஞ்ச, வேஜ்ஜகம்மஞ்ச சீவரங்;

    Bhaṇḍāgārikakammañca, vejjakammañca cīvaraṃ;

    அஞ்ஞாதிகாய ஸிப்³ப³ந்தோ, கரங் ஆபஜ்ஜதே நரோ.

    Aññātikāya sibbanto, karaṃ āpajjate naro.

    460.

    460.

    உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ வத்தானி, வத்தானி இதரஸ்ஸ வா;

    Upajjhāyassa vattāni, vattāni itarassa vā;

    அகரொந்தோ பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி ஹி நாம ஸோ.

    Akaronto panāpattiṃ, āpajjati hi nāma so.

    461.

    461.

    தெ³ந்தோ ஆபஜ்ஜதாபத்திங், ந தெ³ந்தோபி கத²ங் ப⁴ண?

    Dento āpajjatāpattiṃ, na dentopi kathaṃ bhaṇa?

    அஞ்ஞாதிகாய யங் கிஞ்சி, பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²னியா பன.

    Aññātikāya yaṃ kiñci, bhikkhu bhikkhuniyā pana.

    462.

    462.

    சீவரங் த³த³மானோ ஹி, தெ³ந்தோ ஆபஜ்ஜதே பன;

    Cīvaraṃ dadamāno hi, dento āpajjate pana;

    தத²ந்தேவாஸிகாதீ³னங், அதெ³ந்தோ சீவராதி³கங்.

    Tathantevāsikādīnaṃ, adento cīvarādikaṃ.

    463.

    463.

    அத்தஸன்னிஸ்ஸிதா அத்தி², ததே²வ பரனிஸ்ஸிதா;

    Attasannissitā atthi, tatheva paranissitā;

    முது³லம்பா³தி³னோ அத்தா, ஸேஸா ஹி பரனிஸ்ஸிதா.

    Mudulambādino attā, sesā hi paranissitā.

    464.

    464.

    கத²ஞ்ச படிக³ண்ஹந்தோ, ஆபஜ்ஜதி ஹி வஜ்ஜதங்?

    Kathañca paṭigaṇhanto, āpajjati hi vajjataṃ?

    கத²மப்படிக³ண்ஹந்தோ, ஆபஜ்ஜதி ஹி வஜ்ஜதங்?

    Kathamappaṭigaṇhanto, āpajjati hi vajjataṃ?

    465.

    465.

    சீவரங் படிக³ண்ஹந்தோ, பி⁴க்கு² அஞ்ஞாதிஹத்த²தோ;

    Cīvaraṃ paṭigaṇhanto, bhikkhu aññātihatthato;

    ஓவாத³ஞ்ச ந க³ண்ஹந்தோ, ஆபஜ்ஜதி ஹி வஜ்ஜதங்.

    Ovādañca na gaṇhanto, āpajjati hi vajjataṃ.

    466.

    466.

    கத²ஞ்ச பரிபோ⁴கே³ன, ஆபஜ்ஜதி தபோத⁴னோ?

    Kathañca paribhogena, āpajjati tapodhano?

    கத²ங் ந பரிபோ⁴கே³ன, ஆபஜ்ஜதி தபோத⁴னோ?

    Kathaṃ na paribhogena, āpajjati tapodhano?

    467.

    467.

    யோ ஹி நிஸ்ஸக்³கி³யங் வத்து²ங், அச்சஜித்வா நிஸேவதி;

    Yo hi nissaggiyaṃ vatthuṃ, accajitvā nisevati;

    அயங் து பரிபோ⁴கே³ன, ஆபஜ்ஜதி, ந ஸங்ஸயோ.

    Ayaṃ tu paribhogena, āpajjati, na saṃsayo.

    468.

    468.

    அதிக்கமெந்தீ ஸங்கா⁴டி-சாரங் பஞ்சாஹிகங் பன;

    Atikkamentī saṅghāṭi-cāraṃ pañcāhikaṃ pana;

    அயங் து பரிபோ⁴கே³ன, ஆபஜ்ஜதி ஹி பி⁴க்கு²னீ.

    Ayaṃ tu paribhogena, āpajjati hi bhikkhunī.

    469.

    469.

