Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga

    6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³ங்

    6. Eḷakalomasikkhāpadaṃ

    571. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கோஸலேஸு ஜனபதே³ ஸாவத்தி²ங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அந்தராமக்³கே³ ஏளகலோமானி உப்பஜ்ஜிங்ஸு. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² தானி ஏளகலோமானி உத்தராஸங்கே³ன ப⁴ண்டி³கங் ப³ந்தி⁴த்வா அக³மாஸி. மனுஸ்ஸா தங் பி⁴க்கு²ங் பஸ்ஸித்வா உப்பண்டே³ஸுங் – ‘‘கித்தகேன தே, ப⁴ந்தே, கீதானி? கித்தகோ உத³யோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி? ஸோ பி⁴க்கு² தேஹி மனுஸ்ஸேஹி உப்பண்டி³யமானோ மங்கு அஹோஸி. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா தானி ஏளகலோமானி டி²தகோவ ஆஸும்பி⁴. பி⁴க்கூ² தங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘கிஸ்ஸ த்வங், ஆவுஸோ, இமானி ஏளகலோமானி டி²தகோவ ஆஸும்ப⁴ஸீ’’தி? ‘‘ததா² ஹி பனாஹங், ஆவுஸோ, இமேஸங் ஏளகலோமானங் காரணா மனுஸ்ஸேஹி உப்பண்டி³தோ’’தி. ‘‘கீவ தூ³ரதோ பன த்வங், ஆவுஸோ, இமானி ஏளகலோமானி ஆஹரீ’’தி? ‘‘அதிரேகதியோஜனங், ஆவுஸோ’’தி. யே தே பி⁴க்கூ² அப்பிச்சா²…பே॰… தே உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம பி⁴க்கு² அதிரேகதியோஜனங் ஏளகலோமானி ஆஹரிஸ்ஸதீ’’தி! அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² தங் பி⁴க்கு²ங் அனேகபரியாயேன விக³ரஹித்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², அதிரேகதியோஜனங் ஏளகலோமானி ஆஹரீதி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம த்வங், மோக⁴புரிஸ, அதிரேகதியோஜனங் ஏளகலோமானி ஆஹரிஸ்ஸஸி! நேதங் மோக⁴புரிஸ, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –

    571. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññatarassa bhikkhuno kosalesu janapade sāvatthiṃ gacchantassa antarāmagge eḷakalomāni uppajjiṃsu. Atha kho so bhikkhu tāni eḷakalomāni uttarāsaṅgena bhaṇḍikaṃ bandhitvā agamāsi. Manussā taṃ bhikkhuṃ passitvā uppaṇḍesuṃ – ‘‘kittakena te, bhante, kītāni? Kittako udayo bhavissatī’’ti? So bhikkhu tehi manussehi uppaṇḍiyamāno maṅku ahosi. Atha kho so bhikkhu sāvatthiṃ gantvā tāni eḷakalomāni ṭhitakova āsumbhi. Bhikkhū taṃ bhikkhuṃ etadavocuṃ – ‘‘kissa tvaṃ, āvuso, imāni eḷakalomāni ṭhitakova āsumbhasī’’ti? ‘‘Tathā hi panāhaṃ, āvuso, imesaṃ eḷakalomānaṃ kāraṇā manussehi uppaṇḍito’’ti. ‘‘Kīva dūrato pana tvaṃ, āvuso, imāni eḷakalomāni āharī’’ti? ‘‘Atirekatiyojanaṃ, āvuso’’ti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma bhikkhu atirekatiyojanaṃ eḷakalomāni āharissatī’’ti! Atha kho te bhikkhū taṃ bhikkhuṃ anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, atirekatiyojanaṃ eḷakalomāni āharīti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, atirekatiyojanaṃ eḷakalomāni āharissasi! Netaṃ moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    572. ‘‘பி⁴க்கு²னோ பனேவ அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ ஏளகலோமானி உப்பஜ்ஜய்யுங். ஆகங்க²மானேன பி⁴க்கு²னா படிக்³க³ஹேதப்³பா³னி. படிக்³க³ஹெத்வா தியோஜனபரமங் ஸஹத்தா² ஹரிதப்³பா³னி 1, அஸந்தே ஹாரகே. ததோ சே உத்தரி ஹரெய்ய, அஸந்தேபி ஹாரகே, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி.

    572.‘‘Bhikkhunopaneva addhānamaggappaṭipannassa eḷakalomāni uppajjayyuṃ. Ākaṅkhamānena bhikkhunā paṭiggahetabbāni. Paṭiggahetvā tiyojanaparamaṃ sahatthā haritabbāni 2, asante hārake. Tato ce uttari hareyya, asantepi hārake, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.

    573. பி⁴க்கு²னோ பனேவ அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸாதி பந்த²ங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ.

    573.Bhikkhunopaneva addhānamaggappaṭipannassāti panthaṃ gacchantassa.

    ஏளகலோமானி உப்பஜ்ஜெய்யுந்தி உப்பஜ்ஜெய்யுங் ஸங்க⁴தோ வா க³ணதோ வா ஞாதிதோ வா மித்ததோ வா பங்ஸுகூலங் வா அத்தனோ வா த⁴னேன.

    Eḷakalomāni uppajjeyyunti uppajjeyyuṃ saṅghato vā gaṇato vā ñātito vā mittato vā paṃsukūlaṃ vā attano vā dhanena.

    ஆகங்க²மானேனாதி இச்ச²மானேன படிக்³க³ஹேதப்³பா³னி.

    Ākaṅkhamānenāti icchamānena paṭiggahetabbāni.

    படிக்³க³ஹெத்வா தியோஜனபரமங் ஸஹத்தா² ஹரிதப்³பா³னீதி தியோஜனபரமதா ஸஹத்தா² ஹரிதப்³பா³னி.

    Paṭiggahetvā tiyojanaparamaṃ sahatthā haritabbānīti tiyojanaparamatā sahatthā haritabbāni.

    அஸந்தே ஹாரகேதி நாஞ்ஞோ கோசி ஹாரகோ ஹோதி இத்தீ² வா புரிஸோ வா க³ஹட்டோ² வா பப்³ப³ஜிதோ வா.

    Asante hāraketi nāñño koci hārako hoti itthī vā puriso vā gahaṭṭho vā pabbajito vā.

    ததோ சே உத்தரி ஹரெய்ய, அஸந்தேபி ஹாரகேதி பட²மங் பாத³ங் தியோஜனங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. து³தியங் பாத³ங் அதிக்காமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் 3. அந்தோதியோஜனே டி²தோ ப³ஹிதியோஜனங் பாதேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங் 4. அஞ்ஞஸ்ஸ யானே வா ப⁴ண்டே³ வா அஜானந்தஸ்ஸ பக்கி²பித்வா தியோஜனங் அதிக்காமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி. நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³பா³னி ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³பா³னி…பே॰… இமானி மே, ப⁴ந்தே, ஏளகலோமானி தியோஜனங் அதிக்காமிதானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி. இமானாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீதி…பே॰… த³தெ³ய்யாதி…பே॰… த³தெ³ய்யுந்தி…பே॰… ஆயஸ்மதோ த³ம்மீதி.

    Tato ce uttari hareyya, asantepi hāraketi paṭhamaṃ pādaṃ tiyojanaṃ atikkāmeti, āpatti dukkaṭassa. Dutiyaṃ pādaṃ atikkāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ 5. Antotiyojane ṭhito bahitiyojanaṃ pāteti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ 6. Aññassa yāne vā bhaṇḍe vā ajānantassa pakkhipitvā tiyojanaṃ atikkāmeti, nissaggiyāni honti. Nissajjitabbāni saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbāni…pe… imāni me, bhante, eḷakalomāni tiyojanaṃ atikkāmitāni nissaggiyāni. Imānāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti…pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.

    574. அதிரேகதியோஜனே அதிரேகஸஞ்ஞீ அதிக்காமேதி 7, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அதிரேகதியோஜனே வேமதிகோ அதிக்காமேதி 8, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அதிரேகதியோஜனே ஊனகஸஞ்ஞீ அதிக்காமேதி 9, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.

    574. Atirekatiyojane atirekasaññī atikkāmeti 10, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekatiyojane vematiko atikkāmeti 11, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Atirekatiyojane ūnakasaññī atikkāmeti 12, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.

    ஊனகதியோஜனே அதிரேகஸஞ்ஞீ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகதியோஜனே வேமதிகோ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஊனகதியோஜனே ஊனகஸஞ்ஞீ, அனாபத்தி.

    Ūnakatiyojane atirekasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ūnakatiyojane vematiko, āpatti dukkaṭassa. Ūnakatiyojane ūnakasaññī, anāpatti.

    575. அனாபத்தி தியோஜனங் ஹரதி, ஊனகதியோஜனங் ஹரதி, தியோஜனங் ஹரதிபி, பச்சாஹரதிபி, தியோஜனங் வாஸாதி⁴ப்பாயோ க³ந்த்வா ததோ பரங் ஹரதி, அச்சி²ன்னங் படிலபி⁴த்வா ஹரதி, நிஸ்ஸட்ட²ங் படிலபி⁴த்வா ஹரதி, அஞ்ஞங் ஹராபேதி கதப⁴ண்ட³ங், உம்மத்தகஸ்ஸ, ஆதி³கம்மிகஸ்ஸாதி.

    575. Anāpatti tiyojanaṃ harati, ūnakatiyojanaṃ harati, tiyojanaṃ haratipi, paccāharatipi, tiyojanaṃ vāsādhippāyo gantvā tato paraṃ harati, acchinnaṃ paṭilabhitvā harati, nissaṭṭhaṃ paṭilabhitvā harati, aññaṃ harāpeti katabhaṇḍaṃ, ummattakassa, ādikammikassāti.

    ஏளகலோமஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங் ச²ட்ட²ங்.

    Eḷakalomasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹாரேதப்³பா³னி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    2. hāretabbāni (sī. syā. ka.)
    3. நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி (ஸ்யா॰)
    4. நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி (ஸ்யா॰)
    5. nissaggiyāni honti (syā.)
    6. nissaggiyāni honti (syā.)
    7. தியோஜனங் அதிக்காமேதி (ஸ்யா॰)
    8. தியோஜனங் அதிக்காமேதி (ஸ்யா॰)
    9. தியோஜனங் அதிக்காமேதி (ஸ்யா॰)
    10. tiyojanaṃ atikkāmeti (syā.)
    11. tiyojanaṃ atikkāmeti (syā.)
    12. tiyojanaṃ atikkāmeti (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact