Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā

    ஏளகலோமஸமுட்டா²னவண்ணனா

    Eḷakalomasamuṭṭhānavaṇṇanā

    263. ஏளகலோமா த்³வே ஸெய்யாதி ஏளகலோமஸிக்கா²பத³ஞ்சேவ த்³வே ச ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பதா³னி. ஆஹச்ச பிண்ட³போ⁴ஜனந்தி ஆஹச்சபாத³கஸிக்கா²பத³ஞ்ச ஆவஸத²பிண்ட³போ⁴ஜனஸிக்கா²பத³ஞ்ச. க³ணவிகாலஸன்னிதீ⁴தி க³ணபோ⁴ஜனவிகாலபோ⁴ஜனஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³த்தயங் . த³ந்தபோனேன சேலகாதி த³ந்தபோனஸிக்கா²பத³ஞ்ச அசேலகஸிக்கா²பத³ஞ்ச. உய்யுத்தங் ஸேனங் உய்யோதீ⁴தி ‘‘உய்யுத்தங் ஸேனங் த³ஸ்ஸனாய க³ச்செ²ய்ய, ஸேனாய வஸெய்ய, உய்யோதி⁴கங் வா…பே॰… அனீகத³ஸ்ஸனங் வா க³ச்செ²ய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். ஸுரா ஓரேன ந்ஹாயனாதி ஸுராபானஸிக்கா²பத³ஞ்ச ஓரேனத்³த⁴மாஸனஹானஸிக்கா²பத³ஞ்ச. து³ப்³ப³ண்ணே த்³வே தே³ஸனிகாதி ‘‘திண்ணங் து³ப்³ப³ண்ணகரணான’’ந்தி வுத்தஸிக்கா²பத³ஞ்ச வுத்தாவஸேஸபாடிதே³ஸனீயத்³வயஞ்ச. லஸுணுபதிட்டே² நச்சனாதி லஸுணஸிக்கா²பத³ங், ‘‘பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பானீயேன வா விதூ⁴பனேன வா உபதிட்டெ²ய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³ங், ‘‘நச்சங் வா கீ³தங் வா வாதி³தங் வா த³ஸ்ஸனாய க³ச்செ²ய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³ஞ்ச. இதோ பரங் பாளிங் விரஜ்ஜி²த்வா லிக²ந்தி. யதா² பன அத்த²ங் வண்ணயிஸ்ஸாம; ஏவமெத்த² அனுக்கமோ வேதி³தப்³போ³.

    263.Eḷakalomādve seyyāti eḷakalomasikkhāpadañceva dve ca sahaseyyasikkhāpadāni. Āhacca piṇḍabhojananti āhaccapādakasikkhāpadañca āvasathapiṇḍabhojanasikkhāpadañca. Gaṇavikālasannidhīti gaṇabhojanavikālabhojanasannidhikārakasikkhāpadattayaṃ . Dantaponena celakāti dantaponasikkhāpadañca acelakasikkhāpadañca. Uyyuttaṃ senaṃ uyyodhīti ‘‘uyyuttaṃ senaṃ dassanāya gaccheyya, senāya vaseyya, uyyodhikaṃ vā…pe… anīkadassanaṃ vā gaccheyyā’’ti vuttasikkhāpadattayaṃ. Surā orena nhāyanāti surāpānasikkhāpadañca orenaddhamāsanahānasikkhāpadañca. Dubbaṇṇe dve desanikāti ‘‘tiṇṇaṃ dubbaṇṇakaraṇāna’’nti vuttasikkhāpadañca vuttāvasesapāṭidesanīyadvayañca. Lasuṇupatiṭṭhe naccanāti lasuṇasikkhāpadaṃ, ‘‘bhikkhussa bhuñjantassa pānīyena vā vidhūpanena vā upatiṭṭheyyā’’ti vuttasikkhāpadaṃ, ‘‘naccaṃ vā gītaṃ vā vāditaṃ vā dassanāya gaccheyyā’’ti vuttasikkhāpadañca. Ito paraṃ pāḷiṃ virajjhitvā likhanti. Yathā pana atthaṃ vaṇṇayissāma; evamettha anukkamo veditabbo.

    ந்ஹானமத்த²ரணங் ஸெய்யாதி ‘‘நக்³கா³ நஹாயெய்ய, ஏகத்த²ரணபாவுரணா துவட்டெய்யுங், ஏகமஞ்சே துவட்டெய்யு’’ந்தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். அந்தோரட்டே² ததா² ப³ஹீதி ‘‘அந்தோரட்டே² ஸாஸங்கஸம்மதே, திரோரட்டே² ஸாஸங்கஸம்மதே’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். அந்தோவஸ்ஸங் சித்தாகா³ரந்தி ‘‘அந்தோவஸ்ஸங் சாரிகங் பக்கமெய்ய, ராஜாகா³ரங் வா சித்தாகா³ரங் வா…பே॰… பொக்க²ரணிங் வா த³ஸ்ஸனாய க³ச்செ²ய்யா’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். ஆஸந்தி³ங் ஸுத்தகந்தனாதி ‘‘ஆஸந்தி³ங் வா பல்லங்கங் வா பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஸுத்தங் கந்தெய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங்.