    தி³வாபஜ்ஜதி நோ ரத்திங், ரத்திமேவ ச நோ தி³வா;

    Divāpajjati no rattiṃ, rattimeva ca no divā;

    த்³வாரங் அஸங்வரித்வான, ஸெந்தோ ஆபஜ்ஜதே தி³வா.

    Dvāraṃ asaṃvaritvāna, sento āpajjate divā.

    470.

    470.

    ஸகா³ரஸெய்யகங் =09 ரத்திங், ஆபஜ்ஜதி ஹி நோ தி³வா;

    Sagāraseyyakaṃ =09 rattiṃ, āpajjati hi no divā;

    அருணுக்³கே³ பனாபத்தி, கத²ங் ந அருணுக்³க³மே?

    Aruṇugge panāpatti, kathaṃ na aruṇuggame?

    471.

    471.

    ஏகசா²ரத்தஸத்தாஹ-த³ஸாஹாதி³அதிக்கமே;

    Ekachārattasattāha-dasāhādiatikkame;

    பு²ஸந்தோ வுத்தமாபத்திங், ஆபஜ்ஜத்யருணுக்³க³மே.

    Phusanto vuttamāpattiṃ, āpajjatyaruṇuggame.

    472.

    472.

    பவாரெத்வான பு⁴ஞ்ஜந்தோ, பு²ஸே ந அருணுக்³க³மே;

    Pavāretvāna bhuñjanto, phuse na aruṇuggame;

    சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ ஸியாபத்தி, கத²மச்சி²ந்த³தோ ஸியா?

    Chindantassa siyāpatti, kathamacchindato siyā?

    473.

    473.

    சி²ந்த³ந்தோ பூ⁴தகா³மஞ்ச, அங்க³ஜாதஞ்ச அத்தனோ;

    Chindanto bhūtagāmañca, aṅgajātañca attano;

    பாராஜிகஞ்ச பாசித்திங், பு²ஸே து²ல்லச்சயம்பி ச.

    Pārājikañca pācittiṃ, phuse thullaccayampi ca.

    474.

    474.

    ந சி²ந்த³ந்தோ நகே² கேஸே, ஆபஜ்ஜதி ஹி நாம ஸோ;

    Na chindanto nakhe kese, āpajjati hi nāma so;

    சா²தெ³ந்தோபஜ்ஜதாபத்திங், நச்சா²தெ³ந்தோ கத²ங் பன?

    Chādentopajjatāpattiṃ, nacchādento kathaṃ pana?

    475.

    475.

    சா²தெ³ந்தோ பன ஆபத்திங், சா²தெ³ந்தோபஜ்ஜதே நரோ;

    Chādento pana āpattiṃ, chādentopajjate naro;

    ஆபஜ்ஜதி பனச்சி²ன்னோ, நச்சா²தெ³ந்தோ திணாதி³னா.

    Āpajjati panacchinno, nacchādento tiṇādinā.

    476.

    476.

    ஆபஜ்ஜதி ஹி தா⁴ரெந்தோ, ந தா⁴ரெந்தோ கத²ங் பன?

    Āpajjati hi dhārento, na dhārento kathaṃ pana?

    தா⁴ரெந்தோ குஸசீராதி³ங், தா⁴ரெந்தோபஜ்ஜதே பன.

    Dhārento kusacīrādiṃ, dhārentopajjate pana.

    477.

    477.

    தி³ன்னங் நிஸ்ஸட்ட²பத்தங் தங், அதா⁴ரெந்தோவ தோ³ஸவா;

    Dinnaṃ nissaṭṭhapattaṃ taṃ, adhārentova dosavā;

    ஸசித்தகது³கங் ஸஞ்ஞா-விமொக்க²கது³கங் ப⁴வே.

    Sacittakadukaṃ saññā-vimokkhakadukaṃ bhave.

    து³ககதா².

    Dukakathā.

    478.

    478.

    அத்தா²பத்தி ஹி திட்ட²ந்தே, நாதே², நோ பரினிப்³பு³தே;

    Atthāpatti hi tiṭṭhante, nāthe, no parinibbute;

    நிப்³பு³தே ந து திட்ட²ந்தே, அத்தா²பத்துப⁴யத்த²பி.

