Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ஏகுத்தரனயகதா²வண்ணனா
Ekuttaranayakathāvaṇṇanā
424. இதோ பரந்தி இதோ ஸமுட்டா²னவினிச்ச²யகதா²ய பரங். பரந்தி உத்தமங். ஏகுத்தரங் நயந்தி ஏகேகஅங்கா³திரேகதாய ஏகுத்தரஸங்கா²தங் ஏககது³காதி³னயங்.
424.Ito paranti ito samuṭṭhānavinicchayakathāya paraṃ. Paranti uttamaṃ. Ekuttaraṃ nayanti ekekaaṅgātirekatāya ekuttarasaṅkhātaṃ ekakadukādinayaṃ.
425-7. கே ஆபத்திகரா த⁴ம்மா…பே॰… கா சாதே³ஸனகா³மினீதி ஏகேகபஞ்ஹவஸேன உத்தானத்தோ²யேவ.
425-7.Ke āpattikarā dhammā…pe… kā cādesanagāminīti ekekapañhavasena uttānatthoyeva.
428. ஸமுட்டா²னானீதி ஆதி³கோ விஸ்ஸஜ்ஜனஸங்கா²தோ உத்தரவாதோ³. தத்த² ஸமுட்டா²னானி…பே॰… தீ³பிதாதி யஸ்மா ஏதேஸங் வஸேன புக்³க³லோ ஆபத்திங் கரோதி ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா ‘‘ஆபத்திகரா’’தி வுத்தா.
428.Samuṭṭhānānīti ādiko vissajjanasaṅkhāto uttaravādo. Tattha samuṭṭhānāni…pe… dīpitāti yasmā etesaṃ vasena puggalo āpattiṃ karoti āpajjati, tasmā ‘‘āpattikarā’’ti vuttā.
429. தத்தா²தி தாஸு ஆபத்தீஸு. லஹுகாதி லஹுகேன வினயகம்மேன விஸுஜ்ஜ²னதோ லஹுகா. க³ருகேன வினயகம்மேன விஸுஜ்ஜ²னதோ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தி, கேனசி ஆகாரேன அனாபத்திபா⁴வங் உபனேதுங் அஸக்குணெய்யதோ பாராஜிகாபத்தி ச க³ருகாபத்தி நாம, தா பன லஹுகாஸு வுத்தாஸு தப்³பி³பரியாயதோ ஞாதுங் ஸக்காதி விஸ்ஸஜ்ஜனே விஸுங் ந வுத்தா.
429.Tatthāti tāsu āpattīsu. Lahukāti lahukena vinayakammena visujjhanato lahukā. Garukena vinayakammena visujjhanato saṅghādisesāpatti, kenaci ākārena anāpattibhāvaṃ upanetuṃ asakkuṇeyyato pārājikāpatti ca garukāpatti nāma, tā pana lahukāsu vuttāsu tabbipariyāyato ñātuṃ sakkāti vissajjane visuṃ na vuttā.
431. து³ட்டு²ங் குச்சி²தபா⁴வங் பரமஜேகு³ச்ச²ங் நிந்த³னீயபா⁴வங் உலதி க³ச்ச²தீதி து³ட்டு²ல்லங், பாராஜிகஸங்கா⁴தி³ஸேஸங். தேனாஹ ‘‘து³விதா⁴பத்தி ஆதி³தோ’’தி.
431. Duṭṭhuṃ kucchitabhāvaṃ paramajegucchaṃ nindanīyabhāvaṃ ulati gacchatīti duṭṭhullaṃ, pārājikasaṅghādisesaṃ. Tenāha ‘‘duvidhāpatti ādito’’ti.
432. பஞ்சானந்தரியஸங்யுத்தாதி மாதுகா⁴தகபிதுகா⁴தகஅரஹந்தகா⁴தகேஹி ஆபன்னா மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹபாராஜிகாபத்தி ச லோஹிதுப்பாத³கஸங்க⁴பே⁴த³கானங் அப⁴ப்³ப³தாஹேதுகா காயவசீத்³வாரப்பவத்தா அகுஸலசேதனாஸங்கா²தா பாராஜிகா ச அனந்தரமேவ அபாயுப்பத்திஹேதுதாய இமே பஞ்ச அனந்தரஸங்யுத்தா நாம. தா பன மிச்ச²த்தனியதேஸு அந்தோக³த⁴த்தா ‘‘நியதா’’தி வுத்தா.
432.Pañcānantariyasaṃyuttāti mātughātakapitughātakaarahantaghātakehi āpannā manussaviggahapārājikāpatti ca lohituppādakasaṅghabhedakānaṃ abhabbatāhetukā kāyavacīdvārappavattā akusalacetanāsaṅkhātā pārājikā ca anantarameva apāyuppattihetutāya ime pañca anantarasaṃyuttā nāma. Tā pana micchattaniyatesu antogadhattā ‘‘niyatā’’ti vuttā.
பரிவாரே (பரி॰ 321) பன அஞ்ஞேபி அந்தராயிகாதீ³ ப³ஹூ ஏககா த³ஸ்ஸிதா, தே பன க³ந்த²பீ⁴ருகஜனானுக்³க³ஹேன ஆசரியேன இத⁴ ந த³ஸ்ஸிதா. அத்தி²கேஹி பரிவாரேயேவ (பரி॰ 321) க³ஹேதப்³பா³. எத்த² ச ஸத்தபி ஆபத்தியோ ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கந்தா ஸக்³க³ந்தராயஞ்சேவ மொக்க²ந்தராயஞ்ச கரொந்தீதி அந்தராயிகா. அஜானந்தேன வீதிக்கந்தா பன பண்ணத்திவஜ்ஜாபத்தி நேவ ஸக்³க³ந்தராயங், ந மொக்க²ந்தராயங் கரோதீதி அனந்தராயிகா. அந்தராயிகங் ஆபன்னஸ்ஸபி தே³ஸனாகா³மினிங் தே³ஸெத்வா வுட்டா²னகா³மினிதோ வுட்டா²ய ஸுத்³தி⁴பத்தஸ்ஸ, ஸாமணேரபூ⁴மியங் டி²தஸ்ஸ ச அவாரிதோ ஸக்³க³மக்³க³மொக்க²மக்³கோ³தி.
Parivāre (pari. 321) pana aññepi antarāyikādī bahū ekakā dassitā, te pana ganthabhīrukajanānuggahena ācariyena idha na dassitā. Atthikehi parivāreyeva (pari. 321) gahetabbā. Ettha ca sattapi āpattiyo sañcicca vītikkantā saggantarāyañceva mokkhantarāyañca karontīti antarāyikā. Ajānantena vītikkantā pana paṇṇattivajjāpatti neva saggantarāyaṃ, na mokkhantarāyaṃ karotīti anantarāyikā. Antarāyikaṃ āpannassapi desanāgāminiṃ desetvā vuṭṭhānagāminito vuṭṭhāya suddhipattassa, sāmaṇerabhūmiyaṃ ṭhitassa ca avārito saggamaggamokkhamaggoti.
ஏகககதா²வண்ணனா.
Ekakakathāvaṇṇanā.
