Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
ஏகுத்தரிகனயோ த³ஸகவாரவண்ணனா
Ekuttarikanayo dasakavāravaṇṇanā
330. த³ஸகேஸு அட்டா²னே வா பனாதி அகாரணே வா பன. தத்தா²தி நவகேஸு. ‘‘நத்தி² தி³ன்னந்திஆதி³வஸேனா’’தி ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘நத்தி² யிட்ட²ங் நத்தி² ஹுத’’ந்திஆத³யோ (த⁴॰ ஸ॰ 1221; ம॰ நி॰ 94.225; 3.91, 116; ஸங்॰ நி॰ 3.210; அ॰ நி॰ 10.176) நவ நத்தி²கா ஸங்க³ஹேதப்³பா³. ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோதி ஆதி³வஸேனா’’திஆதி³ஸத்³தே³ன (தீ³॰ நி॰ 1.31; ம॰ நி॰ 1.269) ‘‘அஸஸ்ஸதோ லோகோ’’திஆத³யோ (ம॰ நி॰ 1.269) நவ அந்தக்³கா³ஹிகே ஸங்க³ண்ஹாதி. விபரீதா ஸம்மத்தாதி த³ஸஹி மிச்ச²த்தேஹி விபரீதா த³ஸ ஸம்மத்தா ஸம்மாதி³ட்டி² ஸம்மாஸங்கப்போ ஸம்மாவாசா ஸம்மாகம்மந்தோ ஸம்மாஆஜீவோ ஸம்மாவாயாமோ ஸம்மாஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴ ஸம்மாஞாணங் ஸம்மாவிமுத்தீதி.
330. Dasakesu aṭṭhāne vā panāti akāraṇe vā pana. Tatthāti navakesu. ‘‘Natthi dinnantiādivasenā’’ti ādisaddena ‘‘natthi yiṭṭhaṃ natthi huta’’ntiādayo (dha. sa. 1221; ma. ni. 94.225; 3.91, 116; saṃ. ni. 3.210; a. ni. 10.176) nava natthikā saṅgahetabbā. ‘‘Sassato lokoti ādivasenā’’tiādisaddena (dī. ni. 1.31; ma. ni. 1.269) ‘‘asassato loko’’tiādayo (ma. ni. 1.269) nava antaggāhike saṅgaṇhāti. Viparītā sammattāti dasahi micchattehi viparītā dasa sammattā sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi sammāñāṇaṃ sammāvimuttīti.
த³ஸ ஆதீ³னவா நித்³தி³ட்டா²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. உந்தூ³ரக்கா²யிதந்தி மூஸிகேன கா²தி³தங். எத்த² ஹி கே²தா⁴து கா²த³னத்தோ² ஹோதி. அக்³கி³த³ட்³ட⁴ந்தி அக்³கி³னா த³ட்³ட⁴ங். ஏதேஸூதி ஏதேஸு த³ஸஸு பங்ஸுகூலேஸு. உத³கஸாடிகங் வா ஸங்கச்சிகங் வாதி பி⁴க்கு²னீனங் உத³கஸாடிகங் வா ஸங்கச்சிகங் வா. எத்த² வாஸத்³தோ³ அனியமவிகப்பத்தோ².
Dasa ādīnavā niddiṭṭhāti sambandho. Undūrakkhāyitanti mūsikena khāditaṃ. Ettha hi khedhātu khādanattho hoti. Aggidaḍḍhanti agginā daḍḍhaṃ. Etesūti etesu dasasu paṃsukūlesu. Udakasāṭikaṃ vā saṃkaccikaṃ vāti bhikkhunīnaṃ udakasāṭikaṃ vā saṃkaccikaṃ vā. Ettha vāsaddo aniyamavikappattho.
பண்ணஸந்தா²ரோ திணஸந்தா²ரேன ஸங்க³ஹிதோ. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³பே³ஸு த³ஸகேஸு.
Paṇṇasanthāro tiṇasanthārena saṅgahito. Sabbatthāti sabbesu dasakesu.
இதி த³ஸகவாரவண்ணனாய யோஜனா ஸமத்தா.
Iti dasakavāravaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 10. த³ஸகவாரோ • 10. Dasakavāro
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / த³ஸகவாரவண்ணனா • Dasakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / த³ஸகவாரவண்ணனா • Dasakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / த³ஸகவாரவண்ணனா • Dasakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²க்கவாராதி³வண்ணனா • Chakkavārādivaṇṇanā