    Nibbute na tu tiṭṭhante, atthāpattubhayatthapi.

    479.

    479.

    ருஹிருப்பாத³னாபத்தி, டி²தே, நோ பரினிப்³பு³தே;

    Ruhiruppādanāpatti, ṭhite, no parinibbute;

    தே²ரமாவுஸவாதே³ன, வத³தோ பரினிப்³பு³தே.

    Theramāvusavādena, vadato parinibbute.

    480.

    480.

    ஆபத்தியோ இமா த்³வேபி, ட²பெத்வா ஸுக³தே பன;

    Āpattiyo imā dvepi, ṭhapetvā sugate pana;

    அவஸேஸா த⁴ரந்தேபி, ப⁴வந்தி பரினிப்³பு³தே.

    Avasesā dharantepi, bhavanti parinibbute.

    481.

    481.

    காலேயேவ ஸியாபத்தி, விகாலே ந ஸியா கத²ங்?

    Kāleyeva siyāpatti, vikāle na siyā kathaṃ?

    விகாலே து ஸியாபத்தி, ந காலே, உப⁴யத்த²பி?

    Vikāle tu siyāpatti, na kāle, ubhayatthapi?

    482.

    482.

    பு⁴ஞ்ஜதோனதிரித்தங் து, காலஸ்மிங், நோ விகாலகே;

    Bhuñjatonatirittaṃ tu, kālasmiṃ, no vikālake;

    விகாலபோ⁴ஜனாபத்தி, விகாலே, து ந காலகே.

    Vikālabhojanāpatti, vikāle, tu na kālake.

    483.

    483.

    அவஸேஸங் =10 பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி ஹி ஸப்³ப³தா³;

    Avasesaṃ =10 panāpattiṃ, āpajjati hi sabbadā;

    ஸப்³ப³ங் காலே விகாலே ச, நத்தி² தத்த² ச ஸங்ஸயோ.

    Sabbaṃ kāle vikāle ca, natthi tattha ca saṃsayo.

    484.

    484.

    ரத்திமேவ பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி ச நோ தி³வா;

    Rattimeva panāpattiṃ, āpajjati ca no divā;

    தி³வாபஜ்ஜதி நோ ரத்திங், ஆபஜ்ஜதுப⁴யத்த²பி.

    Divāpajjati no rattiṃ, āpajjatubhayatthapi.

    485.

    485.

    ஸஹஸெய்யா ஸியா ரத்திங், த்³வாராஸங்வரமூலகா;

    Sahaseyyā siyā rattiṃ, dvārāsaṃvaramūlakā;

    தி³வா, ஸேஸா பனாபத்தி, ஸியா ரத்திங் தி³வாபி ச.

    Divā, sesā panāpatti, siyā rattiṃ divāpi ca.

    486.

    486.

    த³ஸவஸ்ஸோ து நோ ஊன-த³ஸவஸ்ஸோ ஸியா கத²ங்?

    Dasavasso tu no ūna-dasavasso siyā kathaṃ?

    ஹோதூனத³ஸவஸ்ஸோ, நோ, த³ஸவஸ்ஸூப⁴யத்த²பி?

    Hotūnadasavasso, no, dasavassūbhayatthapi?

    487.

    487.

    உபட்டா²பேதி சே பா³லோ, பரிஸங் த³ஸவஸ்ஸிகோ;

    Upaṭṭhāpeti ce bālo, parisaṃ dasavassiko;

    ஆபத்திங் பன அப்³யத்தோ, ஆபஜ்ஜதி, ந ஸங்ஸயோ.

    Āpattiṃ pana abyatto, āpajjati, na saṃsayo.

    488.

    488.

    ததூ²னத³ஸவஸ்ஸோ ச, ‘‘பண்டி³தோஹ’’ந்தி க³ண்ஹதி;

    Tathūnadasavasso ca, ‘‘paṇḍitoha’’nti gaṇhati;

    பரிஸங், த³ஸவஸ்ஸோ நோ, ஸேஸமாபஜ்ஜதே உபோ⁴.

    Parisaṃ, dasavasso no, sesamāpajjate ubho.

    489.

    489.

    காளே ஆபஜ்ஜதாபத்திங், ந ஜுண்ஹே ஜுண்ஹகே கத²ங்;

    Kāḷe āpajjatāpattiṃ, na juṇhe juṇhake kathaṃ;

    ஆபஜ்ஜதி, ந காளஸ்மிங், ஆபஜ்ஜதூப⁴யத்த²பி?

    Āpajjati, na kāḷasmiṃ, āpajjatūbhayatthapi?

    490.

    490.

    வஸ்ஸங் அனுபக³ச்ச²ந்தோ, காளே, நோ ஜுண்ஹகே பன;

    Vassaṃ anupagacchanto, kāḷe, no juṇhake pana;

    ஆபஜ்ஜதாபவாரெந்தோ, ஜுண்ஹே, ந பன காளகே.

    Āpajjatāpavārento, juṇhe, na pana kāḷake.

    491.

    491.

    அவஸேஸங் து பஞ்ஞத்த-மாபத்திமவிபத்தினா;

    Avasesaṃ tu paññatta-māpattimavipattinā;

    காளே சேவ ச ஜுண்ஹே ச, ஆபஜ்ஜதி, ந ஸங்ஸயோ.

    Kāḷe ceva ca juṇhe ca, āpajjati, na saṃsayo.

    492.

    492.

    வஸ்ஸூபக³மனங் காளே, நோ ஜுண்ஹே, து பவாரணா;

    Vassūpagamanaṃ kāḷe, no juṇhe, tu pavāraṇā;

    ஜுண்ஹே கப்பதி, நோ காளே, ஸேஸங் பனுப⁴யத்த²பி.

    Juṇhe kappati, no kāḷe, sesaṃ panubhayatthapi.

    493.

    493.

    அத்தா²பத்தி து ஹேமந்தே, ந ஹோதீதருதுத்³வயே;

    Atthāpatti tu hemante, na hotītarutudvaye;

    கி³ம்ஹேயேவ ந ஸேஸேஸு, வஸ்ஸே நோ இதரத்³வயே.

    Gimheyeva na sesesu, vasse no itaradvaye.

    494.

    494.

    தி³னே பாளிபத³க்கா²தே, கத்திகே புண்ணமாஸியா;

    Dine pāḷipadakkhāte, kattike puṇṇamāsiyā;

    ட²பிதங் து விகப்பெத்வா, வஸ்ஸஸாடிகசீவரங்.

    Ṭhapitaṃ tu vikappetvā, vassasāṭikacīvaraṃ.

    495.

    495.

    ஆபஜ்ஜதி ச ஹேமந்தே, நிவாஸேதி ச தங் ஸசே;

    Āpajjati ca hemante, nivāseti ca taṃ sace;

    புண்ணமாதி³வஸஸ்மிஞ்ஹி, கத்திகஸ்ஸ து பச்சி²மே.

    Puṇṇamādivasasmiñhi, kattikassa tu pacchime.

    496.

    496.

    தங் அபச்சுத்³த⁴ரித்வாவ, ஹேமந்தேயேவ, நேதரே;

    Taṃ apaccuddharitvāva, hemanteyeva, netare;

    ஆபஜ்ஜதீதி நித்³தி³ட்ட²ங், குருந்த³ட்ட²கதா²ய து.

    Āpajjatīti niddiṭṭhaṃ, kurundaṭṭhakathāya tu.

    497.

    497.

    ‘‘அதிரேகமாஸோ =11 ஸேஸோ’’தி;

    ‘‘Atirekamāso =11 seso’’ti;

    பரியேஸந்தோ ச கி³ம்ஹிகே;

    Pariyesanto ca gimhike;

    கி³ம்ஹே ஆபஜ்ஜதாபத்திங்;

    Gimhe āpajjatāpattiṃ;

    ந த்வேவிதருதுத்³வயே.

    Na tvevitarutudvaye.

    498.

    498.

    விஜ்ஜமானே ஸசே நக்³கோ³, வஸ்ஸஸாடிகசீவரே;

    Vijjamāne sace naggo, vassasāṭikacīvare;

    ஓவஸ்ஸாபேதி யோ காயங், வஸ்ஸே ஆபஜ்ஜதீத⁴ ஸோ.

    Ovassāpeti yo kāyaṃ, vasse āpajjatīdha so.

    499.

    499.

    ஆபஜ்ஜதி ஹி ஸங்கோ⁴வ, ந க³ணோ ந ச புக்³க³லோ;

    Āpajjati hi saṅghova, na gaṇo na ca puggalo;

    க³ணோவ ந ச ஸேஸா ஹி, புக்³க³லோவ ந சாபரே.

    Gaṇova na ca sesā hi, puggalova na cāpare.

    500.

    500.

    அதி⁴ட்டா²னங் கரொந்தோ வா, பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங்;

    Adhiṭṭhānaṃ karonto vā, pārisuddhiuposathaṃ;

    ஸங்கோ⁴ வாபஜ்ஜதாபத்திங், ந க³ணோ ந ச புக்³க³லோ.

    Saṅgho vāpajjatāpattiṃ, na gaṇo na ca puggalo.

    501.

    501.

    ஸுத்துத்³தே³ஸமதி⁴ட்டா²னங், கரொந்தோ வா உபோஸத²ங்;

    Suttuddesamadhiṭṭhānaṃ, karonto vā uposathaṃ;

    க³ணோ வாபஜ்ஜதாபத்திங், ந ஸங்கோ⁴ ந ச புக்³க³லோ.

    Gaṇo vāpajjatāpattiṃ, na saṅgho na ca puggalo.

    502.

    502.

    ஸுத்துத்³தே³ஸங் கரொந்தோ வா, ஏகோ பன உபோஸத²ங்;

    Suttuddesaṃ karonto vā, eko pana uposathaṃ;

    புக்³க³லோபஜ்ஜதாபத்திங், ந ச ஸங்கோ⁴ க³ணோ ந ச.

    Puggalopajjatāpattiṃ, na ca saṅgho gaṇo na ca.

    503.

    503.

    ஆபஜ்ஜதி கி³லானோவ, நாகி³லானோ கத²ங் பன;

    Āpajjati gilānova, nāgilāno kathaṃ pana;

    ஆபஜ்ஜதாகி³லானோவ, நோ கி³லானோ உபோ⁴பி ச?

    Āpajjatāgilānova, no gilāno ubhopi ca?

    504.

    504.

    பே⁴ஸஜ்ஜேன பனஞ்ஞேன, அத்தே² ஸதி ச யோ பன;

    Bhesajjena panaññena, atthe sati ca yo pana;

    விஞ்ஞாபேதி தத³ஞ்ஞங் ஸோ, ஆபஜ்ஜதி அகல்லகோ.

    Viññāpeti tadaññaṃ so, āpajjati akallako.

    505.

    505.

    ந பே⁴ஸஜ்ஜேன அத்தே²பி, பே⁴ஸஜ்ஜங் விஞ்ஞாபேதி சே;

    Na bhesajjena atthepi, bhesajjaṃ viññāpeti ce;

    ஆபஜ்ஜதாகி³லானோவ, ஸேஸங் பன உபோ⁴பி ச.

    Āpajjatāgilānova, sesaṃ pana ubhopi ca.

    506.

    506.

    அத்தா²பத்தி ஹி அந்தோவ, ந ப³ஹித்³தா⁴, ததா² ப³ஹி;

    Atthāpatti hi antova, na bahiddhā, tathā bahi;

    ஆபஜ்ஜதி, ந சேவந்தோ, அத்தா²பத்துப⁴யத்த²பி.

    Āpajjati, na cevanto, atthāpattubhayatthapi.

    507.

    507.

    அனுபக²ஜ்ஜ ஸெய்யங் து, கப்பெந்தோ பன கேவலங்;

    Anupakhajja seyyaṃ tu, kappento pana kevalaṃ;

    ஆபஜ்ஜதி பனாபத்திங், அந்தோயேவ ச, நோ ப³ஹி.

    Āpajjati panāpattiṃ, antoyeva ca, no bahi.

    508.

    508.

    அஜ்ஜோ²காஸே து மஞ்சாதி³ங், ஸந்த²ரித்வான பக்கமங்;

    Ajjhokāse tu mañcādiṃ, santharitvāna pakkamaṃ;

    ப³ஹியேவ ச, நோ அந்தோ, ஸேஸங் பனுப⁴யத்த²பி.

    Bahiyeva ca, no anto, sesaṃ panubhayatthapi.

    509.

    509.

    அந்தோஸீமாயேவாபத்திங், ப³ஹிஸீமாய நேவ ச;

    Antosīmāyevāpattiṃ, bahisīmāya neva ca;

    ப³ஹிஸீமாய, நோ அந்தோ-ஸீமாய, உப⁴யத்த²பி.

    Bahisīmāya, no anto-sīmāya, ubhayatthapi.

    510.

    510.

    ஸச²த்துபாஹனோ =12 பி⁴க்கு², பவிஸந்தோ தபோத⁴னோ;

    Sachattupāhano =12 bhikkhu, pavisanto tapodhano;

    உபசாரஸீமோக்கந்தே, அந்தோ ஆபஜ்ஜதே பன.

    Upacārasīmokkante, anto āpajjate pana.

    511.

    511.

    க³மிகோ தா³ருப⁴ண்டா³தி³ங், படிஸாமனவத்தகங்;

    Gamiko dārubhaṇḍādiṃ, paṭisāmanavattakaṃ;

    அபூரெத்வான க³ச்ச²ந்தோ, உபசாரஸ்ஸதிக்கமே.

    Apūretvāna gacchanto, upacārassatikkame.

    512.

    512.

    ஆபஜ்ஜதி பனாபத்திங், ப³ஹிஸீமாயயேவ ஸோ;

    Āpajjati panāpattiṃ, bahisīmāyayeva so;

    ஸேஸமாபஜ்ஜதே அந்தோ-ப³ஹிஸீமாய ஸப்³ப³ஸோ.

    Sesamāpajjate anto-bahisīmāya sabbaso.

    திககதா².

    Tikakathā.

    513.

    513.

    ஸகவாசாய ஆபன்னோ, பரவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி;

    Sakavācāya āpanno, paravācāya sujjhati;

    பரவாசாய ஆபன்னோ, ஸகவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி.

    Paravācāya āpanno, sakavācāya sujjhati.

    514.

    514.

    ஸகவாசாய ஆபன்னோ, ஸகவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி;

    Sakavācāya āpanno, sakavācāya sujjhati;

    பரவாசாய ஆபன்னோ, பரவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி.

    Paravācāya āpanno, paravācāya sujjhati.

    515.

    515.

    வசீத்³வாரிகமாபத்திங் , ஆபன்னோ ஸகவாசதோ;

    Vacīdvārikamāpattiṃ , āpanno sakavācato;

    திணவத்தா²ரகங் க³ந்த்வா, பரவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி.

    Tiṇavatthārakaṃ gantvā, paravācāya sujjhati.

    516.

    516.

    ததா² அப்படினிஸ்ஸக்³கே³, பாபிகாய ஹி தி³ட்டி²யா;

    Tathā appaṭinissagge, pāpikāya hi diṭṭhiyā;

    பரஸ்ஸ கம்மவாசாய, ஆபஜ்ஜித்வான வஜ்ஜதங்.

    Parassa kammavācāya, āpajjitvāna vajjataṃ.

    517.

    517.

    தே³ஸெந்தோ பி⁴க்கு²னோ மூலே, ஸகவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி;

    Desento bhikkhuno mūle, sakavācāya sujjhati;

    வசீத்³வாரிகமாபத்திங், ஆபன்னோ பி⁴க்கு²ஸந்திகே.

    Vacīdvārikamāpattiṃ, āpanno bhikkhusantike.

    518.

    518.

    தே³ஸெத்வா தங் விஸுஜ்ஜ²ந்தோ, ஸகவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி;

    Desetvā taṃ visujjhanto, sakavācāya sujjhati;

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸமாபத்திங், யாவததியகங் பன.

    Saṅghādisesamāpattiṃ, yāvatatiyakaṃ pana.

    519.

    519.

    பரஸ்ஸ கம்மவாசாய, ஆபஜ்ஜித்வா ததா² புன;

    Parassa kammavācāya, āpajjitvā tathā puna;

    பரஸ்ஸ பரிவாஸாதி³-கம்மவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி.

    Parassa parivāsādi-kammavācāya sujjhati.

    520.

    520.

    காயேனாபஜ்ஜதாபத்திங், வாசாய ச விஸுஜ்ஜ²தி;

    Kāyenāpajjatāpattiṃ, vācāya ca visujjhati;

    வாசாயாபஜ்ஜதாபத்திங், காயேன ச விஸுஜ்ஜ²தி.

    Vācāyāpajjatāpattiṃ, kāyena ca visujjhati.

    521.

    521.

    காயேனாபஜ்ஜதாபத்திங், காயேனேவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Kāyenāpajjatāpattiṃ, kāyeneva visujjhati;

    வாசாயாபஜ்ஜதாபத்திங், வாசாயேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Vācāyāpajjatāpattiṃ, vācāyeva visujjhati.

    522.

    522.

    காயத்³வாரிகமாபத்திங், காயேனாபஜ்ஜதே, புன;

    Kāyadvārikamāpattiṃ, kāyenāpajjate, puna;

    தே³ஸெந்தோ தங் பனாபத்திங், வாசாயேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Desento taṃ panāpattiṃ, vācāyeva visujjhati.

    523.

    523.

    வசீத்³வாரிகமாபத்திங் =13, ஆபஜ்ஜித்வான வாசதோ;

    Vacīdvārikamāpattiṃ =13, āpajjitvāna vācato;

    திணவத்தா²ரகங் க³ந்த்வா, காயேனேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Tiṇavatthārakaṃ gantvā, kāyeneva visujjhati.

    524.

    524.

    காயத்³வாரிகமாபத்திங், ஆபஜ்ஜித்வான காயதோ;

    Kāyadvārikamāpattiṃ, āpajjitvāna kāyato;

    திணவத்தா²ரகங் க³ந்த்வா, காயேனேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Tiṇavatthārakaṃ gantvā, kāyeneva visujjhati.

    525.

    525.

    வசீத்³வாரிகமாபத்திங், ஆபஜ்ஜித்வா தபோத⁴னோ;

    Vacīdvārikamāpattiṃ, āpajjitvā tapodhano;

    தமேவ பன தே³ஸெந்தோ, வாசாயேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Tameva pana desento, vācāyeva visujjhati.

    526.

    526.

    ஸுத்தோ ஆபஜ்ஜதாபத்திங், படிபு³த்³தோ⁴ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Sutto āpajjatāpattiṃ, paṭibuddho visujjhati;

    ஆபன்னோ படிபு³த்³தோ⁴வ, ஸுத்தோ ஸுஜ்ஜ²தி ஸோ கத²ங்?

    Āpanno paṭibuddhova, sutto sujjhati so kathaṃ?

    527.

    527.

    ஸுத்தோ ஆபஜ்ஜதாபத்திங், ஸுத்தோயேவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Sutto āpajjatāpattiṃ, suttoyeva visujjhati;

    படிபு³த்³தோ⁴வ ஆபன்னோ, படிபு³த்³தோ⁴ விஸுஜ்ஜ²தி?

    Paṭibuddhova āpanno, paṭibuddho visujjhati?

    528.

    528.

    ஸகா³ரஸெய்யகாதி³ங் து, ஸுத்தோ ஆபஜ்ஜதே நரோ;

    Sagāraseyyakādiṃ tu, sutto āpajjate naro;

    தே³ஸெந்தோ பன தங் ஞத்வா, படிபு³த்³தோ⁴ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Desento pana taṃ ñatvā, paṭibuddho visujjhati.

    529.

    529.

    ஆபஜ்ஜித்வான ஜக்³க³ந்தோ, திணவத்தா²ரகே பன;

    Āpajjitvāna jagganto, tiṇavatthārake pana;

    ஸமதே² து ஸயந்தோவ, ஸுத்தோ வுட்டா²தி நாம ஸோ.

    Samathe tu sayantova, sutto vuṭṭhāti nāma so.

    530.

    530.

    ஸகா³ரஸெய்யகாதி³ங் து, ஸுத்தோ ஆபஜ்ஜதே நரோ;

    Sagāraseyyakādiṃ tu, sutto āpajjate naro;

    ஸயந்தோ திணவத்தா²ரே, ஸுத்தோயேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Sayanto tiṇavatthāre, suttoyeva visujjhati.

    531.

    531.

    ஆபஜ்ஜித்வா பனாபத்திங், ஜக்³க³ந்தோ பன கேவலங்;

    Āpajjitvā panāpattiṃ, jagganto pana kevalaṃ;

    தே³ஸெந்தோ பன தங் பச்சா², படிபு³த்³தோ⁴ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Desento pana taṃ pacchā, paṭibuddho visujjhati.

    532.

    532.

    ஆபஜ்ஜித்வா அசித்தோவ, ஸசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Āpajjitvā acittova, sacittova visujjhati;

    ஆபஜ்ஜித்வா ஸசித்தோவ, அசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Āpajjitvā sacittova, acittova visujjhati.

    533.

    533.

    ஆபஜ்ஜித்வா அசித்தோவ, அசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Āpajjitvā acittova, acittova visujjhati;

    ஆபஜ்ஜித்வா ஸசித்தோவ, ஸசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Āpajjitvā sacittova, sacittova visujjhati.

    534.

    534.

    அசித்தோ, சித்தகாபத்திங், ஆபஜ்ஜித்வா தபோத⁴னோ;

    Acitto, cittakāpattiṃ, āpajjitvā tapodhano;

    பச்சா² தங் பன தே³ஸெந்தோ, ஸசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Pacchā taṃ pana desento, sacittova visujjhati.

    535.

    535.

    ததா² ஸசித்தகாபத்திங், ஆபஜ்ஜித்வா ஸசித்தகோ;

    Tathā sacittakāpattiṃ, āpajjitvā sacittako;

    ஸயந்தோ திணவத்தா²ரே, அசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Sayanto tiṇavatthāre, acittova visujjhati.

    536.

    536.

    ஏவமேவங் அமிஸ்ஸெத்வா, பச்சி²மங் து பத³த்³வயங்;

    Evamevaṃ amissetvā, pacchimaṃ tu padadvayaṃ;

    எத்த² வுத்தானுஸாரேன, வேதி³தப்³ப³ங் விபா⁴வினா.

    Ettha vuttānusārena, veditabbaṃ vibhāvinā.

    537.

    537.

    ஆபஜ்ஜதி =14 ச கம்மேன, அகம்மேன விஸுஜ்ஜ²தி;

    Āpajjati =14 ca kammena, akammena visujjhati;

    ஆபஜ்ஜதி அகம்மேன, கம்மேனேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Āpajjati akammena, kammeneva visujjhati.

    538.

    538.

    கம்மேனாபஜ்ஜதாபத்திங், கம்மேனேவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Kammenāpajjatāpattiṃ, kammeneva visujjhati;

    ஆபஜ்ஜதி அகம்மேன, அகம்மேன விஸுஜ்ஜ²தி.

    Āpajjati akammena, akammena visujjhati.

    539.

    539.

    அச்சஜங் பாபிகங் தி³ட்டி²ங், ஆபஜ்ஜித்வான கம்மதோ;

    Accajaṃ pāpikaṃ diṭṭhiṃ, āpajjitvāna kammato;

    தே³ஸெந்தோ பன தங் பச்சா², அகம்மேன விஸுஜ்ஜ²தி.

    Desento pana taṃ pacchā, akammena visujjhati.

    540.

    540.

    விஸட்டி²ஆதி³காபத்திங் , ஆபஜ்ஜித்வா அகம்மதோ;

    Visaṭṭhiādikāpattiṃ , āpajjitvā akammato;

    பரிஸுஜ்ஜ²தி கம்மேன, பரிவாஸாதி³னா பன.

    Parisujjhati kammena, parivāsādinā pana.

    541.

    541.

    ஸமனுபா⁴ஸனங் பி⁴க்கு², ஆபஜ்ஜதி ச கம்மதோ;

    Samanubhāsanaṃ bhikkhu, āpajjati ca kammato;

    பரிவாஸாதி³னா பச்சா², கம்மேனேவ விஸுஜ்ஜ²தி.

    Parivāsādinā pacchā, kammeneva visujjhati.

    542.

    542.

    அவஸேஸங் பனாபத்திங், ஆபஜ்ஜதி அகம்மதோ;

    Avasesaṃ panāpattiṃ, āpajjati akammato;