    Nhānamattharaṇaṃseyyāti ‘‘naggā nahāyeyya, ekattharaṇapāvuraṇā tuvaṭṭeyyuṃ, ekamañce tuvaṭṭeyyu’’nti vuttasikkhāpadattayaṃ. Antoraṭṭhe tathā bahīti ‘‘antoraṭṭhe sāsaṅkasammate, tiroraṭṭhe sāsaṅkasammate’’ti vuttasikkhāpadadvayaṃ. Antovassaṃ cittāgāranti ‘‘antovassaṃ cārikaṃ pakkameyya, rājāgāraṃ vā cittāgāraṃ vā…pe… pokkharaṇiṃ vā dassanāya gaccheyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Āsandiṃ suttakantanāti ‘‘āsandiṃ vā pallaṅkaṃ vā paribhuñjeyya, suttaṃ kanteyyā’’ti vuttasikkhāpadadvayaṃ.

    வெய்யாவச்சங் ஸஹத்தா² சாதி ‘‘கி³ஹிவெய்யாவச்சங் கரெய்ய, அகா³ரிகஸ்ஸ வா பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வா பரிப்³பா³ஜிகாய வா ஸஹத்தா² கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா த³தெ³ய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். அபி⁴க்கு²காவாஸேன சாதி ‘‘அபி⁴க்கு²கே ஆவாஸே வஸ்ஸங் வஸெய்யா’’தி இத³மேதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ச²த்தங் யானஞ்ச ஸங்கா⁴ணிந்தி ‘‘ச²த்துபாஹனங் தா⁴ரெய்ய, யானேன யாயெய்ய, ஸங்கா⁴ணிங் தா⁴ரெய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். அலங்காரக³ந்த⁴வாஸிதந்தி ‘‘இத்தா²லங்காரங் தா⁴ரெய்ய, க³ந்த⁴சுண்ணகேன நஹாயெய்ய, வாஸிதகேன பிஞ்ஞாகேன நஹாயெய்யா’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். பி⁴க்கு²னீதிஆதி³னா ‘‘பி⁴க்கு²னியா உம்மத்³தா³பெய்யா’’திஆதீ³னி சத்தாரி ஸிக்கா²பதா³னி வுத்தானி. அஸங்கச்சிகா ஆபத்தீதி ‘‘அஸங்கச்சிகா கா³மங் பவிஸெய்ய பாசித்திய’’ந்தி ஏவங் வுத்தஆபத்தி ச. சத்தாரீஸா சதுத்தரீதி ஏதானி ஸப்³பா³னிபி சதுசத்தாலீஸ ஸிக்கா²பதா³னி வுத்தானி.

    Veyyāvaccaṃ sahatthā cāti ‘‘gihiveyyāvaccaṃ kareyya, agārikassa vā paribbājakassa vā paribbājikāya vā sahatthā khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā dadeyyā’’ti vuttasikkhāpadadvayaṃ. Abhikkhukāvāsena cāti ‘‘abhikkhuke āvāse vassaṃ vaseyyā’’ti idametaṃ sandhāya vuttaṃ. Chattaṃ yānañca saṅghāṇinti ‘‘chattupāhanaṃ dhāreyya, yānena yāyeyya, saṅghāṇiṃ dhāreyyā’’ti vuttasikkhāpadattayaṃ. Alaṅkāragandhavāsitanti ‘‘itthālaṅkāraṃ dhāreyya, gandhacuṇṇakena nahāyeyya, vāsitakena piññākena nahāyeyyā’’ti vuttasikkhāpadattayaṃ. Bhikkhunītiādinā ‘‘bhikkhuniyā ummaddāpeyyā’’tiādīni cattāri sikkhāpadāni vuttāni. Asaṅkaccikā āpattīti ‘‘asaṅkaccikā gāmaṃ paviseyya pācittiya’’nti evaṃ vuttaāpatti ca. Cattārīsā catuttarīti etāni sabbānipi catucattālīsa sikkhāpadāni vuttāni.

    காயேன ந வாசாசித்தேன, காயசித்தேன ந வாசதோதி காயேன சேவ காயசித்தேன ச ஸமுட்ட²ஹந்தி; ந வாசாசித்தேன ந வாசதோதி அத்தோ². த்³விஸமுட்டா²னிகா ஸப்³பே³, ஸமா ஏளகலோமிகாதி இத³ங் உத்தானத்த²மேவ.

    Kāyena na vācācittena, kāyacittena na vācatoti kāyena ceva kāyacittena ca samuṭṭhahanti; na vācācittena na vācatoti attho. Dvisamuṭṭhānikā sabbe, samā eḷakalomikāti idaṃ uttānatthameva.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 6. ஏளகலோமஸமுட்டா²னங் • 6. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏளகலோமஸமுட்டா²னவண்ணனா • Eḷakalomasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact