Știință |
Elefanţii inversează epuizarea provocată de vite a bazinelor de carbon şi nutrienţi
Populaţiile de erbivore sălbatice sunt în scădere în multe savane africane, rezultat al înlocuirii cu animale domestice (în principal bovine) şi pierderea unor mari mâncători de plante sau megaerbivore, cum ar fi elefanţii.
Deşi unele practici de gestionare a animalelor domestice pot fi compatibile cu conservarea biodiversităţii native a savanelor, nu este cunoscută sustenabilitatea metodelor de management erbivore sălbatice / animale domestice.
De exemplu, cum vor influența amestecurile de erbivore procesele cheie pentru funcţionarea pe termen lung a ecosistemelor de savană, cum ar fi carbonul din sol, bazinele de azot şi fosfor şi ciclicitatea?
Oamenii de ştiinţă care participă la Experimentul de Expunere pe Termen Lung din Kenya studiază consecinţele din ecosistem ale manipulării prezenţei erbivorelor sălbatice şi a celor crescute de oameni la o densitate moderată într-o aşa numită savană "black cotton".
Într-o lucrare nouă, cercetătorii arată că, după 20 de ani, prezenţa vitelor a scăzut depozitele totale de carbon şi azot din sol, în timp ce prezenţa megaerbivorilor, în principal elefanţi, a crescut aceste bazine şi a inversat efectele negative produse de vite.
Rezultatele sugerează că un mix de bovine la densităţi moderate şi erbivore sălbatice poate fi durabil, cu condiţia ca asamblul erbivorelor sălbatice să includă cea mai mare specie, potrivit ecologului Truman Young de la Universitatea din Davis din California.
„Prin manipularea experimentală a erbivorelor domestice şi sălbatice, în combinaţii care apar în lumea reală, această cercetare demonstrează importanța megaerbivorelor pentru susţinerea ecosistemelor naturale din savană”, a declarat Betsy von Holle, director de program în Divizia de Biologie a Mediului din cadrul National Science Foundation.