435. அத்³த⁴விஹீனோ நாம ஊனவீஸதிவஸ்ஸோ. அங்க³விஹீனோ நாம ஹத்த²ச்சி²ன்னாதி³பே⁴தோ³. வத்து²விபன்னோ நாம பண்ட³கோ, திரச்சா²னக³தோ, உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகோ ச. அவஸேஸா தெ²ய்யஸங்வாஸகாத³யோ அட்ட² அப⁴ப்³ப³ட்டா²னப்பத்தா து³க்கடகாரினோ நாம, இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே து³க்கடேன அத்தனோ கம்மேன அப⁴ப்³ப³ட்டா²னப்பத்தாதி அத்தோ². அபரிபுண்ணோதி அபரிபுண்ணபத்தசீவரோ. நோ யாசதீதி உபஸம்பன்னங் ந யாசதி. படிஸித்³தா⁴தி ‘‘த்³வே புக்³க³லா ந உபஸம்பாதே³தப்³பா³’’திஆதி³னா (பரி॰ 322) வாரிதா.
435.Addhavihīno nāma ūnavīsativasso. Aṅgavihīno nāma hatthacchinnādibhedo. Vatthuvipanno nāma paṇḍako, tiracchānagato, ubhatobyañjanako ca. Avasesā theyyasaṃvāsakādayo aṭṭha abhabbaṭṭhānappattā dukkaṭakārino nāma, imasmiṃyeva attabhāve dukkaṭena attano kammena abhabbaṭṭhānappattāti attho. Aparipuṇṇoti aparipuṇṇapattacīvaro. No yācatīti upasampannaṃ na yācati. Paṭisiddhāti ‘‘dve puggalā na upasampādetabbā’’tiādinā (pari. 322) vāritā.
436. ஹவேதி ஏகங்ஸத்தே² நிபாதோ. லத்³த⁴ஸமாபத்திஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தீ³பிதா ஆபத்தி அத்தி² ஹவே அத்தே²வ. நோ லத்³த⁴ஸமாபத்திஸ்ஸாதி அலத்³த⁴ஸமாபத்திஸ்ஸ தீ³பிதா ஆபத்தி அத்தே²வாதி யோஜனா.
436.Haveti ekaṃsatthe nipāto. Laddhasamāpattissa bhikkhuno dīpitā āpatti atthi have attheva. No laddhasamāpattissāti aladdhasamāpattissa dīpitā āpatti atthevāti yojanā.
437. பூ⁴தஸ்ஸாதி அத்தனி ஸந்தஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ. அபூ⁴தாரோசனாபத்தீதி சதுத்த²பாராஜிகாபத்தி. அஸமாபத்திலாபி⁴னோ நித்³தி³ஸேதி யோஜனா.
437.Bhūtassāti attani santassa uttarimanussadhammassa. Abhūtārocanāpattīti catutthapārājikāpatti. Asamāpattilābhino niddiseti yojanā.
438. ‘‘அத்தி² ஸத்³த⁴ம்மஸங்யுத்தா’’திஆதீ³ஸு அத்தி²-ஸத்³தோ³ பச்சத்தேகவசனந்தேஹி பச்சேகங் யோஜேதப்³போ³.
438.‘‘Atthisaddhammasaṃyuttā’’tiādīsu atthi-saddo paccattekavacanantehi paccekaṃ yojetabbo.
439. பத³ஸோத⁴ம்மமூலாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘உத்தரிச²ப்பஞ்சவாசாத⁴ம்மதே³ஸனா’’தி ஆபத்தீனங் க³ஹணங்.
439.Padasodhammamūlādīti ādi-saddena ‘‘uttarichappañcavācādhammadesanā’’ti āpattīnaṃ gahaṇaṃ.
440. போ⁴கே³தி பரிபோ⁴கே³. ‘‘ஸபரிக்கா²ரஸங்யுதா’’தி இத³ஞ்ச நித³ஸ்ஸனமத்தங். ‘‘பத்தசீவரானங் நிஸ்ஸஜ்ஜனே, கிலிட்ட²சீவரானங் அதோ⁴வனே, மலக்³க³ஹிதபத்தஸ்ஸ அபசனே’’தி ஏவமாதி³கா அயுத்தபரிபோ⁴கா³ ஆபத்தியோபி ஸகபரிக்கா²ரஸங்யுத்தாயேவ.
440.Bhogeti paribhoge. ‘‘Saparikkhārasaṃyutā’’ti idañca nidassanamattaṃ. ‘‘Pattacīvarānaṃ nissajjane, kiliṭṭhacīvarānaṃ adhovane, malaggahitapattassa apacane’’ti evamādikā ayuttaparibhogā āpattiyopi sakaparikkhārasaṃyuttāyeva.
441. மஞ்சபீடா²தி³ந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன பி⁴ஸிஆதீ³னங் க³ஹணங். அஜ்ஜோ²காஸத்த²ரேபி சாதி அஜ்ஜோ²காஸே அத்த²ரே அத்த²ராபனே ஸதி. அனாபுச்சா²வ க³மனேதி அனாபுச்சி²த்வா வா க³மனே. வா-ஸத்³தே³ன அனுத்³த⁴ரித்வா வா அனுத்³த⁴ராபெத்வா வா க³மனங் ஸங்க³ண்ஹாதி. பரஸந்தகஸங்யுதாதி பரபரிக்கா²ரபடிப³த்³தா⁴.
441.Mañcapīṭhādinti ādi-saddena bhisiādīnaṃ gahaṇaṃ. Ajjhokāsattharepi cāti ajjhokāse atthare attharāpane sati. Anāpucchāva gamaneti anāpucchitvā vā gamane. Vā-saddena anuddharitvā vā anuddharāpetvā vā gamanaṃ saṅgaṇhāti. Parasantakasaṃyutāti paraparikkhārapaṭibaddhā.
443. ‘‘ஸிக²ரணீஸீ’’தி யங் வசனங் ஸச்சங், தங் ப⁴ணதோ க³ருகங் து³ட்டு²ல்லவாசாஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ ஸியாதி யோஜனா.
443. ‘‘Sikharaṇīsī’’ti yaṃ vacanaṃ saccaṃ, taṃ bhaṇato garukaṃ duṭṭhullavācāsaṅghādiseso siyāti yojanā.
445. க³ருகாபத்தீதி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மபாராஜிகாபத்தி. பூ⁴தஸ்ஸாரோசனேதி பூ⁴தஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ ஆரோசனே. ஸச்சங் வத³தோதி ஸச்சங் வசனங் வத³ந்தஸ்ஸ. லஹுகாதி பாசித்தியாபத்தி.
445.Garukāpattīti uttarimanussadhammapārājikāpatti. Bhūtassārocaneti bhūtassa uttarimanussadhammassa anupasampannassa ārocane. Saccaṃ vadatoti saccaṃ vacanaṃ vadantassa. Lahukāti pācittiyāpatti.
447. விகோபேதுந்தி வக்³க³கரணேன விகோபேதுங். ஹத்த²பாஸங் ஜஹந்தி அந்தோஸீமாய ஏவ ஹத்த²பாஸங் ஜஹந்தோ, ஹத்த²பாஸங் ஜஹித்வா ஏகமந்தங் நிஸீத³ந்தோதி அத்தோ². பு²ஸேதி பூ⁴மிக³தோ பு²ஸெய்ய.
447.Vikopetunti vaggakaraṇena vikopetuṃ. Hatthapāsaṃ jahanti antosīmāya eva hatthapāsaṃ jahanto, hatthapāsaṃ jahitvā ekamantaṃ nisīdantoti attho. Phuseti bhūmigato phuseyya.
448. வேஹாஸகுடியா உபரி ஆஹச்சபாத³கங் மஞ்சங் வா பீட²ங் வா அபி⁴னிஸீத³ந்தோ வேஹாஸக³தோ ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா. ஸசே தங் பூ⁴மியங் பஞ்ஞபெத்வா நிஸஜ்ஜெய்ய, ந ஆபஜ்ஜெய்ய. தேன வுத்தங் ‘‘ந பூ⁴மிதோ’’தி.
448. Vehāsakuṭiyā upari āhaccapādakaṃ mañcaṃ vā pīṭhaṃ vā abhinisīdanto vehāsagato āpajjatīti yojanā. Sace taṃ bhūmiyaṃ paññapetvā nisajjeyya, na āpajjeyya. Tena vuttaṃ ‘‘na bhūmito’’ti.
449. பவிஸந்தோதி ஆராமங் பவிஸந்தோ. நிக்க²மந்தி ததோ ஏவ நிக்க²மந்தோ. தந்தி ஆராமங்.
449.Pavisantoti ārāmaṃ pavisanto. Nikkhamanti tato eva nikkhamanto. Tanti ārāmaṃ.
450. வத்தமபூரெத்வானாதி ஸீஸதோ ச²த்தாபனயனங், பாத³தோ உபாஹனாமுஞ்சனவத்தங் அகத்வா. நிக்க²மந்தி ப³ஹி நிக்க²மந்தோ ச²த்துபாஹனங் தா⁴ரெந்தோபி ந ஆபஜ்ஜதி.
450.Vattamapūretvānāti sīsato chattāpanayanaṃ, pādato upāhanāmuñcanavattaṃ akatvā. Nikkhamanti bahi nikkhamanto chattupāhanaṃ dhārentopi na āpajjati.
451. ‘‘நிக்க²மந்தோ’’தி இத³ங் ‘‘நிக்க²ம’’ந்தி ஏதஸ்ஸ அத்த²பத³ங். பவிஸங் ந சாதி யங் ஆராமங் ஸந்தா⁴ய க³தோ, தங் பவிஸந்தோ ந ஆபஜ்ஜெய்ய.
451.‘‘Nikkhamanto’’ti idaṃ ‘‘nikkhama’’nti etassa atthapadaṃ. Pavisaṃ na cāti yaṃ ārāmaṃ sandhāya gato, taṃ pavisanto na āpajjeyya.
453. யா காசி பி⁴க்கு²னீ அதிக³ம்பீ⁴ரங் உத³கஸுத்³தி⁴கங் ஆதி³யந்தீ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
453. Yā kāci bhikkhunī atigambhīraṃ udakasuddhikaṃ ādiyantī āpattiṃ āpajjatīti yojanā.
457. வத்தங் பனத்தனோதி யங் அத்தனோ நெத்தா²ரவத்தங் வுத்தங், ஸோ தங் அஸமாதி³யந்தோவ ஆபஜ்ஜதி நாமாதி யோஜனா.
457.Vattaṃ panattanoti yaṃ attano netthāravattaṃ vuttaṃ, so taṃ asamādiyantova āpajjati nāmāti yojanā.
460. இதரஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ, ததா² ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ ச.
460.Itarassa ācariyassa, tathā saddhivihārikassa ca.
462. த³த³மானோதி பாரிவத்தகங் வினா த³த³மானோ.
462.Dadamānoti pārivattakaṃ vinā dadamāno.
463. முதூ³தி முது³பிட்டி²கோ. ‘‘லம்பீ³ஆதி³னோ’’தி பத³ச்சே²தோ³. ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘ஹத்தே²ன உபக்கமித்வா அஸுசிங் மோசெந்தஸ்ஸ, ஊருனா அங்க³ஜாதங் பேல்லந்தஸ்ஸ, அத்தானங் வதி⁴த்வா வதி⁴த்வா ரோத³ந்தியா பி⁴க்கு²னியா ஆபத்தீ’’தி ஏவமாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ. அத்தாதி எத்த² நிஸ்ஸிதாதி உத்தரபத³லோபோ, விப⁴த்திலோபோ ச நிருத்திலக்க²ணேன த³ட்ட²ப்³போ³. ஸேஸாதி மேது²னத⁴ம்மகாயஸங்ஸக்³க³பஹாரதா³னாதீ³ஸு வுத்தாபத்தி. பரனிஸ்ஸிதாதி பரங் நிஸ்ஸாய ஆபஜ்ஜிதப்³பா³தி அத்தோ².
463.Mudūti mudupiṭṭhiko. ‘‘Lambīādino’’ti padacchedo. Ādi-saddena ‘‘hatthena upakkamitvā asuciṃ mocentassa, ūrunā aṅgajātaṃ pellantassa, attānaṃ vadhitvā vadhitvā rodantiyā bhikkhuniyā āpattī’’ti evamādīnaṃ saṅgaho. Attāti ettha nissitāti uttarapadalopo, vibhattilopo ca niruttilakkhaṇena daṭṭhabbo. Sesāti methunadhammakāyasaṃsaggapahāradānādīsu vuttāpatti. Paranissitāti paraṃ nissāya āpajjitabbāti attho.
465. ‘‘ந , பி⁴க்க²வே, ஓவாதோ³ ந க³ஹேதப்³போ³’’தி வசனதோ ஓவாத³ங் ந க³ண்ஹந்தோ ந படிக்³க³ண்ஹந்தோ வஜ்ஜதங் ஆபஜ்ஜதி நாம.
465. ‘‘Na , bhikkhave, ovādo na gahetabbo’’ti vacanato ovādaṃ na gaṇhanto na paṭiggaṇhanto vajjataṃ āpajjati nāma.
470. அருணுக்³கே³தி அருணுக்³க³மனே. நஅருணுக்³க³மேதி அருணுக்³க³மனதோ அஞ்ஞஸ்மிங் காலே.
470.Aruṇuggeti aruṇuggamane. Naaruṇuggameti aruṇuggamanato aññasmiṃ kāle.
471. ஏகரத்தாதிக்கமே சா²ரத்தாதிக்கமே ஸத்தாஹாதிக்கமே த³ஸாஹாதிக்கமேதி யோஜனா. ஆதி³-ஸத்³தே³ன மாஸாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ. வுத்தமாபத்திந்தி ஸப்³ப³த்த² நிஸ்ஸக்³கி³யே பாசித்தியாபத்திங். ‘‘ஆபஜ்ஜதி அருணுக்³க³மே’’தி பத³ச்சே²தோ³.
471. Ekarattātikkame chārattātikkame sattāhātikkame dasāhātikkameti yojanā. Ādi-saddena māsādīnaṃ saṅgaho. Vuttamāpattinti sabbattha nissaggiye pācittiyāpattiṃ. ‘‘Āpajjati aruṇuggame’’ti padacchedo.
473. பரஸந்தகங் ருக்க²லதாதி³ங் தெ²ய்யாய சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ பாராஜிகங், சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ பாசித்திமத்தங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘பூ⁴தகா³மங் சி²ந்த³ந்தோ பாராஜிகஞ்ச பாசித்திஞ்ச பு²ஸே’’தி.
473. Parasantakaṃ rukkhalatādiṃ theyyāya chindantassa pārājikaṃ, chindantassa pācittimattaṃ hotīti āha ‘‘bhūtagāmaṃ chindanto pārājikañca pācittiñca phuse’’ti.
475. சா²தெ³ந்தோ பனாதி எத்த² ‘‘கா ஆபத்தீ’’தி ஸேஸோ. தத்ர ஆஹ ‘‘ஆபத்திங் சா²தெ³ந்தோ நரோ ஆபஜ்ஜதீ’’தி.
475.Chādento panāti ettha ‘‘kā āpattī’’ti seso. Tatra āha ‘‘āpattiṃ chādento naro āpajjatī’’ti.
அச்சி²ன்னோதி அச்சி²ன்னசீவரோ. நச்சா²தெ³ந்தோதி திணேன வா பண்ணேன வா ஸாகா²ப⁴ங்கா³தி³னா யேன கேனசி அத்தனோ ஹிரிகோபினங் அப்படிச்சா²தெ³ந்தோ. யதா²ஹ – ‘‘திணேன வா பண்ணேன வா படிச்சா²தெ³த்வா ஆக³ந்தப்³ப³ங், ந த்வேவ நக்³கே³ன ஆக³ந்தப்³ப³ங். யோ ஆக³ச்செ²ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 517).
Acchinnoti acchinnacīvaro. Nacchādentoti tiṇena vā paṇṇena vā sākhābhaṅgādinā yena kenaci attano hirikopinaṃ appaṭicchādento. Yathāha – ‘‘tiṇena vā paṇṇena vā paṭicchādetvā āgantabbaṃ, na tveva naggena āgantabbaṃ. Yo āgaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (pārā. 517).
476. குஸசீராதி³ந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன வாகசீரப²லகசீராதீ³னங் தித்தி²யத⁴ஜானங் க³ஹணங். தா⁴ரெந்தோ கோசி ஆபஜ்ஜதீதி ஸேஸோ. தத்ராஹ – ‘‘குஸசீராதீ³னி தா⁴ரெந்தோ தா⁴ரெந்தோ ஆபஜ்ஜதீ’’தி (பரி॰ அட்ட²॰ 322).
476.Kusacīrādinti ādi-saddena vākacīraphalakacīrādīnaṃ titthiyadhajānaṃ gahaṇaṃ. Dhārento koci āpajjatīti seso. Tatrāha – ‘‘kusacīrādīni dhārento dhārento āpajjatī’’ti (pari. aṭṭha. 322).
477. யங் நிஸ்ஸட்ட²பத்தங் ‘‘அயங் தே பி⁴க்கு² பத்தோ யாவபே⁴த³னாய தா⁴ரேதப்³போ³’’தி தி³ன்னங், தங் ஸக்கச்சங் அதா⁴ரெந்தோ ச தோ³ஸவா ஹோதி ஆபஜ்ஜதி ஆபத்திங். ஸசித்தகாசித்தகது³கஸ்ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்க²து³கங் யதா²க்கமங் பரியாயோதி ஆஹ ‘‘ஸசித்தகது³க’’ந்திஆதி³.
477. Yaṃ nissaṭṭhapattaṃ ‘‘ayaṃ te bhikkhu patto yāvabhedanāya dhāretabbo’’ti dinnaṃ, taṃ sakkaccaṃ adhārento cadosavā hoti āpajjati āpattiṃ. Sacittakācittakadukassa saññāvimokkhadukaṃ yathākkamaṃ pariyāyoti āha ‘‘sacittakaduka’’ntiādi.
து³ககதா²வண்ணனா.
Dukakathāvaṇṇanā.
478. யா ஆபத்தி நாதே² திட்ட²ந்தே ஹோதி, நோ பரினிப்³பு³தே, ஸா ஆபத்தி அத்தி². யா ஆபத்தி நாதே² பரினிப்³பு³தே ஹோதி, ந து திட்ட²ந்தே, ஸாபி அத்தி². யா ஆபத்தி நாதே² திட்ட²ந்தேபி ஹோதி பரினிப்³பு³தேபி, ஸா ஆபத்தி அத்தீ²தி யோஜனா.
478. Yā āpatti nāthe tiṭṭhante hoti, no parinibbute, sā āpatti atthi. Yā āpatti nāthe parinibbute hoti, na tu tiṭṭhante, sāpi atthi. Yā āpatti nāthe tiṭṭhantepi hoti parinibbutepi, sā āpatti atthīti yojanā.
479. ஸா கதமாதி ஆஹ ‘‘ருஹிருப்பாத³னாபத்தீ’’திஆதி³. தத்த² தே²ரமாவுஸவாதே³ன, வத³தோ பரினிப்³பு³தேதி ‘‘யதா² கோ² பனானந்த³, ஏதரஹி பி⁴க்கூ² அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆவுஸோவாதே³ன ஸமுதா³சரந்தி, ந கோ² மமச்சயேன ஏவங் ஸமுதா³சரிதப்³ப³ங்…பே॰… நவகதரேன பி⁴க்கு²னா தே²ரதரோ பி⁴க்கு² ‘ப⁴ந்தே’தி வா ‘ஆயஸ்மா’தி வா ஸமுதா³சரிதப்³போ³’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.216) வசனதோ தே²ரங் ஆவுஸோவாதே³ன ஸமுதா³சரணபச்சயா ஆபத்திங் பரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி ஆபஜ்ஜதி, நோ திட்ட²ந்தேதி அத்தோ².
479. Sā katamāti āha ‘‘ruhiruppādanāpattī’’tiādi. Tattha theramāvusavādena, vadato parinibbuteti ‘‘yathā kho panānanda, etarahi bhikkhū aññamaññaṃ āvusovādena samudācaranti, na kho mamaccayena evaṃ samudācaritabbaṃ…pe… navakatarena bhikkhunā therataro bhikkhu ‘bhante’ti vā ‘āyasmā’ti vā samudācaritabbo’’ti (dī. ni. 2.216) vacanato theraṃ āvusovādena samudācaraṇapaccayā āpattiṃ parinibbute bhagavati āpajjati, no tiṭṭhanteti attho.
481. கத²ங் காலேயேவ ஆபத்தி ஸியா, ந விகாலே. கத²ங் விகாலேயேவ ஆபத்தி ஸியா, காலே ந ஸியா. கத²ங் காலே சேவ விகாலே சாதி உப⁴யத்த² ஸியாதி பஞ்ஹே.
481. Kathaṃ kāleyeva āpatti siyā, na vikāle. Kathaṃ vikāleyeva āpatti siyā, kāle na siyā. Kathaṃ kāle ceva vikāle cāti ubhayattha siyāti pañhe.
482. யதா²க்கமங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ஆஹ ‘‘பு⁴ஞ்ஜதோ’’திஆதி³.
482. Yathākkamaṃ vissajjento āha ‘‘bhuñjato’’tiādi.
483. அவஸேஸங் பன ஸப்³ப³ங் ஆபத்திங் காலவிகாலேஸு ஸப்³ப³தா³ ஆபஜ்ஜதி, தத்த² ச ஸங்ஸயோ நத்தீ²தி யோஜனா.
483. Avasesaṃ pana sabbaṃ āpattiṃ kālavikālesu sabbadā āpajjati, tattha ca saṃsayo natthīti yojanā.
484. ‘‘அத்தா²பத்தி ரத்திங் ஆபஜ்ஜதி, நோ தி³வா, அத்தா²பத்தி தி³வா ஆபஜ்ஜதி, நோ ரத்திங், அத்தா²பத்தி ரத்திஞ்சேவ ஆபஜ்ஜதி தி³வா சா’’தி (பரி॰ 323) வுத்தங் திகங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ரத்திமேவா’’திஆதி³.
484. ‘‘Atthāpatti rattiṃ āpajjati, no divā, atthāpatti divā āpajjati, no rattiṃ, atthāpatti rattiñceva āpajjati divā cā’’ti (pari. 323) vuttaṃ tikaṃ dassetumāha ‘‘rattimevā’’tiādi.
486. அத்தா²பத்தி த³ஸவஸ்ஸோ ஆபஜ்ஜதி, நோ ஊனத³ஸவஸ்ஸோ, ஸா கத²ங் ஸியா. அத்தா²பத்தி ஊனத³ஸவஸ்ஸோ ஆபஜ்ஜதி, நோ த³ஸவஸ்ஸோ, ஸா கத²ங் ஹோதி. அத்தா²பத்தி த³ஸவஸ்ஸோபி ஆபஜ்ஜதி ஊனத³ஸவஸ்ஸோபீதி உப⁴யத்த²பி ஆபத்தி கத²ங் ஹோதீதி யோஜனா.
486. Atthāpatti dasavasso āpajjati, no ūnadasavasso, sā kathaṃ siyā. Atthāpatti ūnadasavasso āpajjati, no dasavasso, sā kathaṃ hoti. Atthāpatti dasavassopi āpajjati ūnadasavassopīti ubhayatthapi āpatti kathaṃ hotīti yojanā.
487. தத்த² விஸ்ஸஜ்ஜனமாஹ ‘‘உபட்டா²பேதீ’’திஆதி³. ‘‘பா³லோ’’தி ஏதஸ்ஸ ஹி அத்த²பத³ங் ‘‘அப்³யத்தோ’’தி.
487. Tattha vissajjanamāha ‘‘upaṭṭhāpetī’’tiādi. ‘‘Bālo’’ti etassa hi atthapadaṃ ‘‘abyatto’’ti.
488. ஊனத³ஸவஸ்ஸோ ஏவங் ‘‘அஹங் பண்டி³தோ’’தி பரிஸங் க³ண்ஹதி, ததா² ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா. ‘‘த³ஸவஸ்ஸோ ஊனோ’’தி பத³ச்சே²தோ³. த³ஸவஸ்ஸோ, ஊனத³ஸவஸ்ஸோ சாதி உபோ⁴பேதே பரிஸுபட்டா²பனாபத்திதோ அஞ்ஞங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா. எத்த² ச ‘‘ஆபஜ்ஜந்தே’’தி வத்தப்³பே³ கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன ந-காரலோபோ.
488. Ūnadasavasso evaṃ ‘‘ahaṃ paṇḍito’’ti parisaṃ gaṇhati, tathā āpattiṃ āpajjatīti yojanā. ‘‘Dasavasso ūno’’ti padacchedo. Dasavasso, ūnadasavasso cāti ubhopete parisupaṭṭhāpanāpattito aññaṃ āpattiṃ āpajjatīti yojanā. Ettha ca ‘‘āpajjante’’ti vattabbe gāthābandhavasena na-kāralopo.
489. கத²ங் காளே ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ந ஜுண்ஹே, கத²ங் ஜுண்ஹே ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ந காளஸ்மிங், கத²ங் காளே ச ஜுண்ஹே சாதி உப⁴யத்த²பி ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
489. Kathaṃ kāḷe āpattiṃ āpajjati, na juṇhe, kathaṃ juṇhe āpattiṃ āpajjati, na kāḷasmiṃ, kathaṃ kāḷe ca juṇhe cāti ubhayatthapi āpajjatīti yojanā.
490. விஸ்ஸஜ்ஜனமாஹ ‘‘வஸ்ஸ’’ந்திஆதி³. ‘‘ஆபஜ்ஜதே அப்பவாரெந்தோ’’தி பத³ச்சே²தோ³. ஜுண்ஹேதி புரிமபக்கே². காளகேதி அபரபக்கே².
490. Vissajjanamāha ‘‘vassa’’ntiādi. ‘‘Āpajjate appavārento’’ti padacchedo. Juṇheti purimapakkhe. Kāḷaketi aparapakkhe.
491. அவிபத்தினாதி சதுப்³பி³த⁴விபத்திரஹிதத்தா அவிபத்தினா ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங். அவஸேஸந்தி வஸ்ஸங் அனுபக³மனாபத்தியா ச பவாரணாபத்தியா ச அவஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஆபத்திங்.
491.Avipattināti catubbidhavipattirahitattā avipattinā bhagavatā paññattaṃ. Avasesanti vassaṃ anupagamanāpattiyā ca pavāraṇāpattiyā ca avasesaṃ sabbaṃ āpattiṃ.
492. வஸ்ஸூபக³மனங் காளே கப்பதி, ஜுண்ஹே நோ கப்பதி, பவாரணா ஜுண்ஹே கப்பதி, காளே நோ கப்பதி, ஸேஸங் அனுஞ்ஞாதங் ஸப்³ப³ங் ஸங்க⁴கிச்சங் காளே ச ஜுண்ஹே சாதி உப⁴யத்த²பி கப்பதீதி யோஜனா.
492. Vassūpagamanaṃ kāḷe kappati, juṇhe no kappati, pavāraṇā juṇhe kappati, kāḷe no kappati, sesaṃ anuññātaṃ sabbaṃ saṅghakiccaṃ kāḷe ca juṇhe cāti ubhayatthapi kappatīti yojanā.
493. அத்தா²பத்தி ஹேமந்தே ஹோதி, இதரஉதுத்³வயே கி³ம்ஹானவஸ்ஸானஸங்கா²தே ந ஹோதி, அத்தா²பத்தி கி³ம்ஹேயேவ ஹோதி, ந ஸேஸேஸு வஸ்ஸானஹேமந்தஸங்கா²தேஸு, அத்தா²பத்தி வஸ்ஸே ஹோதி, நோ இதரத்³வயே ஹேமந்தகி³ம்ஹஸங்கா²தேதி யோஜனா.
493. Atthāpatti hemante hoti, itarautudvaye gimhānavassānasaṅkhāte na hoti, atthāpatti gimheyeva hoti, na sesesu vassānahemantasaṅkhātesu, atthāpatti vasse hoti, no itaradvaye hemantagimhasaṅkhāteti yojanā.
494-6. ஸா திவிதா⁴பி ஆபத்தி கதமாதி ஆஹ ‘‘தி³னே பாடிபத³க்கா²தே’’திஆதி³. தத்த² தி³னே…பே॰… புண்ணமாஸியாதி அபரகத்திகபுண்ணமாஸியா காளபக்க²பாடிபத³தி³வஸே பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பெத்வா ட²பிதங் பன தங் வஸ்ஸஸாடிகசீவரங் ஸசே ஹேமந்தே நிவாஸேதி, ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
494-6. Sā tividhāpi āpatti katamāti āha ‘‘dine pāṭipadakkhāte’’tiādi. Tattha dine…pe… puṇṇamāsiyāti aparakattikapuṇṇamāsiyā kāḷapakkhapāṭipadadivase paccuddharitvā vikappetvā ṭhapitaṃ pana taṃ vassasāṭikacīvaraṃ sace hemante nivāseti, hemante āpajjatīti yojanā.
பச்சி²மேதி எத்த² ஸாமிவசனப்பஸங்கே³ பு⁴ம்மங். பச்சி²மஸ்ஸ கத்திகஸ்ஸ யஸ்மிங் புண்ணமே தி³வஸே வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரங் பச்சுத்³த⁴ரிதப்³ப³ங், தஸ்மிங் தி³வஸே தங் அபச்சுத்³த⁴ரித்வாவ பாடிபதே³ அருணங் உட்டா²பெந்தோ அபச்சுத்³த⁴ரணபச்சயா ஆபத்தி ஹேமந்தேயேவ ஆபஜ்ஜதி, இதரே கி³ம்ஹானவஸ்ஸானஉதுத்³வயே ந ஆபஜ்ஜதீதி குருந்த³ட்ட²கதா²யங் (பரி॰ அட்ட²॰ 323) நித்³தி³ட்ட²ந்தி யோஜனா. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸிகஸாடிகங் வஸ்ஸானங் சதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங், ததோ பரங் விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) வுத்தபாளியா குருந்த³ட்ட²கதா²வசனஸ்ஸ அவிருஜ்ஜ²னதோ ‘‘தம்பி ஸுவுத்த’’ந்தி (பரி॰ அட்ட²॰ 323) ஸமந்தபாஸாதி³காய வுத்தத்தா ‘‘ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதீ’’தி வசனஸ்ஸ உப⁴யம்பி அத்தோ² ஹோதீதி க³ஹேதப்³ப³ங்.
Pacchimeti ettha sāmivacanappasaṅge bhummaṃ. Pacchimassa kattikassa yasmiṃ puṇṇame divase vassikasāṭikacīvaraṃ paccuddharitabbaṃ, tasmiṃ divase taṃ apaccuddharitvāva pāṭipade aruṇaṃ uṭṭhāpento apaccuddharaṇapaccayā āpatti hemanteyeva āpajjati, itare gimhānavassānautudvaye na āpajjatīti kurundaṭṭhakathāyaṃ (pari. aṭṭha. 323) niddiṭṭhanti yojanā. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vassikasāṭikaṃ vassānaṃ catumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ, tato paraṃ vikappetu’’nti (mahāva. 358) vuttapāḷiyā kurundaṭṭhakathāvacanassa avirujjhanato ‘‘tampi suvutta’’nti (pari. aṭṭha. 323) samantapāsādikāya vuttattā ‘‘hemante āpajjatī’’ti vacanassa ubhayampi attho hotīti gahetabbaṃ.
497. கி³ம்ஹானமாஸானங் ஸம்ப³ந்தி⁴னி கி³ம்ஹிகே உதும்ஹி. மாஸதோ அதிரேகோ அதிரேகமாஸோதி கத்வா அதிரேகமாஸோ காலோ ஸேஸோதி வத்தப்³பே³ காலே. பரியேஸந்தோதி அஞ்ஞாதிகஅப்பவாரிதட்டா²னதோ ஸதுப்பாத³கரணேன வஸ்ஸிகஸாடிகங் பரியேஸந்தோ ச அதிரேகமாஸோ ஸேஸோதி கத்வா நிவாஸெந்தோ ச கி³ம்ஹே ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி. ‘‘ந து ஏவ இதரஉதுத்³வயே’’தி பத³ச்சே²தோ³. கி³ம்ஹே பரியேஸந்தோ புரிமமாஸத்தயே ஆபஜ்ஜதீதி கத்வா நிவாஸெந்தோ அட்³ட⁴மாஸாதி⁴கே கி³ம்ஹமாஸத்தயே ஆபஜ்ஜதி. நிஸ்ஸந்தே³ஹே ‘‘கி³ம்ஹானங் பச்சி²மமாஸதோ புரிமேஸு ஸத்தஸு மாஸேஸூ’’தி வுத்தங், தத³யுத்தங் ‘‘கி³ம்ஹானேயேவ ஆபஜ்ஜதீ’’தி கி³ம்ஹாபத்தியா த³ஸ்ஸிதத்தா, ‘‘இதரஉதுத்³வயே’’தி படிஸித்³த⁴த்தா ச. எத்த² ச கா³தா²ய பரியேஸனாபத்தியாயேவ த³ஸ்ஸனங் நித³ஸ்ஸனமத்தந்தி கத்வா நிவாஸனாபத்தியா ச கி³ம்ஹேயேவ ஸம்ப⁴வோதி ஸாபி த³ஸ்ஸிதா.
497. Gimhānamāsānaṃ sambandhini gimhike utumhi. Māsato atireko atirekamāsoti katvā atirekamāso kālo sesoti vattabbe kāle. Pariyesantoti aññātikaappavāritaṭṭhānato satuppādakaraṇena vassikasāṭikaṃ pariyesanto ca atirekamāso sesoti katvā nivāsento ca gimhe āpattiṃ āpajjati. ‘‘Na tu eva itarautudvaye’’ti padacchedo. Gimhe pariyesanto purimamāsattaye āpajjatīti katvā nivāsento aḍḍhamāsādhike gimhamāsattaye āpajjati. Nissandehe ‘‘gimhānaṃ pacchimamāsato purimesu sattasu māsesū’’ti vuttaṃ, tadayuttaṃ ‘‘gimhāneyeva āpajjatī’’ti gimhāpattiyā dassitattā, ‘‘itarautudvaye’’ti paṭisiddhattā ca. Ettha ca gāthāya pariyesanāpattiyāyeva dassanaṃ nidassanamattanti katvā nivāsanāpattiyā ca gimheyeva sambhavoti sāpi dassitā.
498. இத⁴ பன இமஸ்மிங் ஸாஸனே யோ பி⁴க்கு² வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரே விஜ்ஜமானே நக்³கோ³ காயங் ஓவஸ்ஸாபேதி, ஸோ ஹவே ஏகங்ஸேன வஸ்ஸே வஸ்ஸானஉதும்ஹி ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
498.Idha pana imasmiṃ sāsane yo bhikkhu vassikasāṭikacīvare vijjamāne naggo kāyaṃ ovassāpeti, so have ekaṃsena vasse vassānautumhi āpajjatīti yojanā.
499. ‘‘அத்தா²பத்தி ஸங்கோ⁴ ஆபஜ்ஜதி, ந க³ணோ ந புக்³க³லோ, அத்தா²பத்தி க³ணோ ஆபஜ்ஜதி, ந ஸங்கோ⁴ ந புக்³க³லோ, அத்தா²பத்தி புக்³க³லோ ஆபஜ்ஜதி, ந ஸங்கோ⁴ ந க³ணோ’’தி (பரி॰ 323) வுத்தத்திகங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஆபஜ்ஜதி ஹி ஸங்கோ⁴வா’’திஆதி³.
499. ‘‘Atthāpatti saṅgho āpajjati, na gaṇo na puggalo, atthāpatti gaṇo āpajjati, na saṅgho na puggalo, atthāpatti puggalo āpajjati, na saṅgho na gaṇo’’ti (pari. 323) vuttattikaṃ dassetumāha ‘‘āpajjati hi saṅghovā’’tiādi.
500. கத²மாபஜ்ஜதீதி ஆஹ ‘‘அதி⁴ட்டா²ன’’ந்திஆதி³. அதி⁴ட்டா²னந்தி அதி⁴ட்டா²னுபோஸத²ங் கரொந்தோ பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங் வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இத⁴ அத்தனோ யதா²பத்தமுபோஸத²ங் அகத்வா அபத்தஉபோஸத²கரணங் ஆபஜ்ஜிதப்³பா³பத்தித³ஸ்ஸனஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா, அத்தகரணதோ³ஸஸ்ஸ விஸுங் விஸுங் வக்க²மானத்தா ச ந க³ணோ ந ச புக்³க³லோதி எத்த² அதி⁴ட்டா²னங் கரொந்தோ புக்³க³லோ ச பாரிஸுத்³தி⁴ங் கரொந்தோ க³ணோ ச நாபஜ்ஜதீதி யதா²லாப⁴யோஜனா காதப்³பா³. யதா²க்கமங் யோஜனங் கரோமீதி விபரியாயவிகப்போ ந காதப்³போ³. ஏவமுபரிபி விபரியாயவிபக்க²ங் கத்வா யதா²லாப⁴யோஜனாவ காதப்³பா³.
500. Kathamāpajjatīti āha ‘‘adhiṭṭhāna’’ntiādi. Adhiṭṭhānanti adhiṭṭhānuposathaṃ karonto pārisuddhiuposathaṃ vāti sambandho. Idha attano yathāpattamuposathaṃ akatvā apattauposathakaraṇaṃ āpajjitabbāpattidassanassa adhippetattā, attakaraṇadosassa visuṃ visuṃ vakkhamānattā ca na gaṇo na ca puggaloti ettha adhiṭṭhānaṃ karonto puggalo ca pārisuddhiṃ karonto gaṇo ca nāpajjatīti yathālābhayojanā kātabbā. Yathākkamaṃ yojanaṃ karomīti vipariyāyavikappo na kātabbo. Evamuparipi vipariyāyavipakkhaṃ katvā yathālābhayojanāva kātabbā.
501. ‘‘உபோஸத²’’ந்தி இத³ங் ‘‘ஸுத்துத்³தே³ஸமதி⁴ட்டா²ன’’ந்தி பதே³ஹி பச்சேகங் யோஜேதப்³ப³ங்.
501.‘‘Uposatha’’nti idaṃ ‘‘suttuddesamadhiṭṭhāna’’nti padehi paccekaṃ yojetabbaṃ.
502. ஸுத்துத்³தே³ஸங் கரொந்தோ வாதி எத்த² வா-ஸத்³தே³ன பாரிஸுத்³தி⁴ங் க³ண்ஹாதி. ஸுத்துத்³தே³ஸங், பாரிஸுத்³தி⁴ங் வா உபோஸத²ங் கரொந்தோ புக்³க³லோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஸுத்துத்³தே³ஸங் கரொந்தோ ஸங்கோ⁴ ச நாபஜ்ஜதி, பாரிஸுத்³தி⁴ங் கரொந்தோ க³ணோ ச ந ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
502.Suttuddesaṃ karonto vāti ettha vā-saddena pārisuddhiṃ gaṇhāti. Suttuddesaṃ, pārisuddhiṃ vā uposathaṃ karonto puggalo āpattiṃ āpajjati, suttuddesaṃ karonto saṅgho ca nāpajjati, pārisuddhiṃ karonto gaṇo ca na āpajjatīti yojanā.
503. கத²ங் பன கி³லானோவ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ந அகி³லானோ, கத²ங் அகி³லானோவ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, நோ கி³லானோ, கத²ங் கி³லானோ ச அகி³லானோ ச உபோ⁴பி ஆபஜ்ஜந்தீதி யோஜனா.
503. Kathaṃ pana gilānova āpattiṃ āpajjati, na agilāno, kathaṃ agilānova āpattiṃ āpajjati, no gilāno, kathaṃ gilāno ca agilāno ca ubhopi āpajjantīti yojanā.
504. யோ பன அகல்லகோ கி³லானோ அஞ்ஞேன பன பே⁴ஸஜ்ஜேன அத்தே² ஸதி தத³ஞ்ஞங் ததோ அஞ்ஞங் பே⁴ஸஜ்ஜங் விஞ்ஞாபேதி, ஸோ ஆபஜ்ஜதி பாசித்தியாபத்திந்தி யோஜனா.
504. Yo pana akallako gilāno aññena pana bhesajjena atthe sati tadaññaṃ tato aññaṃ bhesajjaṃ viññāpeti, so āpajjati pācittiyāpattinti yojanā.
505. பே⁴ஸஜ்ஜேன அத்தே² அவிஜ்ஜமானேபி ஸசே பே⁴ஸஜ்ஜங் விஞ்ஞாபேதி, அகி³லானோவ விஞ்ஞத்திபச்சயா ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி. ஸேஸங் பன ஆபத்திங் கி³லானஅகி³லானா உபோ⁴பி ஆபஜ்ஜந்தி.
505. Bhesajjena atthe avijjamānepi sace bhesajjaṃ viññāpeti, agilānova viññattipaccayā āpattiṃ āpajjati. Sesaṃ pana āpattiṃ gilānaagilānā ubhopi āpajjanti.
506. அத்தா²பத்தி அந்தோவ ஆபஜ்ஜதி, ந ப³ஹித்³தா⁴, ததா² அத்தா²பத்தி ப³ஹி ஏவ ஆபஜ்ஜதி, ந அந்தோ, அத்தா²பத்தி அந்தோ, ப³ஹித்³தா⁴தி உப⁴யத்த²பி ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
506. Atthāpatti antova āpajjati, na bahiddhā, tathā atthāpatti bahi eva āpajjati, na anto, atthāpatti anto, bahiddhāti ubhayatthapi āpajjatīti yojanā.
507. கேவலங் அந்தோயேவ ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
507. Kevalaṃ antoyeva āpajjatīti yojanā.
508. மஞ்சாதி³ந்தி ஸங்கி⁴கமஞ்சாதி³ங்.
508.Mañcādinti saṅghikamañcādiṃ.
509. ‘‘அந்தோஸீமாய ஏவ ஆபத்தி’’ந்தி பத³ச்சே²தோ³. கத²ங் அந்தோஸீமாய ஏவ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, நேவ ப³ஹிஸீமாய ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, கத²ங் ப³ஹிஸீமாய ஏவ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, நோ அந்தோஸீமாய ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, கத²ங் அந்தோஸீமாய ச ப³ஹிஸீமாய சாதி உப⁴யத்த²பி ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா.
509. ‘‘Antosīmāya eva āpatti’’nti padacchedo. Kathaṃ antosīmāya eva āpattiṃ āpajjati, neva bahisīmāya āpattiṃ āpajjati, kathaṃ bahisīmāya eva āpattiṃ āpajjati, no antosīmāya āpattiṃ āpajjati, kathaṃ antosīmāya ca bahisīmāya cāti ubhayatthapi āpajjatīti yojanā.
510. ஸச²த்துபாஹனோ பி⁴க்கூ²தி ச²த்துபாஹனஸஹிதோ ஆக³ந்துகோ பி⁴க்கு². பவிஸந்தோ தபோத⁴னோதி ஆக³ந்துகவத்தங் அத³ஸ்ஸெத்வா ஸங்கா⁴ராமங் பவிஸந்தோ.
510.Sachattupāhano bhikkhūti chattupāhanasahito āgantuko bhikkhu. Pavisanto tapodhanoti āgantukavattaṃ adassetvā saṅghārāmaṃ pavisanto.
511. ‘‘உபசாரஸ்ஸ அதிக்கமே’’தி பத³ச்சே²தோ³.
511. ‘‘Upacārassa atikkame’’ti padacchedo.
512. ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஆபத்திங் அந்தோஸீமாய ச ப³ஹிஸீமாய ச ஆபஜ்ஜதீதி யோஜனா. எத்த² ச கிஞ்சாபி வஸ்ஸச்சே²தா³பத்திங் ப³ஹிஸீமாக³தோ ஆபஜ்ஜதி, பி⁴க்கு²னீஆராமபவேஸனாபத்திங் அந்தோஸீமாய ஆபஜ்ஜதி, தது³ப⁴யங் பன ஆக³ந்துகக³மிகவத்தபே⁴தா³பத்தீஹி ஏகபரிச்சே²த³ந்தி உபலக்க²ணதோ ஏதேனேவ விஞ்ஞாயதீதி விஸுங் ந வுத்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். ஏவங் ஸப்³ப³த்த² ஈதி³ஸேஸு டா²னேஸு வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³.
512.Sesaṃ sabbaṃ āpattiṃ antosīmāya ca bahisīmāya ca āpajjatīti yojanā. Ettha ca kiñcāpi vassacchedāpattiṃ bahisīmāgato āpajjati, bhikkhunīārāmapavesanāpattiṃ antosīmāya āpajjati, tadubhayaṃ pana āgantukagamikavattabhedāpattīhi ekaparicchedanti upalakkhaṇato eteneva viññāyatīti visuṃ na vuttanti gahetabbaṃ. Evaṃ sabbattha īdisesu ṭhānesu vinicchayo veditabbo.
திககதா²வண்ணனா.
Tikakathāvaṇṇanā.
515. வசீத்³வாரிகமாபத்திந்தி முஸாவாத³பேஸுஞ்ஞஹரணாதி³வஸேன வசீத்³வாரே ஆபஜ்ஜிதப்³பா³பத்திங். பரவாசாய ஸுஜ்ஜ²தீதி ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ஏகவாசிகாய திணவத்தா²ரககம்மவாசாய ஸுஜ்ஜ²தி.
515.Vacīdvārikamāpattinti musāvādapesuññaharaṇādivasena vacīdvāre āpajjitabbāpattiṃ. Paravācāya sujjhatīti saṅghamajjhe ekavācikāya tiṇavatthārakakammavācāya sujjhati.
516. வஜ்ஜமேவ வஜ்ஜதா, தங், பாசித்தியந்தி அத்தோ².
516. Vajjameva vajjatā, taṃ, pācittiyanti attho.
518-9. தங் தே³ஸெத்வா விஸுஜ்ஜ²ந்தோதி தங் தே³ஸெத்வா விஸுத்³தோ⁴ ஹொந்தோ. யாவததியகங் பனாதி யாவததியேன ஸமனுபா⁴ஸனகம்மேன ஆபன்னங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்திங் பன. பரிவாஸாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன மானத்தமூலாயபடிகஸ்ஸனஅப்³பா⁴னானி க³ஹிதானி.
518-9.Taṃdesetvā visujjhantoti taṃ desetvā visuddho honto. Yāvatatiyakaṃ panāti yāvatatiyena samanubhāsanakammena āpannaṃ saṅghādisesāpattiṃ pana. Parivāsādīti ādi-saddena mānattamūlāyapaṭikassanaabbhānāni gahitāni.
522. காயத்³வாரிகமாபத்திந்தி காயத்³வாரேன ஆபஜ்ஜிதப்³ப³ங் பஹாரதா³னாதி³ஆபத்திங்.
522.Kāyadvārikamāpattinti kāyadvārena āpajjitabbaṃ pahāradānādiāpattiṃ.
523. காயேனேவ விஸுஜ்ஜ²தீதி திணவத்தா²ரகங் க³ந்த்வா காயஸாமக்³கி³ங் தெ³ந்தோ விஸுஜ்ஜ²தி.
523.Kāyeneva visujjhatīti tiṇavatthārakaṃ gantvā kāyasāmaggiṃ dento visujjhati.
526. யோ ஸுத்தோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஸோ கத²ங் படிபு³த்³தோ⁴ விஸுஜ்ஜ²தி. யோ படிபு³த்³தோ⁴வ ஆபன்னோ, ஸோ கத²ங் ஸுத்தோ ஸுஜ்ஜ²தீதி யோஜனா.
526. Yo sutto āpattiṃ āpajjati, so kathaṃ paṭibuddho visujjhati. Yo paṭibuddhova āpanno, so kathaṃ sutto sujjhatīti yojanā.
528. ஸகா³ரஸெய்யகாதி³ந்தி மாதுகா³மேன ஸஹஸெய்யாதி³ஆபத்திங்.
528.Sagāraseyyakādinti mātugāmena sahaseyyādiāpattiṃ.
529. ஜக்³க³ந்தோதி ஜாக³ரந்தோ நித்³த³ங் வினோதெ³ந்தோ.
529.Jaggantoti jāgaranto niddaṃ vinodento.
531. படிபு³த்³தோ⁴தி அனித்³தா³யந்தோ.
531.Paṭibuddhoti aniddāyanto.
532. அசித்தோதி ‘‘ஸிக்கா²பத³ங் வீதிக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தா பா⁴வேன அசித்தோ.
532.Acittoti ‘‘sikkhāpadaṃ vītikkamissāmī’’ti cittā bhāvena acitto.
535. ஸசித்தகாபத்திந்தி விகாலபோ⁴ஜனாதி³ஆபத்திங். திணவத்தா²ரே ஸயந்தோ நித்³தா³யந்தோ திணவத்தா²ரககம்மே கரியமானே ‘‘இமினாஹங் கம்மேன ஆபத்திதோ வுட்டா²மீ’’தி சித்தரஹிதோ வுட்ட²ஹந்தோ அசித்தகோ விஸுஜ்ஜ²தி.
535.Sacittakāpattinti vikālabhojanādiāpattiṃ. Tiṇavatthāre sayanto niddāyanto tiṇavatthārakakamme kariyamāne ‘‘imināhaṃ kammena āpattito vuṭṭhāmī’’ti cittarahito vuṭṭhahanto acittako visujjhati.
536. பச்சி²மங் து பத³த்³வயந்தி –
536.Pacchimaṃ tu padadvayanti –
‘‘ஆபஜ்ஜித்வா அசித்தோவ, அசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தி;
‘‘Āpajjitvā acittova, acittova visujjhati;
ஆபஜ்ஜித்வா ஸசித்தோவ, ஸசித்தோவ விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி. –
Āpajjitvā sacittova, sacittova visujjhatī’’ti. –
பத³த்³வயங் . அமிஸ்ஸெத்வாதி அசித்தஸசித்தபதே³ஹி ஏவமேவ மிஸ்ஸங் அகத்வா. எத்தா²தி புரிமபத³த்³வயே. வுத்தானுஸாரேனாதி வுத்தனயானுஸாரேன.
Padadvayaṃ . Amissetvāti acittasacittapadehi evameva missaṃ akatvā. Etthāti purimapadadvaye. Vuttānusārenāti vuttanayānusārena.
539. கம்மதோதி ஸமனுபா⁴ஸனகம்மதோ.
539.Kammatoti samanubhāsanakammato.
540. ஆபஜ்ஜித்வா அகம்மதோதி ஸமனுபா⁴ஸனகம்மங் வினாவ ஆபஜ்ஜித்வா.
540.Āpajjitvā akammatoti samanubhāsanakammaṃ vināva āpajjitvā.
541. ஸமனுபா⁴ஸனே ஆபஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்திங் ஸமனுபா⁴ஸனமாஹ காரணூபசாரேன.
541. Samanubhāsane āpajjitabbaṃ saṅghādisesāpattiṃ samanubhāsanamāha kāraṇūpacārena.
542. அவஸேஸந்தி முஸாவாத³பாசித்தியாதி³கங்.
542.Avasesanti musāvādapācittiyādikaṃ.
543. விஸுஜ்ஜ²தி அஸம்முகா²தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ அஸம்முகா² விஸுஜ்ஜ²தி. இத³ஞ்ச ஸம்முகா²வினயேன சேவ படிஞ்ஞாதகரணேன ச ஸமெந்தங் ஆபத்தாதி⁴கரணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தத்த² புக்³க³லஸம்முக²தாய ஸப்³பா⁴வேபி ஸங்க⁴ஸ்ஸ அஸம்முக²தாய ஆபஜ்ஜதி வா விஸுஜ்ஜ²தி வாதி ‘‘அஸம்முகா²’’தி வுத்தங்.
543.Visujjhati asammukhāti saṅghassa asammukhā visujjhati. Idañca sammukhāvinayena ceva paṭiññātakaraṇena ca samentaṃ āpattādhikaraṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Tattha puggalasammukhatāya sabbhāvepi saṅghassa asammukhatāya āpajjati vā visujjhati vāti ‘‘asammukhā’’ti vuttaṃ.
551. ‘‘அசித்தகசதுக்கங் அஜானந்தசதுக்க’’ந்தி குஸலத்திகப²ஸ்ஸபஞ்சகாதி³வோஹாரோ விய ஆதி³பத³வஸேன வுத்தோ.
551. ‘‘Acittakacatukkaṃ ajānantacatukka’’nti kusalattikaphassapañcakādivohāro viya ādipadavasena vutto.