Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா
6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
572-3. அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸாதி இமினா பகதியா தீ³க⁴மக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ உப்பன்னானிபி தியோஜனபரமமேவ ஹரிதப்³பா³னி, பகே³வ அப்படிபன்னஸ்ஸாதி த³ஸ்ஸேதி. அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி வா ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேனேவ வாஸாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ படிப்பஸ்ஸத்³த⁴க³மனுஸ்ஸாஹத்தா ‘‘அப்படிபன்னோ’’தி ஸங்க்²யங் க³தஸ்ஸ அனாபத்தீதி ஸித்³தா⁴. இமஸ்மிங் அத்த²விகப்பே ஹி பி⁴க்கு²னோ பனேவ ஏளகலோமானி உப்பஜ்ஜெய்யுங்…பே॰… அஸந்தேபி ஹாரகே அத்³தா⁴னங் மக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி யோஜனா வேதி³தப்³பா³. ஆகங்க²மானேன பி⁴க்கு²னா படிக்³க³ஹேதப்³பா³னீதி அத்தனோ ஸந்தகானங்யேவ தியோஜனாதிக்கமே ஆபத்திங் த³ஸ்ஸேதி. தேன அனாகங்க²மானேன பரஸந்தகானி படிக்³க³ஹிதானி அதிரேகதியோஜனங் ஹரந்தஸ்ஸ அனாபத்தி ஸித்³தா⁴. அயமத்தோ² ‘‘பி⁴க்கு²னோ உப்பஜ்ஜெய்யு’’ந்தி இமினா, ‘‘அச்சி²ன்னங் படிலபி⁴த்வா’’தி இமினா ச தீ³பிதோவ ஹோதீதி. போராணக³ண்டி²பதே³ ச ‘‘அஞ்ஞங் பி⁴க்கு²ங் ஹராபெந்தோ க³ச்ச²தி சே, த்³வின்னங் அனாபத்தீதி வுத்தங், தஸ்மா த்³வே பி⁴க்கூ² தியோஜனபரமங் பத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் பரிவத்தெத்வா சே ஹரந்தி, அனாபத்தீதி ஸித்³த⁴ங், தேனேவ அனாபத்திவாரே ‘‘அஞ்ஞங் ஹராபேதீ’’தி வுத்தங். கிங் ஹராபேதி? ஜானந்தங் அஜானந்தங். கிஞ்செத்த² யதி³ ஜானந்தங், ‘‘அஞ்ஞோ ஹரிஸ்ஸதீதி ட²பேதி, தேன ஹரிதேபி ஆபத்தியேவா’’தி ஏகங்ஸதோ ந வத்தப்³ப³ங். ஜானந்தோபி ஹி ஏகச்சோ ஹரதீதி. ததோ அட்ட²கதா²ய விருஜ்ஜ²தி. அத² அஜானந்தங், ‘‘அஞ்ஞஸ்ஸ யானே வா ப⁴ண்டே³ வா அஜானந்தஸ்ஸ பக்கி²பித்வா தியோஜனங் அதிக்காமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யானீ’’தி பாளியா விருஜ்ஜ²தி, அத² உபோ⁴பி ஏகதோ ஏகங் ப⁴ண்ட³ங் ஹராபெந்தி, தம்பி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா. அனிஸ்ஸக்³கி³யந்தி யுத்தியா விருஜ்ஜ²தி ‘‘தியோஜனபரமங் ஸஹத்தா² ஹரிதப்³பா³னி அஸந்தே ஹாரகே’’தி அவிஸேஸேன ச பாளி வுத்தா. ஹாரகோபி ஸசேதனோ அசேதனோதி து³விதோ⁴. ஸசேதனோபி ஏளகலோமபா⁴வங் வா ‘‘அஹமித³ங் ஹராமீ’’தி வா ‘‘மங் ஏஸ இத³ங் ஹராபேதீ’’தி வா ஜானநாஜானநவஸேன து³விதோ⁴ ஹோதி. தத்த² அசேதனோ நாம ஹாரகோ நதீ³ஸோதோ வா நாவா வா அஸ்ஸாமிகயானங் வா ஹோதி. ஸசேதனோ பாகடோவ. தத்த² ‘‘மங் ஏஸ இத³ங் ஹராபேதீ’’தி எத்தகங் ஜானந்தங் மனுஸ்ஸங் வா திரச்சா²னக³தங் வா அஞ்ஞங் ஹராபேதி, அனாபத்தீதி அனுக³ண்டி²பத³நயோ. அயங் பாளியா, அட்ட²கதா²ய ச ஏகரஸோ வினிச்ச²யோ, ‘‘அஸந்தே ஹாரகே’’தி கிஞ்சாபி இத³ங் அவிஸேஸதோ வுத்தங், ‘‘அஞ்ஞஸ்ஸ யானே வா ப⁴ண்டே³ வா அஜானந்தஸ்ஸா’’தி வசனதோ பன ஸசேதனோவ ஹாரகோ தத்த² அதி⁴ப்பேதோதி பஞ்ஞாயதி, ஸோ ச ஏளகலோமபா⁴வஞ்ச ‘‘இத³ங் ஹராமீ’’தி ச ஜானந்தோ நாதி⁴ப்பேதோ. தேன வுத்தங் ‘‘அஞ்ஞோ ஹரிஸ்ஸதீதி ட²பேதி, தேன ஹரிதேபி ஆபத்தியேவா’’திஆதி³. தத்த² ஹேதுகத்துனோ அபா⁴வதோவ. பாளியஞ்ஹி ‘‘அஞ்ஞங் ஹராபேதீ’’தி ஹேதுகத்துவஸேன வுத்தா . இதரே த்³வே ஜானந்தா இத⁴ ஸம்ப⁴வந்தி. ‘‘அஜானந்தஸ்ஸ பக்கி²பித்வா’’தி பாளியங் ‘‘ஏஸ ஹராபேதீ’’தி வா ‘‘இத³ங் டா²னங் அதிக்கமாபேதீ’’தி வா ஜானந்தஸ்ஸ யானே வா ப⁴ண்டே³ வா பக்கி²பித்வா தியோஜனங் அதிக்கமாபேதி, ந நிஸ்ஸக்³கி³யா ஹொந்தீதி தீ³பேதி.
572-3.Addhānamaggappaṭipannassāti iminā pakatiyā dīghamaggappaṭipannassa uppannānipi tiyojanaparamameva haritabbāni, pageva appaṭipannassāti dasseti. Addhānamaggappaṭipannassa nissaggiyanti vā sambandho. Teneva vāsādhippāyassa paṭippassaddhagamanussāhattā ‘‘appaṭipanno’’ti saṅkhyaṃ gatassa anāpattīti siddhā. Imasmiṃ atthavikappe hi bhikkhuno paneva eḷakalomāni uppajjeyyuṃ…pe… asantepi hārake addhānaṃ maggappaṭipannassa nissaggiyaṃ pācittiyanti yojanā veditabbā. Ākaṅkhamānena bhikkhunā paṭiggahetabbānīti attano santakānaṃyeva tiyojanātikkame āpattiṃ dasseti. Tena anākaṅkhamānena parasantakāni paṭiggahitāni atirekatiyojanaṃ harantassa anāpatti siddhā. Ayamattho ‘‘bhikkhuno uppajjeyyu’’nti iminā, ‘‘acchinnaṃ paṭilabhitvā’’ti iminā ca dīpitova hotīti. Porāṇagaṇṭhipade ca ‘‘aññaṃ bhikkhuṃ harāpento gacchati ce, dvinnaṃ anāpattīti vuttaṃ, tasmā dve bhikkhū tiyojanaparamaṃ patvā aññamaññassa bhaṇḍaṃ parivattetvā ce haranti, anāpattīti siddhaṃ, teneva anāpattivāre ‘‘aññaṃ harāpetī’’ti vuttaṃ. Kiṃ harāpeti? Jānantaṃ ajānantaṃ. Kiñcettha yadi jānantaṃ, ‘‘añño harissatīti ṭhapeti, tena haritepi āpattiyevā’’ti ekaṃsato na vattabbaṃ. Jānantopi hi ekacco haratīti. Tato aṭṭhakathāya virujjhati. Atha ajānantaṃ, ‘‘aññassa yāne vā bhaṇḍe vā ajānantassa pakkhipitvā tiyojanaṃ atikkāmeti, nissaggiyānī’’ti pāḷiyā virujjhati, atha ubhopi ekato ekaṃ bhaṇḍaṃ harāpenti, tampi nissaggiyaṃ siyā. Anissaggiyanti yuttiyā virujjhati ‘‘tiyojanaparamaṃ sahatthā haritabbāni asante hārake’’ti avisesena ca pāḷi vuttā. Hārakopi sacetano acetanoti duvidho. Sacetanopi eḷakalomabhāvaṃ vā ‘‘ahamidaṃ harāmī’’ti vā ‘‘maṃ esa idaṃ harāpetī’’ti vā jānanājānanavasena duvidho hoti. Tattha acetano nāma hārako nadīsoto vā nāvā vā assāmikayānaṃ vā hoti. Sacetano pākaṭova. Tattha ‘‘maṃ esa idaṃ harāpetī’’ti ettakaṃ jānantaṃ manussaṃ vā tiracchānagataṃ vā aññaṃ harāpeti, anāpattīti anugaṇṭhipadanayo. Ayaṃ pāḷiyā, aṭṭhakathāya ca ekaraso vinicchayo, ‘‘asante hārake’’ti kiñcāpi idaṃ avisesato vuttaṃ, ‘‘aññassa yāne vā bhaṇḍe vā ajānantassā’’ti vacanato pana sacetanova hārako tattha adhippetoti paññāyati, so ca eḷakalomabhāvañca ‘‘idaṃ harāmī’’ti ca jānanto nādhippeto. Tena vuttaṃ ‘‘añño harissatīti ṭhapeti, tena haritepi āpattiyevā’’tiādi. Tattha hetukattuno abhāvatova. Pāḷiyañhi ‘‘aññaṃ harāpetī’’ti hetukattuvasena vuttā . Itare dve jānantā idha sambhavanti. ‘‘Ajānantassa pakkhipitvā’’ti pāḷiyaṃ ‘‘esa harāpetī’’ti vā ‘‘idaṃ ṭhānaṃ atikkamāpetī’’ti vā jānantassa yāne vā bhaṇḍe vā pakkhipitvā tiyojanaṃ atikkamāpeti, na nissaggiyā hontīti dīpeti.
‘‘ஹராபேதீ’’தி இத³ங் ஹேதுகத்துவசனதங் ஸாதே⁴தி, தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸாமிகஸ்ஸ அஜானந்தஸ்ஸேவா’’தி இத³ங் ‘‘மங் ஏஸ ஹராபேதீ’’தி ஏவங் அஜானந்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘ஸாரேதி சோதே³தி அனுப³ந்தா⁴பேதீ’’தி இத³ங் ‘‘மங் ஏஸ இத³ங் டா²னங் அதிக்கமாபேதீ’’தி ஏவங் ஜானந்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அஜானந்தோபி ஸாரணாதீ³ஹி டி²தட்டா²னங் நாதிக்கமதி, ந வா அனுப³ந்த⁴தி. அத² ஸாரணாதீ³ஹி அனதிக்கமித்வா அத்தனோ ருசியா அதிக்கமதி ஆபத்தி ஏவ பி⁴க்கு²னோ ஹேதுகத்துபா⁴வாஸம்ப⁴வதோ.
‘‘Harāpetī’’ti idaṃ hetukattuvacanataṃ sādheti, tasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sāmikassa ajānantassevā’’ti idaṃ ‘‘maṃ esa harāpetī’’ti evaṃ ajānantaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Sāreti codeti anubandhāpetī’’ti idaṃ ‘‘maṃ esa idaṃ ṭhānaṃ atikkamāpetī’’ti evaṃ jānantaṃ sandhāya vuttaṃ. Ajānantopi sāraṇādīhi ṭhitaṭṭhānaṃ nātikkamati, na vā anubandhati. Atha sāraṇādīhi anatikkamitvā attano ruciyā atikkamati āpatti eva bhikkhuno hetukattubhāvāsambhavato.
இதா³னி யதா²டி²தட்டா²னதோ பட்டா²ய வக்கா²ம, ‘‘அஸந்தேபி ஹாரகே’’தி ஹாரகாலாப⁴பச்சயாபி ஸயங் ஹரணதோ நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ, பகே³வ ஸதி ஹாரகேதி அயமேகோ அத்தோ². அவதா⁴ரணத்த²ங் அபி-ஸத்³த³ங் க³ஹெத்வா அஸந்தே ஏவ ஹாரகே நிஸ்ஸக்³கி³யங், ஸதி பன ஹாரகே ந தேன ஹராபெந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி அயங் து³தியோ அத்தோ². ‘‘ஸங்க⁴தோ வா…பே॰… அத்தனோ வா த⁴னேனா’’தி இமினா கிஞ்சாபி அசித்தகமித³ங் ஸிக்கா²பத³ங், ஸங்கா⁴தி³தோ பன அத்தனா ஆகங்க²மானேன படிக்³க³ஹிதஸ்ஸேவ ஏளகலோமஸ்ஸ தியோஜனாதிக்கமே ஆபத்தி, ந அஜானதோ அப்படிக்³க³ஹிதஸ்ஸ சீவராதீ³ஸு குதோசி லக்³க³ஸ்ஸ அதிக்கமனேதி தீ³பேதி. அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘கம்ப³லஸ்ஸ உபரி நிபஜ்ஜித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸசே ஏகம்பி லோமங் சீவரே லக்³க³ங் ஹோதி, ஆபத்தி ஏவ கம்ப³லதோ விஜடிதத்தா’’தி வுத்தங், தங் கம்ப³லஸ்ஸ படிக்³க³ஹிதத்தா அத்தனோ இச்சா²ய படிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதீதி யுத்தங். யஸ்மா ‘‘அனாபத்தி கதப⁴ண்டே³’’தி வுத்தங், தஸ்மா தங் அனேகம்பி கதப⁴ண்ட³ட்டா²னியமேவ ஹோதி. தஞ்ஹி அனேன படிக்³க³ஹிதங், ந லோமங். அத² லோமம்பி அக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி, கதப⁴ண்ட³ங் து³ப்பரிஹாரியலோமவினிப்³போ⁴க³கதப⁴ண்டோ³ நியமோ. ஏவங் ஸந்தே அகதப⁴ண்டே³ திகபாசித்தியங், கதப⁴ண்டே³ திகது³க்கடஞ்ச நயதோ த³ஸ்ஸேதப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய, அஞ்ஞதா² திகஸ்ஸ த³ஸ்ஸிதத்தா. ஸஉஸ்ஸாஹத்தாதி அப்படிப்பஸ்ஸத்³த⁴க³மனத்தா. அசித்தகத்தா சாதி பி⁴க்கு²னோ உஸ்ஸாஹானுரூபங் லோமானங் தியோஜனாதிக்கமனதோ வினாபி பயோக³சித்தேன ஹரணசித்தேன ஆபஜ்ஜதி ஏவாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸா அனாபத்தி பாளியா ந ஸமேதீதி அந்தோ பன பயோகே³ன தியோஜனபரமங் அதிக்கமிதத்தா அனாபத்தி. ‘‘தியோஜனங் ஹரதீ’’தி இமினா தியோஜனங் பத³ஸா நேதுகாமோபி அந்தோதியோஜனே பதே³ பதே³ து³க்கடங் நாபஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸேதி, தங் யுத்தங் ‘‘தியோஜனங் வாஸாதி⁴ப்பாயோ க³ந்த்வா ததோ பரங் ஹரதீ’தி வசனஸ்ஸத்தி²தாயா’’தி வுத்தங். புனபி வுத்தங் ‘‘அஞ்ஞங் ஹராபேதீதி ‘இத³ங் ஹரிஸ்ஸாமீ’தி ஸஉஸ்ஸாஹமேவ அஞ்ஞங் ஹராபேதீதி அத்தோ². இதரதா² க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸீஸே ட²பேஸி, தஸ்மிங் அஜானந்தேபி அனாபத்தி ஸியா’’தி. ஸசே பன ‘‘அக³ச்ச²ந்தே யானே வா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தத்தா ஹரணாதீ³ஹி ஜனிதஉஸ்ஸாஹானங் ஹத்தி²ஆதீ³னங் ‘இத³ங் கரிஸ்ஸாமா’தி வா ‘ஹரிஸ்ஸாமா’தி வா ஆபோ⁴கே³ ஜனிதே ஏவ அனாபத்தி, ந அஜனிதேதி உபதிஸ்ஸத்தே²ரோ ஆஹா’’தி ச வுத்தங். பரிவத்தெத்வா ட²பிதேதி த்³வின்னம்பி ப³ஹி நிக்கி²பிதத்தாதி உபதிஸ்ஸத்தே²ரோ. ப³ஹிஸீமாய ட²பிதங் ப⁴ண்டி³கங் அந்தோ அந்தோஸீமாயங் ட²பிதங் ப³ஹி கரோதோ அனாபத்தீதி கேசி, ந ஸுந்த³ரங் விய.
Idāni yathāṭhitaṭṭhānato paṭṭhāya vakkhāma, ‘‘asantepi hārake’’ti hārakālābhapaccayāpi sayaṃ haraṇato nissaggiyameva, pageva sati hāraketi ayameko attho. Avadhāraṇatthaṃ api-saddaṃ gahetvā asante eva hārake nissaggiyaṃ, sati pana hārake na tena harāpentassa nissaggiyanti ayaṃ dutiyo attho. ‘‘Saṅghato vā…pe… attano vā dhanenā’’ti iminā kiñcāpi acittakamidaṃ sikkhāpadaṃ, saṅghādito pana attanā ākaṅkhamānena paṭiggahitasseva eḷakalomassa tiyojanātikkame āpatti, na ajānato appaṭiggahitassa cīvarādīsu kutoci laggassa atikkamaneti dīpeti. Anugaṇṭhipade pana ‘‘kambalassa upari nipajjitvā gacchantassa sace ekampi lomaṃ cīvare laggaṃ hoti, āpatti eva kambalato vijaṭitattā’’ti vuttaṃ, taṃ kambalassa paṭiggahitattā attano icchāya paṭiggahitameva hotīti yuttaṃ. Yasmā ‘‘anāpatti katabhaṇḍe’’ti vuttaṃ, tasmā taṃ anekampi katabhaṇḍaṭṭhāniyameva hoti. Tañhi anena paṭiggahitaṃ, na lomaṃ. Atha lomampi aggahitameva hoti, katabhaṇḍaṃ dupparihāriyalomavinibbhogakatabhaṇḍo niyamo. Evaṃ sante akatabhaṇḍe tikapācittiyaṃ, katabhaṇḍe tikadukkaṭañca nayato dassetabbaṃ bhaveyya, aññathā tikassa dassitattā. Saussāhattāti appaṭippassaddhagamanattā. Acittakattā cāti bhikkhuno ussāhānurūpaṃ lomānaṃ tiyojanātikkamanato vināpi payogacittena haraṇacittena āpajjati evāti adhippāyo. Sā anāpatti pāḷiyā na sametīti anto pana payogena tiyojanaparamaṃ atikkamitattā anāpatti. ‘‘Tiyojanaṃ haratī’’ti iminā tiyojanaṃ padasā netukāmopi antotiyojane pade pade dukkaṭaṃ nāpajjatīti dasseti, taṃ yuttaṃ ‘‘tiyojanaṃ vāsādhippāyo gantvā tato paraṃ haratī’ti vacanassatthitāyā’’ti vuttaṃ. Punapi vuttaṃ ‘‘aññaṃ harāpetīti ‘idaṃ harissāmī’ti saussāhameva aññaṃ harāpetīti attho. Itarathā gacchantassa sīse ṭhapesi, tasmiṃ ajānantepi anāpatti siyā’’ti. Sace pana ‘‘agacchante yāne vā’’tiādinā nayena vuttattā haraṇādīhi janitaussāhānaṃ hatthiādīnaṃ ‘idaṃ karissāmā’ti vā ‘harissāmā’ti vā ābhoge janite eva anāpatti, na ajaniteti upatissatthero āhā’’ti ca vuttaṃ. Parivattetvā ṭhapiteti dvinnampi bahi nikkhipitattāti upatissatthero. Bahisīmāya ṭhapitaṃ bhaṇḍikaṃ anto antosīmāyaṃ ṭhapitaṃ bahi karoto anāpattīti keci, na sundaraṃ viya.
575. படிலபி⁴த்வா ஹரதீதி பட²மதியோஜனதோ பரங் ஹரதி, ந து³தியாதி³தோதி அத்தோ². கதப⁴ண்டே³ உப்பன்னோகாஸாபா⁴வா அனாபத்தி.
575.Paṭilabhitvā haratīti paṭhamatiyojanato paraṃ harati, na dutiyāditoti attho. Katabhaṇḍe uppannokāsābhāvā anāpatti.
ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³ங் • 6. Eḷakalomasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 6. ஏளகலோமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 6. Eḷakalomasikkhāpadavaṇṇanā