O lume a cunoașterii
    Știri / Știință

    Embrioni cu gene de la doi masculi dintr-un ou femelă

    Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, Statele Unite, lucrează pentru a dezvolta o tehnică capabilă să producă embrioni viabili din celulele pielii masculine, cercetarea contribuind la nașterea unor bebeluși cu caracteristici genetice de la doi bărbați.



    Editare genetică. Foto: Sangharsh Lohakare/Unsplash


    Potrivit experților, celulele umane au câte două copii ale fiecărui cromozom, una moștenită de la mamă și cealaltă moștenită de la tată și, întrucât au câte un dublu din fiecare cromozom, se numesc celule diploide.

    Când sunt produși gameții, se efectuează un tip de diviziune celulară pentru a genera celule care au o singură copie a fiecărui cromozom, deoarece gametul feminin se va uni cu gametul masculin pentru a forma un nou individ cu două copii.

    Cercetătprii a reușit să ia un ou femelă și să introducă în el nucleul unei celule de piele de la un șoarece mascul.

    Din acest proces, celula pielii și-a redus numărul de cromozomi și, în cele din urmă, structura a devenit un ou, dar compusă dintr-un cromozom masculin în interior. Aceasta ar fi o modalitate de a face ca un bărbat să producă un ou.

    Dar este important de subliniat că, deși poate apărea un embrion cu caracteristicile a doi indivizi masculi, mai este nevoie de un ovul de la o femelă.

    Ceea ce au reușit să facă cercetătorii a fost să introducă material genetic masculin în acel ovul.

    Potrivit experților, această tehnică poate permite, într-un timp îndelungat și de îndată ce studiile pe animale se dovedesc plauzibile, să contribuie la tratamentele de infertilitate și să ajute cuplurile formate din doi bărbați să aibă un copil cu caracteristici genetice ale ambilor bărbați.

    "Dacă transformi ovulul unei femei într-un ou cu material genetic masculin și introduci acolo spermatozoizii aceluiași bărbat, acest lucru ar putea să genereze o clonă a lui. Prin urmare, ceea ce trebuie făcut este să luăm acest ovul mascul, să introducem materialul genetic de la un alt bărbat și apoi vom avea un copil care are doi părinți" spun cercetătorii.

    9 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători americani a descoperit că ADN-ul unei specii obișnuite de viermi pare să fie rezistent la radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului.
    Cercetătorii brazilieni au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, au gasit primele dovezi ca o cometa a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat, iar unda de soc de foc a distrus orice forma de viata in calea sa.
    In urma cu aproximativ 12800 de ani, pe cand Pamantul era in incalzire si isi revenea dupa ultima epoca glaciara, a avut loc un eveniment dramatic si anormal care a inversat brusc conditiile climatice, ducand aproape de un nou stadiu glaciar. Acest eveniment a avut loc intr-un singur an, anuntand debutul episodului rece numit Younger Dryas.
    Universitatea din São Paulo, Brazilia, a creat un compozit din reziduul uscat de la prelucrarea trestiei de zahăr, care poate înlocui petrolul în producţia de plastic.
    Densităţile moderate ale bovinelor şi erbivorelor sălbatice pot coexista durabil.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact